Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam yawor  :) spokojnie  do produkcji 20- 25 kg daje radę ,zwłaszcza że jest to ósemka która ma wysoko wydajny silnik, zwiększoną moc na przeciążenie silnika   1900 w, mam podobną i tak jak pisze ArkoGdynia przerobić nożyk na 2 łopatki będzie OK sprawdzone  :) Pozdrawiam 

post-47291-0-70463100-1425459082_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

panowie, ale w jakim celu przerabiac nozyk? oryginalny sie nie sprawdza?

pozostaje jeszcze kwestia tej recznej alfy. czy one takie sa, czy moze egzemplarz ktory nabylem (zaznacze, ze nabylem uzywana, oryginalna stara alfe) jest jakis wadliwy, przez co nie mam ochoty nawet zmielic nia miesa na mielone ;)  czy gdybym nabyl nowa alfe efekt bylby inny? bo jesli nie, to ja dziekuje slicznie i zostawie ja jedynie do mielenia ziemniakow na kluski slaskie i kopytka :D

taki dwuskrzydlowy nozyk bedzie rozdrabnial na wieksze kawalki np jak bedziesz uzywal sitka"nerki"

Gość ArkoGdynia

Electra ma rację... Chodzi o to aby przez sitka i szarpak wychodziły większe kawałki..... Taki "patent" dla leniwych co im się kosteczki kroić nie chce ;-)

A to jest po prostu standardowy nożyk tylko z uciętymi dwoma skrzydełkami :-)

rozumiem :)  a taki dwuskrzydlowy nozyk mozna dokupic czy trzeba przerabiac ten oryginalny ? jeszcze gdyby ktos kto uzywa recznej alfy wypowiedzial swoja opinie na jej temat i jak ona pracuje byloby super :)

Co Masz rozhartować? Odcinasz flexem dwa ostrza, które są niepotrzebne i tyle.  Ale jak się uprzesz to i zwykłą ramówką do metalu obetniesz :)

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Gość ArkoGdynia

Dobry brzeszczot da radę szynie kolejowej, a co dopiero taki mały nożyk. Później pilnikiem  i już załatwione.

i ja dokładnie tak postąpiłem  :thumbsup:

rachu - ciachu i po strachu  :cool:

brzeszczot bardzo dobrze sobie radzi z nożykami :)

Ja odciąłem "flexem" i nożyka nie rozhartowałem.

Tylko, że nożyk jest hartowany a szyna nie...

dz

Spróbuj a zobaczysz. To nie frez do twardej stali czy nóż tokarski, tylko nożyk do mielenia mięsa. Spokojnie brzeszczot sobie poradzi jak się boisz rozhartować "flexem" .

Edytowane przez zibi187

nic sie nie rozhartuje, nozyk dziala bez problemu ...lepiej jak nowy :)

Takie maszynki to chyba do przerobu calych swin na wiosce w garazu sie nadaja , ale czy na blat w kuchni , a jeszcze po przekreceniu kilku kg miesa trzeba to dziadostwo rozlaczyc i umyc i w szafce schowac najlepiej takiej przeszklonej zaraz kolo zastawy

Takie maszynki to chyba do przerobu calych swin na wiosce w garazu sie nadaja , ale czy na blat w kuchni , a jeszcze po przekreceniu kilku kg miesa trzeba to dziadostwo rozlaczyc i umyc i w szafce schowac najlepiej takiej przeszklonej zaraz kolo zastawy

Jakby trafiło Ci się kilka razy zrobić 50kg kiełbasy zmieniłbyś zdanie :)

nie wiem dlaczego ludzie uważają , że wioska , garaż i taka maszynka to syf , kiła i mogiła .

a na wiosce w garażu to nie trzeba myć ? porażka agn ta Twoja wypowiedź :mad:

a napewno taka mala maszynka do mielenia to super wyglada w przeszklonej witrynie w kuchni ..bardzo dekoracyjnie :D  ;)

Wszedzie trzeba myc , ale w garazu latwiej to zrobic , a dzisiejsze kuchnie odbiegaja nieco od tych kiedys , nie tylko tu w us ale w polsce tez tak samo , ciekawe co na to wasze zony jak do ich pieknych kuchni wstawicie 32 z silnikem i najlepiej na granitowy blat ,

Zreszta jak pisalem czasy sie zmieniaja takze ja moja 8 przekrece wiecej miesa niz te wszystkie zelaztwa z linkow razem wziete, fakt maszynka nie jest tania i to nie plastikowy zelmer no ale skoro robi sie wedliny to wydatek jednorazowy na cale zycie , wiec to tylko moje zdanie ze warto isc z postepem niz sie cofac.

electra malo tego ze wyglada lepiej to jeszcze wiecej zmieli niz twoja 32 .

popatrcie sobie na zagranicznych forach czy stronach na sprzet do domowego wyrobu kielbas to zobaczycie przepasc miedzy ich sprzetem a waszymi 32 z silnikami od wyciagarek ze skleconymi w garazach przekladniami na paskach

.Przykre tylko ze polska technologia stanela w miejscu na etapie alfy dawno temu a obecnie jest 20 lat za murzynami.Zaraz sie oburzycie ale pokazcie mi polska maszynke z nierdzewki ,ktora napedza rowniez polska mieszalke , albo pokazcie mi polskie nadziewarki i wszystko dla i w cenach dostosowanych dla amatorow domowych wyrobow

Pensje no to napewno sporo ludzi musi kombinowac coby cos sklecic do robienia wyrobow.No ale co do firm nie widzial polskiej

ktora robi porzadne maszynki nadziewarki czy mieszalki na potrzeby amatorow,natomiast na zachodzie jest tego pelno.

czy ktoś z osób znających temat maszynek może pomóc w sprawie powyższej ? a może agn zaczniesz sprowadzać coś dla nas - ja np.jestem mega amatorem ale chciałabym mieć maszynkę , mieszałkę i nadziewarkę , żebym do tych murzynów trochę się przybliżyła? jestem poważnie zainteresowana tym wszystkim dla amatorów czego na zachodzie pełno