Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

żaden "Dymbox", tylko konstrukcja naszego kolegi z Forum. Wypróbowany wielokrotnie, niezawodny i na każde zrębki - nawet mieszane z trocina
  TAK - też chciałem taki mieć - kilkukrotnie namawiałem Rogera na wznowienie produkcji hobbystycznej - kwestia ilości - na kilka szt ??  na większe  kilkadziesiąt - już tak .  Ale za chwilę przetestuje własne podawanie dymu ......

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-592824
Udostępnij na innych stronach

No co do izolacji to ta pianka trochę nieciekawy pomysł. Lepiej jakby robili np ze sprasowanych płyt z wełny mineralnej. Koszt pewnie podobny ale przynajmniej izolacja byłaby wytrzymała na bardzo wysokie temperatury.

[Dodano: 21 mar 2018 - 11:22]

Ale wracając do pytania to warto dołożyć i zamiast analoga kupić wersję cyfrową?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-592826
Udostępnij na innych stronach

to warto dołożyć i zamiast analoga kupić wersję cyfrową?

  TAK to już trochę inna konstrukcja 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-592830
Udostępnij na innych stronach

 

 

pierwszy test na działce
przeczytaj uważnie instrukcję- skalibruj i 2 godziny wygrzewania 80 st. zwróć uwagę gdzie jest otwór tacy ! by nie był nad dymogeneratorem i jak rozmieścić miseczki . Pamietaj o osuszeniu w wędzarce przed wędzeniem (dymieniem) - wedzenie w borniaku to prosta czynność - ale reżim musi być zachowany

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-593036
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedzi. Chociaż chłonę informację jak gąbka to przy tym ogromie wiedzy coraz bardziej nic niewiem????. Ale jak to mąż mi powtarza 20 lat praktyki i podstawy wędzenia dam radę ogarnąć????????????.

Chyba muszę się zapisać na kurs wędzenia a najlepiej pojechać na jakiś zlot wędzarników i podpatrzeć jak robią to fachowcy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-593044
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Witam Wszystkich,

 

od kilku miesięcy użytkuję "małego" Borniaka 70.

Wędziłem mięsa, ryby, kiełbasy i ogólnie jestem bardzo zadowolony.

 

Nurtuje mnie jednak od pewnego czasu pewien problem :)

Wykonałem już kilkanaście kiełbas, jedne lepsze drugie gorsze.... wiadomo.

Jednak za każdym razem kiełbasa ma bardzo intensywny kolor i twardą skórkę.

Oczywiście zwracam uwagę na osuszenie, myślałem że za bardzo osuszam i stąd problem,

jednak zbyt mało osuszona kiełbasa miała odbarwienia i miejsca niedowędzone.

Uważam, że osuszenie jest w "punkt". Kiełbasa wędzi się równomiernie, ale jakoś

zbyt intensywnie nabiera koloru. Eksperymentowałem z temperaturą, czasem wędzenia..

Ostatnio wędziłem jakieś 2h przy temperaturze 50 stopni i dalej mocny kolor i jelito twarde.

W wersji parzonej również, w wersji podpiekanej bardzo. Kominek albo otwieram na max,

albo lekko przymykam... nigdy nie jest zamknięty. Jelita moczone na różne sposoby i czasy, to samo.

Robiłem testy z sąsiadem ;) Ta sama kiełbasa, jelita, temperatury... Jemu wychodzi kolor delikatnie bursztynowy

i delikatna skórka, u mnie kolor intensywny i skórka twarda :hmm: Testowałem zrębki olcha, buk, dąb... to samo.

 

Sporo czytałem i jedyne co mi teraz przychodzi do głowy, to może dym jest zbyt suchy? Podobno wtedy może

wystąpić intensywny kolor i twarda skórka.

 

Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Czy nawilżacie może jakoś zrębki do Borniaka?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-603981
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ostatnio wędziłem jakieś 2h przy temperaturze 50 stopni i dalej mocny kolor i jelito twarde.
jelito twarde wychodzi najczęściej przy zbyt długim osadzaniu w wysokiej temperaturze - przebarwienia - zwykle zbyt gęsto upakowane wędliny ( kiełbasy) kolor - po osuszeniu ( ok 40-45 st - 30min do 1,5h( tak tyle też osuszałem)) i przy temperaturze 50 st wędzisz  DO PORZĄDANEGO KOLORU - NIE NA CZAS - w zależności od drewna, warunków pogodowych temp, zewnetrznej  może to być 1,5 h a może tez być 4 h

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-603995
Udostępnij na innych stronach

 

Ostatnio wędziłem jakieś 2h przy temperaturze 50 stopni i dalej mocny kolor i jelito twarde.
jelito twarde wychodzi najczęściej przy zbyt długim osadzaniu w wysokiej temperaturze - przebarwienia - zwykle zbyt gęsto upakowane wędliny ( kiełbasy) kolor - po osuszeniu ( ok 40-45 st - 30min do 1,5h( tak tyle też osuszałem)) i przy temperaturze 50 st wędzisz  DO PORZĄDANEGO KOLORU - NIE NA CZAS - w zależności od drewna, warunków pogodowych temp, zewnetrznej  może to być 1,5 h a może tez być 4 h

 

Z osadzaniem też próbowałem, raz dłużej, raz krócej... efekt ten sam. Osuszam w wędzarni w temp ok 40 st (od 40 min do ponad godziny, w zależności od potrzeby). Wędzarni nie przepełniam (ok 3-4 kg wsadu). Przebarwienia nie są problemem, ponieważ je już wyeliminowałem (spowodowane były zbyt krótkim osuszaniem). Teraz kolor jest jednolity, ale zbyt ciemny i skórka twarda. Przy prawidłowym wędzeniu w temp 50 st. przez dwie godziny, to chyba dziwne, że wychodzi taki efekt "przewędzenia"? Szyberek zazwyczaj otwarty na max, więc nie ma gęstego dymu. Tak jak pisałem, sąsiad wędził w wędzarni "tradycyjnej" kiełbasę z tym samym wsadem, w tych samych jelitach wymoczonych w ten sam sposób, podobne temperatury i czasy... jemu wyszła skórka cieniutka, delikatna i bursztynowa, a mi przewędzona i twarda :hmm:

Czy podczas wędzenia w Borniaku wkładacie do środka miseczkę z wodą? Teraz tak na to wpadłem... Może ona oprócz zbierania spalonych zrębek ma też za zadanie podniesienia wilgotności dymu?

Sprawdzę to następnym razem. Do tej pory nie wlewałem wody do tej miseczki...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-604015
Udostępnij na innych stronach

Gdyby kiełbasa była zbyt mocno osuszona , to by słabo łapała kolor. Czym bardziej wilgotna skórka tym szybciej łapie kolor - zbyt mokra to wiadomo - wyjdzie sina , bo się oblepi "bałaganem" . Ogólnie w kiełbasach (zwłaszcza) cienkich nie osusza się za długo jeżeli kiełbasa wcześniej powisiała(osadzała się)  w temp.pokojowej Podejrzewam , że może masz niedokładne sterowanie temperaturą. Czym cieplej tym kolor szybciej łapie ,późniejszym efektem zbyt wysokiej temp. może być również twarda skórka (napisałeś , że w pieczonej bardzo) Może trzeba pójść tym tropem.  Jakie masz sterowanie w swoim Borniaku? (elektronika ? czy potencjometr? Gdzie jest sonda? Czy sprawdzałeś jaka jest rzeczywista temperatura w czasie wędzenia innym termometrem?)

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-604042
Udostępnij na innych stronach

W Borniaku mam potencjometr, ale zawsze w komorze na wysokości wędzonek/kiełbas zawieszam sondę elektronicznego termometru i na nim bazuję,

bo czasem odchylenia od wskazań potencjometru, a rzeczywistą temperaturą w środku są faktycznie dość spore. Jutro będę robił kolejną próbę, bo bardzo męczy mnie mój problem...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-604072
Udostępnij na innych stronach

Utrzymaj reżim temperaturowy . Osusz kiełbasę na tyle , żeby nie była sucha jak pergamin(ma być leciuchno wilgotna  - o czasie nie piszę , bo w każdej wędzarni inaczej) No i sprawdź ten elektroniczny termometr przed wędzeniem. (zobacz jaką temp. wskazuje jak zamoczysz sondę  we wrzątku - lub porównaj z innym) Nie może się nie udać , jak będzie osuszona jak trzeba  i wędzona w optymalnej temp (50-55). Kominek przymknij - zbyt duży przepływ powietrza też może przesuszać wyrób.

Powodzenia :thumbsup:

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-604133
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za bardzo cenne rady :)

Zacząłem wszystko weryfikować i tak..

