Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś próbowałem na takiej przystawce owoce twarde i już nie mam przystawki. Skoczylo się na wyciskarce wolnoobrotowej. Może po 1 jablku raz na dzień podoła ale dla rodziny nie polecam. Zapomnij o marchwi, burakach itd.

A czy da się wycisnąć coś z jabłek i gruszek czy trzeba mieć już sokowirówkę?

Rozważ różnicę między sokowirowka a wyciskarka.

Dziś wykonałem obiecaną próbę

Widać, że Tobie się udało ... bo ja mam taka przystawkę ... i doopa :facepalm: zapłaciłam za nią prawie 100 zł i pomidory muszą być bardzo miękkie, aby dała radę ... a o jabłkach zapomnij ... tak mi powiedział sprzedawca... nie wierzyłam dopóki sama się nie przekonałam ... zapycha się :( pisałam wczoraj o tym w temacie Cydru ...

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

...kwieciu3 - czy powłoka galwaniczna jest i w jakim jest stanie - może być potrzebna jej rewitalizacja - najlepiej zdjątko zapodaj...

Sprawa wygląda trochę inaczej, chcę kupić używaną i doprowadzić ją do stanu nadającego się do robienia kiełbasy. Kilka, które widziałem na różnych portalach aukcyjnych wymagały z pewnościa renowacji. Przed takim zakupem chcialbym się dowiedzieć jakie są szanse na odnowienie takich  maszynek, czy jest to kosztowne i czy ogólniodostępne są środki niezbędne do tej pracy. Czy nie lepiej kupić nową? Może podpowiecie za jaką kwotę warto kupić taką używaną (150-200 zł czy to będzie dobra cena czy nie). Może również jakieś podpowiedzi gdzie najszybciej znajdę taką 22 lub 32. No i pytanie może i zasadnicze czy do wyrobu ok 10 kg kiełbasy kupić 22/32 czy szukać np 10. czy mięso przepuszczone np przez 14 maszynką 10 wygląda tak samo jak przez 22? i co z późniejszym nadziewaniem, czy taka 10 sobie poradzi??

Z mojego doświadczenia (mam 2 maszynki Alfa 22 z dorobionym napędem) mogę Ci powiedzieć, że do przerobu 10 kg surowca w zupełności wystarczy Alfa 22. Również z nadziewaniem taka sobie poradzi bez problemów, choć mi nie spodobało się nadziewanie maszynką przez dodatkowe miażdżenie gotowego już farszu kiełbasianego przez ślimak maszynki podczas nadziewania.  Wcześniej mieliłem maszynką nr 8 i surowiec nie był zmielony, tylko zmiażdżony. Więc różnica pomiędzy 8, a 22 jest kolosalna jeśli chodzi o jakość zmielonego surowca. 

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...

Z mojego doświadczenia (mam 2 maszynki Alfa 22 z dorobionym napędem) mogę Ci powiedzieć, że do przerobu 10 kg surowca w zupełności wystarczy Alfa 22. Również z nadziewaniem taka sobie poradzi bez problemów, choć mi nie spodobało się nadziewanie maszynką przez dodatkowe miażdżenie gotowego już farszu kiełbasianego przez ślimak maszynki podczas nadziewania.  Wcześniej mieliłem maszynką nr 8 i surowiec nie był zmielony, tylko zmiażdżony. Więc różnica pomiędzy 8, a 22 jest kolosalna jeśli chodzi o jakość zmielonego surowca. 

Dziękuję Ci za odpowiedź. Rozumiem że masz równiesz nadziewarkę i to nią nabijasz kiełbaę?

Rozmiar napewno sie liczy ale duzo zalezy mocy tej 8 i jakosci sitek i noza .Plastikowe chinskie zabawki do mielenia warzyw wiadomo ze raczej bedzie ciezko na nich zrobic dobra kielbase ,natomiast porzadne 8 z dobrym silnikiem i przekladniami nie z plastiku plus wszystko spasowane nie po chinsku , napewno spisza sie nie gorzej niz 22 i posluza wiele lat.

Rozmiar napewno sie liczy ale duzo zalezy mocy tej 8 i jakosci sitek i noza .Plastikowe chinskie zabawki do mielenia warzyw wiadomo ze raczej bedzie ciezko na nich zrobic dobra kielbase ,natomiast porzadne 8 z dobrym silnikiem i przekladniami nie z plastiku plus wszystko spasowane nie po chinsku , napewno spisza sie nie gorzej niz 22 i posluza wiele lat.

rzecz jasna myślę tylko o naszej polskiej alfie

OLX dawna Tablica albo lokalne pchle targi czy giełdy ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Dziś wykonałem obiecaną próbę

Widać, że Tobie się udało ... bo ja mam taka przystawkę ... i doopa :facepalm: zapłaciłam za nią prawie 100 zł i pomidory muszą być bardzo miękkie, aby dała radę ... a o jabłkach zapomnij ... tak mi powiedział sprzedawca... nie wierzyłam dopóki sama się nie przekonałam ... zapycha się :( pisałam wczoraj o tym w temacie Cydru ...

