Skocz do zawartości

Nabiał domowy - sery, serki, jogurty


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Wywalam cały ten jogurt wieczorem na sitko, i zostawiam na noc do odcieknięcia

 

Robisz z tego jogurtu labneh.

Typowy serek z Bliskiego Wschodu,

który stamtąd właśnie do nas przywędrował.

U Ciebie wzbogacony śmietanką.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638908
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

Wywalam cały ten jogurt wieczorem na sitko, i zostawiam na noc do odcieknięcia

Robisz z tego jogurtu labneh.

Typowy serek z Bliskiego Wschodu,

który stamtąd właśnie do nas przywędrował.

U Ciebie wzbogacony śmietanką.

Smietanką wzbogaca sernik, który robi z serka labneh :)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638910
Udostępnij na innych stronach

Tak Efffo, a jeżeli zostawiam go na pełne 24 godziny, wtedy nic już nie dodaję, bo odcieka z niego ok.450ml. serwatki, i mam wtedy z reguły 55 dag. pysznego serka do kanapek, który na wstępie miał 10% tłuszczu, a po odprowadzeniu z niego nieomal połowy wody poziom tłuszczu jeszcze wzrasta, przekładam serek do plastikowego pojemniczka po margarynie, uciskam go tak aby nie było gdzieś powietrza, i mam super fantastyczny tłuściutki smarowny serek do kanapek coś w rodzaju "Philadelphia", po całkiem niskiej cenie, bo za 18 - 19 skr. otrzymuję zawsze nie mniej niż 55 dag tej wspaniałości :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638912
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wywalam cały ten jogurt wieczorem na sitko, i zostawiam na noc do odcieknięcia

Robisz z tego jogurtu labneh.

Typowy serek z Bliskiego Wschodu,

który stamtąd właśnie do nas przywędrował.

U Ciebie wzbogacony śmietanką.

Smietanką wzbogaca sernik, który robi z serka labneh

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

 

 

To musiał by polać, przełożyć gotowy sernik tą śmietanką,

żeby Twoje zdanie miało sens  :)

 

Nie potrafię z opisu sverige wywnioskować kiedy dodaje ubitą śmietankę.

Przed ociekaniem czy po ociekaniu  :)  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638913
Udostępnij na innych stronach

Ubitą śmietankę dodaję tylko wtedy kiedy z robię z tego Yogurhu sernik, wtedy odprowadzam ok. 200 ml. serwatki, a w to miejsce wzbogacam go i uzupełniam bitą śmietanką. Jeżeli robię z niego serek do kanapek, trzymam na sicie dłużej, aż ocieknie z niego około 450 ml. serwatki, i już niczego nie dodaję, tylko przekładam serek o wadze ok. 550 g. do pudełeczka, tak jak podałem we wcześniejszym opisie :D .

 

Nie wiem czy napisałem teraz czytelnie i zrozumiale dla Alinki oraz innych BiS ów :D ?

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638915
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Wywalam cały ten jogurt wieczorem na sitko, i zostawiam na noc do odcieknięcia

Robisz z tego jogurtu labneh.

Typowy serek z Bliskiego Wschodu,

który stamtąd właśnie do nas przywędrował.

U Ciebie wzbogacony śmietanką.

Smietanką wzbogaca sernik, który robi z serka labneh

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

To musiał by polać, przełożyć gotowy sernik tą śmietanką,

żeby Twoje zdanie miało sens :)

 

Nie potrafię z opisu sverige wywnioskować kiedy dodaje ubitą śmietankę.

Przed ociekaniem czy po ociekaniu :):D

Haha przeczytaj też posty powyżej to moje zdanie będzie miało dla Ciebie większy sens. Normalnie bierze odcieknięty jogurt tak jak ser, dodaje jajca i ubitą śmietankę, miksuje wszystko i do formy tak jak sernik się piecze

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638917
Udostępnij na innych stronach

Efffa napisała:

"Haha przeczytaj też posty powyżej to moje zdanie będzie miało dla Ciebie większy sens. Normalnie bierze odcieknięty jogurt tak jak ser, dodaje jajca, i ubitą śmietankę, miksuje wszystko i do formy tak jak sernik się piecze"

 

Dokładnie tak jak piszesz Efffo :D :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638918
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ubitą śmietankę dodaję tylko wtedy kiedy z robię z tego Yogurhu sernik

 

O to właśnie mi chodziło. :)

że wzbogacasz serek śmietanką aby zrobić sernik :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638920
Udostępnij na innych stronach

 

 

  A to jogurt grecki z którego piekę serniki .  
  oj nie oszukuj nie oszukuj :tongue:  :laugh:  to jest turecki :)  
[Dodano: 27 sie 2019 - 17:24]

A ja z greckiego pieke sernik bez ubitej smietany , i tez wychodzi no i mniej kaloryczny ...( extra kalorie mam z zezarcia wienerbröd)


[Dodano: 27 sie 2019 - 17:41]
sklad yogurtu ktory podal Sverige2
 
wysokopasteryzowanei homogenizowane mleko 
wysokopateryzowana i homogenizowana smietana , mleczne proteiny ( kazeina? )
kultury bakteri
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638933
Udostępnij na innych stronach

