Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a co do wędzenia to robiłem to 3 raz w życiu więc dopiero się uczę

Przestudiuj uważnie Akademię Dziadka.A jak będziesz miał jakieś wątpliwości to możesz też pytać na PW, ale wszystko i tak znajdziesz na stronie.Powodzenia :smile:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/32/#findComment-209310
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

a peklosól, saletrę uważam za zbędną w domowej produkcji, nie robię na zamówienie żeby wspomagać się chemią,

to zdanie utwierdza mnie że masz błędne postrzeganie tego zagadnienia :cool: - peklowanie z użyciem tych środków (nieważne czy saletra czy peklosól bo efekt jest taki sam) to również inny smak - i to nie jest wcale wymysł nowoczesnego przemysłu bo saletra była używana od bardzo dawna

no... ale namawiać nie musimy :cool:

 

[ Dodano: Nie 25 Mar, 2012 13:07 ]

kusi mnie ta pekla ale saletra zniechęca ale nie wiem sam czemu po prostu nigdy tego nie stosowaliśmy

no właśnie.... czyli "nie bo nie...."

a czy wiesz co jest w peklosoli? - znasz różnicę pomiędzy saletrą a gotowa peklosolą? - jeśli nie to na jakiej podstawie wydajesz wyroki? :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/32/#findComment-209313
Udostępnij na innych stronach

nie skreślam saletry i pekli ale ostatnio czytałem tu gdzieś na forum o tym że kiełbasy z zawartością saletry nie nadają się na grilla bo coś tam coś tam a te moje to 100% naturalne no prawie ;)

 

a tak na dobrą sprawę jaka jest różnica w smaku jak zasypię peklą ? bo jak smakuje solą to już wiem są pyszne

 

Ps tu na tym forum każdy nowy ma tak ciężko ?? każdego amatora tak łapiecie za słowa i chcecie zrobić z niego od razu profesora garmażu :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/32/#findComment-209343
Udostępnij na innych stronach

zawartością saletry nie nadają się na grilla

A te sklepowe to na czym? Na soli?.Możesz robić na grilla na soli a do czegoś innego peklować mięso na kiełbasę.

 

a tak na dobrą sprawę jaka jest różnica w smaku jak zasypię peklą ?

To juz musisz sam zobaczyć. :wink:

 

Ps tu na tym forum każdy nowy ma tak ciężko ??

Staramy się od razu zwracać uwagę na popełnione błędy, żeby nowicjusz uczył się od samego początku prawidłowego wyrobu wędlin domowych.Ale się nie przejmuj nie jesteś pierwszy i pewnie nie ostatni :grin: .Wszystkich nowych to spotyka jeśli popełniaja jakieś błędy.Są osoby na forum ,które będą Ci biły brawo za same chęci ,ale są i takie co bez ogródek wytkną co było nie tak.Wiem po sobie ,że więcej nauczysz się od tych drugich.Musisz przywyknać bo tu nikogo nie oszczędzają. :tongue:.Chodzi o zdrowie ,żebyś tymi swoimi wyrobami nie narobił więcej szkody niż pożytku.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/32/#findComment-209347
Udostępnij na innych stronach

pit-mm bardzo fajne wiejskie wędzonki gratuluję

I tu masz przykład tych drugich.

Chyba nie wypada z taką rangą pisać takie bzdury :devil:.A gdzie jest powiedziane ,że wiejskie to muszą być spalone?.Pokaż koledze Swoje bo jakoś u Ciebie takiej spalenizny nie widziałem i nie chwaliłeś się ,takim procesem wędzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/32/#findComment-209349
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, z taką rangą to możę już pisać co chce :P

 

bosze ale z Tobą to będę miał przes..... aż strach cokolwiek napisać :)

ale spróbuję wykończyć cię nerwowo np pisząc schab bez kości też mi się dobrze uwędził i jest naprawdę soczysty i wyśmienity

 

Ps dziś oglądałem wagi więc niebawem kupię i od razu na nią michę z solą i będę odbierał moje 3 garście i wtedy podam ile soli do czego :)

 

 

ej ej kolego arkadiusz nie rozpędzaj się, bo nie są spalone to że są ciemne nie znaczy że spalone krytykować jest zawsze łatwo a sądząc po ilości twoich postów to pewnie nic innego nie robisz tylko pouczasz wszystkich, krytykujesz i każesz robić wg norm co?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/32/#findComment-209351
Udostępnij na innych stronach

:grin: pit-mm :grin: wyglądają tak jak chciałeś :grin:a smakują na pewno dobrze bo to przecież szkoła BABCI a jak wiemy BABCIA robi wszystko najlepiej :grin:trzeba robić tak wędliny aby WAM smakowały a nie MY mamy wywierać naciski jak MASZ robić i powielać NASZE smaki.

 

Serdecznie pozdrawiam. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/32/#findComment-209352
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, z taką rangą to możę już pisać co chce

 

bosze ale z Tobą to będę miał przes..... aż strach cokolwiek napisać

To jest Twoje zdanie .Ja mam inne.Nie ma co się bać ,tylko wziąć się za naukę a wyjdzie Ci to na zdrowie.

To fajnie ,że masz soczysty i wyśmienity, ale wirtualny.Smacznego.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/32/#findComment-209353
Udostępnij na innych stronach

ale i tak lepiej smakują niż wyglądają :)

a widzisz... a przecież można połączyć i jedno i drugie :cool:

 

 

czytałem tu gdzieś na forum o tym że kiełbasy z zawartością saletry nie nadają się na grilla

zgadza się ale jaki problem skoro przewidujesz jakąś partię na grilla zrobić ją osobno? lub wtedy nie stosować peklowania?

a powiedz szynkę też grillujesz? :wink: :tongue:

nie wrzucaj wszystkiego "do jednego wora"....

 

a smak peklowanych wyrobów musisz ocenić sam....porównać...

i jeszcze różnice w peklowaniu wędzonek "na mokro" a "na sucho" - z tym że zauważyłem że Ty chyba lubisz takie od razu "podsuszone" :rolleyes: ... dlatego ta metoda bardziej będzie Ci pasować

 

tu na tym forum każdy nowy ma tak ciężko ??

najgorzej mają ci co zazwyczaj "wszystko wiedzą lepiej" i to jeszcze przed pierwszym wędzeniem :grin: :tongue:

- bo kolego czasem potrzeba trochę pokory przed wiedzą i doświadczeniem innych (celowo nie użyłem słowa "starszych") :cool: oraz szacunek dla tych co chcą cierpliwie wyjaśnić "co z czym i dlaczego".....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/32/#findComment-209354
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, dlaczego wirtualny??

podaj adres to Ci wyślę bo i tak za dużo narobiłem :P

 

a o moje zdrowie nie martw się i tak emerytury nie dożyję bo mnie inni wykończą na forum ;)

 

"tak jest panie psorze" obiecuję postaram się najlepiej jak tylko będę umiał i nauczę się wytwarzania kiełbas "przemysłowych" hehe :)

 

lubię się z tobą kłócić :)

 

[ Dodano: Nie 25 Mar, 2012 18:26 ]

abratek, ok ale dlaczego zaraz na początku jest atak a nie podejście typu "wiesz my robimy to tak i tak" albo spróbuj to zrobić to tym sposobem bo może być lepszy

macie trochę więcej praktyki, wiedzy i lat ale z podejściem do ludzi to raczej u Was słabo

 

a tu od razu szynki spalone fuj, że gorzkie, itp

 

przyznaję się, źle napisałem bo zasolenie nazwałem peklą bo się nie znam uczę się ale jedna osoba mi to wytłumaczyła a inni to się tak oburzyli jak by to był grzech ciężki typu zabójstwo

 

jakoś mięso się nie oburzyło że zostało zasolone a nie zapeklowane ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/32/#findComment-209356
Udostępnij na innych stronach

ej ej kolego arkadiusz nie rozpędzaj się, bo nie są spalone to że są ciemne nie znaczy że spalone krytykować jest zawsze łatwo a sądząc po ilości twoich postów to pewnie nic innego nie robisz tylko pouczasz wszystkich, krytykujesz i każesz robić wg norm co?

A rób jak chcesz.Twoja broszka.Krytykuję i nie tylko ja bo widzę co zrobiłeś.

Szkoda mi czasu na taką głupią dyskusję.

Widzisz mam tą przewagę nad Tobą bo też na początku swojej drogi robiłem takie wędzonki jak Twoje.Teraz mam porównanie ,którego Tobie brakuje.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/32/#findComment-209358
Udostępnij na innych stronach

pit_mm, nie masz się co denerwować ...

 

 

To moje pierwsze przedstawione na forum"wędzonki" ... wtedy też myślałem, że tak mają wyglądać ...

