Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Smacznego po wędzeniu.

Ja też korzystam z rad i poprostu wcielam je w życie. Jeżeli w czymś pomogłem to mam podwójną satysfakcję. Ostatnio mój przyjaciel MirekB dorobił do mojej nadziewarki zaworek odpowietrzający na tłoku oraz zrobił poziome bruzdy na lejkach. Parówki które zrobiłem zaraz po otrzymaniu części, potwierdziły celowość takiej przeróbki. I jeszcze jedno, zakupiłem też u Mira noże. Mam różnych noży w sumie jakieś 40 sztuk. Najlepsze to są noże kupione na targu od „ruskich” za starych czasów, ale te rzeźnicze noże to prawie same wiedzą co robić z mięsem. To są takie same jak na zlocie mieli masarze. Polecam dla własnej wygody.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4416
Udostępnij na innych stronach

Pools :)

 

(mam nadzieję, że w przyszłości już nie będę tak kłopotliwym klientem, :lol: )

Kłopotliwy :question: wcale nie ważne że jest klient i to się liczy.

 

Papcio

 

Dziękuje za pozytywną opinie moich noży i uważaj na palce :)

 

Miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4420
Udostępnij na innych stronach

Wstyd mi było napisać, ale ciachnołem się. Myślałem, że są nie naostrzone, ale „szły” jak brzytwa :) Te noże to mają zakaz używania do celów innych jak pracy przy mięsie.

 

Może ktoś mógłby mi powiedzieć jak się obsługuje nóż dzwonek? Za chiny nie umiem sobie wyobrazić jego działanie.

Pozdrawiam

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4425
Udostępnij na innych stronach

Dzwonek trzymasz w dłoni za stożek a dolan część ta szersza jest ostra i nią skórujesz z włosów swinke a wygięty chak na górze służy do usówania pazórków z racić.

 

 

Ps

Papcio trzymaj noże z dala od gorącej wody a będą długo Ci służyły.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4426
Udostępnij na innych stronach

No teraz wiem co oznacza „skurować” Byłem przekonany, że chodzi o ściąganie skóry i nie mogłem wyobrazić jak tego dokonać. :) :)

Dzięki za oświecenie!

Miłego wieczoru

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4428
Udostępnij na innych stronach

co oznacza „skurować”

W mojej znamej mi gwarze słowo "skórować" oznacza usunięcie skóry od ttłuszczu, natomiast nóż dzwonkowy bardziej służy do usuwania szczeciny ze skóry tuszy zwierzęcej, która została wcześniej oparzona w celu łatwego usunięcia włosów ze skóry.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4431
Udostępnij na innych stronach

W naszej gwarze :grin: rzeźnicy właśnie tak określają usówanie szczeciny.

Choć mi też bardziej kojarzy się to z tym co piszesz.

No cóż co kraj to obyczaj .....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4433
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

 

Nigdy bym nie przypuszczał, że temat wędliniarstwa potrafi mnie zaciekawić, lecz od czasu pierwszego wejścia na stronę Maxella cały czas jestem pod wrażeniem i już poczyniłem pierwsze kroczki w kierunku samodzielnych wyrobów.

 

Mam nadzieję, że z Waszą pomocą pójdzie mi trochę łatwiej.

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4499
Udostępnij na innych stronach

endrio..witamy..ja mimo tego,ze jestem "stałym bywalcem"stronki od niedawna(a właściwie od dzisiaj :grin: ) dołączyłam poprzez wyrób do reszty...

Pozdrawiam!

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4500
Udostępnij na innych stronach

Właśnie przed chwilą oglądałem Twój pierwszy wyrób i szczerze gratuluję udanego debiutu- wygląda smakowicie.

Rówież moim pierwszym celem na całkowicie własny wyrób wędliniarski jest "coś" z szynkowarki.

 

Tylko muszę pokonać mojego największego wroga- lenistwo :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4501
Udostępnij na innych stronach

Witaj endrio na forum,mam nadzieje, że będzie ci tu dobrze :D

 

Małgoś GRATULACJE pierwszego wyrobu :grin:

 

 

Pozdrawiam

Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4504
Udostępnij na innych stronach

:oopsWitam wszystkich .

Mam na imię Renata – przybrałam Nick – Nostalgia i

jak widać jestem nową osobą zarejestrowaną na tym forum , aczkolwiek z Waszych porad korzystam już kilka miesięcy. W moim rodzinnym domu swojską kiełbaskę i szynkę robiło się od zawsze. Niestety jak byłam młodym dziewczęciem , mało mnie interesował proces twórczy , natomiast smaki i tęsknota za nimi pozostały do dzisiaj. To pod Waszym wpływem odważyłam się na pierwszą , samodzielną produkcję i z Waszych przepisów korzystam . Przeprowadziłam w tym czasie już kilka prób produkcji różnych wyrobów { mniej , lub bardziej udanych } , czego konsekwencją jest zwiększony przepływ „ gości „ w dniu wędzenia { ponoć zapach czuć w całej Łodzi i okolicach i oni tak po zapachu …. } Niestety muszę stwierdzić również { ja , moja rodzina , oraz znajomi }, że ta strona jest bardzo „SZKODLIWA „ :!: :grin: – wywołuje bowiem przewlekłą , prawie nieuleczalną i zakaźną chorobę – zwaną ŚLINOTOKIEM POSTĘPUJACYM . Jedynym , dostępnym lekiem objawowym jest spożywanie wyrobów własnych w różnej formie i postaci . Lek ten niestety powoduje bardzo niepożądane skutki uboczne , a mianowicie – szybki przyrost masy własnej w najmniej oczekiwanych miejscach – czego i Wam życzę . Podczas najbliższej produkcji postaram się zrobić kilka zdjęć i jeżeli ktoś mi pomoże { jestem komputeroodporna – jak twierdzi mój syn } zamieszczę na forum . Tym czasem pozdrawiam Wszystkich i z niecierpliwością oczekuję nowych postów na forum .

