arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #801 Opublikowano 25 Marca 2012 jeszcze raz zapytam Wybaczycie mi Z mojej strony spoko.Też taki byłem jak miałem 30 latek. :grin:.Kiełbasa była fajna tylko te garści już nie :tongue: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit_mm Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #802 Opublikowano 25 Marca 2012 jeszcze raz zapytam Wybaczycie mi Z mojej strony spoko.Też taki byłem jak miałem 30 latek. :grin:.Kiełbasa była fajna tylko te garści już nie :tongue: ojtam ojtam przecież napisałem że już dziś oglądałem wagi i plan jest taki przy następnej produkcji kiełbaski (tydzień po świętach) wstawić na wagę 1kg soli i odebrać tą sól którą zużyję do kiełbasy (3 garście ) i wtedy będzie wiadomo ile poszło ale przyznaj trochę się ruszyło na forum i Ciebie Arkadiusz to muszę przeprosić indywidualnie bo głupio mi że tak się kłóciłem z Tobą i nie chciałem posłuchać rad starszego jeszcze raz Przepraszam no sęk w tym że ja tylko mieszkam na Kaszubach dziadkowie ze strony matki pochodzą za Buga a dziadkowie śp ze strony ojca to z Kurpiów takę ze mnie taki kaszub że wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekdino Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #803 Opublikowano 25 Marca 2012 My Kaszubi mamy to we krwi :devil:I tutaj oczywiście w całej rozciągłości za Panią murem stoję..) Cytuj If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janoity Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #804 Opublikowano 25 Marca 2012 Moja droga kaszubko33 , super że jesteś . Odbiegając od tematu obrażalskich, czy mogła byś podać mi przepis na kaszubską zupę z miksowanych kalafiorów i kładzionych klusek Jadłem tą zupkę w Wielu jak byłem na urlopie. Za nic w świecie nie pamiętam jej nazwy ,a tu u nas w centrum takiej pysznej zupy nikt nie zrobi.Pysznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit_mm Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #805 Opublikowano 25 Marca 2012 pomoże mi ktoś to zrozumieć ?? http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1267-czesc-xi-poszczegolne-fazy-wedzenia-wedzonek nie wiem ile to czasu trwało te temperatury i jeszcze jedno jak je tak uwędzę to będą takie "żywe" a jak sparzę to będą takie jak by gotowane ?? dobrze rozumuję ??a co zrobić żeby były takie suche z wędzarni bo kiedyś coś takiego jadłem ale nie wiem jak to zrobili bo coś mówili że najpierw wkłada nagrzewa do 120 stopni a wtedy wędzi w 60 ale nie ale jak tak próbowałem to mi wyszło to co wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #806 Opublikowano 25 Marca 2012 wczesny Zbój Madejwyroby trącą "wczesnym Zbójem Madejem" :grin:A Wy co :tongue: :tongue: zmówili się w tym Grodzisku przeciw Zbójowi czy co :rolleyes: :rolleyes: :grin: :grin: Ale co prawda to prawda, stare dzieje, niech się "młodzi" uczą na moich "innych" wędzeniach A tu masz wędzonki "wczesny Zbój Madej... jeszcze Hania :lol: :lol: :lol: AKADEMIĘ DZIADKA przeczytałem ale teoria teorią a praktyka praktykąCzytaj i ćwicz, czytaj i ćwicz itd., a z efektów będziesz zadowolniony jak ja kiedyś, czego Ci życzę :grin: :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #807 Opublikowano 25 Marca 2012 janoity, niestety nie znam tej zupy :sad: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #808 Opublikowano 25 Marca 2012 pomoże mi ktoś to zrozumieć ??generalnie zasada jest taka: uruchamiasz wędzarnię (tzw. wygrzewanie) gromadząc możliwie dużą ilość żaru co by dymu nie było ale.... tak żeby po włożeniu wędzonek przy mocno uchylonym odpływie dymu wędzoneczki wisiały sobie w temp ok 60 stopni - jest to tzw osuszanie czyli rozgrzewanie wędzonek i osuszenie wilgoci z ich powierzchni... proces może trwać różnie - zazwyczaj godzinkę kiedy już widać ze wędzonka jest sucha to przymykamy pokrywę wędzarni i dajemy dym - oczywiscie w zależności od danego wyrobu, utrzymujemy też odpowiednią temperaturę (np 45-55 stopni) po uzyskaniu odpowiedniego kolorku zazwyczaj wędzonki się parzy ale można też podnieść temperaturę do ok 85 stopni i "dopiec" aby nie były surowe (czyli "żywe") to co Ty chcesz uzyskać też można poczynić na różne sposoby - pierwszy to nietrzymanie reżimów czyli to co sam już zrobiłeś drugą to np mocne i długie "dopiekanie", ale chyba najlepszą metodą jest jednak "doirzewanie" takiej wędzonki w jakimś pomieszczeniu.... zupełnie innym wyrobem trwałym są wędzonki "na zimno" - też suche Zbóju nie nerwuj sie :blush: - Ty nam żeś cudownym przykładem odmiany a w ramach rekompensaty za to czepialstwo jestem gotów zjeść te Twoje odpady po morelówce :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit_mm Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #809 Opublikowano 25 Marca 2012 ok dziękuję a jak bym zrobił taką solankę peklującą np z samej soli to coś da czy jednak muszę użyć pekli ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #810 Opublikowano 25 Marca 2012 a jak bym zrobił taką solankę peklującą np z samej soli to coś da czy jednak muszę użyć pekli ??w jakim sensie pytasz?... jak zrobisz solankę z samej soli to też będziesz miał wędzonkę... szarą bo szarą (u Ciebie kolor nadał dym....dużo dymu....) ale też będzie to wędzonka - weź się przekonaj i choć raz zrób z użyciem peklosoli (o saletrze już zapominamy bo to w zasadzie relikt przeszłości i już rzadko się stosuje) peklosoli też nie musisz dawać całości - możesz pomieszać np pół na pół z solą... albo i jeszcze mniej Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #811 Opublikowano 25 Marca 2012 No jeszcze można wędzonki przeparzyć ( czyli parzyć do temperatury wyższej niż zalecana ) i też będą "suche" :grin: pit_mm myślę, że jeszcze doczytaj na temat peklosoli ( tę kupujemy gotową i generalnie ją używamy do wyrobów ) i mieszanki peklującej z soli i saletry bo to nie jest to samo. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit_mm Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #812 Opublikowano 25 Marca 2012 chudziak, czyli jak dobrze zrozumiałem peklosól to nie to samo co sól + saletra? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #813 Opublikowano 25 Marca 2012 No właśnie dobrze zrozumiałeś. Mnie się wydawało czytając Twoje posty ,że dla Ciebie to jedno i to samo a tak nie jest . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit_mm Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #814 Opublikowano 25 Marca 2012 to już nic nie rozumiem a peklosól to co to jest ? jaki jest jej skład ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #815 Opublikowano 25 Marca 2012 pit_mm poczytaj ten wątek ,krótki jest a powinien Ci częściowo rozjaśnić https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=250473&highlight=azotan+azotyn#250473 a tu trochę teorii http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/959-prawie-wszystko-o-peklowaniu-d Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit_mm Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #816 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 ok znowu powracam mam pytanie bo zrobiłem łososia wg przepisu http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-rybne/208-wedzenie-lososia i wyszedł cholernie słony i jestem po pierwszym wędzeniu około 5h i mam takie pytanie czy mogę go włożyć do wody bądź mleka (bo podobno sól wyciąga) na np 12h i ponownie do wędzarni na 2 - 3h ??bo jeść tego nie idzie a 10kg to trochę szkoda wyrzucić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-211240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #817 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Witam serdecznie, pochwalić się chciałem, bom próżny Popełniłem, "prawie" zgodnie z przepisem Dziadka, luncheon meat. Wyszło smacznie i już się kończy. Załadowałem to w osłonki barierowe fi40 :rolleyes: wygląda jak pasztetowa :grin: Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-221737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #818 Opublikowano 7 Czerwca 2012 wygląda jak pasztetowa Masz kiepskie zdjęcia to niewiele widać, ale jak wierzyć w to co napisałeś to znaczy ,że mieliłeś mieso na tą mielonkę na złym sitku.Do mielonek moim zdaniem najlepsze jest sitko o wielkości oczka 5-6mm a do pasztetowej 2mmx2razy i kutrowanie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-221743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #819 Opublikowano 7 Czerwca 2012 mieliłeś mieso na tą mielonkę na złym sitku Owszem, masz rację. Dysponuję maszyną Zelmer 586.5A z sitkami 4 i 8. No i gorsze mięsko poszło 2x4. Smakowo jest oki, do tego nie kruszy się i nie jest suche. Jak sądzisz, jeśli kolejną produkcję "zapuszczę" na 8, będzie dobrze ? Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-221747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #820 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Popieram co napisał arkadiusz, Sam zrobiłem mielonkę na fi 8mm maszynka 22 taka próbaI to było pierwszy i ostatni raz teraz tylko fi 6mm :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-221749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #821 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Kwestia doboru siatek to też kwestia posiadanego sprzętu moi drodzy Ci którzy mielą na małych Zelmerkach elektrycznych muszą to robić na większych siatkach... Ci z ręcznymi maszynkami lub dużymi wilkami (maszynami) spokojnie mogą się stosować do receptur ostatni przykład: mieliłem I na szarpaku 3-otworowym (zelmerek elektryczny "8" ) - to co wychodziło było bardziej rozdrobnione niż z mojego "Dzika" (32) z sitka 16 w innych numeracjach też wyraźna różnica Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-221752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #822 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Jak sądzisz, jeśli kolejną produkcję "zapuszczę" na 8, będzie dobrzePrzy zelmerku może być ale ja bym mimo wszystko dokupił sitko 6 do mielonek. [ Dodano: Czw 07 Cze, 2012 11:21 ]Ci którzy mielą na małych Zelmerkach elektrycznych muszą to robić na większych siatkachKiedyś pracowałem samym zelmerkiem i mieliłem 6 i było dobrze.Teraz mialę 5 jak na wilku i też jest ok, choć ta ostatnia którą próbowałeś była mielona na zelmerku 6mm.Chyba nie była taka zła jeśli idzie o granulację? :grin: [ Dodano: Czw 07 Cze, 2012 11:26 ]mieliłem I na szarpaku 3-otworowymA jakbyć założył nóż dwuskrzydłowy? :tongue: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-221759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #823 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Poszukałem w necie i okazuje się że są akcesoria do Zelmerków nr 5 i 8. Czym to się różni ? Acha, szarpak jest dostępny tylko dla nr 8 ... ogólnie więcej sitek jest dla nr 8. Czy mój Zelmerek 586.5A to będzie nr 5 ? Z podziękowaniem za odpowiedź/podpowiedź Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-221761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #824 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Różnią się średnicą sitka.Nie znam oznaczeń więc Ci nie powiem czy masz 5 czy 8.Podejrzewam ,że 5, ale głowy nie dam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-221762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #825 Opublikowano 7 Czerwca 2012 586.5A to jest niestety ten mniejszy zelmerek - imho odpuść sobie kupowanie kolejnych, coraz większych sitek, bo i tak ślimak będzie miażdżył mięso i będzie wychodziła parówka lepiej rozejrzyj się za jakąś większą maszynką zelmerek nadaje się tylko do mielenia mięsa ścięgnistego, tzw III Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-221764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.