miro Opublikowano 10 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #951 Opublikowano 10 Października 2013 To kto wygrał ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-306220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #952 Opublikowano 20 Października 2013 Tyle się uratowało z dzisiejszego zadymiania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-307863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king_lpk Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #953 Opublikowano 20 Października 2013 Tyle się uratowało z dzisiejszego zadymiania ciekawe co się nie uratowało? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-307866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabasco Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #954 Opublikowano 26 Października 2013 (edytowane) Moja pierwsza kiełbasaNie kombinowałem jakoś specjalnie 3Kg miesa, łopatka, szynka, karczek + golonkaDoprawione chilli w proszku, pieprzem, czosnkiem Pekla 16 gram na KgPodlane wywarem z kości golonki Wedzone drewnem bukowo-śliwkowym w temp 40 stopni przez 6 godzin dopieczone na końcu w temp. 80 stopni To chyba tylehttp://img191.imageshack.us/img191/295/khbt.jpghttp://img823.imageshack.us/img823/5448/b8ps.jpgZrobiłem też białąhttp://img607.imageshack.us/img607/5348/zk1t.jpg Jestem bardzo dumny z tej kiełbaski bo smakuje rewelacujnie (mało powiedziane) Wieloletnie śledzenie forum jak widać przydało się Edytowane 26 Października 2013 przez Tabasco Cytuj http://chilihead.pl/index.php Zapraszamhttp://img51.imageshack.us/img51/3732/xsxx.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-308963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
II Artur II Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #955 Opublikowano 13 Grudnia 2013 To i ja wrzucę fotki swoich wędlin, to moje środowe zadymianie :-) Boczek, schab, kiełbasa cienka i kiełbasa gruba. Grubą kiełbasę robiłem pierwszy raz, w środku jest miejscami galaretka, może po suszeniu zniknie? :-)http://www.malawishop.home.pl/artur/wedliny1.jpghttp://www.malawishop.home.pl/artur/wedliny2.jpghttp://www.malawishop.home.pl/artur/wedliny3.jpghttp://www.malawishop.home.pl/artur/wedliny4.jpghttp://www.malawishop.home.pl/artur/wedliny5.jpghttp://www.malawishop.home.pl/artur/wedliny6.jpg Cytuj --pozdrawiamArtur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #956 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Arturze :clap: :clap: Do tego zapewne poezja smaku Smaczności, gratuluję wyrobów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #957 Opublikowano 14 Grudnia 2013 @II Artur II, Pojechałeś chłopie Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #958 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Taka ilość to chyba dla drużyny harcerskiej Ale wygląda imponująco Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
II Artur II Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #959 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Dziękuję, no jak już robić to dla całej rodzinki znajomych i sąsiadów Cytuj --pozdrawiamArtur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #960 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Artur wyroby fajne,gruba do poprawki,na drugi raz lepiej wymasujesz farsz i będzie oki. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
II Artur II Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #961 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Kostek61: Podejrzewam że przy grubej popełniłem następujący błąd: mięsa klasy pierwszej krojonego w kostkę 3x3/4x4 (schab, szynka zrazowa, łopatka) było procentowo 75-80% a "wypełniacza" z wołowiny i łopatki drobno zmielonej pozostała część. Wyrabiałem długo ale te kostki nie chciały się do tej masy skleić. I jeszcze dałem trochę wody żeby lepiej się mieszało. Cytuj --pozdrawiamArtur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #962 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Jak długo wyrabiałeś? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
II Artur II Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #963 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Sądzę że jakieś 7 do 10 minut, mięso wyciągnięte z lodówki, dzień wcześniej peklowane, zimne. Jeśli chodzi o wyrabianie kiełbasy cienkiej to bardzo ładnie widać ten moment kiedy jej "wystarczy"wyrabiania bo jak już mocno się "strzępi" po rozerwaniu bryły czy masowaniu to wiem że jest dobrzewyrobiona. Natomiast grubą robiłem pierwszy raz i nie doczekałem tego momentu. Jak nakładałemmięso do nadziewarki to od bryły mięsa odpadały pojedyncze kostki, te ręcznie krojone. Cytuj --pozdrawiamArtur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #964 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Po pierwsze, czas peklowania zbyt krótki. Peklowanie również ma wpływ na późniejszą kleistość mięsa. Poza tym, pamiętaj, że to są spore kawałki mięsa i mieszanie ich kilka minut nie zawsze daje zamierzony skutek. Dobrze wymieszane mięso kl I na szynkowa, nie odrywa się od ręki. Wodę dodawaj tylko do mięsa drobno rozdrobnionego, ścięgnistego, przeznaczonego na klej podczas mieszania go z przyprawami. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