Pomidory muszą być pierwsze pokrojone i zagotowane aż się rozpadną a potem do wyciskarki trzeba włożyć.Ja się zastanawiam nad taką przystawką bo na razie pomidory ręcznie przecieram i trochę ręce bolą

Pomidory muszą być pierwsze pokrojone i zagotowane aż się rozpadną a potem do wyciskarki trzeba włożyć

Dziękuję za radę :) tego nie wiedziałam.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
 Czy ma ktoś na zbyciu alfe 22 lub 32 z miłą chęcią odkupić.

Ja mieć ale nie sprzedać, właśnie dorobiłem napęd   :D  ;)  ;)

Pozdrawiam ;)

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Ja mieć ale nie sprzedać, właśnie dorobiłem napęd :D;);)

Pozdrawiam ;)

Ale jesteś :-)

Ja mieć ale nie sprzedać, właśnie dorobiłem napęd :D;);)

Pozdrawiam ;)

Dzięki za odpowiedź rozmawiałem wcześniej z Panem Ptakiem i jak wszystko podłączyłem to wyszło 490 zł plus transport. Dlatego szukam czegoś używanego zobaczę ile taniej wyjdzie. Jak nie uda mi się nic znaleźć to będę musiał kupić nową. Na razie obserwuje olx i mam nadzieje ze się coś pokaże. A może ktoś na forum odpisze ze takową posiada :-)

Dzięki za odpowiedź rozmawiałem wcześniej z Panem Ptakiem i jak wszystko podłączyłem to wyszło 490 zł plus transport.

Możesz napisać co chciałeś nam powiedzieć w tym zdaniu ?

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]

Chciałem powiedzieć ze nowy sprzęt (maszynka, siatka,szarpak, zapasowy nóż, lejek)to koszt 490 Zł. Dlatego szukam czegoś używanego

Dzięki za odpowiedź rozmawiałem wcześniej z Panem Ptakiem i jak wszystko podłączyłem to wyszło 490 zł plus transport.

Możesz napisać co chciałeś nam powiedzieć w tym zdaniu ?

Chciałem powiedzieć ze nowy sprzęt (maszynka, siatka,szarpak, zapasowy nóż, lejek)to koszt 490 Zł. Dlatego szukam czegoś używanego

Ja za 32 zapłaciłem 280 zł ( w zestawie masz jedno sitko  i nożyk )

Sitko dokupisz za 20 zł , nożyk - 20 zł , szarpak - 25 zł więc jestem zdziwiony skąd wziąłeś ta cenę , chyba że maszynka zdrożała .

Tutaj masz używkę w dobrej cenie

http://olx.pl/oferta/sprzedam-uzywana-maszynke-do-mielenia-miesa-CID628-ID94pin.html#d2e39231b3

Nowa

http://olx.pl/oferta/maszynka-do-miesa-alfa-22-motoreduktory-sprzegla-CID628-ID8wiYL.html#5ca86b1694

Edytowane przez bogdan b
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]

Ceny spore jak na polskie warunki , ja 10 reczna na wzor alfy cala z nierdzewki plus 2 sitka i nozyk tez z nierdzewki zaplacilem cos ze 100$ .

Wiadomo ze alfa sprzet porzadny ale inni tez moga miec ciekawe maszynki niekoniecznie z chin.

U pana Ptaka 32 kosztuje 350 zl a z podwyższoną gardziela 380 zl. Sitka od 25 (male) do 30 szarlak 30 albo 35 lejek 15, i nazbiera sie blisko 500 zl

stamp="1425162013"]

Ja za 32 zapłaciłem 280 zł ( w zestawie masz jedno sitko  i nożyk )

Sitko dokupisz za 20 zł , nożyk - 20 zł , szarpak - 25 zł więc jestem zdziwiony skąd wziąłeś ta cenę , chyba że maszynka zdrożała .

Tutaj masz używkę w dobrej cenie

http://olx.pl/oferta/sprzedam-uzywana-maszynke-do-mielenia-miesa-CID628-ID94pin.html#d2e39231b3

Nowa

http://olx.pl/oferta/maszynka-do-miesa-alfa-22-motoreduktory-sprzegla-CID628-ID8wiYL.html#5ca86b1694

Znalazłem tez cos aluminiowego http://www.ebay.co.uk/itm/Manual-hand-heavy-duty-aluminum-cast-meat-mincer-grinder-beef-sausage-maker-22-/281411678334?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item418571707e

przesylka za darmo ale nie wiem jak później z sitkami no i czy w ogóle czy takie maszynki nadaja się

...autor tematu SITKA DO ZELMERA właśnie z dumą napisał , że jego 32 idzie na stałe do piwnicy , bo zakupił zelmera - może 32 sprzeda....?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

...autor tematu SITKA DO ZELMERA właśnie z dumą napisał , że jego 32 idzie na stałe do piwnicy , bo zakupił zelmera - może 32 sprzeda....?

Dzięki za podpowiedź, co prawda jego maszynka to chińczyk, ale inny użytkownik napisał ze też rozstał się ze swoją alfą, już zadałem mu pytanie dotyczące odsprzedaży.

10 reczna na wzor alfy cala z nierdzewki plus 2 sitka i nozyk tez z nierdzewki zaplacilem cos ze 100$ .

Dziś dolar u nas po 3,70 PLN, więc drogo u Was.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia.