Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zgodnie z obietnicą i trochę późno :)  znowu praca  :)  wrzucam zdjęcia mieszałki o ile kierownictwo nie wyrzuci ich z tego wątku ;)

W dalszym planie nadziewarka i mieszałka, która potrzebuje na starcie 30 kg wsadu. Idealna na kiełbasę w ilości do max. 50kg.

post-40249-0-24995600-1426888691_thumb.jpg

post-40249-0-07679000-1426888854_thumb.jpg

post-40249-0-19670000-1426888936_thumb.jpg

Edytowane przez zibi187

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

To już sprzęt na porządną manufakturę :)

Piękny sprzęt!!

Ja bym chciał taką ale na max 20kg ;-)

Właśnie rozmawiałem z kolegom z forum od, którego odkupiłem mieszałkę i powiedział mi, że największą ilość jaką mieszał to 26kg.

Odsprzedałem Zbysiowi bo od kilku lat nie robiłem takich ilości a jak chciałem zrobić kilka kilo to i tak mieszałem ręcznie,nie zawsze z dobrym efektem.To jest ta sama historia co z maszynką 32.Stała w piwnicy a ja kręciłem ręczną piątką bo na parę kilo nie opłacało się schodzić do piwnicy.Zamieniłem ją na Zelmera 987 a Zbyszkową mieszałkę zastąpiłem jej mniejszą siostrą która stoi w szafie i jest pod ręką.No bo przecież mieszałka to fajna sprawa.

post-40941-0-37466600-1426964800_thumb.jpg

post-40941-0-26595600-1426964864_thumb.jpg

post-40941-0-48204100-1426964906_thumb.jpg

Grzesiu pokarz jeszcze zbudowany przez Ciebie blender do kutrowania. Jest tego godny :clap: :clap: :clap:

Minikuter to sprawdzona konstrukcja forumowego Edzika.Mieszałka i minikuter jeszcze nie przetestowane ale jestem dobrej myśli.

post-40941-0-28656500-1426969550_thumb.jpg

post-40941-0-68378900-1426969634_thumb.jpg

post-40941-0-30340500-1426969721_thumb.jpg

post-40941-0-14140000-1426969833_thumb.jpg

post-40941-0-75436800-1426969929_thumb.jpg

• 1 miesiąc temu...

Mam pytanie odnośnie mojej poczciwej Alfy nr 10.Otóż od pewnego czasu nie miele mi mięsa mimo naostrzonego noża i sitek.Wydaje mi się ,ze coś się zgubiło ,czy z niej wyleciało [mam na myśli jakąś podkładkę ] bo bo włożeniu ślimaka noża i sitka jest luz .Sitko jest wgłębione -widoczna jest jeszcze jena nitka gwintu.Jak to poprawnie powinno wyglądać-czy sitko powinno wystawać trochę poza maszynkę ,czy być na równo z powierzchnią ?

beata

Siatka musi wystawać poza korpus maszynki tak by nakrętka dociskała je do nożyka.

Hmm...tylko jak to zrobić?

Nie wiem,czy u mnie była źle włożona [odwrotnie] ta plastikowa tulejka ,ale wyjęłam ją i przełożyłam odwrotnie-teraz ma ten wypust w środku [wcześniej był n a zewnątrz maszynki]Teraz ślimak nie ma luzu ,ale korbka nie dolega ściśle do korpusu o ten wypust,który jest teraz w środku.

Nie wiem,czy ktoś coś skuma z tego ,w każdym razie może ktoś podpowie jak powinna być zamocowana ta tulejka ??

beata

Tulejka ma być włożona kołnierzem do wewnątrz korpusu maszynki.

I tak to przełożyłam ,tylko wtedy zostaje ten luz między korbką ,a korpusem-korbka nie dochodzi do końca [bo tam był wcześniej ten wypust.]Czyto zlikwidować jakąś podkładką ,czy zostawić?

Sorki za te pytania ,ale mojego mena nie ma w domu i nie mam  w pobliżu chłopa ,który mógłby się na tym znać i coś doradzić...

beata

Między korbą a korpusem powinien być luz. Inaczej tarłbyś korbą o korpus.

To znaczy ,ze po przełożeniu tej plastikowej tulejki powinno już  wszystko być w porządku.Jak dorwę kawałek mięsa to wypróbuję Intryguje mnie tylko,ze akurat  ten luz jest taki jaka była grubość tego kołnierza..[.jak była ta tulejka obsadzona odwrotnie]

beata

Ta tulejka jest wykonana z teflonu. Stanowi ona dystans potrzebny by z drugiej strony nożyk był dokręcony do sitka a jednocześnie zmniejsz tarcie pomiędzy ślimakiem a korpusem. Zawsze łatwiej jest wymienić tulejkę niż wytarty ślimak czy korpus maszynki. Lub całą maszynkę.

Edytowane przez zibi187

• 1 miesiąc temu...

A co sądzicie o maszynce ręcznej 22 BOHMANN, z pewnością jest to chińszczyzna, ale na oryginalną Alfę mnie nie stać, a małej Alfy 5 lub 8 nie chcę.

Maszynka ma być tylko do nadziewania, bo do mielenia mam ZELMER MM1200.

http://imagizer-cv.imageshack.us/v2/640x480q90/812/ujqh.jpg

Edytowane przez jack78

Nie chcę być zły, ale było już parę razy o podobnych maszynkach, szczególnie poczytaj o pokrywaniu gawalniczym... a do nadziewania kup nadziewarkę :cool:

Nie chcę być zły, ale było już parę razy o podobnych maszynkach, szczególnie poczytaj o pokrywaniu gawalniczym... a do nadziewania kup nadziewarkę :cool:

Wiem że było, ale znaleźć mi się nie udało. Ten temat ma 40 ston, przejrzenie wszystkiego to 2-3 dni czytania. Szukajka przenosi tylko do tematu, a nie do odpowiedniego postu.

O nadziewarce też myślę, ale znów z powodów finansowych nie kupię niczego z górnej półki, więc znów pozostaje pytanie czy Oscar Cook leżąca 4kg (chińszczyzna) będzie OK.

Jest jeszcze jedno wyjście. Wypad do teścia, i remanent w jego piwnicy. Gdzieś tam leży oryginalna Alfa (chyba 22), trzeba jej tylko przywrócić lata świetności.

http://www.img.chh.pl/large_size/c2b5d840ea63a7b30210859a50da4378.jpg

Edytowane przez jack78

E tam 3-4 dni... parę godzin i masz wyrobioną opinię, kupisz tanią to baw się w tunnig (z czasem zrozumiesz co mam na myśli)  i kupisz coś dobrego. ;)

Tylko czy warto wydać 1k zł, jeśli kiełbasy będę robił okazjonalnie w ilości 5-10kg. Pewnie każdy potrafi sobie odpowiedzieć.

Bo tak licząc (zawsze kupować coś dobrego), musiałbym wydać ze 3-5k zł żeby zacząć zabawę z produkcją kiełbas.

Dla osób które robią to zarobkowo, to całkiem inna bajka.

Wędkarze wydają spore sumy na wędki, kołowrotki itd, akcesoria i czasami nic nie łapią. To juz takie hobby, chcesz sobie ułatwić robotę kup dobry sprzęt, a że ktoś ma lepszy nie  musi koniecznie robić to zarobkowo. :cool:

JAck78 ja robie okazyjnie, jednak kupilam nadziewarke i twerdze, ze najlepsze  co zrobilam . To ze robi sie tylko dla rodziny nie znaczy ,ze mamy sie nad soba znecac .            A teraz praca jest przyjemnioscia :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt)