Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To kto wygrał ?  :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-306220
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Moja pierwsza kiełbasa

Nie kombinowałem jakoś specjalnie

 

3Kg miesa, łopatka, szynka, karczek + golonka

Doprawione chilli w proszku, pieprzem, czosnkiem 

Pekla 16 gram na Kg

Podlane wywarem z kości golonki

 

Wedzone drewnem bukowo-śliwkowym w temp 40 stopni przez 6 godzin dopieczone na końcu w temp. 80 stopni

 

To chyba tyle


http://img191.imageshack.us/img191/295/khbt.jpg
http://img823.imageshack.us/img823/5448/b8ps.jpg

Zrobiłem też białą
http://img607.imageshack.us/img607/5348/zk1t.jpg

  :)
 

Jestem bardzo dumny z tej kiełbaski bo smakuje rewelacujnie (mało powiedziane)

 

Wieloletnie śledzenie forum jak widać przydało się :)

Edytowane przez Tabasco
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-308963
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

To i ja wrzucę fotki swoich wędlin, to moje środowe zadymianie :-) Boczek, schab, kiełbasa cienka i kiełbasa gruba. Grubą kiełbasę robiłem pierwszy raz, w środku jest miejscami galaretka, może po suszeniu zniknie? :-)

http://www.malawishop.home.pl/artur/wedliny1.jpg

http://www.malawishop.home.pl/artur/wedliny2.jpg

http://www.malawishop.home.pl/artur/wedliny3.jpg

http://www.malawishop.home.pl/artur/wedliny4.jpg

http://www.malawishop.home.pl/artur/wedliny5.jpg

http://www.malawishop.home.pl/artur/wedliny6.jpg

--
pozdrawiam
Artur

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320460
Udostępnij na innych stronach

Taka ilość to chyba dla drużyny harcerskiej  ;)   Ale wygląda imponująco  :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320549
Udostępnij na innych stronach

Artur wyroby fajne,gruba do poprawki,na drugi raz lepiej wymasujesz farsz i będzie oki.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320570
Udostępnij na innych stronach

Kostek61: Podejrzewam że przy grubej popełniłem następujący błąd: mięsa klasy pierwszej krojonego w kostkę 3x3/4x4 (schab, szynka zrazowa, łopatka) było procentowo 75-80% a "wypełniacza" z wołowiny i łopatki drobno zmielonej pozostała część. Wyrabiałem długo ale te kostki nie chciały się do tej masy skleić. I jeszcze dałem trochę wody żeby lepiej się mieszało. 

--
pozdrawiam
Artur

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320578
Udostępnij na innych stronach

Jak długo wyrabiałeś?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320581
Udostępnij na innych stronach

Sądzę że jakieś 7 do 10 minut, mięso wyciągnięte z lodówki, dzień wcześniej peklowane, zimne. 

Jeśli chodzi o wyrabianie kiełbasy cienkiej to bardzo ładnie widać ten moment kiedy jej "wystarczy"

wyrabiania bo jak już mocno się "strzępi" po rozerwaniu bryły czy masowaniu to wiem że jest dobrze

wyrobiona. Natomiast grubą robiłem pierwszy raz i nie doczekałem tego momentu. Jak nakładałem

mięso do nadziewarki to od bryły mięsa odpadały pojedyncze kostki, te ręcznie krojone.

--
pozdrawiam
Artur

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320583
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze, czas peklowania zbyt krótki. Peklowanie również ma wpływ na późniejszą kleistość mięsa. Poza tym, pamiętaj, że to są spore kawałki mięsa i mieszanie ich kilka minut nie zawsze daje zamierzony skutek. Dobrze wymieszane mięso kl I na szynkowa, nie odrywa się od ręki. Wodę dodawaj tylko do mięsa drobno rozdrobnionego, ścięgnistego, przeznaczonego na klej podczas mieszania go z przyprawami. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320586
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ten wypełniacz zrób z golonki będzie lepszy.

 

Jeszcze nigdy nie użyłem golonki do kiełbaski, chyba trzeba będzie spróbować tego wypełniacza, jest problem jeden - zawsze wolę golonkę zjeść. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320687
Udostępnij na innych stronach

Wyrabiałem długo ale te kostki nie chciały się do tej masy

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/Artur poczytaj jak robię i wszystko się b.dobrze klei.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320690
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze nigdy nie użyłem golonki do kiełbaski,

 

 

  Ja też nie używam golonki do kiełbas .

 

 

 

zawsze wolę golonkę zjeść. :cool:

 

 Ja też uwielbiam golonkę i nie będę dokładał do kiełbas .  ...................   Chyba że będzie jakaś super  super receptura i będzie mi zależało na sprawdzeniu jakościowym  wyrobu .   :D

 

  Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320743
Udostępnij na innych stronach

A ja zawsze do krakowskiej dodaję 20% mięsa ścięgnistego z golonki (we Wrocławiu można kupić samo mięso z golonki bez kości). Raz tylko mięso klI (3x3) rozwarstwiało się od reszty, ale to była moja wina - po prostu PRZEPARZYŁEM kiełbasy.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320788
Udostępnij na innych stronach

J

 

  Jeszcze nigdy nie użyłem golonki do kiełbaski, chyba trzeba będzie spróbować tego wypełniacza, jest problem jeden - zawsze wolę golonkę zjeść.
 

 

Ja kupuję golonkę bez skóry i kości wtedy jest mniej żal dawać do kiełbasy  . Spróbuj zrobić kiełbasę 8 kg czystego schabu i 2 kg golonki jako klej, schab pokrój w kostkę 3 x 3 cm

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320801
Udostępnij na innych stronach

Kolego Janie,ciężko Ci będzie pokroić schab na kosteczkę 3x3, właśnie ze względu na kosteczki. Miałeś za pewne na myśli polędwicę wieprzową.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320810
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolego Janie,ciężko Ci będzie pokroić schab na kosteczkę 3x3, właśnie ze względu na kosteczki. Miałeś za pewne na myśli polędwicę wieprzową.

 

 

 Czysty schab to  schab bez kości i mizdry.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320814
Udostępnij na innych stronach

Schab to element zasadniczy składający się z kości (części kręgosłupa , części żeber), z mięśni przyczepu (warkocza), polędwicy wp. no i oczywiście z mizdry.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320821
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Tym razem zrobiłem grubą ze: schabu, szynki zrazowej, łopatki i piersi z indyka, samo chude mięso bez grama tłuszczu i bez żadnych "wypełniaczy". Kiełbasa była zwarta i się nie rozpadała. Zresztą poprzednia kiełbasa krakowska o której tu pisałem była zbyt wcześnie krojona, jeszcze na ciepło i dlatego nie wchłonęła wilgoci, już po dwóch, trzech dniach było wszystko ok. Tym razem zrobiłem jeszcze kilka udek, boczek i polędwice.

Nie zdąrzyłem zrobić żadnej fotki z przekroju :-/

http://www.malawishop.home.pl/artur/wedlinydomowe/k1.jpg

http://www.malawishop.home.pl/artur/wedlinydomowe/k2.jpg

http://www.malawishop.home.pl/artur/wedlinydomowe/k3.jpg

http://www.malawishop.home.pl/artur/wedlinydomowe/k4.jpg

http://www.malawishop.home.pl/artur/wedlinydomowe/k5.jpg

--
pozdrawiam
Artur

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-340032
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.