DZIADEK Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 19 Marca 2010 Boję się ze ten schab a szczególnie kości mogą nie wytrzymać przy takim stężeniu solanki. Przeliczenie jest proste 1Litr wody 8-10 dkg mieszanki peklującej Peklosól na 8l to by było 64dkg lub 80dkg peklosoli Wszystko zależy jaką słoność lubisz. o ilości solanki nie wypowiadam się ale nic się nie stanie. Pilnuj temperatury 4-6 st C bo może nie wytrzymać. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mery2 Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 19 Marca 2010 To co teraz zrobić?Nową zalewę?Proszę bardzo o pomoc!!! Dziękuję za szybką poradę. :lol: [ Dodano: Pią 19 Mar, 2010 13:36 ] Temperatura około 10 stopni,a schab jest bez kości,czy mogę to tak trzymać?Kiedyś zrobiłam zalewę to była za słona,więc teraz się boję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 19 Marca 2010 Wyjąć mięso ,dosypać soli lub peklosoli brakującą ilość do tych 8l wymieszać by rozpuściła się sól lub peklosól włożyć z powrotem mięso . Ta większa ilość solanki nie podniesie słoności przy takim stężeniu .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo73 Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 19 Marca 2010 Najlepiej zrób nową, ta ilość peklosoli którą potrzebujesz to koszt ok 2zł a masz spokój. Na twoje 10kg mięsa weź 4 litry wody i ok 440gram peklosoli. Dziadek był szybszy :grin: i też bobry pomysł. Cytuj Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 19 Marca 2010 Ta większa ilość solanki nie podniesie słoności przy takim stężeniu . Czy aby na pewno :mellow: Ja bym powiedział, nie podniesie znacznie. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mery2 Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 19 Marca 2010 Zrobię nową zalewę,bo peklosoli mam dużo/sprzedawali tylko worki 25 kg/zrobię więc nową zalewę i po sprawie! Jak będzie uwędzone to napiszę czy jest dobre!Dziękuje za doradę.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q-bis Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 19 Marca 2010 A co z takim peklowanym schabikiem potem się robi ?Od razu do paszczy? :grin: Czy trzeba jakiejś termicznej obróbki,wędzenie ?Proste sprawy dla początkujących są najtrudniejsze... Cytuj Warto? Warto ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 19 Marca 2010 A co z takim peklowanym schabikiem potem się robi ? Od razu do paszczy? :grin: Czy trzeba jakiejś termicznej obróbki,wędzenie ? Proste sprawy dla początkujących są najtrudniejsze... Od szukania głowa nie boli a od tego trzeba zacząć żeby forum nie zaśmiecać. :devil: Spróbuj poczytać na stronie głównej belkę Dla początkujących. P.S. Czy schabik na kotlety taki nasolony to od razu jesz czy wrzucasz na patelnię :question: :devil: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 19 Marca 2010 Czy schabik na kotlety taki nasolony to od razu jesz czy wrzucasz na patelnię :question: :devil:Można zjeść od razu. Zakazu nie ma. :rolleyes: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q-bis Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 19 Marca 2010 Uczestniczę w życiu także innego forum gdzie jestem "starym wyjadaczem" i zawsze wkurza mnie jak forowicze traktują "młodych stażem".Co, ciężko Wam jest napisać grzeczną i normalną odpowiedź?Musicie mnie traktować z buta ?Bo co , zadaję głupie pytania ?Od razu byliście tacy mądrzy ?Czy też nie spodobało się Wam określenie "paszczy"?Nie trafiłem w forumowe poczucie humoru - przepraszam.Tak sprawdźcie mnie i ukrajcie - wrzucie do rzeki z Marzanną - nie będzie Wam nikt zadawał takich głupich pytań. :???: Cytuj Warto? Warto ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 19 Marca 2010 q-bis ty nerwowy jesteś a w dobrym tonie by było abyś choć troszkę się zapoznał z tematem który ciebie interesuje a dopiero potem pytał o ew. szczegóły. Z twojej wypowiedzi widać że nie posiadasz minimalnej wiedzy w tym zakresie i oczekujesz że ktoś od razu da ci na tacy to co chcesz, wykaż się odrobiną dobrej woli i poczytaj dział dla początkujących. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 19 Marca 2010 q-bishttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=98http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=153http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100Poczytaj sobie. Jakby było mało to na http://www.wedlinydomowe.pl/ jest po lewej stronie belka z zielonym listkiem. Te tematy powinny dać Ci wiele odpowiedzi.