Ojtam, ojtam, pisałem przecież że piekłem i bez śmietanki, ale ja lubię taki o pełnym smaku, tłuściutki i pyszniutki :D, a wienerbröda też jak najbardziej do kawusi, a jakże :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638934
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, ja dbam o linie  :D kawalek sernika i baba kalori w postaci wienebröd :D

a do serniczka czasem drobinka maselka :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638936
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, ja dbam o linie :D kawalek sernika i baba kalori w postaci wienebröd :D

a do serniczka czasem drobinka maselka :tongue:

Ale bym zjadła teraz takiego serniczka

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638938
Udostępnij na innych stronach

@Efffa, ja tez bym zjadla , ale zyje na pudlach przeprowadzkowych a dodatkowo w czwartek bede bez pradu do 17..

a todopiero poczatek  :facepalm:  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638939
Udostępnij na innych stronach

@Efffa, ja tez bym zjadla , ale zyje na pudlach przeprowadzkowych a dodatkowo w czwartek bede bez pradu do 17..

a todopiero poczatek :facepalm:

Domyślam się, ja z kolei czekam na wymianę płotu, ekipa ma opóźnienie 2 tyg, wejdą za tydzień. A w ogrodzie okopy- odkopana podmorowka płotu, hałdy ziemii i wykopy... Ale jeszcze troszkę

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638941
Udostępnij na innych stronach

no to tez nieciekawe , ja tylko sie ciesze ze to teraz anie w grudniu , do tego musimy jeszcze przeniesc sie do innej piwnicy, 

Najgorsze jest to ze ja nie moge sie schylac i nic dzwigac  :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638942
Udostępnij na innych stronach

 

 

mleczne proteiny ( kazeina? )
 

To może być zarówno kazeina jak i białka serwatkowe. Inaczej mówiąc, odtłuszczone mleko w proszku.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638991
Udostępnij na innych stronach

@EAnna, jesli jest to mleko w proszku to wyszczegolniaja , przeczytalam gdzies na ich stronie ze najczesciej jest to kazeina .

Inny producent takiego yogurtu wogule nie uzywa , jest tylko mleko i smietana 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638995
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ mam w domu kilka wiaderek po oryginalnych jogurtach greckich  - to skład wygląda tak :D

 

post-40398-0-83224300-1566938956_thumb.jpg

 

post-40398-0-26533200-1566939112_thumb.jpg

 

 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-639003
Udostępnij na innych stronach

Jak by nie popatrzeć, ze szwedzkiej lub bałkańskiej strony - jogurty przemysłowe odbiegają znacznie składem od jogurtów robionych przez Ewę - autorkę kącika.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-639004
Udostępnij na innych stronach

Jak by nie popatrzeć, ze szwedzkiej lub bałkańskiej strony - jogurty przemysłowe odbiegają znacznie składem od jogurtów robionych przez Ewę - autorkę kącika.

Niby tak, ale zawsze można poczytać i podziwiać EAnno Twoją ogromną wiedzę, dokładność i te wszystkie procenty, parametry, specjalistyczne nazewnictwo. A odnośnie jogurtów, zawsze staram się mieć swój naturalny lub też smakowe dla córki, jednak zdarza się mi kupić gotowca i wtedy doceniam swój wkład w domowy jogurcik. Niby skład gotowca to tylko mleko i kultury bakterii ale różnica jest.

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-639005
Udostępnij na innych stronach

EAnna, to nasz forumowy guru co by nie gadać :thumbsup:, lecz pomimo swych produkcyjnych wad i minusów, serniczek ze szwedzkiego "Greckiego", czy też "Tureckiego" gotowca, wychodzi prima sort, i za każdym razem konsumenci mlaskają, ze mną na czele oczywista :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-639019
Udostępnij na innych stronach

Nabyłem właśnie przed chwileczką 1,5 l mleka w plastikowej butelce PET. Mleczko jeszcze ciepłe, z porannego udoju, kupilem je od rolnika którego krówki przez calusieńki Boży sezon letni, pasą się na nadwiślańskich łąkach :D. Autentyczne "mleko eko", mleczko wstawiłem już do lodówki, zobaczymy ile śmietanki się na nim zbierze :D . Cena całe 4 złote polskie za 1.5 litra, czyli ok. 2.7 złotego za 1 litr. więc tyle samo ile za 3% mleko z Piątnicy w sklepie  :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-639027
Udostępnij na innych stronach

EAnna, to nasz forumowy guru co by nie gadać , lecz pomimo swych produkcyjnych wad i minusów, serniczek ze szwedzkiego "Greckiego", czy też "Tureckiego" gotowca, wychodzi prima sort, i za każdym razem konsumenci mlaskają, ze mną na czele oczywista :D .

Też bym mlaskała :D nie możemy dać się zwariować w domowych produkcjach i czasem można polegać na gotowcach. U mnie tylko wyjątek stanowią wędliny - za nic w świecie nie sięgam po sklepowe i nie kupuję, na wyjazdach wolę zjeść suchy chleb niż wędliny sklepowe

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-639028
Udostępnij na innych stronach

 

Też bym mlaskała :D nie możemy dać się zwariować w domowych produkcjach i czasem można polegać na gotowcach.

 

 

 

:D:thumbsup::clap: :clap: :clap: !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-639029
Udostępnij na innych stronach

Ja odkad pojawily sie takie yogurty w Szwecji (gdy przyjechalam jeszcze nie bylo) ser robilam z kupnego mleka zsiadlego ,zreszta z takiego tez bylo robione w cukieri , bo niby jak upiec polski sernik? 160 litrow zsiadlego i byly serniki najlepsze w Sztockholmie :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-639057
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.