Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! To mój pierwszy post na tym forum.

Przymierzam się do postawienia murowanego grilla-wędzarni na działce. Poczytałem trochę o zasadach i nakreśliłem coś takiego jak na obrazku.

• Początkowo chciałem połączyć komorę wędzarniczą z funkcją grilla. Ale z lektury tutejszych wypowiedzi wywnioskowałem, że to zły pomysł. Komora wędzarnicza nie ma się nagrzewać, a grill wręcz przeciwnie – ma mieć wysokie temperatury. Więc w projekcie obie funkcje są całkowicie rozdzielone.
  • W wędzarni będę mógł regulować przepływ powietrza/dymu na trzech etapach: przy wlocie, na krótkim kanale dymnym (uchwyt szybra wyprowadzony przez wywiercony w cegle kanał) oraz przy wylotach z komory (przesuwana deska z otworami). To chyba powinno wystarczyć.
  • Średnica wlotu to 120. Wylot to będzie 4x60, więc ten sam przekrój. Natomiast kanał dymny to 180. Czy to OK?
  • Myślałem o jakimś dłuższym kanale dymnym idącym za paleniskiem i komorą i wchodzącym do komory od zewnętrznej strony. Ale doczytałem, że to nie jest potrzebne przy dobrej regulacji. Czy taki krótki kanał (grubość cegły) jest OK?
  • Czy palenisko powinno mieć drzwiczki na całą szerokość i wysokość, czy lepiej zrobić mniejsze?
  • Czy palenisko może mieć popielnik, czy nie? Czytałem, że nie powinno być tam rusztu z pieca grzewczego, ale nie wiem, czy dobrze to rozumiem, że jakakolwiek koncepcja popielnika odpada.

Licząc na pobłażanie dla nowicjusza czekam na rady i z góry dziękuję

post-91616-0-42924100-1524321876_thumb.jpg

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15220-projekt-w%C4%99dzarni-pro%C5%9Bba-o-opinie/

Witaj.Po co te komplikacje.?Zrobił bym schowek na wysokość paleniska i tam palił a tam gdzie palenisko zrobił bym schowek.Rozumiem że wylot dymu będzie z tyłu lub z boków

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15220-projekt-w%C4%99dzarni-pro%C5%9Bba-o-opinie/#findComment-596074

Tak jak mówi Arkadiusz - palenisko pod komorą , otwór w stropie o śr. 200-220. Drzwiczki w czasie wędzenia i tak są otwarte lub lekko przymknięte. W sumie są po to aby lis nie zrobił gniazda ;) i do ozdoby.  Zrobić tak aby dach komory nie był płaski (można zrobić uchylany jeszcze) Otwory przesuwane do regulacji dymu koniecznie. Szyber w stropie paleniska nie jest konieczny przy wędzeniu. Można go zrobić - dla bajeru. Żeby dym nie szczypał w oczy w czasie przekładania kijka wystarczy na twór położyć kawałek blachy. Tyle - Koncept na całość dobry.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15220-projekt-w%C4%99dzarni-pro%C5%9Bba-o-opinie/#findComment-596075

Zrobił bym schowek na wysokość paleniska i tam palił a tam gdzie palenisko zrobił bym schowek.
:thumbsup: ​najprościej i najlepiej :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15220-projekt-w%C4%99dzarni-pro%C5%9Bba-o-opinie/#findComment-596076