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 19 Marca 2010 Proste sprawy dla początkujących są najtrudniejsze... q-bis Wcale nie są najtrudniejsze , jednak na początek warto przeczytać : http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=98 To jest forum tematyczne i minimalną wiedzę należy posiadać :smile: , myślę że wkurzanie tutaj jest zupełnie nie potrzebne . Do każdych wyrobów domowych należy mieć raczej dużo cierpliwości . :smile: Pozdrawiam P.S Wnuczek zapewne szybciej pisze :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 19 Marca 2010 Q-bis, nie denerwuj się ale pytanie było tak "dziwne", że pachniało prowokacją :rolleyes: Jak chcesz polędwicę na surowo to możesz zrobić m.in. według przepisu:http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560Zauważ, że wstępne przygotowanie jest inne jak do wędzonek. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 19 Marca 2010 q-bis, Piękne wejście super. Jak sobie wyobrażasz setki takich samych szczegółowych pytań i odpowiedzi na ten sam temat!!! Forum jest bardzo ciekawe i służy pomocą jeżeli jet nagła potrzeba. Zrobienie samodzielnych wyrobów wymaga jednak wiedzy, a wiedzę nabędziesz czytając starannie forum. Jeżeli uważasz że jest inaczej to znaczy że chodzenie po głowach innych forumowiczów jako stary forumowicz jest twoją specjalnością. Żywność jest tematem smacznym i delikatnym, procesów nie można naprawić i odwrócić, a do jej produkcji należy się dobrze fachu nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mery2 Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 28 Marca 2010 Witam po 10-ciu dniach!!!Otóż wczoraj uwędziłam moje wyroby i okazało się ,że przy zastosowaniu na 10 kg mięska6 l wody42 dkg peklosoliPeklowamie 9 dni bez nastrzyku ,przekładane każdy dzień w lodówce.PYCHOTA!!!!!!Schabiki,karczki i szyneczki są mięciutkie ,smaczne,nie za słone,takie w sam raz,aż się chce cały czas podjadać. :smile: :grin: Hura!!!!Będę już teraz częsciej wędzić !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-106977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 28 Marca 2010 Mery2, To nie zatrzymuj się w miejscu i próbuj robić inne przepisy na początek kiełbasy. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-106981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 28 Marca 2010 Oprócz szyneczek na święta trzeba zrobić jeszcze kiełbaski i będziesz miała święta z swojskimi wyrobami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-106985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mery2 Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 28 Marca 2010 Nie chcę się za dużo chwalić,ale kiełbaski tez są już w lodówce :thumbsup: . Kiełbaski robię już od dłuższego czasu.Ja wszystko przygotowuję,a potem M wę!dzi w takiej małej ciuchci!-wędzarni,którą sam zrobił!!!Jak wnuczek będzie to go poproszę żeby mi dał zdjęcie do forum ,bo ja się dopiero uczę obsługi,a to już wyższa szkoła jazdy!Serdecznie pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-106989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbson3 Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 28 Marca 2010 Witam wszystkich!Mam takie pytanko: Jeśli do peklowania użyjemy mniejszej ilości solanki (2,8l zamiast 0,4l na kg mięsa), to czy wędzonki wyjdą za mało słone? Rąbnąłem się przy sumowaniu ilości mięsa... Peklowanie 5 dni, stężenie solanki 12.7%, mięso cale zanurzone w solance. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-106995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 28 Marca 2010 Mam takie pytanko: Jeśli do peklowania użyjemy mniejszej ilości solanki (2,8l zamiast 0,4l na kg mięsa) :shock: 2,8>0,4 Myslales wiekszej ilosci ,Albo???? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-107000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 28 Marca 2010 Olek.P, To nic, należy zmienić czas lub zasolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-107001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbson3 Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 28 Marca 2010 Mój błąd, powinno być 0,28l. Sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-107003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 28 Marca 2010 Olek.P, To nic, należy zmienić czas lub zasolenie. Pytanie dotyczylo tylko ilosci ,nie stezenia solanki czy czasu peklowania! :wink: Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-107004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 28 Marca 2010 Olek.P, Możesz sprawdzić w tabeli Dziadka. Solenie mięsa można kontrolować stężeniem roztworu, czasem peklowania, temperaturą, nastrzykiem. Ilość zalewy peklującej również bierze udział. Możesz zrobić od nowa, zmniejszyć temperaturę, skrócić czas peklowania.. Ps. Zaklęcia nie pomagają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-107012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.