Alinka Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Wywalam cały ten jogurt wieczorem na sitko, i zostawiam na noc do odcieknięcia Robisz z tego jogurtu labneh.Typowy serek z Bliskiego Wschodu,który stamtąd właśnie do nas przywędrował.U Ciebie wzbogacony śmietanką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Wywalam cały ten jogurt wieczorem na sitko, i zostawiam na noc do odcieknięciaRobisz z tego jogurtu labneh.Typowy serek z Bliskiego Wschodu,który stamtąd właśnie do nas przywędrował.U Ciebie wzbogacony śmietanką.Smietanką wzbogaca sernik, który robi z serka labneh Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Tak Efffo, a jeżeli zostawiam go na pełne 24 godziny, wtedy nic już nie dodaję, bo odcieka z niego ok.450ml. serwatki, i mam wtedy z reguły 55 dag. pysznego serka do kanapek, który na wstępie miał 10% tłuszczu, a po odprowadzeniu z niego nieomal połowy wody poziom tłuszczu jeszcze wzrasta, przekładam serek do plastikowego pojemniczka po margarynie, uciskam go tak aby nie było gdzieś powietrza, i mam super fantastyczny tłuściutki smarowny serek do kanapek coś w rodzaju "Philadelphia", po całkiem niskiej cenie, bo za 18 - 19 skr. otrzymuję zawsze nie mniej niż 55 dag tej wspaniałości . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Wywalam cały ten jogurt wieczorem na sitko, i zostawiam na noc do odcieknięciaRobisz z tego jogurtu labneh.Typowy serek z Bliskiego Wschodu,który stamtąd właśnie do nas przywędrował.U Ciebie wzbogacony śmietanką.Smietanką wzbogaca sernik, który robi z serka labnehWysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka To musiał by polać, przełożyć gotowy sernik tą śmietanką,żeby Twoje zdanie miało sens Nie potrafię z opisu sverige wywnioskować kiedy dodaje ubitą śmietankę.Przed ociekaniem czy po ociekaniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 (edytowane) Ubitą śmietankę dodaję tylko wtedy kiedy z robię z tego Yogurhu sernik, wtedy odprowadzam ok. 200 ml. serwatki, a w to miejsce wzbogacam go i uzupełniam bitą śmietanką. Jeżeli robię z niego serek do kanapek, trzymam na sicie dłużej, aż ocieknie z niego około 450 ml. serwatki, i już niczego nie dodaję, tylko przekładam serek o wadze ok. 550 g. do pudełeczka, tak jak podałem we wcześniejszym opisie . Nie wiem czy napisałem teraz czytelnie i zrozumiale dla Alinki oraz innych BiS ów ? Edytowane 27 Sierpnia 2019 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Wywalam cały ten jogurt wieczorem na sitko, i zostawiam na noc do odcieknięciaRobisz z tego jogurtu labneh.Typowy serek z Bliskiego Wschodu,który stamtąd właśnie do nas przywędrował.U Ciebie wzbogacony śmietanką.Smietanką wzbogaca sernik, który robi z serka labnehWysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu TapatalkaTo musiał by polać, przełożyć gotowy sernik tą śmietanką,żeby Twoje zdanie miało sens Nie potrafię z opisu sverige wywnioskować kiedy dodaje ubitą śmietankę.Przed ociekaniem czy po ociekaniu Haha przeczytaj też posty powyżej to moje zdanie będzie miało dla Ciebie większy sens. Normalnie bierze odcieknięty jogurt tak jak ser, dodaje jajca i ubitą śmietankę, miksuje wszystko i do formy tak jak sernik się piecze Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Efffa napisała:"Haha przeczytaj też posty powyżej to moje zdanie będzie miało dla Ciebie większy sens. Normalnie bierze odcieknięty jogurt tak jak ser, dodaje jajca, i ubitą śmietankę, miksuje wszystko i do formy tak jak sernik się piecze" Dokładnie tak jak piszesz Efffo . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Ubitą śmietankę dodaję tylko wtedy kiedy z robię z tego Yogurhu sernik O to właśnie mi chodziło. że wzbogacasz serek śmietanką aby zrobić sernik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 A to jogurt grecki z którego piekę serniki . oj nie oszukuj nie oszukuj to jest turecki [Dodano: 27 sie 2019 - 17:24]A ja z greckiego pieke sernik bez ubitej smietany , i tez wychodzi no i mniej kaloryczny ...( extra kalorie mam z zezarcia wienerbröd)[Dodano: 27 sie 2019 - 17:41]sklad yogurtu ktory podal Sverige2 wysokopasteryzowanei homogenizowane mleko wysokopateryzowana i homogenizowana smietana , mleczne proteiny ( kazeina? )kultury bakteri Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Ojtam, ojtam, pisałem przecież że piekłem i bez śmietanki, ale ja lubię taki o pełnym smaku, tłuściutki i pyszniutki , a wienerbröda też jak najbardziej do kawusi, a jakże . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 @sverige2, ja dbam o linie kawalek sernika i baba kalori w postaci wienebröd a do serniczka czasem drobinka maselka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 @sverige2, ja dbam o linie kawalek sernika i baba kalori w postaci wienebröd a do serniczka czasem drobinka maselka Ale bym zjadła teraz takiego serniczka Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 @Efffa, ja tez bym zjadla , ale zyje na pudlach przeprowadzkowych a dodatkowo w czwartek bede bez pradu do 17..a todopiero poczatek Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 @Efffa, ja tez bym zjadla , ale zyje na pudlach przeprowadzkowych a dodatkowo w czwartek bede bez pradu do 17..a todopiero poczatek Domyślam się, ja z kolei czekam na wymianę płotu, ekipa ma opóźnienie 2 tyg, wejdą za tydzień. A w ogrodzie okopy- odkopana podmorowka płotu, hałdy ziemii i wykopy... Ale jeszcze troszkę Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 no to tez nieciekawe , ja tylko sie ciesze ze to teraz anie w grudniu , do tego musimy jeszcze przeniesc sie do innej piwnicy, Najgorsze jest to ze ja nie moge sie schylac i nic dzwigac Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 mleczne proteiny ( kazeina? ) To może być zarówno kazeina jak i białka serwatkowe. Inaczej mówiąc, odtłuszczone mleko w proszku. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 @EAnna, jesli jest to mleko w proszku to wyszczegolniaja , przeczytalam gdzies na ich stronie ze najczesciej jest to kazeina .Inny producent takiego yogurtu wogule nie uzywa , jest tylko mleko i smietana Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-638995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Ponieważ mam w domu kilka wiaderek po oryginalnych jogurtach greckich - to skład wygląda tak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-639003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Jak by nie popatrzeć, ze szwedzkiej lub bałkańskiej strony - jogurty przemysłowe odbiegają znacznie składem od jogurtów robionych przez Ewę - autorkę kącika. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-639004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Jak by nie popatrzeć, ze szwedzkiej lub bałkańskiej strony - jogurty przemysłowe odbiegają znacznie składem od jogurtów robionych przez Ewę - autorkę kącika.Niby tak, ale zawsze można poczytać i podziwiać EAnno Twoją ogromną wiedzę, dokładność i te wszystkie procenty, parametry, specjalistyczne nazewnictwo. A odnośnie jogurtów, zawsze staram się mieć swój naturalny lub też smakowe dla córki, jednak zdarza się mi kupić gotowca i wtedy doceniam swój wkład w domowy jogurcik. Niby skład gotowca to tylko mleko i kultury bakterii ale różnica jest. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-639005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 EAnna, to nasz forumowy guru co by nie gadać , lecz pomimo swych produkcyjnych wad i minusów, serniczek ze szwedzkiego "Greckiego", czy też "Tureckiego" gotowca, wychodzi prima sort, i za każdym razem konsumenci mlaskają, ze mną na czele oczywista . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-639019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Nabyłem właśnie przed chwileczką 1,5 l mleka w plastikowej butelce PET. Mleczko jeszcze ciepłe, z porannego udoju, kupilem je od rolnika którego krówki przez calusieńki Boży sezon letni, pasą się na nadwiślańskich łąkach . Autentyczne "mleko eko", mleczko wstawiłem już do lodówki, zobaczymy ile śmietanki się na nim zbierze . Cena całe 4 złote polskie za 1.5 litra, czyli ok. 2.7 złotego za 1 litr. więc tyle samo ile za 3% mleko z Piątnicy w sklepie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-639027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 EAnna, to nasz forumowy guru co by nie gadać , lecz pomimo swych produkcyjnych wad i minusów, serniczek ze szwedzkiego "Greckiego", czy też "Tureckiego" gotowca, wychodzi prima sort, i za każdym razem konsumenci mlaskają, ze mną na czele oczywista .Też bym mlaskała nie możemy dać się zwariować w domowych produkcjach i czasem można polegać na gotowcach. U mnie tylko wyjątek stanowią wędliny - za nic w świecie nie sięgam po sklepowe i nie kupuję, na wyjazdach wolę zjeść suchy chleb niż wędliny sklepowe Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-639028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Też bym mlaskała nie możemy dać się zwariować w domowych produkcjach i czasem można polegać na gotowcach. :clap: !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-639029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Ja odkad pojawily sie takie yogurty w Szwecji (gdy przyjechalam jeszcze nie bylo) ser robilam z kupnego mleka zsiadlego ,zreszta z takiego tez bylo robione w cukieri , bo niby jak upiec polski sernik? 160 litrow zsiadlego i byly serniki najlepsze w Sztockholmie :-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15566-nabia%C5%82-domowy-sery-serki-jogurty/page/3/#findComment-639057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.