Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 electra , dziękuję za podpowiedź .

Z uwagi na to ,  że będę robił pierwszy raz łososia , to chcę dać tylko sól .

Następnym razem można będzie poszaleć ;)  .

 

Tak w ogóle , to chyba trzeba uczyć się na własnych błędach ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/5/#findComment-667927
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 107
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jasne pierwszy raz bez dodatkow , ja tez zawsze robie tak , wszelkie modyfikacji to juz jak znam smak podstawowy .

Jak bys kiedys robil gravadlax . to go tez podwedz na zimno(Najadlax ),  lub na cieplo (jungrulax) zupelnie inne smakowo,,moge polecic tez tego typu lososia. 

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/5/#findComment-667952
Udostępnij na innych stronach

No to prawie po robocie...

 

Solenie z ręki , miało być 24h - zrobiłem 12h , na szczęście , bo byłoby za słone , w lodówce .

 

Wczoraj poszło 2 kg do wędzenia na ciepło  , 4 h - 50* + 30min - 90*  ,  chyba następnym razem zjadę na 40* , zobaczę co wyjdzie . Zostało z 1/2 kg ... więc chyba nie jest źle . Na ciepło robiłem kawałki brzuszne i ogonowe , te lepsze poszły na zimne dymienie .

 

post-82011-0-52377300-1590868781_thumb.jpg

post-82011-0-53113100-1590868832_thumb.jpg

post-82011-0-67646500-1590868864_thumb.jpg

post-82011-0-54626000-1590868900_thumb.jpg

 

Dziś ponad 3kg na zimno -  20-22* przez 8h i mam kolacyjkę , bagietka z masłem i zimnowędzony łosoś ... może być ;) .

Jeden kawałek na kolację dziś  , reszta na jutro .

Chcę jeszcze powędzić kolejne 8h i porównać z dzisiejszym kawałkiem .

 

post-82011-0-70781000-1590868951_thumb.jpg

post-82011-0-73539600-1590868983_thumb.jpg

post-82011-0-04749900-1590869011_thumb.jpg

post-82011-0-88180300-1590869046_thumb.jpg

post-82011-0-94105000-1590869098_thumb.jpg

post-82011-0-88154400-1590869147_thumb.jpg

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/5/#findComment-668027
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chcę jeszcze powędzić kolejne 8h i porównać z dzisiejszym kawałkiem .

 

Powinien być o wiele lepszy.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/5/#findComment-668040
Udostępnij na innych stronach

Liczę na to i chętnie bym Cię złapał za słowo ... ;):D , nie koniecznie "wiele" , "lepszy" wystarczy  :thumbsup:  .

Od godz 8 już się dymi , więc na kolację ... znowu łosoś :facepalm::)

Edytowane przez piurko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/5/#findComment-668050
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Wędzę ponownie łososia , kilka kawałków na ciepło i kilka na zimno .
Łosoś leżał w solance 10% przez 12h i o ile ciepły jest podobno przepyszny
post-82011-0-60429000-1607249571_thumb.jpg

to na zimno nie psuje mi ...
post-82011-0-72691600-1607249606_thumb.jpg
post-82011-0-73180000-1607249632_thumb.jpg

Zimnego wędziłem 3x po około 4h w temp 12*-14* , jest lekko twardawy , poprzedni był taki , jaki powinien - wg mnie .
Pytanie...
Czy na tę twardość ma wpływ czas wędzenia czy temperatura ?
Wędzić jeszcze w 12-14* , czy wędzić i podnieść temperaturę ?

Proszę o podpowiedzi i z góry dziękuję .

Edytowane przez piurko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/5/#findComment-686708
Udostępnij na innych stronach

Na cieplo jest mega pyszny :thumbsup:  , sprawdza sie w salatkach na zimno lub cieplo, z sosami , do zapiekania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/5/#findComment-686721
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.