Muski Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 21 Marca 2018 żaden "Dymbox", tylko konstrukcja naszego kolegi z Forum. Wypróbowany wielokrotnie, niezawodny i na każde zrębki - nawet mieszane z trocina TAK - też chciałem taki mieć - kilkukrotnie namawiałem Rogera na wznowienie produkcji hobbystycznej - kwestia ilości - na kilka szt ?? na większe kilkadziesiąt - już tak . Ale za chwilę przetestuje własne podawanie dymu ...... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-592824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malwa89 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 21 Marca 2018 No co do izolacji to ta pianka trochę nieciekawy pomysł. Lepiej jakby robili np ze sprasowanych płyt z wełny mineralnej. Koszt pewnie podobny ale przynajmniej izolacja byłaby wytrzymała na bardzo wysokie temperatury. [Dodano: 21 mar 2018 - 11:22] Ale wracając do pytania to warto dołożyć i zamiast analoga kupić wersję cyfrową? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-592826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) to warto dołożyć i zamiast analoga kupić wersję cyfrową? TAK to już trochę inna konstrukcja Edytowane 21 Marca 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-592830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malwa89 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 21 Marca 2018 A mógłbyś wrzucić link do sklepu dziadka Maćka, bo jakoś nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-592833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) A mógłbyśmógłbyś http://wedzarnie.com.pl/ zadzwoń pogadaj ..... Edytowane 21 Marca 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-592834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malwa89 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 21 Marca 2018 Dziękuję☺ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-592838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 21 Marca 2018 Dziękuję☺ Czekam na pytanie, postaram się odpowiedzieć Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-592965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malwa89 Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 22 Marca 2018 Wczoraj zamówiłam borniaka cyfrowego więc na weekend pierwszy test na działce. Na pierwszy ogień, czy raczej dym pójdą rybki☺ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-593020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 22 Marca 2018 pierwszy test na działce przeczytaj uważnie instrukcję- skalibruj i 2 godziny wygrzewania 80 st. zwróć uwagę gdzie jest otwór tacy ! by nie był nad dymogeneratorem i jak rozmieścić miseczki . Pamietaj o osuszeniu w wędzarce przed wędzeniem (dymieniem) - wedzenie w borniaku to prosta czynność - ale reżim musi być zachowany Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-593036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malwa89 Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 22 Marca 2018 Dzięki za podpowiedzi. Chociaż chłonę informację jak gąbka to przy tym ogromie wiedzy coraz bardziej nic niewiem????. Ale jak to mąż mi powtarza 20 lat praktyki i podstawy wędzenia dam radę ogarnąć????????????.Chyba muszę się zapisać na kurs wędzenia a najlepiej pojechać na jakiś zlot wędzarników i podpatrzeć jak robią to fachowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-593044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 22 Marca 2018 muszę się zapisać na kurs piekna przygoda - i skok do przodu przynajmniej na kursie u Andrzeja Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-593052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dunlop Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Witam Wszystkich, od kilku miesięcy użytkuję "małego" Borniaka 70.Wędziłem mięsa, ryby, kiełbasy i ogólnie jestem bardzo zadowolony. Nurtuje mnie jednak od pewnego czasu pewien problem Wykonałem już kilkanaście kiełbas, jedne lepsze drugie gorsze.... wiadomo.Jednak za każdym razem kiełbasa ma bardzo intensywny kolor i twardą skórkę.Oczywiście zwracam uwagę na osuszenie, myślałem że za bardzo osuszam i stąd problem,jednak zbyt mało osuszona kiełbasa miała odbarwienia i miejsca niedowędzone.Uważam, że osuszenie jest w "punkt". Kiełbasa wędzi się równomiernie, ale jakośzbyt intensywnie nabiera koloru. Eksperymentowałem z temperaturą, czasem wędzenia..Ostatnio wędziłem jakieś 2h przy temperaturze 50 stopni i dalej mocny kolor i jelito twarde.W wersji parzonej również, w wersji podpiekanej bardzo. Kominek albo otwieram na max,albo lekko przymykam... nigdy nie jest zamknięty. Jelita moczone na różne sposoby i czasy, to samo.Robiłem testy z sąsiadem Ta sama kiełbasa, jelita, temperatury... Jemu wychodzi kolor delikatnie bursztynowyi delikatna skórka, u mnie kolor intensywny i skórka twarda Testowałem zrębki olcha, buk, dąb... to samo. Sporo czytałem i jedyne co mi teraz przychodzi do głowy, to może dym jest zbyt suchy? Podobno wtedy możewystąpić intensywny kolor i twarda skórka. Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Czy nawilżacie może jakoś zrębki do Borniaka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-603981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Ostatnio wędziłem jakieś 2h przy temperaturze 50 stopni i dalej mocny kolor i jelito twarde. jelito twarde wychodzi najczęściej przy zbyt długim osadzaniu w wysokiej temperaturze - przebarwienia - zwykle zbyt gęsto upakowane wędliny ( kiełbasy) kolor - po osuszeniu ( ok 40-45 st - 30min do 1,5h( tak tyle też osuszałem)) i przy temperaturze 50 st wędzisz DO PORZĄDANEGO KOLORU - NIE NA CZAS - w zależności od drewna, warunków pogodowych temp, zewnetrznej może to być 1,5 h a może tez być 4 h Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-603995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dunlop Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Ostatnio wędziłem jakieś 2h przy temperaturze 50 stopni i dalej mocny kolor i jelito twarde.jelito twarde wychodzi najczęściej przy zbyt długim osadzaniu w wysokiej temperaturze - przebarwienia - zwykle zbyt gęsto upakowane wędliny ( kiełbasy) kolor - po osuszeniu ( ok 40-45 st - 30min do 1,5h( tak tyle też osuszałem)) i przy temperaturze 50 st wędzisz DO PORZĄDANEGO KOLORU - NIE NA CZAS - w zależności od drewna, warunków pogodowych temp, zewnetrznej może to być 1,5 h a może tez być 4 h Z osadzaniem też próbowałem, raz dłużej, raz krócej... efekt ten sam. Osuszam w wędzarni w temp ok 40 st (od 40 min do ponad godziny, w zależności od potrzeby). Wędzarni nie przepełniam (ok 3-4 kg wsadu). Przebarwienia nie są problemem, ponieważ je już wyeliminowałem (spowodowane były zbyt krótkim osuszaniem). Teraz kolor jest jednolity, ale zbyt ciemny i skórka twarda. Przy prawidłowym wędzeniu w temp 50 st. przez dwie godziny, to chyba dziwne, że wychodzi taki efekt "przewędzenia"? Szyberek zazwyczaj otwarty na max, więc nie ma gęstego dymu. Tak jak pisałem, sąsiad wędził w wędzarni "tradycyjnej" kiełbasę z tym samym wsadem, w tych samych jelitach wymoczonych w ten sam sposób, podobne temperatury i czasy... jemu wyszła skórka cieniutka, delikatna i bursztynowa, a mi przewędzona i twarda Czy podczas wędzenia w Borniaku wkładacie do środka miseczkę z wodą? Teraz tak na to wpadłem... Może ona oprócz zbierania spalonych zrębek ma też za zadanie podniesienia wilgotności dymu?Sprawdzę to następnym razem. Do tej pory nie wlewałem wody do tej miseczki... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-604015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 (edytowane) Gdyby kiełbasa była zbyt mocno osuszona , to by słabo łapała kolor. Czym bardziej wilgotna skórka tym szybciej łapie kolor - zbyt mokra to wiadomo - wyjdzie sina , bo się oblepi "bałaganem" . Ogólnie w kiełbasach (zwłaszcza) cienkich nie osusza się za długo jeżeli kiełbasa wcześniej powisiała(osadzała się) w temp.pokojowej Podejrzewam , że może masz niedokładne sterowanie temperaturą. Czym cieplej tym kolor szybciej łapie ,późniejszym efektem zbyt wysokiej temp. może być również twarda skórka (napisałeś , że w pieczonej bardzo) Może trzeba pójść tym tropem. Jakie masz sterowanie w swoim Borniaku? (elektronika ? czy potencjometr? Gdzie jest sonda? Czy sprawdzałeś jaka jest rzeczywista temperatura w czasie wędzenia innym termometrem?) Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-604042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dunlop Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 W Borniaku mam potencjometr, ale zawsze w komorze na wysokości wędzonek/kiełbas zawieszam sondę elektronicznego termometru i na nim bazuję,bo czasem odchylenia od wskazań potencjometru, a rzeczywistą temperaturą w środku są faktycznie dość spore. Jutro będę robił kolejną próbę, bo bardzo męczy mnie mój problem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-604072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Utrzymaj reżim temperaturowy . Osusz kiełbasę na tyle , żeby nie była sucha jak pergamin(ma być leciuchno wilgotna - o czasie nie piszę , bo w każdej wędzarni inaczej) No i sprawdź ten elektroniczny termometr przed wędzeniem. (zobacz jaką temp. wskazuje jak zamoczysz sondę we wrzątku - lub porównaj z innym) Nie może się nie udać , jak będzie osuszona jak trzeba i wędzona w optymalnej temp (50-55). Kominek przymknij - zbyt duży przepływ powietrza też może przesuszać