Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Serdeczne witanko wszystkim nowo przybyłym :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-346107
Udostępnij na innych stronach

 

Co do pytania o dostawców - Ty szukasz dostaw wędlin czy surowca (mięsa) do ich wyrobu. Orientowałeś się jak długo trwa transport tego co chcesz z Polski do Japonii - postać surowca chyba musiałaby być mrożona, schłodzona - jakieś specjalne chłodnie do transportu? Wielce mnie to ciekawi, stąd te pytania. :)

 

Witam, moze zle sie wyrazilem. Dokladnie, to poszukuje jelit roznych wielkosci, oslonki i itp. Z miesem, to nie taka prosta sprawa. Zeby brac z Polski mieso, to musialbym zamowic, minimum kontener mrozniczy, a to jest ok. 30 ton. Tyle, to by mi starczylo na 10 lat :) . Chyba ze jest jakas firma, ktora chce eksportowac miesa i wedliny, a nie maja nikogo w Japonii, to mozna pomyslec o tym. Pytania prosze na priva. Pozdrawiam...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-346342
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dokladnie, to poszukuje jelit roznych wielkosci, oslonki i itp.

Petersan to jest forum hobbystów robiących wędliny na swoje potrzeby. Każdy z nas kupuje jelita  w różnych sklepach handlujących produktami i sprzętami niezbędnymi do wykonania naszych wyrobów. 

Możesz przestudiować np ten wątek z adresami niektórych sklepów- hurtowni tego typu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/578-wazne-baza-sklepow-i-bazarow-z-art-masarskimi-w-polsce/ .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-346344
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich  serdecznie! Te wspaniałą stronę i forum śledziłem już od dłuższego czasu zbierając siły do zmierzenia się z prawdziwym zadymianiem. Liczę na wszelką pomoc w przypadku pojawiających się z mojej strony  pytań i wątpliwości w tej dziedzinie gdyż moje doświadczenie jest tylko teoretyczne ale mam nadzieję , że już niedługo. Pozdrawiam !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-346444
Udostępnij na innych stronach

Witam

Cieszę się niezmiernie na moją przygodę z wami "zadymiaczami" zaczynam naukę i przygode z tym nowym jakże zacnym chobby.

Jestem elektrykiem i wędliniarstwo jest mi całkiem obce za to dobrze zjeść lubię :)

Przygodę swą zacznę od budowy Wędzarni "bogdana" by godnie rozpocząć swą naukę :D

pozdrawiam wędzarniczą brać

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-346515
Udostępnij na innych stronach

Witam. 

Jestem tu nowy, choć nowy się nie czuję. Zaglądam na stronę wedlinydomowe.pl od conajmniej pięciu lat. 

Postanowiłem się zarejestrować , żeby opowiedzieć o swoich doświadczeniach  które są dość oryginalne i "spłacić dług"

Po latach eksperymentów dorobiłem się własnej receptury na wędzonki. 

 

Dodam , że po pierwsze jestem strasznie leniwy a po drugie nie mam wędzarni. 

Ciekawe?

 

To dodam fotkę ostatniej produkcji (moja "produkcja" jest wyłącznie jednostkowa, raz na miesiąc - dwa powstaje coś podobnego)

 

10170946_707740875915915_768293393285131

Edytowane przez Luckymag
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-347028
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich.

Na Waszą stronę trafiłam kilka lat temu po przeczytaniu artykułu w gazecie o zlocie w Napoleonowie ( mieszkam w okolicy). To chyba był jeden z pierwszych zlotów. No ale musiało minąć trochę lat i ja musiałam dojrzeć :)

Pamiętam smak i zapach szynek wędzonych przez mojego tatę. Dlatego postanowiłam się douczyć i zmierzyć z wędzeniem.

Na razie doświadczenia mam tylko z pasztetami...

Mam nadzieję, że wieeele się od Was nauczę.

