Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam pytanko?

Jaką maszynke wybrac.

Posiadam maszynke reczna 32 ale przy wyrobie 14 kg kielbasy to troszke sie napracowalem przy mieleniu tlustego miesa i wolowiny na drobnych oczkach.

Teraz chce zrobic 40 kg kielbasy.

Jaka maszynke przy takiej produkcji mam wybrac?

Co sadzicie o tych maszynkach?

1. http://allegro.pl/maszynka-wilk-do-mielenia-miesa-hendi198-gratis-i5833287252.html

2. http://allegro.pl/wilk-maszynka-do-miesa-120kg-h-promocja-i5690053620.html

3. http://allegro.pl/maszynka-wilk-do-mielenia-miesa-wyd-85-kg-h-promo-i5831440079.html

4. http://allegro.pl/wilk-tk-12-profesjonalna-maszynka-do-miesa-okazja-i5818475390.html

5. http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5545567986&reco_id=043d37b7-9c47-11e5-b431-027f8d968121&ars_rule_id=802&ars_socket_id=30&ars_source=ars

I jak to sie ma do pracy ciaglej. np. zmielenia 40 kg miesa. Jak maszynka ma wydajnosc 120 kg/h to 40 kg miesa powinno sie zmielic w 20 min.

Czy tak jest w praktyce czy tylko taka wydajnosc jest na duzych oczkach czyli na szarpaku czy na 8 mm czy moze na 4 mm oczkach.

Jak macie doswadczenie w tych maszynkach. To prosze o info.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczow  serdecznie :)

Gość ArkoGdynia

Witaj!

Prawie wszystkie przedstawione przez Ciebie maszyny ( oprócz poz 1 i 3) to sa profesjonalne wilki do mięsa... są to maszyny "niezawodne" i przeznaczone do dużego albo "na prawdę " dużego obciążenia.... sprzęt super tylko ta cena....  :rolleyes: ale za jakość trzeba płacić  ;)

Prawdę mówiąc to z tego co podałeś to najlepszym sprzętem jest 2 lub 4. W razie czego dowiedz się jak z dostępnością sitek do tych maszynek!

Z drugiej strony napiszę Ci co innego... ja mam zelmerka  8-mkę ( ZMM1284S MM1200.84 - coś takiego http://allegro.pl/maszynka-do-miesa-zelmer-zmm1284s-mm1200-84-i5754755285.html) i do tego uzbroiłem się w komplet sitek z proponowanej na forum firmy http://www.sitka.com.pl/pliki/oferta.htm) i mam coś do domowego użytku z zastosowaniem przy produkcji wędlin... już nie raz mieliłem po 30 kg mięsa "na raz" - bez zatrzymania i bardzo dobrze sobie sprzęt radzi.. wiadomo że to dłużej trwa niż przy pomocy takich super wilków.... ale kosztuje ( z pełnym uzbrojeniem w sitka i dodatkowe noże) jedną trzecią tego co taki gastronomiczny wilk, którego nie wykorzystasz nawet w 50%! Moim zdaniem warto się nad tym zastanowić!!

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Ja też mam zelmerka 8. Może dłużej się schodzi ale daje sobie rade przy przerobie całej świnki, uważam że jest to dobra maszynka. Chyba że mielisz 150-200 kg jednorazowo, to trzeba zastanowić się nad kupnem mocniejszej maszyny. 

Filemonek

Do maszynki 32 dorobić napęd i spokojnie można przerabiać całe świniaki. :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Do maszynki 32 dorobić napęd i spokojnie można przerabiać całe świniaki. :)

Miro a masz jakas koncepcje na napedzik do tej maszynki.

Bo to chyba by bylo najtansze rozwiazanie.

Tylko jak przegladalem allegro to silnik i reduktor to koszt ok. 600 zł + jak by trzeba bylo dokupic maszynke 32 ktora mam

to taki sam koszt wyjdzie jak kupie wilka za 960 zł.

moze jest jakas tansza opcja silnika i reduktora?

Pozdrawiam :)

Zgadzam się w zupełności z przedmówcami. Wszystko zależy jakie ilości mięsa chcesz przerobić jednorazowo.

Maszynki do mielenia są różne , ale jest  jedna zasada , noże i sitka muszą być ostre i "spasowane".

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Był tu na forum kolega który oferował reduktor, nie pamiętam dokładnie ceny, może się odezwie w tym temacie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Plus prowizja dla mnie ... :D :D :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Jasne :)

Trochę słabe to zdjęcie bo na szybko. Motoreduktor sprawny. Moc 0,5kW obroty na wałku zdawczym 63obr/min.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Jasne :)

Trochę słabe to zdjęcie bo na szybko. Motoreduktor sprawny. Moc 0,5kW obroty na wałku zdawczym 63obr/min.

Nie ma zadnego zdjecia?

moze na e-maila wyslesz mi?

Przepraszam coś nie poszło :)

post-40249-0-49219900-1449689088_thumb.jpg

Edytowane przez zibi187

Witaj

To jest silnik na 230 V.

I czy jest obudowa na to smiglo?

Pozdrawiam

Witaj

To jest silnik na 230 V.

I czy jest obudowa na to smiglo?

I czy jest to na chodzie?

Pozdrawiam

Osłonę przewietrznika mam. Silnik jest niestety na 3X400V

Edytowane przez zibi187

Chłopaki, mam pytanie do bardziej doświadczonych w temacie. Otóż - chciałbym kupić porządną maszynkę (porządną jak na potrzeby domowe). Chociaż te moje potrzeby "domowe" to aktualnie np. będzie z 20-30 kg kiełbachy i innych wyrobów, które muszę zmielić. Zawiesiłem oko na Hendi 12. Ceny wahają się między 1200 a 1700 zł i tu właśnie pytanie - dobry wybór w tym przedziale? Jak z dostępnościa sitek, noży itp? Nie chciałbym wtopić ok. połtora kafla na jakiś badziew.

Ja mam i jestem zadowolona. Sitka bez problemu można dokupić .Minusem jest to ,że gardziel do podawania mięsa stanowi nierozbieralny element  i trzeba myć gąbką czy szmatką .

Zwróć uwagę ,że rozbieżność w cenie wynika z różnej mocy zamontowanych silników.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Dzięki bardzo. Do domowego użytku te 750 W powinno chyba wystarczyć?

Patrzę tylko po Alledrogo, że sitka nie należą do najtańszych - ponad stówkę za szt.

Rzeczywiście tyle trzeba położyć, czy są jakieś tańsze opcje? Ale porzadne, nie żadne chińskie badziewia :)

Edytowane przez piotrs1983

Sitka zarówno ja  ,jak i niektórzy inni kupują tu http://www.sitka.com.pl/pliki/oferta.htm. W ofercie są zarówno zwykłe sitka jak i z nierdzewki .Tylko musisz sobie sam wyciąć drugie zgłębienie w sitku .

Do domowego użytku te 750 W powinno chyba wystarczyć?

To jest ta mocniejsza wersja  - ja mam taką  i wystarcza.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Do domowego użytku te 750 W powinno chyba wystarczyć?

To jest ta większa wersja.

Od niedawna używam i jestem mega zadowolona.

Sitka dokup czarne. Należy tylko podfrezować dodatkowy wypust na obwodzie.

Ale szlifierką to idzie.

Mój A. zrobił 9 sitek za pół godziny.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dziękować!

Wycięcie w sitku to żaden problem, tato natnie frezarką :)

Edytowane przez piotrs1983

Osłonę przewietrznika mam. Silnik jest niestety na 3X400V

Witam.

Szkoda ze to nie jest na 230 V.

Za ile mi Pan pusci ten motoreduktorek?

Pozdrawiam

Na forum nie ma panów :)

Mając na uwadze koszt wysyłki oddam go za 200zł.

A ile bedzie przesylka kosztowac? :)

A ile bedzie przesylka kosztowac? :)

i nie musze juz nic przerabiac. tylko podlaczyc i jazda.

Pozdrawiam