wyrób.Powodzenia Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-604133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Nie może się nie udać wędze w 2-gim już borniaku - wszystko ok tak spiewa jak mu zagram Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-604136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Uwagi Binio 1111 są w 100% trafne. Wysoka temperatura i długie wędzenie, mogą dać takie niepożądane efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-604140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dunlop Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 (edytowane) Dziękuję za bardzo cenne rady Zacząłem wszystko weryfikować i tak..Termometr, którego używałem do pomiaru temperatury wewnątrzwędzarni przekłamywał o jakieś 8 st. w górę. Czyli, kiedy myślałem że mam ok. 50 st.,było bliżej 60. Następnie... myślałem, że osuszam kiełbaskę "w punkt", a jednak chyba jąprzesuszałem. Po pierwszych dwóch wędzeniach, kiedy ewidentnie nie osuszyłem wystarczającokiełbasy i była kwaśna, miejscami sina, brzydka, poszedłem za bardzo w stronę osuszania... co powodowało zapewnenegatywny efekt. Tutaj jeszcze muszę potrenować, żeby wyczuć kiedy nie jest już mokra i śmiało można puszczać dym.I kolejna sprawa hmmm... nie wiem na ile znacząca, ale ja cały czas miałem zamknięty ten regulowany wlotpowietrza, który znajduje się pod generatorem dymu. Zupełnie nie zwracałem na to uwagi. Dopiero na to wpadłemprzedwczoraj, kiedy regulowałem nóżkę wędzarni i to zobaczyłem Wędziłem kiełbasę szynkową w osłonkach białkowych, ale część farszu nadziałem w jelita wieprzowe dla próby.Efekt jakiego do tej pory nie udało mi się osiągnąć Kolor jasny bursztynowy, a skórka cieniutka. Dodam tylko, że wsadzanie do Borniaka "miseczki z wodą", tak jak myślałem wcześniej, że jej brak jest powodem moich niepowodzeń,nie jest chyba wskazane. U mnie momentalnie poszła wilgoć i skropliny na kiełbasie.. Szybko przerwałem i dosuszyłem. Widzę bardzo duży postęp i idę w tym kierunku.Jutro będzie wędzona "kiełbasa pradziadów", na którą oczywiście przepis znalazłem tutaj.. Jeszcze raz Dzięki Edytowane 10 Sierpnia 2018 przez dunlop Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-604326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Muski dokładniej to wytłumaczy bo ma 2 Borniaki , ale jak miałeś zamknięty dolot powietrza , to musiało ci bardzo rozpalać zrębki na grzałce , bo ssało tamtędy powietrze. To mogło być przyczyną produkcji złej jakości dymu. Lub w drugą stronę - niedobór tlenu w strefie żarzenia i mamy lipny dym i produkcję węgla drzewnego. ze zrębków. No ale to moje przypuszczenia tylko. Nie mam Borniaka.Teraz tak - nie ważne czy wędzarnia Borniak czy inna elektryczna czy tradycyjna - musi być cyrkulacja powietrza w komorze zachowana Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-604328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Widzę bardzo duży postęp i idę w tym kierunku. Chyba już załapałeś - i tak trzymaj - daj jeszcze fotki to będzie łatwiej coś jeszcze Ci pomóc- o ile jeszcze potrzeba Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-604334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ERYK PZ Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 (edytowane) Czy ktos ma już z AUTOPSJI jakieś uwagi odnośnie "nowych " Borniaków - tych z elektroniką i BBQ ?Wczoraj pytał mnie znajomy zainteresowany zakupem bezproblemowej wędzarni czy polecam Borniaka , ja jako użytkownik tej wędzarni od ponad 3 lat przekazałem mu co o nich sądzę - ale tych w wersji klasycznej ( ogólnie mam pozytywne wrażenia do użyku nieprofesjonalnego ) , ale nie będę czarował nie widziałem nawet w realu tych nowych-zbajerowanych nie mówiąc o jakichkolwiek wrażeniach praktycznych ...Warto dopłacić ? Edytowane 11 Sierpnia 2018 przez ERYK PZ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-604362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Warto dopłacić ? mam - warto[Dodano: 11 sie 2018 - 18:14]Zamocowanie bezproblemowe dymboxa : Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-604366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Warto dopłacić ?Mam klientów, którzy dopłacają do wersji cyfrowej, mam także takich, którzy kupują drugiego Borniaka lub polecają znajomym wersję analogową.Trudno jednoznacznie doradzić, Muski dopłacił, a sprawę zna bo ma (miał) także analoga.Ja mam 2 zwykłe, nie psują się, a działanie wyczułem. Ale...gdy któryś padnie, kupię cyfrowego. BBQ sprzedaję raczej sporadycznie, chociaż kilka sztuk poszło, głównie w "zimne" rejony. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/13/#findComment-604374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.