Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Boję się ze ten schab a szczególnie kości mogą nie wytrzymać przy takim stężeniu solanki. Przeliczenie jest proste 1Litr wody 8-10 dkg mieszanki peklującej Peklosól na 8l to by było 64dkg lub 80dkg peklosoli Wszystko zależy jaką słoność lubisz. o ilości solanki nie wypowiadam się ale nic się nie stanie. Pilnuj temperatury 4-6 st C bo może nie wytrzymać. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105500
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To co teraz zrobić?Nową zalewę?Proszę bardzo o pomoc!!!

Dziękuję za szybką poradę. :lol:

 

[ Dodano: Pią 19 Mar, 2010 13:36 ]

Temperatura około 10 stopni,a schab jest bez kości,czy mogę to tak trzymać?Kiedyś zrobiłam zalewę to była za słona,więc teraz się boję.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105502
Udostępnij na innych stronach

Wyjąć mięso ,dosypać soli lub peklosoli brakującą ilość do tych 8l wymieszać by rozpuściła się sól lub peklosól włożyć z powrotem mięso . Ta większa ilość solanki nie podniesie słoności przy takim stężeniu .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105504
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej zrób nową, ta ilość peklosoli którą potrzebujesz to koszt ok 2zł a masz spokój. Na twoje 10kg mięsa weź 4 litry wody i ok 440gram peklosoli.

 

Dziadek był szybszy :grin: i też bobry pomysł.

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105506
Udostępnij na innych stronach

Ta większa ilość solanki nie podniesie słoności przy takim stężeniu .

Czy aby na pewno :mellow:

Ja bym powiedział, nie podniesie znacznie.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105507
Udostępnij na innych stronach

Zrobię nową zalewę,bo peklosoli mam dużo/sprzedawali tylko worki 25 kg/

zrobię więc nową zalewę i po sprawie! Jak będzie uwędzone to napiszę czy jest dobre!

Dziękuje za doradę.Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105508
Udostępnij na innych stronach

A co z takim peklowanym schabikiem potem się robi ?

Od razu do paszczy? :grin:

Czy trzeba jakiejś termicznej obróbki,wędzenie ?

Proste sprawy dla początkujących są najtrudniejsze...

Warto? Warto !
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105510
Udostępnij na innych stronach

A co z takim peklowanym schabikiem potem się robi ?

Od razu do paszczy? :grin:

Czy trzeba jakiejś termicznej obróbki,wędzenie ?

Proste sprawy dla początkujących są najtrudniejsze...

Od szukania głowa nie boli a od tego trzeba zacząć żeby forum nie zaśmiecać. :devil:

Spróbuj poczytać na stronie głównej belkę Dla początkujących.

 

P.S. Czy schabik na kotlety taki nasolony to od razu jesz czy wrzucasz na patelnię :question: :devil:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105511
Udostępnij na innych stronach

Uczestniczę w życiu także innego forum gdzie jestem "starym wyjadaczem" i zawsze wkurza mnie jak forowicze traktują "młodych stażem".

Co, ciężko Wam jest napisać grzeczną i normalną odpowiedź?

Musicie mnie traktować z buta ?

Bo co , zadaję głupie pytania ?

Od razu byliście tacy mądrzy ?

Czy też nie spodobało się Wam określenie "paszczy"?

Nie trafiłem w forumowe poczucie humoru - przepraszam.

Tak sprawdźcie mnie i ukrajcie - wrzucie do rzeki z Marzanną - nie będzie Wam nikt zadawał takich głupich pytań.

:???:

Warto? Warto !
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105514
Udostępnij na innych stronach

q-bis ty nerwowy jesteś a w dobrym tonie by było abyś choć troszkę się zapoznał z tematem który ciebie interesuje a dopiero potem pytał o ew. szczegóły.

Z twojej wypowiedzi widać że nie posiadasz minimalnej wiedzy w tym zakresie i oczekujesz że ktoś od razu da ci na tacy to co chcesz, wykaż się odrobiną dobrej woli i poczytaj dział dla początkujących.