Termometr, którego używałem do pomiaru temperatury wewnątrz

wędzarni przekłamywał o jakieś 8 st. w górę. Czyli, kiedy myślałem że mam ok. 50 st.,

było bliżej 60. Następnie... myślałem, że osuszam kiełbaskę "w punkt", a jednak chyba ją

przesuszałem. Po pierwszych dwóch wędzeniach, kiedy ewidentnie nie osuszyłem wystarczająco

kiełbasy i była kwaśna, miejscami sina, brzydka, poszedłem za bardzo w stronę osuszania... co powodowało zapewne

negatywny efekt. Tutaj jeszcze muszę potrenować, żeby wyczuć kiedy nie jest już mokra i śmiało można puszczać dym.

I kolejna sprawa hmmm... nie wiem na ile znacząca, ale ja cały czas miałem zamknięty ten regulowany wlot

powietrza, który znajduje się pod generatorem dymu. Zupełnie nie zwracałem na to uwagi. Dopiero na to wpadłem

przedwczoraj, kiedy regulowałem nóżkę wędzarni i to zobaczyłem :hmm:

 

Wędziłem kiełbasę szynkową w osłonkach białkowych, ale część farszu nadziałem w jelita wieprzowe dla próby.

Efekt jakiego do tej pory nie udało mi się osiągnąć :D  Kolor jasny bursztynowy, a skórka cieniutka.

 

Dodam tylko, że wsadzanie do Borniaka "miseczki z wodą", tak jak myślałem wcześniej, że jej brak jest powodem moich niepowodzeń,

nie jest chyba wskazane. U mnie momentalnie poszła wilgoć i skropliny na kiełbasie.. Szybko przerwałem i dosuszyłem.

 

Widzę bardzo duży postęp i idę w tym kierunku.

Jutro będzie wędzona "kiełbasa pradziadów", na którą oczywiście przepis znalazłem tutaj..

 

Jeszcze raz Dzięki :)

Edytowane przez dunlop
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-604326
Udostępnij na innych stronach

Muski dokładniej to wytłumaczy bo ma 2 Borniaki , ale jak miałeś zamknięty dolot powietrza , to musiało ci bardzo rozpalać zrębki na grzałce , bo ssało tamtędy  powietrze. To mogło być przyczyną produkcji złej jakości dymu. Lub w drugą stronę - niedobór tlenu w strefie żarzenia  i mamy lipny dym i produkcję węgla drzewnego. ze zrębków. No ale to moje przypuszczenia tylko. Nie mam Borniaka.

Teraz tak - nie ważne czy wędzarnia Borniak czy inna elektryczna czy tradycyjna  - musi być cyrkulacja powietrza w komorze zachowana

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-604328
Udostępnij na innych stronach

 

 

Widzę bardzo duży postęp i idę w tym kierunku.
Chyba już załapałeś - i tak trzymaj - daj jeszcze fotki to będzie łatwiej coś jeszcze Ci pomóc- o ile jeszcze potrzeba

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-604334
Udostępnij na innych stronach

Czy ktos ma już z AUTOPSJI jakieś uwagi odnośnie "nowych " Borniaków - tych z elektroniką i BBQ ?

Wczoraj pytał mnie znajomy zainteresowany zakupem bezproblemowej wędzarni  czy polecam Borniaka , ja jako użytkownik tej wędzarni od ponad 3 lat przekazałem mu co o nich sądzę - ale tych w wersji klasycznej  ( ogólnie mam pozytywne  wrażenia do użyku nieprofesjonalnego  ) , ale nie będę czarował nie widziałem nawet w realu tych nowych-zbajerowanych nie mówiąc o jakichkolwiek wrażeniach praktycznych ...Warto dopłacić ?

Edytowane przez ERYK PZ
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-604362
Udostępnij na innych stronach

 

Warto dopłacić ?

Mam klientów, którzy dopłacają do wersji cyfrowej, mam także takich, którzy kupują drugiego Borniaka lub polecają znajomym wersję analogową.

Trudno jednoznacznie doradzić, Muski dopłacił, a sprawę zna bo ma (miał) także analoga.

Ja mam 2 zwykłe, nie psują się, a działanie wyczułem. Ale...gdy któryś padnie, kupię cyfrowego.

 

BBQ sprzedaję raczej sporadycznie, chociaż kilka sztuk poszło, głównie w "zimne" rejony. 

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-604374
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.