Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jeszcze raz zapytam Wybaczycie mi

Z mojej strony spoko.Też taki byłem jak miałem 30 latek. :grin:.Kiełbasa była fajna tylko te garści już nie :tongue:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209381
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

jeszcze raz zapytam Wybaczycie mi

Z mojej strony spoko.Też taki byłem jak miałem 30 latek. :grin:.Kiełbasa była fajna tylko te garści już nie :tongue:

ojtam ojtam przecież napisałem że już dziś oglądałem wagi i plan jest taki przy następnej produkcji kiełbaski (tydzień po świętach) wstawić na wagę 1kg soli i odebrać tą sól którą zużyję do kiełbasy (3 garście ) i wtedy będzie wiadomo ile poszło :)

 

ale przyznaj trochę się ruszyło na forum ;)

i Ciebie Arkadiusz to muszę przeprosić indywidualnie bo głupio mi że tak się kłóciłem z Tobą i nie chciałem posłuchać rad starszego jeszcze raz Przepraszam

 

no sęk w tym że ja tylko mieszkam na Kaszubach

dziadkowie ze strony matki pochodzą za Buga a dziadkowie śp ze strony ojca to z Kurpiów

takę ze mnie taki kaszub że wiesz :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209387
Udostępnij na innych stronach

Moja droga kaszubko33 , super że jesteś . Odbiegając od tematu obrażalskich, czy mogła byś podać mi przepis na kaszubską zupę z miksowanych kalafiorów i kładzionych klusek :) Jadłem tą zupkę w Wielu jak byłem na urlopie. Za nic w świecie nie pamiętam jej nazwy ,a tu u nas w centrum takiej pysznej zupy nikt nie zrobi.

Pysznie pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209390
Udostępnij na innych stronach

pomoże mi ktoś to zrozumieć ??

 

http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1267-czesc-xi-poszczegolne-fazy-wedzenia-wedzonek

 

nie wiem ile to czasu trwało te temperatury

 

i jeszcze jedno jak je tak uwędzę to będą takie "żywe" a jak sparzę to będą takie jak by gotowane ?? dobrze rozumuję ??

a co zrobić żeby były takie suche z wędzarni bo kiedyś coś takiego jadłem ale nie wiem jak to zrobili

bo coś mówili że najpierw wkłada nagrzewa do 120 stopni a wtedy wędzi w 60 ale nie ale jak tak próbowałem to mi wyszło to co wyszło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209393
Udostępnij na innych stronach

wczesny Zbój Madej

wyroby trącą "wczesnym Zbójem Madejem" :grin:

A Wy co :tongue: :tongue: zmówili się w tym Grodzisku przeciw Zbójowi czy co :rolleyes: :rolleyes: :grin: :grin:

Ale co prawda to prawda, stare dzieje, niech się "młodzi" uczą na moich "innych" wędzeniach :cool:

A tu masz wędzonki "wczesny Zbój Madej

... jeszcze Hania :lol: :lol: :lol:

AKADEMIĘ DZIADKA przeczytałem ale teoria teorią a praktyka praktyką

Czytaj i ćwicz, czytaj i ćwicz itd., a z efektów będziesz zadowolniony jak ja kiedyś, czego Ci życzę :grin: :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209395
Udostępnij na innych stronach

pomoże mi ktoś to zrozumieć ??

generalnie zasada jest taka:

uruchamiasz wędzarnię (tzw. wygrzewanie) gromadząc możliwie dużą ilość żaru co by dymu nie było ale.... tak żeby po włożeniu wędzonek przy mocno uchylonym odpływie dymu wędzoneczki wisiały sobie w temp ok 60 stopni

- jest to tzw osuszanie czyli rozgrzewanie wędzonek i osuszenie wilgoci z ich powierzchni...

proces może trwać różnie - zazwyczaj godzinkę

 

kiedy już widać ze wędzonka jest sucha to przymykamy pokrywę wędzarni i dajemy dym - oczywiscie w zależności od danego wyrobu, utrzymujemy też odpowiednią temperaturę (np 45-55 stopni)

po uzyskaniu odpowiedniego kolorku zazwyczaj wędzonki się parzy ale można też podnieść temperaturę do ok 85 stopni i "dopiec" aby nie były surowe (czyli "żywe")

 

to co Ty chcesz uzyskać też można poczynić na różne sposoby - pierwszy to nietrzymanie reżimów czyli to co sam już zrobiłeś drugą to np mocne i długie "dopiekanie", ale chyba najlepszą metodą jest jednak "doirzewanie" takiej wędzonki w jakimś pomieszczeniu....

 

zupełnie innym wyrobem trwałym są wędzonki "na zimno" - też suche

 

 

 

Zbóju nie nerwuj sie :blush: - Ty nam żeś cudownym przykładem odmiany :cool:

a w ramach rekompensaty za to czepialstwo jestem gotów zjeść te Twoje odpady po morelówce :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209412
Udostępnij na innych stronach

a jak bym zrobił taką solankę peklującą np z samej soli to coś da czy jednak muszę użyć pekli ??

w jakim sensie pytasz?... jak zrobisz solankę z samej soli to też będziesz miał wędzonkę... szarą bo szarą (u Ciebie kolor nadał dym....dużo dymu....) ale też będzie to wędzonka - weź się przekonaj i choć raz zrób z użyciem peklosoli (o saletrze już zapominamy bo to w zasadzie relikt przeszłości i już rzadko się stosuje)

peklosoli też nie musisz dawać całości - możesz pomieszać np pół na pół z solą... albo i jeszcze mniej

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209419
Udostępnij na innych stronach

No jeszcze można wędzonki przeparzyć ( czyli parzyć do temperatury wyższej niż zalecana ) i też będą "suche" :grin:

pit_mm myślę, że jeszcze doczytaj na temat peklosoli ( tę kupujemy gotową i generalnie ją używamy do wyrobów ) i mieszanki peklującej z soli i saletry bo to nie jest to samo.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209420
Udostępnij na innych stronach

No właśnie dobrze zrozumiałeś. Mnie się wydawało czytając Twoje posty ,że dla Ciebie to jedno i to samo a tak nie jest .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209437
Udostępnij na innych stronach

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-209440
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

ok znowu powracam :)

 

mam pytanie bo zrobiłem łososia wg przepisu http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-rybne/208-wedzenie-lososia

 

i wyszedł cholernie słony i jestem po pierwszym wędzeniu około 5h i mam takie pytanie czy mogę go włożyć do wody bądź mleka (bo podobno sól wyciąga) na np 12h i ponownie do wędzarni na 2 - 3h ??

bo jeść tego nie idzie a 10kg to trochę szkoda wyrzucić

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-211240
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam serdecznie, pochwalić się chciałem, bom próżny ;)

 

Popełniłem, "prawie" zgodnie z przepisem Dziadka, luncheon meat. Wyszło smacznie i już się kończy. Załadowałem to w osłonki barierowe fi40 :rolleyes: wygląda jak pasztetowa :grin:

 

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-221737
Udostępnij na innych stronach

wygląda jak pasztetowa

Masz kiepskie zdjęcia to niewiele widać, ale jak wierzyć w to co napisałeś to znaczy ,że mieliłeś mieso na tą mielonkę na złym sitku.Do mielonek moim zdaniem najlepsze jest sitko o wielkości oczka 5-6mm a do pasztetowej 2mmx2razy i kutrowanie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-221743
Udostępnij na innych stronach

mieliłeś mieso na tą mielonkę na złym sitku

Owszem, masz rację. Dysponuję maszyną Zelmer 586.5A z sitkami 4 i 8. No i gorsze mięsko poszło 2x4. Smakowo jest oki, do tego nie kruszy się i nie jest suche.

 

Jak sądzisz, jeśli kolejną produkcję "zapuszczę" na 8, będzie dobrze ?

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-221747
Udostępnij na innych stronach

Kwestia doboru siatek to też kwestia posiadanego sprzętu moi drodzy :cool:

Ci którzy mielą na małych Zelmerkach elektrycznych muszą to robić na większych siatkach... Ci z ręcznymi maszynkami lub dużymi wilkami (maszynami) spokojnie mogą się stosować do receptur

ostatni przykład: mieliłem I na szarpaku 3-otworowym (zelmerek elektryczny "8" ) - to co wychodziło było bardziej rozdrobnione niż z mojego "Dzika" (32) z sitka 16

w innych numeracjach też wyraźna różnica

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-221752
Udostępnij na innych stronach

Jak sądzisz, jeśli kolejną produkcję "zapuszczę" na 8, będzie dobrze

Przy zelmerku może być ale ja bym mimo wszystko dokupił sitko 6 do mielonek.

 

[ Dodano: Czw 07 Cze, 2012 11:21 ]

Ci którzy mielą na małych Zelmerkach elektrycznych muszą to robić na większych siatkach

Kiedyś pracowałem samym zelmerkiem i mieliłem 6 i było dobrze.Teraz mialę 5 jak na wilku i też jest ok, choć ta ostatnia którą próbowałeś była mielona na zelmerku 6mm.Chyba nie była taka zła jeśli idzie o granulację? :grin:

 

[ Dodano: Czw 07 Cze, 2012 11:26 ]

mieliłem I na szarpaku 3-otworowym

A jakbyć założył nóż dwuskrzydłowy? :tongue:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-221759
Udostępnij na innych stronach

Poszukałem w necie i okazuje się że są akcesoria do Zelmerków nr 5 i 8. Czym to się różni ? Acha, szarpak jest dostępny tylko dla nr 8 ... ogólnie więcej sitek jest dla nr 8. Czy mój Zelmerek 586.5A to będzie nr 5 ?

 

Z podziękowaniem za odpowiedź/podpowiedź :cool:

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-221761
Udostępnij na innych stronach

Różnią się średnicą sitka.Nie znam oznaczeń więc Ci nie powiem czy masz 5 czy 8.Podejrzewam ,że 5, ale głowy nie dam.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-221762
Udostępnij na innych stronach

586.5A

to jest niestety ten mniejszy zelmerek - imho odpuść sobie kupowanie kolejnych, coraz większych sitek, bo i tak ślimak będzie miażdżył mięso i będzie wychodziła parówka

lepiej rozejrzyj się za jakąś większą maszynką

 

zelmerek nadaje się tylko do mielenia mięsa ścięgnistego, tzw III

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/33/#findComment-221764
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.