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-347174
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam wszystkich Zadymiaczy :)

 

 

 Witaj :D . Widzę że dym idzie pełną parą . :D

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-347308
Udostępnij na innych stronach

Witajcie Zadymiarze. Jestem szefem kuchni [ "Pod Norenami", Kraków]. Od 17 roku życia [ a mam już 50- kę...] zajmuję się wyłącznie kuchniami dalekowschodnimi; mam na koncie 4 książki i wiele artykułów. Po tej napuszonej autoreklamie muszę przyznać, że często czułem potrzebę oderwania się na chwilę od Azji. Od niedawna zainteresowały mnie polskie sery zagrodowe, piwa z małych browarów i- oczywiście- wędliny i kiełbasy, najlepiej wyrabiane samodzielnie. Dalej "siedzę" w Azji, ale złapałem "drugi oddech". Strona jest świetnie prowadzona, logiczny i klarowny podział tematów, fachowość porad na wysokim poziomie. Zostaję z Wami !                            Paweł Albrzykowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-347651
Udostępnij na innych stronach

@chlewiotka,

Witaj na forum.

Jesteśmy zadymiaczami a od zadymiarzy raczej trzymamy się z daleka :D

Cieszy nas wysoka ocena wyrażona przez fachowca i mamy nadzieję, że zgościsz u nas na stałe.

Zapoznaj się proszę ze stroną główną, gdzie znajduje się wiele cennych artykułów związanych z naszym hobby. http://wedlinydomowe.pl/  

Na forum również znajdziesz wiele ciekawych przepisów a przede wszystkim praktycznych "myków" o których nie wyczytasz w żadnej książce.

W dolnym, prawym rogu strony znajduje się link do regulaminu, który powinien być przez forowiczów przestrzegany.

Życzę owocnego zadymiania.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-347670
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie.Dopiero zaczynam przygodę z wędzeniem i mam nadzieję że dużo sie dowiem w tym temacie bo jest to bardzo ciekawa i ''SMACZNA'' strona. Jeszcze raz wszystkich pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-347869
Udostępnij na innych stronach

Witam. Od jakiegoś już czasu robię wszelkiego typu alkohole domowe. Robię ostatnio także chleb, planuję robić także piwo.
Mój ojciec w beczce po swojemu wyrabia od kilku lat "wędliny" domowe, ja osobiście uważam, że próbuje nas otruć ("wędzi" w takich temperaturach, że aż strach, a dobra "wędlina" to czarna wędlina). Z bratem postanowiliśmy ratować rodzinę przez produkcję pożądnych wędlin. Za kilka miesięcy stanie wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim. Będzie się działo!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-347955
Udostępnij na innych stronach

Witam

Jestem początkującym wędzeniu ale wybudowałem synami coś takiego (nie jestem budowlancem ani fachowcem) koszt to około 6000zł całość . A teras czas nauczyć się wędzenia .Dwa zdjęcia przedstawiają pistolet na kreta polecam skuteczność 100% czysta mechanika zero eletryki

post-64999-0-71416400-1398502973_thumb.jpg

post-64999-0-80551000-1398503023_thumb.jpg

post-64999-0-13264700-1398503056_thumb.jpg

post-64999-0-57479900-1398503091_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-348577
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Mam na imię Jarek i mam trochę doświadczenia w produkcji tradycyjnych wędlin. Bardzo często zaglądałem na forum i czytałem Wasze wpisy. Przeszedłem przez proces rejestracji i mam nadzieję,ze zmotywuje mnie to do częstego udzielania się na forum.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-348982
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam,
 

Witaj serdecznie i chwal się swoimi wyrobami i doświadczeniem  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-349023
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przypadkiem znalazłem stronkę i od razu wsiąkłem po uszy. SUPER
 

Witaj i zapuszczaj korzenie tak jak My  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-349791
Udostępnij na innych stronach

Witam Serdecznie wszystkich zadymiaczy :)

Jestem z Jastrzębia Zdroju woj. śląskie. Od jakiegoś czasu planuje wybudować grillo-wędzarnie i rozpocząć zabawę z zadymianiem. Przy poszukiwaniach trafiłem na Waszą stronkę w której znalazłem bardzo dużo ciekawych pomysłów. Po wyborze, omówieniu wszystkich za i przeciw i rozpoczęciu budowy na pewno podzielę się swoją relacją.

 

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi na moje pytania i liczę na wyrozumiałość dla laika

Pozdrawiam

Krzysztof

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-349984
Udostępnij na innych stronach

 

 

liczę na wyrozumiałość dla laika

Witaj :) możesz liczyć na Naszą wyrozumiałość i chęć pomocy Tobie :) Każdy z Nas kiedyś był laikiem :) Chwal się swoimi małymi i dużymi osiągnięciami. Życzę powodzenia :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/207/#findComment-349988
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.