Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ciornydoktor,

Myślę , że nie tylko słyszał ale i wielokrotnie próbował , lecz sa to metody dla osób bardzo doświadczonych w zawodzie.Nie wiem czemu (bez obrazy) odnoszę wrażenie iż masz ochotę "błysnąć" wiedzą i praktyką. To bardzo słuszne , lecz gdyby odbywało się to w innym tonie...DZIADEK posiada wiedzę na temat mięsa i pracy z nim przeogromną lecz służy pomocą i bardzo merytoryczną radą. Może Ty też tak spróbujesz ? :rolleyes:

Pozdrawiam

Bogdan

bogdan_kacz spokojnie kolega pyta ''czy ktoś szłyszał o tych sposobach'', bo on tak, poprostu słyszał,

a czy słyszał kiełbaskę lub próbował na igłę, tego nie pisze.

Sądząc po wieku to raczej tylko słyszał.

Ale zawsze pozostaje to ''ale'' o którym nie pisze.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-97960
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Sądząc po wieku to raczej tylko słyszał.

oooo. tu wiek nie ma nic do gadania... mój młodszy co to ma 13 latek już zna tę metodę bo widział na zlocie :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-97971
Udostępnij na innych stronach

jarkof,

Moja odpowiedź była w tym tonie z prostej przyczyny-nie lubię gdy ktoś próbuje wszyskich pouczać ... przeczytaj wszystkie posty ciornydoktor .

Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-97975
Udostępnij na innych stronach

Sorrki, nigdy nie byłem na zlocie.

 

[ Dodano: Sro 03 Lut, 2010 21:35 ]

I nie będę , na dzień dzisiejszy. I wiadomo o co chodzi .

 

[ Dodano: Sro 03 Lut, 2010 21:41 ]

No to byłoby bez sensu.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-97976
Udostępnij na innych stronach

Chciałem bardzo podziękować za wszystkie rady i przepisy znajdujące się na tym forum.

Na święta zrobiłem pierwsze w życiu wyroby (zamieszkaliśmy na wsi :grin: ).

Nie obyło się bez problemów z powodu niedostatecznego przygotowania do wędzenia - decyzja podjęta ad hoc...

Samo przygotowanie mięsa i peklowanie (1/4 świnki+dokupiona biodrówka) poszło dobrze, chociaż peklowanie na sucho było za suche, bo odlałem niepotrzebnie trochę soków z pokrojonego, przygotowanego mięsa do peklowania...

W solance wyszło różowiutkie...

Beczka a (właściwie 2/3 beczki) skołowana na szybkiego była niestety dziurawa (rdza wyżarła) i miałem problemy z utrzymaniem odpowiedniej temperatury (zresztą na oko bo nie miałem termometru), szczególnie, że zaczęło pizgać i zrobił się duży ogień.. :grin: szynki i boczek wisiały na sznurkach (cienkich )przepaliły się i wpadły do beczki ale miałem tam zabezpieczenie w postaci takiej kratki - uratowane :grin:

Potem złamał się jeden z kijów na którym wisiały kiełbasy... :grin:

Na drugi dzień owinąłem beczkę wełną (została z ocieplenia poddasza) i brezentem...zacząłem utrzymywać temperaturę.

Kije zmieniłem na pręty metalowe... a sznurki na haki...

no i poooooszło...

Ale miałem radochę jak cała rodzinka i znajomi nie mogli się nachwalić smaku kiełbasy...

Zrobiłem 70 kiełbas i oprócz kilku, które zamroziłem, wszystkie zjedliśmy na przełomie roku...

Szynki wyszły trochę za suche, bo nie nakłuwałem ich solanką, następnym razem to zrobię...

Jeszce raz dzięki i pozdrawiam zadymiaczy...

Jacek

Warto? Warto !
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98176
Udostępnij na innych stronach

70 rodzajów kiełbas? :shock: Czy kiełbas (sztuk, lasek, batonów itp.?) Gratulacje. :grin:

No Kolego, początki miałeś zaj...e trudne. Wszystko pod górkę. Jednak końcówka, a to jest ważne, okazała sie strzałem w 10-kę.

Trzymaj tak dalej i chwal się osiagnięciami, które na pewno będą coraz lepsze.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98178
Udostępnij na innych stronach

70 rodzajów kiełbas? :shock: Czy kiełbas (sztuk, lasek, batonów itp.?) Gratulacje. :grin:

No Kolego, początki miałeś zaj...e trudne. Wszystko pod górkę. Jednak końcówka, a to jest ważne, okazała sie strzałem w 10-kę.

Trzymaj tak dalej i chwal się osiagnięciami, które na pewno będą coraz lepsze.

