Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po raz pierwszy Brać Wędzarniczą , jestem zafascynowany  Waszą wiedzą i myślę spróbować niektóre tematy przenieść w rzeczywistość na moim podwórku . Zbyszek -małopolska

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326372
Udostępnij na innych stronach

Witam po raz pierwszy Brać Wędzarniczą , jestem zafascynowany  Waszą wiedzą i myślę spróbować niektóre tematy przenieść w rzeczywistość na moim podwórku . Zbyszek -małopolska

 

Witam serdecznie ... zbieraj siły i chwal się swoimi wyrobami... czekamy  :)

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326382
Udostępnij na innych stronach

Witam ,

Biegnę się przywitać i przedstawić :) , o tym że jestem nowa to nie muszę pisać , trafiłam tutaj szukając informacji na temat wyrobu wędliny z dziczyzny .

Wstyd się przyznać ale mąz poluje już 20 lat ,i do tej pory nie miałam "ciśnienia" na własnoręczny wyrób kiełbas , zaspokajałam sie pieczeniem mięsa , wyrobem pasztetów i zwykłych potraw domowych, oraz wędlinami które mąż przywoził od kolegów .

Rok temu  zrezygnowałam z pracy i zajełam się bardziej agroturystyką (mieszkamy w miejscu licznie odwiedzanym latem)-woda, las, ryby.

Zaczełam gotować swoim gościom obiady , prosta kuchnia domowa ,chciałam do tego dołozyć rybki wędzone (mamy stawy) i własne proste wyroby wędzone.

Nie mielismy wędzarki , ani bladaego pojecia o technologi wyrobu.Z uwagi na ograniczone srodki postanowilismy narazie postawić wędzarke z blachy , od paleniska do wędzarki dym prowadzi zakopana w ziemi rura o długości 1m , samo palenisko jest wymurowane i przykrywane aby można było regulować intensywność spalania . Już widzimy że w okresie zimy blacha mocno reaguje na temperature i wewnątrz zbiera się rosa na sciankach , mamy ocieplić wełną mineralną i zamaskować to matą wiklinową .

Kilka dni temu wyprodukowałam jakieś 2 kg kiełbaski , uciełam 2 kawałki boczku , wziełam pierś z kurczaka i przeprowadzaliśmy próbne wędzenia , tak na własny "rozum) , :) powiem tak :szału nie było :) ale zjeść się dało. 

Kiełbaska była super , połowę wyjełam wcześniej do sparzenia , a drugą postanowiliśmy podpiec........................... i za bardzo :) chwila nie uwagi temperaruta skoczyła na ponad  90 stopni i kiełbasa stała się twarda , a najbardziej twarde zrobiło się jelito , no i popękała. W piatek kolejna próba wyrobu a w sobotę wędzenia , czytam uważnie forum , troche dostaje "kicia' od nadmiaru informacji ,myślałam że wystarczy zemleć co się ma , część grubiej , część drobniej , dodać przyprawy ,  nadziać i już :) a to jednak sztuka . Podziwiam wyroby forumowiczów , pomysłowość , mam nadzieję że i ja "zatrybię" :)  .

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326421
Udostępnij na innych stronach

Urszulka witaj  :)  nie taki diabel straszy ,jak go maluja. Poczytasz ,nauczysz sie ,a jak checi sa to i wyroby wyjda dobre. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326424
Udostępnij na innych stronach

Witaj Urszulko.

Poczytasz porównasz z tym co dotychczas zrobiłaś i za pracę swojskiej wędlinki sie zabierzesz. Jetsem tutaj od niedawna a już dużo sie nauczyłam. Wszystko to dzieki Wspaniałym Ludziom na tym forum :clap: :clap: :clap:

 

Zatem do miłego wędzenia

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326440
Udostępnij na innych stronach

Witaj Urszulo  :flowers: 

na początku wszystko wydaje się bardzo trudne a ilość informacji faktycznie powoduje zawrót głowy ale to tylko na początku, z czasem wszystko układa się w logiczną całość.

Też jestem świeżynką w temacie wędzarnictwa i wędliniarstwa ale korzystając z doświadczeń "starych wyjadaczy" całkiem nieźle mi to wychodzi  :yes:

Wczoraj wędziłam szynki z jelenia ale akurat ten wyrób niezbyt przypadł mi do gustu.Życzę Ci udanych wyrobów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326683
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich !

Od pewnego czasu zaglądam na to forum i wykorzystuję uzyskane informacje w moim skromnym wyrobie wędlin i wędzeniu. Postanowiłem sie zarejestrować i nieco bardziej rozwinąć działalność wędzarniczą (w planie budowa nowej wędzarni - dotychczas wędzę w najprostrzy sposób tzn. w beczce).

Pozdrawiam wszystkich

Andrzej R.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326699
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie. Tak tu miło i swojsko

Witam Cię, a miło zawsze jest, mniej lub więcej. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326718
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie, przypadkiem trafiłam na to forum, które okazało się kopalnią świetnych rad i przepisów, na razie zamierzam zacząć przygodę z szynkowarem i mam nadzieję, że z Waszą pomocą moja rodzinka będzie się zajadać pysznymi wędlinkami :-)

pozdrawiam z Krakowa :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326750
Udostępnij na innych stronach

OLa, BAsiu witajcie :D  i znowu nas wiecej, mam na mysli pan  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326810
Udostępnij na innych stronach

Witam .  Właśnie się zarejestrowałem , choć od bardzo długiego czasu regularnie odwiedzam Waszą stronę. Nadal będę czerpał wiedzę z Waszych wpisów,ale teraz już nie będę anonimowy :) . Serdecznie wszystkich pozdrawiam. Ps. Idę szukać informacji , gdzie na Śląsku kupić półtusze wieprzowe,bo po przeprowadzce z dolnego na górny Śląsk  nie mogę się tutaj odnależć, a budowa wędzarni dobiega konca :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326920
Udostępnij na innych stronach

Serdeczne witanko wszystkim nowo przybyłym :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-326929
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie i pozdrawiam. Wszystkiego najlepszego w 2014roku.

Jestem nowicjuszem, choć stronę odwiedzam około 2 lata.

Mam zamiar wybudować w tym roku wędzarnię przydomową. Komorę planuję wybudować z drewna, kanał ceramiczny o długości 2m, palenisko zamknięte o wymiarach 60cmx60cmx30cm, zasłonięte od góry blachą żeliwną i drzwiczkami do wkładania drewna. Ma ktoś pomysł, jak równomiernie rozprowadzić spaliny w komorze wędzarniczej?.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-327219
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie.

Od 2 lat przeczesywałem strone w celu zebrania różnych informacji na temat wedzenia , budowy wedzarni , receptur itp. , aż wreszcie postanowiłem dołączyc . Ciesze sie ze ta strona istnieje i daje tyle ważnych informacji dla poczatkujacych . Właśnie jestem po 2 akcjach. 1 - biała kiełasa , 2- swojska wedzona. Obie zakończone sukcesem - smak wyśmienity . Znajomi już zachwalają wyroby , a to wszystko dzieki WAM !

Pozdrawiam wszystkich. Wielkie dzieki.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-327225
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam wszystkich.
 

 

 

 

Witam wszystkich serdecznie i pozdrawiam
 

 

 

 

Witam wszystkich serdecznie.
 

 

Witam Was Panowie wśród WB.... miło że w końcu do Nas dołączyliście... życzę udanych wyrobów  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/201/#findComment-327227
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.