 

 

Też stawałem okoniem na wypowiedzi kolegów, podpowiedzi itd....

Teraz wyglądają co najmniej tak :)

http://img39.imageshack.us/img39/9314/p2070159.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/32/#findComment-209359
Udostępnij na innych stronach

myth, nie denerwuje się i przyjmuję słowa krytyki ale lepiej brzmią jako porady a Pan arkadiusz, to tak pojechał na początku że odechciewa się wszystkiego włącznie z robieniem szynek i kiełbas

 

i jak szkoda czasu na głupią dyskusję to po co piszesz ?? :)

i powiedz mi jedno jak na początku wstawiłeś swoje wyroby to też Cię tak zjechali jak Ty innych ? też miałeś tak ciężko na tym forum jak ja ?? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/32/#findComment-209361
Udostępnij na innych stronach

też miałeś tak ciężko na tym forum jak ja ?? :D

nie rób z siebie męczennika :cool: - byli gorsi od Ciebie i Ci mieli po prostu przesrane że i Stoperan nie pomógł :grin: :tongue:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/32/#findComment-209362
Udostępnij na innych stronach

pit_mm, nie od razu Rzym zbudowano :grin:

Słuchaj co koledzy radzą , a będziesz miał najlepsze i najzdrowsze wyroby w okolicy .

Bo okopcone wędzonki na pewno nie są zdrowe.

A tu masz wędzonki "wczesny Zbój Madej " - poczytaj . https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=101507&highlight=#101507

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/32/#findComment-209363
Udostępnij na innych stronach

pit_mm, nie od razu Rzym zbudowano :grin:

Słuchaj co koledzy radzą , a będziesz miał najlepsze i najzdrowsze wyroby w okolicy .

Bo okopcone wędzonki na pewno nie są zdrowe.

no właśnie nic nie radzą :D

tylko mówią, że źle, że nie tak ;)

 

a nikt nawet nie powiedział jak powinno być ale sobie doczytam

i z wypowiedzi niektórych osób wiem, że wędziłem za długo i za ciepło ale nikt nie powiedział do ilu skrócić czas wędzenia i do jakiej temperatury więc gdzie tu porady :D

 

nie robię z siebie męczennika ale się trochę czuję osaczony i niechciany bo nie potrafię dobrze uwędzić jak co niektórzy ;)

 

ale gdybym wszystko wiedział i nie potrzebował porad to bym się tu nie rejestrował tylko wydawało mi się że tu znajdę milsze przywitanie bo ja początkujący jestem oraz miłe porady starych wyjadaczy a nie samą krytykę :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/32/#findComment-209366
Udostępnij na innych stronach

pit_mm, tak, tak, tak... frycowe 3eba zapłacić i nie ma co się dziwić... :) Obejrzyj to co podesłała Ci Kaszubka, to jest hardcore wśród wyrobów... A Zbójaszka poznasz jeszcze i zobaczysz, że nauka nie idzie w las, oczywiście przy odrobinie chęci :)

Nie bocz się tak, bo to są właśnie porady a'la Pan Arkadiusz, a'la Michał itd, itd... nikt nie robi Tobie na złość, uwierz mi :cool: przyjmuj na klatę wszystko i brnij dalej do przodu, przy okazji wyciągając wnioski i korygując błędy ... :)

 

[ Dodano: Nie 25 Mar, 2012 19:05 ]

no właśnie nic nie radzą

tylko mówią, że źle, że nie tak

 

a nikt nawet nie powiedział jak powinno być ale sobie doczytam

i z wypowiedzi niektórych osób wiem, że wędziłem za długo i za ciepło ale nikt nie powiedział do ilu skrócić czas wędzenia i do jakiej temperatury więc gdzie tu porady

 

nie robię z siebie męczennika ale się trochę czuję osaczony i niechciany bo nie potrafię dobrze uwędzić jak co niektórzy

 

ale gdybym wszystko wiedział i nie potrzebował porad to bym się tu nie rejestrował tylko wydawało mi się że tu znajdę milsze przywitanie bo ja początkujący jestem oraz miłe porady starych wyjadaczy a nie samą krytykę

