jarkof Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 3 Lutego 2010 ciornydoktor, Myślę , że nie tylko słyszał ale i wielokrotnie próbował , lecz sa to metody dla osób bardzo doświadczonych w zawodzie.Nie wiem czemu (bez obrazy) odnoszę wrażenie iż masz ochotę "błysnąć" wiedzą i praktyką. To bardzo słuszne , lecz gdyby odbywało się to w innym tonie...DZIADEK posiada wiedzę na temat mięsa i pracy z nim przeogromną lecz służy pomocą i bardzo merytoryczną radą. Może Ty też tak spróbujesz ? :rolleyes: Pozdrawiam Bogdanbogdan_kacz spokojnie kolega pyta ''czy ktoś szłyszał o tych sposobach'', bo on tak, poprostu słyszał, a czy słyszał kiełbaskę lub próbował na igłę, tego nie pisze. Sądząc po wieku to raczej tylko słyszał. Ale zawsze pozostaje to ''ale'' o którym nie pisze. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-97960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 3 Lutego 2010 Sądząc po wieku to raczej tylko słyszał.oooo. tu wiek nie ma nic do gadania... mój młodszy co to ma 13 latek już zna tę metodę bo widział na zlocie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-97971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan_kacz Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 3 Lutego 2010 jarkof, Moja odpowiedź była w tym tonie z prostej przyczyny-nie lubię gdy ktoś próbuje wszyskich pouczać ... przeczytaj wszystkie posty ciornydoktor . Cytuj Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-97975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 3 Lutego 2010 Sorrki, nigdy nie byłem na zlocie. [ Dodano: Sro 03 Lut, 2010 21:35 ] I nie będę , na dzień dzisiejszy. I wiadomo o co chodzi . [ Dodano: Sro 03 Lut, 2010 21:41 ] No to byłoby bez sensu. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-97976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 4 Lutego 2010 Moja teściowa mówi,ze słyszy sol w kiełbasie,ma 92 lata? Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q-bis Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 5 Lutego 2010 Chciałem bardzo podziękować za wszystkie rady i przepisy znajdujące się na tym forum.Na święta zrobiłem pierwsze w życiu wyroby (zamieszkaliśmy na wsi :grin: ).Nie obyło się bez problemów z powodu niedostatecznego przygotowania do wędzenia - decyzja podjęta ad hoc...Samo przygotowanie mięsa i peklowanie (1/4 świnki+dokupiona biodrówka) poszło dobrze, chociaż peklowanie na sucho było za suche, bo odlałem niepotrzebnie trochę soków z pokrojonego, przygotowanego mięsa do peklowania...W solance wyszło różowiutkie...Beczka a (właściwie 2/3 beczki) skołowana na szybkiego była niestety dziurawa (rdza wyżarła) i miałem problemy z utrzymaniem odpowiedniej temperatury (zresztą na oko bo nie miałem termometru), szczególnie, że zaczęło pizgać i zrobił się duży ogień.. :grin: szynki i boczek wisiały na sznurkach (cienkich )przepaliły się i wpadły do beczki ale miałem tam zabezpieczenie w postaci takiej kratki - uratowane :grin: Potem złamał się jeden z kijów na którym wisiały kiełbasy... :grin: Na drugi dzień owinąłem beczkę wełną (została z ocieplenia poddasza) i brezentem...zacząłem utrzymywać temperaturę.Kije zmieniłem na pręty metalowe... a sznurki na haki...no i poooooszło...Ale miałem radochę jak cała rodzinka i znajomi nie mogli się nachwalić smaku kiełbasy...Zrobiłem 70 kiełbas i oprócz kilku, które zamroziłem, wszystkie zjedliśmy na przełomie roku...Szynki wyszły trochę za suche, bo nie nakłuwałem ich solanką, następnym razem to zrobię...Jeszce raz dzięki i pozdrawiam zadymiaczy...Jacek Cytuj Warto? Warto ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 5 Lutego 2010 70 rodzajów kiełbas? :shock: Czy kiełbas (sztuk, lasek, batonów itp.?) Gratulacje. :grin: No Kolego, początki miałeś zaj...e trudne. Wszystko pod górkę. Jednak końcówka, a to jest ważne, okazała sie strzałem w 10-kę.Trzymaj tak dalej i chwal się osiagnięciami, które na pewno będą coraz lepsze. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q-bis Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 5 Lutego 2010 70 rodzajów kiełbas? :shock: Czy kiełbas (sztuk, lasek, batonów itp.?) Gratulacje. :grin: No Kolego, początki miałeś zaj...e trudne. Wszystko pod górkę. Jednak końcówka, a to jest ważne, okazała sie strzałem w 10-kę. Trzymaj tak dalej i chwal się osiagnięciami, które na pewno będą coraz lepsze. 70 kiełbas, ok 15cm, tego samego rodzaju, w jelicie (kupiłem mrożone jelita). Wszystko nabijałem ręcznie z pomocą małżonki, bo mi brakowało trzeciej ręki... :grin: Zrobiłem ją w/g przepisu Dziadka - "Kiełbasa Dziadka" - polecam początkującym i pozdrawiam twórcę przepisu :grin: Cytuj Warto? Warto ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 5 Lutego 2010 Witam Kolego g-bis , gratuluję początków w produkcji wędlin domowych . Poszedłeś od razu na szerokie wody i to skutecznie : Ale miałem radochę jak cała rodzinka i znajomi nie mogli się nachwalić smaku kiełbasy... szczególnie, że zaczęło pizgać Jednak wyrażanie załamania pogody bo tak to rozumiem , można wyrażać w delikatniejszy sposób :wink: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q-bis Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 5 Lutego 2010 Witam szczególnie, że zaczęło pizgać Jednak wyrażanie załamania pogody bo tak to rozumiem , można wyrażać w delikatniejszy sposób :wink: Gorąco pozdrawiam OK. :wink: Pozdrawiam. Cytuj Warto? Warto ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 5 Lutego 2010 andrzej k - a coś Ty taki delikatny, nigdy nie byłeś na dworcu w Kielcach?, tam też się tak robi. :grin: Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 5 Lutego 2010 Moja pierwsza słonina słoikowa .Odkrojona od szynek po peklowaniu.Nie jest smarowna , bo o taką mi chodziło . W smaku super.http://img528.imageshack.us/img528/5307/obraz004l.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 5 Lutego 2010 Moja pierwsza słonina słoikowa Henio , jeszcze czegoś tylko do tej słoninki brakuje . Ja wiem i Ty zapewne też wiesz :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 5 Lutego 2010 Chciałem bardzo podziękować za wszystkie rady i przepisy znajdujące się na tym forum.Szczególne podziękowania należą się dla https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 5 Lutego 2010 Henio , jeszcze czegoś tylko do tej słoninki brakuje . Ja wiem i Ty zapewne też wiesz :grin: PozdrawiamJest tylko nie zmieściło się w kadrze, stoi obok. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 6 Lutego 2010 Henio , jeszcze czegoś tylko do tej słoninki brakuje . Ja wiem i Ty zapewne też wiesz :grin: PozdrawiamJest tylko nie zmieściło się w kadrze, stoi obok. No to macie inny kadr :tongue: http://img442.imageshack.us/img442/1392/obraz009qo.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 6 Lutego 2010 No to macie inny kadr :tongue: Super miejsce dowodzenia , ale kalendarza Naszego to nie widzę :sad: Pewnikiem nie zmieścił się w kadrze :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q-bis Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 6 Lutego 2010 Chciałem bardzo podziękować za wszystkie rady i przepisy znajdujące się na tym forum.Szczególne podziękowania należą się dla https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 Nie omieszkam... Cytuj Warto? Warto ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 8 Lutego 2010 Wedzenie sobota 6.02.2010. Nalewki na zlot Warmiński. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 8 Lutego 2010 Wedzenie sobota 6.02.2010. Praca na dwie maszynki i super pomoc to już siła przy wyrobie wędlin domowych :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danusia234 Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 14 Marca 2010 Witam Ja też zaczęłam wędzić . Szynki wędzę od paru lat ale kiełbaski robiłam dopiero dwa razy Za tydzień będzie nowa produkcja.Poczytałam i dziękuję za cenne wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-104599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 14 Marca 2010 Witaj gratuluje udanej kiełbaski,wędzarni i ładnego otoczenia wokół niej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-104607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mery2 Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 19 Marca 2010 Witam na forum!Jestem nowicjuszką w peklowaniu na mokro wędzonek,ale wczoraj odważyłam się i zapeklowałam 10 kg schabu i karczku.Jestem jednak bardzo niespokojna czy moja zalewa jest dobra.8 l wody40 dkg peklosoli1 łyżka cukruprzyprawyJak długo mam trzymać mięsko w zalewie?Zaznaczam że nie nastrzykuję mięsa,chcę wędzić za około 10 dni. :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-105497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo73 Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 19 Marca 2010 Peklosoli dosyć, tylko o połowę za dużo wody. Wody dajesz 40% masy mięsa.Ta ilość peklosoli jest dobra na 10 dni peklowania. Cytuj Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-105498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 19 Marca 2010 Mery2 za mało peklosoli. Cukier i przyprawy niepotrzebne. Przy 10 dniach peklowania ja bym dał na 8 litrów wody 70-75dkg peklosoli. Pzdr. Ps. przemo73 ma rację wody dałaś za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-105499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.