piurko Opublikowano 29 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 29 Maja 2020 electra , dziękuję za podpowiedź .Z uwagi na to , że będę robił pierwszy raz łososia , to chcę dać tylko sól .Następnym razem można będzie poszaleć . Tak w ogóle , to chyba trzeba uczyć się na własnych błędach ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/5/#findComment-667927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 29 Maja 2020 (edytowane) Jasne pierwszy raz bez dodatkow , ja tez zawsze robie tak , wszelkie modyfikacji to juz jak znam smak podstawowy .Jak bys kiedys robil gravadlax . to go tez podwedz na zimno(Najadlax ), lub na cieplo (jungrulax) zupelnie inne smakowo,,moge polecic tez tego typu lososia. Edytowane 29 Maja 2020 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/5/#findComment-667952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 30 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 30 Maja 2020 No to prawie po robocie... Solenie z ręki , miało być 24h - zrobiłem 12h , na szczęście , bo byłoby za słone , w lodówce . Wczoraj poszło 2 kg do wędzenia na ciepło , 4 h - 50* + 30min - 90* , chyba następnym razem zjadę na 40* , zobaczę co wyjdzie . Zostało z 1/2 kg ... więc chyba nie jest źle . Na ciepło robiłem kawałki brzuszne i ogonowe , te lepsze poszły na zimne dymienie . Dziś ponad 3kg na zimno - 20-22* przez 8h i mam kolacyjkę , bagietka z masłem i zimnowędzony łosoś ... może być .Jeden kawałek na kolację dziś , reszta na jutro .Chcę jeszcze powędzić kolejne 8h i porównać z dzisiejszym kawałkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/5/#findComment-668027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 31 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 31 Maja 2020 Chcę jeszcze powędzić kolejne 8h i porównać z dzisiejszym kawałkiem . Powinien być o wiele lepszy. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/5/#findComment-668040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 31 Maja 2020 (edytowane) Liczę na to i chętnie bym Cię złapał za słowo ... , nie koniecznie "wiele" , "lepszy" wystarczy .Od godz 8 już się dymi , więc na kolację ... znowu łosoś Edytowane 31 Maja 2020 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/5/#findComment-668050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 1 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Dobrze wyglada.Ja wedze lososia na goraco, jakies 2-3 godz. Marynowany w cukrze brazowym i soli przez noc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/5/#findComment-668101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 6 Grudnia 2020 (edytowane) Wędzę ponownie łososia , kilka kawałków na ciepło i kilka na zimno .Łosoś leżał w solance 10% przez 12h i o ile ciepły jest podobno przepysznyto na zimno nie psuje mi ...Zimnego wędziłem 3x po około 4h w temp 12*-14* , jest lekko twardawy , poprzedni był taki , jaki powinien - wg mnie .Pytanie...Czy na tę twardość ma wpływ czas wędzenia czy temperatura ?Wędzić jeszcze w 12-14* , czy wędzić i podnieść temperaturę ?Proszę o podpowiedzi i z góry dziękuję . Edytowane 6 Grudnia 2020 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/5/#findComment-686708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Na cieplo jest mega pyszny , sprawdza sie w salatkach na zimno lub cieplo, z sosami , do zapiekania. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/5/#findComment-686721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.