70 kiełbas, ok 15cm, tego samego rodzaju, w jelicie (kupiłem mrożone jelita). Wszystko nabijałem ręcznie z pomocą małżonki, bo mi brakowało trzeciej ręki... :grin:

Zrobiłem ją w/g przepisu Dziadka - "Kiełbasa Dziadka" - polecam początkującym i pozdrawiam twórcę przepisu :grin:

Warto? Warto !
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98181
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Kolego g-bis , gratuluję początków w produkcji wędlin domowych . Poszedłeś od razu na szerokie wody i to skutecznie :

 

Ale miałem radochę jak cała rodzinka i znajomi nie mogli się nachwalić smaku kiełbasy...

szczególnie, że zaczęło pizgać

Jednak wyrażanie załamania pogody bo tak to rozumiem , można wyrażać w delikatniejszy sposób :wink:

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98188
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

szczególnie, że zaczęło pizgać

Jednak wyrażanie załamania pogody bo tak to rozumiem , można wyrażać w delikatniejszy sposób :wink:

 

Gorąco pozdrawiam

OK. :wink:

 

Pozdrawiam.

Warto? Warto !
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98193
Udostępnij na innych stronach

andrzej k - a coś Ty taki delikatny, nigdy nie byłeś na dworcu w Kielcach?, tam też się tak robi. :grin:

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98197
Udostępnij na innych stronach

Moja pierwsza słonina słoikowa .Odkrojona od szynek po peklowaniu.Nie jest smarowna , bo o taką mi chodziło . W smaku super.

http://img528.imageshack.us/img528/5307/obraz004l.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98213
Udostępnij na innych stronach

Moja pierwsza słonina słoikowa

Henio , jeszcze czegoś tylko do tej słoninki brakuje . Ja wiem i Ty zapewne też wiesz :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98214
Udostępnij na innych stronach

Chciałem bardzo podziękować za wszystkie rady i przepisy znajdujące się na tym forum.

Szczególne podziękowania należą się dla https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98283
Udostępnij na innych stronach

Henio , jeszcze czegoś tylko do tej słoninki brakuje . Ja wiem i Ty zapewne też wiesz :grin:

Pozdrawiam

Jest tylko nie zmieściło się w kadrze, stoi obok.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98358
Udostępnij na innych stronach

 

Henio , jeszcze czegoś tylko do tej słoninki brakuje . Ja wiem i Ty zapewne też wiesz :grin:

Pozdrawiam

Jest tylko nie zmieściło się w kadrze, stoi obok.

No to macie inny kadr :tongue:

http://img442.imageshack.us/img442/1392/obraz009qo.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98419
Udostępnij na innych stronach

No to macie inny kadr :tongue:

 

Super miejsce dowodzenia , ale kalendarza Naszego to nie widzę :sad: Pewnikiem nie zmieścił się w kadrze :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98428
Udostępnij na innych stronach

Chciałem bardzo podziękować za wszystkie rady i przepisy znajdujące się na tym forum.

Szczególne podziękowania należą się dla https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412

Nie omieszkam...

Warto? Warto !
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98456
Udostępnij na innych stronach

Wedzenie sobota 6.02.2010.

 

Praca na dwie maszynki i super pomoc to już siła przy wyrobie wędlin domowych :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-98839
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam

Ja też zaczęłam wędzić .

Szynki wędzę od paru lat ale kiełbaski robiłam dopiero dwa razy

Za tydzień będzie nowa produkcja.Poczytałam i dziękuję za cenne wskazówki.

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-104599
Udostępnij na innych stronach

Witam na forum!Jestem nowicjuszką w peklowaniu na mokro wędzonek,ale wczoraj odważyłam się i zapeklowałam 10 kg schabu i karczku.Jestem jednak bardzo niespokojna czy moja zalewa jest dobra.

8 l wody

40 dkg peklosoli

1 łyżka cukru

przyprawy

Jak długo mam trzymać mięsko w zalewie?

Zaznaczam że nie nastrzykuję mięsa,chcę wędzić za około 10 dni. :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-105497
Udostępnij na innych stronach

Peklosoli dosyć, tylko o połowę za dużo wody. Wody dajesz 40% masy mięsa.

Ta ilość peklosoli jest dobra na 10 dni peklowania.

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-105498
Udostępnij na innych stronach

Mery2 za mało peklosoli. Cukier i przyprawy niepotrzebne.

Przy 10 dniach peklowania ja bym dał na 8 litrów wody 70-75dkg peklosoli.

Pzdr.

 

Ps. przemo73 ma rację wody dałaś za dużo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/10/#findComment-105499
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.