Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich na Forum.Jestem nowym i mam nadzieję na owocną wspólpracę.

Jestem w trakcie stawiania  a w zasadzie wykańczania domu szkieletowego i jestem zainteresowany postawieniem wielofunkcyjnego grila na tarasie w/w domu.Taras ma ok 32 m2 i jest przygotowany komin systemowy pod ten "kombajn" .Mam już za sobą budowę pieca ceramicznego o masie ok.3500 kg i jednoirazowym wsadzie ok. 25 kg drewna, a więc doświadczenie w budowaniu szamotem i ceramiką jakięś mam.

Liczę na pomoc bardziej doświaczonych.

Pozdrawiam

Roman

 edit.

Oczywiście w póżniejszych czasach będę chciał trochę pobawić się w wyroby różnych  wedlin i nnych pyszności.

Edytowane przez Roman58
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/214/#findComment-371403
Udostępnij na innych stronach

 Witam wszystkich nie witanych :D    Życzę samego zadowolenia z wykonywanych samodzielnie wyrobów .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/214/#findComment-371443
Udostępnij na innych stronach

Witam nowych zadymiaczy w naszych szeregach :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/214/#findComment-371656
Udostępnij na innych stronach

Witam szanowne grono użytkowników forum.

 

Cóż ... zawodowo, do niedawna ogrodnik. Obecnie kurak domowy (siła wyższa). Od niepamiętnych czasów, wręcz pasjonują mnie wszelakie prace związane z przetwórstwem domowym. Amator, ale staram się być perfekcjonistą w tym co robię. Za mną doświadczenia (z różnym skutkiem ale raczej in+) w wędliniarstwie, w piekarnictwie, w winiarstwie, w gorzelnictwie i jak to w letnio-jesiennych pracach domowych - produkcja soków, konfitur, konserwacja ogórków, sałatek, papryk, różnorakie kiszonki etc, etc, etc. Przedstawiając swoją osobę w tym wątku, doglądam smażące się powidła z 20kg pomarszczonych węgierek  :cool: W bieżącym roku debiutowałem w miodosytnictwie (na początek czwórniak i trójniak). Zaawansowane plany z uruchomieniem browaru i mało zaawansowane z uruchomieniem serowarni. W browarnictwie wszystko przygotowane i pozostało tylko przeczekać okres intensywnego przetwórstwa owocowo-warzywnego. Niestety, z serowarstwem jest nieco (bardzo nieco) gorzej. Kompletny brak wiedzy i doświadczenia. W myśl przysłowia "nie święci garnki lepią". postanowiłem zaczerpnąć pierwsze porady, z docenianego przez większość ludzkości internetu. Przeglądając ów sieć globalną, trafiłem na powyższe forum, które z wielką przyjemnością czytam. Łyżką dziegciu w beczce miodu jest fakt, iż wiedza na owym forum, szybko sprowadza na ziemię człowieka takiego jak ja, nawet z kilkunastoletnimi doświadczeniami w przetwórstwie wymienionymi powyżej  :cry: .

 

Ernest  :D

 

 

Dlatego też, te zniknięte parówki, zewrą jeszcze bardziej nasze szeregi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/214/#findComment-371741
Udostępnij na innych stronach

Hej.

Witam wszystkich forumowiczów. Zaglądam tu już od dawna ale dopiero teraz się zarejestrowałem (tak jakoś wyszło).

 

Od razu szybkie pytanko - czy mamy tu kogoś z Anglii a najlepiej z Bristolu? Pytam bo w Bristolu mieszkam i fajnie by było mieć na miejscu kogoś z kim można by było wymienić doświadczenia.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/214/#findComment-371880
Udostępnij na innych stronach

Witam wędzarniczą brać.

Na stronkę natknąłem się już kilka lat temu, gdy jako typowe mieszczuchy zamieszkaliśmy z rodzinką w nowo wybudowanym domu  na wsi. Oczywiście padł pomysł swojej wędzarni, ale jak to bywa, zawsze jest coś innego ważniejszego do zrobienia. / tym bardziej że założyłem własną mini winniczkę produkującą na własne i rodziny potrzeby, a winogronka wymagają dużo zachodu/. Niestety do dziś nie ma murowanej wędzarni która pozostaje w sferze planów, ale chcąc już z żoną jeść swoje, postawiłem wczoraj tymczasową wędzarnię powstałą z beczki. Już pekluje się mięsko na pierwsze wędzenie. Jako drogowskaz prowadzi nas oczywiście strona wędliny domowe i niniejsze forum z zawartością ogromu wiedzy jakże potrzebnej młokosom zadymiarskim.

Mam nadzieję, że dzięki Waszym poradom i nam uda się delektować swoimi wspaniałymi produktami,

pozdrawiając wszystkich 

Przemek z małżonką  /notabene też niezależnie ode mnie zalogowała się na forum (joanna 72 ) /

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/214/#findComment-371987
Udostępnij na innych stronach

witam wszystkich cieszę się że mogłam do was dołączyć i czegoś nowego nauczyć. Jestem początkująca więc liczę na wzbogacenie mojej wiedzy os bardziej doświadczonych w wędzeniu. Po za tym interesuje się fotografią. 

 

Pozdrawiam wszystkich

Edytowane przez magic key
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/214/#findComment-372105
Udostępnij na innych stronach

Witam magiczny kluczyku :) Pokaż nam próbkę swoich prac fotograficznych.

witaj andy. zapraszam do tego tematu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10378-nasze-foto/

Edytowane przez magic key
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/214/#findComment-372179
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich.

 

Goszczę tu już od jakiegoś czasu i jestem bardzo zadowolony z wiedzy którą się dzielicie.

Miał być pomnik ale dzięki Wam będzie kibelek :). Mam nadzieję,  że jeszcze w tym roku puszczę dym z komina.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/214/#findComment-372244
Udostępnij na innych stronach

Witaski voivod;) Kibelek dobra sprawa,życzę powodzenia;))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/214/#findComment-372250
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Mam nadzieję,  że jeszcze w tym roku puszczę dym z komina.
 

 

... to jeżeli kibelek, to raczej z klapy uchylnej lub otworów przesuwnych....  :tongue:  ;)

Bardzo nam miło i życzymy udanej budowy!!! I oczywiście nie zapomnij umieszczać dziennika budowy na forum  :thumbsup:

 

Z Dymnym pozdrowieniem.....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/214/#findComment-372252
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie wszystkich.

 

Jestem na forum już od ponad roku z różnych powodów nie mogłem ostatnimi czasy aktywnie uczestniczyć w życiu naszej społeczności.

Postaram się nadrobić zaległości w swoim kąciku gastronomicznym i wydarzeniach na forum.

 

Pozdrawiam Serdecznie

Marcin 

Edytowane przez Kruszynka

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/214/#findComment-372531
Udostępnij na innych stronach

witam wszystkich serdecznie i pozdrawiam z Poznania. :)

Witaj apofis :) i  pozdrawia Cię rodowita poznanianka... choć od kilkunastu lat już tam nie mieszkam, to czasami tęsknię za tym miastem. :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/214/#findComment-372912
Udostępnij na innych stronach

 pozdrawia Cię rodowita poznanianka... 

 

To dlatego Ty taka pracowita dziewczyna jesteś. Słoiki robisz i inne takie.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/214/#findComment-372913
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie, super forum o wędzeniu i robieniu dla siebie i znajomych super jedzonka, zarejestrowałem się i mam już beczkę, w sobotę opalanie, i przygotowanie według waszego działu dla początkujących, pozdrawiam wszystkich i zarazem dziękuję za udostepnioną wiedzę
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/214/#findComment-373326
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.