zbychuu Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5001 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Witam po raz pierwszy Brać Wędzarniczą , jestem zafascynowany Waszą wiedzą i myślę spróbować niektóre tematy przenieść w rzeczywistość na moim podwórku . Zbyszek -małopolska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5002 Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Witam po raz pierwszy Brać Wędzarniczą , jestem zafascynowany Waszą wiedzą i myślę spróbować niektóre tematy przenieść w rzeczywistość na moim podwórku . Zbyszek -małopolska Witam serdecznie ... zbieraj siły i chwal się swoimi wyrobami... czekamy Edytowane 12 Stycznia 2014 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5003 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Witam wszystkich nie witanych Dobrego dymu pod wędzonkami życzę Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urszulka Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5004 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Witam ,Biegnę się przywitać i przedstawić , o tym że jestem nowa to nie muszę pisać , trafiłam tutaj szukając informacji na temat wyrobu wędliny z dziczyzny .Wstyd się przyznać ale mąz poluje już 20 lat ,i do tej pory nie miałam "ciśnienia" na własnoręczny wyrób kiełbas , zaspokajałam sie pieczeniem mięsa , wyrobem pasztetów i zwykłych potraw domowych, oraz wędlinami które mąż przywoził od kolegów .Rok temu zrezygnowałam z pracy i zajełam się bardziej agroturystyką (mieszkamy w miejscu licznie odwiedzanym latem)-woda, las, ryby.Zaczełam gotować swoim gościom obiady , prosta kuchnia domowa ,chciałam do tego dołozyć rybki wędzone (mamy stawy) i własne proste wyroby wędzone.Nie mielismy wędzarki , ani bladaego pojecia o technologi wyrobu.Z uwagi na ograniczone srodki postanowilismy narazie postawić wędzarke z blachy , od paleniska do wędzarki dym prowadzi zakopana w ziemi rura o długości 1m , samo palenisko jest wymurowane i przykrywane aby można było regulować intensywność spalania . Już widzimy że w okresie zimy blacha mocno reaguje na temperature i wewnątrz zbiera się rosa na sciankach , mamy ocieplić wełną mineralną i zamaskować to matą wiklinową .Kilka dni temu wyprodukowałam jakieś 2 kg kiełbaski , uciełam 2 kawałki boczku , wziełam pierś z kurczaka i przeprowadzaliśmy próbne wędzenia , tak na własny "rozum) , powiem tak :szału nie było ale zjeść się dało. Kiełbaska była super , połowę wyjełam wcześniej do sparzenia , a drugą postanowiliśmy podpiec........................... i za bardzo chwila nie uwagi temperaruta skoczyła na ponad 90 stopni i kiełbasa stała się twarda , a najbardziej twarde zrobiło się jelito , no i popękała. W piatek kolejna próba wyrobu a w sobotę wędzenia , czytam uważnie forum , troche dostaje "kicia' od nadmiaru informacji ,myślałam że wystarczy zemleć co się ma , część grubiej , część drobniej , dodać przyprawy , nadziać i już a to jednak sztuka . Podziwiam wyroby forumowiczów , pomysłowość , mam nadzieję że i ja "zatrybię" .Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5005 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Urszulka witaj nie taki diabel straszy ,jak go maluja. Poczytasz ,nauczysz sie ,a jak checi sa to i wyroby wyjda dobre. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5006 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Witaj Urszulko.Poczytasz porównasz z tym co dotychczas zrobiłaś i za pracę swojskiej wędlinki sie zabierzesz. Jetsem tutaj od niedawna a już dużo sie nauczyłam. Wszystko to dzieki Wspaniałym Ludziom na tym forum :clap: Zatem do miłego wędzeniaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5007 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Witam wszystkich, życzę samych udanych wyrobów Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5008 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Witam Nowych z Nowym Rokiem niech wam dymu nie brakuje... Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5009 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Witaj Urszulo na początku wszystko wydaje się bardzo trudne a ilość informacji faktycznie powoduje zawrót głowy ale to tylko na początku, z czasem wszystko układa się w logiczną całość.Też jestem świeżynką w temacie wędzarnictwa i wędliniarstwa ale korzystając z doświadczeń "starych wyjadaczy" całkiem nieźle mi to wychodzi Wczoraj wędziłam szynki z jelenia ale akurat ten wyrób niezbyt przypadł mi do gustu.Życzę Ci udanych wyrobów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej R. Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5010 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Witam wszystkich !Od pewnego czasu zaglądam na to forum i wykorzystuję uzyskane informacje w moim skromnym wyrobie wędlin i wędzeniu. Postanowiłem sie zarejestrować i nieco bardziej rozwinąć działalność wędzarniczą (w planie budowa nowej wędzarni - dotychczas wędzę w najprostrzy sposób tzn. w beczce).Pozdrawiam wszystkichAndrzej R. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5011 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Witaj Andrzeju miło Ciebie gościć pytaj o co kolwiek zawsze otrzymasz pomoc Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ola96 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5012 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Witam wszystkich serdecznie. Tak tu miło i swojsko, pomyślałam więc, że zostanę tu na dłużej. Myślę, że przyjmiecie mnie do swojego grona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5013 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Witam wszystkich serdecznie. Tak tu miło i swojsko Witam Cię, a miło zawsze jest, mniej lub więcej. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia W Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5014 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Witam wszystkich serdecznie, przypadkiem trafiłam na to forum, które okazało się kopalnią świetnych rad i przepisów, na razie zamierzam zacząć przygodę z szynkowarem i mam nadzieję, że z Waszą pomocą moja rodzinka będzie się zajadać pysznymi wędlinkami :-)pozdrawiam z Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5015 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Witaj przepisów znajdziesz mnóstwo, a i chętnych do pomocy również. Pozdrawiam Ciebie i rodzinkę też Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickirl78 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5016 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Witajcie drogie Panie życzę smacznych wyrobów własnej roboty Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Cytuj Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5017 Opublikowano 14 Stycznia 2014 OLa, BAsiu witajcie i znowu nas wiecej, mam na mysli pan Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyrek68 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5018 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Witam wszystkich Panów i wszystkie Panie z Forum. Jestem pewien, że wniesiecie dużo smaku w moje życie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tulaczed Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5019 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Witam . Właśnie się zarejestrowałem , choć od bardzo długiego czasu regularnie odwiedzam Waszą stronę. Nadal będę czerpał wiedzę z Waszych wpisów,ale teraz już nie będę anonimowy . Serdecznie wszystkich pozdrawiam. Ps. Idę szukać informacji , gdzie na Śląsku kupić półtusze wieprzowe,bo po przeprowadzce z dolnego na górny Śląsk nie mogę się tutaj odnależć, a budowa wędzarni dobiega konca . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5020 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Serdeczne witanko wszystkim nowo przybyłym :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henius69 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5021 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Witam wszystkich.Jestem szczęśliwy że znalazłem takie forum.Włwśnie zaczynam budowe domowej wędzarni na zimny dym. Bo budowie zdam relacje z efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-327014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5022 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Witaj henius69 zanim zaczniesz budowe poczytaj sobie o budowie wd Andyandy, to zaoszczedzisz sobie dodatkowych kosztow i roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-327118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack.tens Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5023 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Witam wszystkich serdecznie i pozdrawiam. Wszystkiego najlepszego w 2014roku.Jestem nowicjuszem, choć stronę odwiedzam około 2 lata.Mam zamiar wybudować w tym roku wędzarnię przydomową. Komorę planuję wybudować z drewna, kanał ceramiczny o długości 2m, palenisko zamknięte o wymiarach 60cmx60cmx30cm, zasłonięte od góry blachą żeliwną i drzwiczkami do wkładania drewna. Ma ktoś pomysł, jak równomiernie rozprowadzić spaliny w komorze wędzarniczej?. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-327219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bileam Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5024 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Witam wszystkich serdecznie.Od 2 lat przeczesywałem strone w celu zebrania różnych informacji na temat wedzenia , budowy wedzarni , receptur itp. , aż wreszcie postanowiłem dołączyc . Ciesze sie ze ta strona istnieje i daje tyle ważnych informacji dla poczatkujacych . Właśnie jestem po 2 akcjach. 1 - biała kiełasa , 2- swojska wedzona. Obie zakończone sukcesem - smak wyśmienity . Znajomi już zachwalają wyroby , a to wszystko dzieki WAM !Pozdrawiam wszystkich. Wielkie dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-327225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5025 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Witam wszystkich. Witam wszystkich serdecznie i pozdrawiam Witam wszystkich serdecznie. Witam Was Panowie wśród WB.... miło że w końcu do Nas dołączyliście... życzę udanych wyrobów Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-327227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.