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105515
Udostępnij na innych stronach

q-bis

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=98

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=153

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100

Poczytaj sobie. Jakby było mało to na http://www.wedlinydomowe.pl/ jest po lewej stronie belka z zielonym listkiem. Te tematy powinny dać Ci wiele odpowiedzi.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105516
Udostępnij na innych stronach

Proste sprawy dla początkujących są najtrudniejsze...

q-bis Wcale nie są najtrudniejsze , jednak na początek warto przeczytać :

 

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=98

 

To jest forum tematyczne i minimalną wiedzę należy posiadać :smile: , myślę że wkurzanie tutaj jest zupełnie nie potrzebne . Do każdych wyrobów domowych należy mieć raczej dużo cierpliwości . :smile:

 

Pozdrawiam

 

P.S Wnuczek zapewne szybciej pisze :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105519
Udostępnij na innych stronach

Q-bis, nie denerwuj się ale pytanie było tak "dziwne", że pachniało prowokacją :rolleyes:

Jak chcesz polędwicę na surowo to możesz zrobić m.in. według przepisu:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560

Zauważ, że wstępne przygotowanie jest inne jak do wędzonek.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105521
Udostępnij na innych stronach

q-bis, Piękne wejście super. Jak sobie wyobrażasz setki takich samych szczegółowych pytań i odpowiedzi na ten sam temat!!! Forum jest bardzo ciekawe i służy pomocą jeżeli jet nagła potrzeba. Zrobienie samodzielnych wyrobów wymaga jednak wiedzy, a wiedzę nabędziesz czytając starannie forum. Jeżeli uważasz że jest inaczej to znaczy że chodzenie po głowach innych forumowiczów jako stary forumowicz jest twoją specjalnością. Żywność jest tematem smacznym i delikatnym, procesów nie można naprawić i odwrócić, a do jej produkcji należy się dobrze fachu nauczyć.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-105522
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam po 10-ciu dniach!!!

Otóż wczoraj uwędziłam moje wyroby i okazało się ,że przy zastosowaniu

 

na 10 kg mięska

6 l wody

42 dkg peklosoli

Peklowamie 9 dni bez nastrzyku ,przekładane każdy dzień w lodówce.

PYCHOTA!!!!!!Schabiki,karczki i szyneczki są mięciutkie ,smaczne,nie za słone,takie w sam raz,aż się chce cały czas podjadać.

:smile: :grin:

Hura!!!!Będę już teraz częsciej wędzić !!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-106977
Udostępnij na innych stronach

Nie chcę się za dużo chwalić,ale kiełbaski tez są już w lodówce :thumbsup: . Kiełbaski robię już od dłuższego czasu.Ja wszystko przygotowuję,a potem M wę!dzi w takiej małej ciuchci!-wędzarni,którą sam zrobił!!!

Jak wnuczek będzie to go poproszę żeby mi dał zdjęcie do forum ,bo ja się dopiero uczę obsługi,a to już wyższa szkoła jazdy!Serdecznie pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-106989
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich!

Mam takie pytanko: Jeśli do peklowania użyjemy mniejszej ilości solanki (2,8l zamiast 0,4l na kg mięsa), to czy wędzonki wyjdą za mało słone? Rąbnąłem się przy sumowaniu ilości mięsa... Peklowanie 5 dni, stężenie solanki 12.7%, mięso cale zanurzone w solance.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-106995
Udostępnij na innych stronach

Olek.P, Możesz sprawdzić w tabeli Dziadka. Solenie mięsa można kontrolować stężeniem roztworu, czasem peklowania, temperaturą, nastrzykiem. Ilość zalewy peklującej również bierze udział. Możesz zrobić od nowa, zmniejszyć temperaturę, skrócić czas peklowania.. Ps. Zaklęcia nie pomagają.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/11/#findComment-107012
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.