Nie chodzi o to, że nikt nie służy pomocą, tylko nie może być tak, że masz wszystko podane na talerzu! To jest jak studiowanie, sam musisz pewne sprawy "wykopać", a nie rzucisz pytanie i oczekujesz, że będzie nagle milion odpowiedzi... jakieś podstawy wiedzy należy mimo wszystko posiadać... :P I gdyby każdy , po otrzymaniu informacji w temacie, który ich interesuje zaraz się ostatecznie wylogowywał, to jak takie forum miało by egzystować? Tak się nie da, trzeba wkładać choć troszkę od siebie, aby czerpać jakieś korzyści, a i Ty dzisiaj dostałeś 1wszą lekcję i wyciągniesz wnioski, uwierz mi. Tym, ze wstawiłeś foto swoich wyrobów, rozkręciłeś dyskusję, z której na pewno się dowiesz jakie błędy popełniłeś, a i będzie to jednocześnie nauką dla innych początkujących ... :cool:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/32/#findComment-209370
Udostępnij na innych stronach

o właśnie nic nie radzą

tylko mówią, że źle, że nie tak

 

a nikt nawet nie powiedział jak powinno być ale sobie doczytam

Kolego Ty w tym zacietrzewieniu chyba nawet nie pamiętasz co czytasz.

Zaproponował Ci nawet pomoc na PW i mimo kilku obraźliwych uwag w stosunku do mojej osoby dalej propozycje podtrzymuję.A żeby nie być gołosłownym to Ci zacytuję.Str 52 tego wątku:

 

 

Przestudiuj uważnie Akademię Dziadka.A jak będziesz miał jakieś wątpliwości to możesz też pytać na PW, ale wszystko i tak znajdziesz na stronie.Powodzenia

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/32/#findComment-209372
Udostępnij na innych stronach

nikt nie powiedział

a spytałeś??? - od razu stanąłeś jak kogut że "dziadek, pradziadek, babcia i wszystkie wujki...." :cool:

 

ale jeszcze nie jest za późno :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/32/#findComment-209373
Udostępnij na innych stronach

myth, obiecuję że się poprawię

i nie obrażam się Ci co mnie znają osobiście to wiedzą że ja się nie boczę, nie obrażam i ciężko jest mnie wyprowadzić z równowagi ale kocham się przekomarzać (to mój minus) ale nie brnę jak wiem że nie mam racji ale wszystko musi być poparte dowodami czemu tak a nie inaczej wiesz o co mi chodzi ?

 

atak na boku sprzedaje ktoś z Was peklosól to kupię i zrobię po waszemu :)

to sobie porównam i szukam jeszcze podpuszczki

 

ok to może od początku zacznę

 

na wstępie PRZEPRASZAM za moje zachowanie i chcę zacząć od początku

Wybaczycie ?? przyjmujecie przeprosiny ?? nie za późno ??

 

następnie pragnę poinformować że AKADEMIĘ DZIADKA przeczytałem ale teoria teorią a praktyka praktyką

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/32/#findComment-209374
Udostępnij na innych stronach

tylko wydawało mi się że tu znajdę milsze przywitanie bo ja początkujący jestem oraz miłe porady starych wyjadaczy a nie samą krytykę :)

Nie marudź jak jakaś panienka :devil:

rób Swoje i wstawiaj fotki wyrobów - będzie krytyka, znaczy będziesz wiedział co i gdzie poprawić.

pozdro

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/32/#findComment-209376
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=115

 

Skontaktuj się z Mirkiem :)

 

myth, obiecuję że się poprawię

i nie obrażam się Ci co mnie znają osobiście to wiedzą że ja się nie boczę, nie obrażam i ciężko jest mnie wyprowadzić z równowagi ale kocham się przekomarzać (to mój minus) ale nie brnę jak wiem że nie mam racji ale wszystko musi być poparte dowodami czemu tak a nie inaczej wiesz o co mi chodzi ?

Czyli jesteś butny :P

Wyluzuj, już niedługo będziesz się z siebie śmiać, ża tak wyskoczyłeś z "buźką" na kolegów i koleżanki, którzy chcą Ci pomóc... Pamiętaj, czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał! Więc jeśli na początku, Twoje babole nie zostaną wyłapane, i "skarcone", skorygowane, tak będziesz je powielał i powielał ... a tego byś/my nie chcieli, nieprawdaż? :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/32/#findComment-209377
Udostępnij na innych stronach

myth, ejjj nie jestem butny ale przez Ciebie musiałem po słownik lecieć :)

 

jeszcze raz zapytam Wybaczycie mi ?? WSZYSTKICH PRZEPRASZAM jest mi trochę głupio ale myślałem że moja kiełbaska uzna większe poparcie bo od tego się zaczęło :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/32/#findComment-209378
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.