Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Fahmann13,

 

Jedyne co bym zmienił to mięso, na takie jak było 20 lat temu ;)

 

Jezeli masz chec to kup mieso wp rasy duroc lub  iberico,jedyne co moze odstraszyc to cena,ale smak wyrobow -poezja.

 

Pozdrawiam

Edytowane przez averoy

Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.

Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/52/#findComment-622359
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

gomix,

prostokątny serek to kostka twarogu półtłustego, leżała w solance 10% 24 godziny, potem 4/5 godzin na kratce w celu obcieknięcia.

Następnie obsypana mieszanką przypraw (ten akurat to papryka ostra/słodka i czosnek suszony) jaką kto lubi. Ostatecznie wędzona razem z kiełbasą tyle ze na kratce a nie na kiju :)  Warto spróbować a zwłaszcza poeksperymentować jeśli chodzi o mieszanki przypraw.

 

Ten żółty natomiast to ser salami ucięty z batona na około 300g, wędzony razem z w/w zestawem, zmienił się kompletnie smak i tekstura.

 

averoy,

może kiedyś się skuszę,

tylko gdzie takie cudo dostać... ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/52/#findComment-622381
Udostępnij na innych stronach

Fahmann,ja kupuje w metro de,lub gourmetfleisch de.Mysle ze w UK tez znajdziesz ,szukaj w google

 

Pozdrawiam

Edytowane przez averoy

Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.

Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/52/#findComment-622410
Udostępnij na innych stronach

Znalazlem na meatmeathome, cena no faktycznie powala... to raczej material na dojrzewajace wedliny. Może kiedyś się skuszę jak nabiore doświadczenia w tego typu wyrobach. Dzięki

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/52/#findComment-622661
Udostępnij na innych stronach

gomix,

prostokątny serek to kostka twarogu półtłustego, leżała w solance 10% 24 godziny, potem 4/5 godzin na kratce w celu obcieknięcia.

Następnie obsypana mieszanką przypraw (ten akurat to papryka ostra/słodka i czosnek suszony) jaką kto lubi. Ostatecznie wędzona razem z kiełbasą tyle ze na kratce a nie na kiju :)  Warto spróbować a zwłaszcza poeksperymentować jeśli chodzi o mieszanki przypraw.

 

Ten żółty natomiast to ser salami ucięty z batona na około 300g, wędzony razem z w/w zestawem, zmienił się kompletnie smak i tekstura.

 

averoy,

może kiedyś się skuszę,

tylko gdzie takie cudo dostać... ?

Dziękuję bardzo za odpowiedź

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/52/#findComment-622781
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Karkówka już dojrzała

Cieniej kroić!!!

Plasterki powinny być jak mgiełka  albo plasterki ....szynki parmeńskiej  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/52/#findComment-624559
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Przedwczoraj robiona leberka pobiedziska na bogato bo do niej poszła pachwina dosyć chuda , mięso z obgotowanych kości schabowych i skóra z boczku . po bokach wiadomo boczek i polędwica . Peklowane w próżni cztery dni i nawet o dziwo nie ma szarego oczka . Pierwszy raz po wyjęciu leberki podniosłem temp do 85 st C i polędwica tak zostaje i jest soczysta , boczek ciągutka więc do parzenia .

post-41581-0-08588800-1572619209_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/52/#findComment-644706
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

A ja wczoraj zrobiłem pierwszy raz w życiu kiełbasę. Chłopska z przepisu Szczepana. Zaledwie 2.5 kg. , ale jak na pierwszy raz ,nabijając zelmerem 5 to i tak dużo. Wędzona była w betonowym grillu poprzytykanym deskami  :facepalm:  na grubych zrębkach zrobionych piłą tarczową  :facepalm: olszyna i grusza. Wizualnie taka sobie , lecz smak przedni  :D

post-100423-0-12304600-1585681997_thumb.jpg

 

Dziś skoro świt , dokończyłem pracę przy salcesonie z golonek przepisu Halusi . Powinien leżeć do rana , ale nie wytrzymałem i rozkroiłem go po 12 godz.

Rodzinka stwierdziła że wyborny  :D

post-100423-0-88001000-1585682347_thumb.jpg 

 

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/52/#findComment-661820
Udostępnij na innych stronach

 

 

Małgosia jak żona będzie robiła to zrobię fotorelacje

 

Dziękuję

 

 

A to dzisiejsze wyroby według mnie udane

 

Wczesny Zbój Madej ? :facepalm::laugh:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/52/#findComment-661854
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.