II Artur II Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #965 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Dziękuję, następnym razem zastosuję się do Twoich porad. Cytuj --pozdrawiamArtur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #966 Opublikowano 14 Grudnia 2013 a "wypełniacza" z wołowiny i łopatki drobno zmielonej pozostała część Ten wypełniacz zrób z golonki będzie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #967 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Ten wypełniacz zrób z golonki będzie lepszy. Jeszcze nigdy nie użyłem golonki do kiełbaski, chyba trzeba będzie spróbować tego wypełniacza, jest problem jeden - zawsze wolę golonkę zjeść. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #968 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Wyrabiałem długo ale te kostki nie chciały się do tej masyhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/Artur poczytaj jak robię i wszystko się b.dobrze klei. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #969 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Jeszcze nigdy nie użyłem golonki do kiełbaski, Ja też nie używam golonki do kiełbas . zawsze wolę golonkę zjeść. Ja też uwielbiam golonkę i nie będę dokładał do kiełbas . ................... Chyba że będzie jakaś super super receptura i będzie mi zależało na sprawdzeniu jakościowym wyrobu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #970 Opublikowano 15 Grudnia 2013 A ja zawsze do krakowskiej dodaję 20% mięsa ścięgnistego z golonki (we Wrocławiu można kupić samo mięso z golonki bez kości). Raz tylko mięso klI (3x3) rozwarstwiało się od reszty, ale to była moja wina - po prostu PRZEPARZYŁEM kiełbasy. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #971 Opublikowano 15 Grudnia 2013 J Jeszcze nigdy nie użyłem golonki do kiełbaski, chyba trzeba będzie spróbować tego wypełniacza, jest problem jeden - zawsze wolę golonkę zjeść. Ja kupuję golonkę bez skóry i kości wtedy jest mniej żal dawać do kiełbasy . Spróbuj zrobić kiełbasę 8 kg czystego schabu i 2 kg golonki jako klej, schab pokrój w kostkę 3 x 3 cm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #972 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Kolego Janie,ciężko Ci będzie pokroić schab na kosteczkę 3x3, właśnie ze względu na kosteczki. Miałeś za pewne na myśli polędwicę wieprzową. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #973 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Kolego Janie,ciężko Ci będzie pokroić schab na kosteczkę 3x3, właśnie ze względu na kosteczki. Miałeś za pewne na myśli polędwicę wieprzową. Czysty schab to schab bez kości i mizdry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #974 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Schab to element zasadniczy składający się z kości (części kręgosłupa , części żeber), z mięśni przyczepu (warkocza), polędwicy wp. no i oczywiście z mizdry. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-320821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
II Artur II Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #975 Opublikowano 10 Marca 2014 Tym razem zrobiłem grubą ze: schabu, szynki zrazowej, łopatki i piersi z indyka, samo chude mięso bez grama tłuszczu i bez żadnych "wypełniaczy". Kiełbasa była zwarta i się nie rozpadała. Zresztą poprzednia kiełbasa krakowska o której tu pisałem była zbyt wcześnie krojona, jeszcze na ciepło i dlatego nie wchłonęła wilgoci, już po dwóch, trzech dniach było wszystko ok. Tym razem zrobiłem jeszcze kilka udek, boczek i polędwice.Nie zdąrzyłem zrobić żadnej fotki z przekroju :-/http://www.malawishop.home.pl/artur/wedlinydomowe/k1.jpghttp://www.malawishop.home.pl/artur/wedlinydomowe/k2.jpghttp://www.malawishop.home.pl/artur/wedlinydomowe/k3.jpghttp://www.malawishop.home.pl/artur/wedlinydomowe/k4.jpghttp://www.malawishop.home.pl/artur/wedlinydomowe/k5.jpg Cytuj --pozdrawiamArtur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/39/#findComment-340032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.