Renata - Nostalgia.

: :cool:

quidquid agis, prudenter agas et respice finem - - cokolwiek czynisz , czyń rozważnie i patrz końca

Nostalgia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4566
Udostępnij na innych stronach

W imieniu całej zadymiarskiej Braci witam Cię w naszym gronie. Mam nadzieje, że będzi Ci tutaj co najmniej dobrze :wink: i bedziesz czuła sie jak w domu.

Rób dużo, dokumentuj i sie chwal. Taki jest model działania na forum. :grin: :grin: :grin:

Pozdrawiam i życze sukcesów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4567
Udostępnij na innych stronach

Witamy nostalgicznie, i wbrew pogodzie ciepło :)

A przyrostem wagi się nie przejmuj. Kochanego ciałka nigdy dość. Szczególnie, gdy to ciałko jest zdrowe, nie zatrute konserwantami, fosforanami, barwnikami, polepszaczami, itp.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4570
Udostępnij na innych stronach

Witaj Nostalgio!Nareszcie jakaś kobieta w tym męskim gronie :grin:

Jeżeli mogę coś podpowiedzieć...(nie chciałabym abyś zle to odebrała) to..w Twej sentencji pierwszy wyraz piszemy bez myślnika(tylko razem)...to tyle!Pozdrawiam

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4571
Udostępnij na innych stronach

Witaj!

...szybki przyrost masy własnej w najmniej oczekiwanych miejscach – czego i Wam życzę...

oj... nie życz drugiemu co Tobie niemiłe :grin: ja już mam dość :wink:

 

...postaram się zrobić kilka zdjęć i jeżeli ktoś mi pomoże - jestem komputeroodporna...

spokojnie damy radę... zerknij w wolnych chwilach tu : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=2367#2367 i tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=3452#3452
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4574
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich, jestem nowy, na imie mam Krzysztof i zachęcony przepisem Nostalgii na past,e z czuszkichcę podać swój przepis na pikantny dodatek do????( ja uzywam do pomidorów, białego sera, wędzonego białego sera, sałatekspagetti i co kto jeszcze chce)

Ostre papryczki -już trochę późno, ale może jeszcze będą-ito im cieńsze, tym lepsze, kroimy w drobne krążki poczynając od cienkiego końca. Gdy dojdziemy do pestek, odkładamy resztę. Jeżeli troche pestek wpadnie-nie szkodzi.Oliwki zielone ze słoja też pokroic w cienkie plasterki-leniwi mogą kupić gotowe krojone. Czosnek obrany z łupin pokroić każdy zabek też na cienkie plasterki-ja ścieram na ostrej tarce jak do mizerii.

Proporcje:1,5 - 2 kg papryczek, 1 słój oliwek, 1-2 główek czosnku, sól, kilka łyżek octu balsamicznego, łyżka zmielonej kolendry, do której daję też kilka ziaren ziela angielskiego,garść liści bazyli świeżych, tymianek świeży lub suszony, oliwa z oliwek.

składniki mieszam z 2 szklankami oliwy, bo tak łatwiej sie mieszanakładam do słoików i dopełniam oliwą. Słoiki zamykam na sposób bułgarski: na pokrywkę wylewam kilkanaście kropli spirytusu, podpalam i natychmiast zakręcam, aby wypalic tlen. Tak przygotowane teoretycznie powinny sie trzymać, ale ja jeszcze je pasteryzuję, nie za długo.

Pozostałe kawałki papryczek z pestkami i ogonkami suszę w suszarce do warzyw, aż bedą zupełnie suche i kruche. Trzymając za ogonek, obieram krusząc skórkę i pestki, które nastepnie mielę w maszynce. to że część pestek pozostaje niezmielona, nie ma znaczenia, ale można mielenie powtórzyć.jest to mój własny"pieprz kajeński.PODCZAS PRACY Z PAPRYCZKAMI NIE DOTYKAC OCZU, po - kilkakrotnie umyć ręce.Proporcje i przyprawy mogąulegac zmianie, jest dla amatorów pikantnego jedzenia i czosnku coś doskonałego. U mnie słoik 0,5 l starcza na 2-3 dni.SMACZNEGO!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4585
Udostępnij na innych stronach

I my Cie Kolego witamy w swym gronie. Mam nadzieje, że podzielisz się z nami swymi doświadczeniami w dziedzinie zadymiania.

Czuj się tutaj jak u siebie.

Pozdrawiam i zapraszam na naszą stronkę www.wedlinydomowe.pl

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4741
Udostępnij na innych stronach

W imieniu całej Wędliniarskiej Braci, życzę Oli`emu, dużo zdrowia, sto lat życia, samych udanych eksperymentów kulinarnych oraz wszystkiego najlepszego.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4916
Udostępnij na innych stronach

Oli

Z okazji urodzin wszystkiego NAJLEPSZEGO, dużo dymu w żagle, udanych wyrobów wędliniarskich, zdróweczka ....itd. od całej mojej rodzinki . Specjalne ucałowania od Czarusia ( ten, co to chciał Ci brodę podpalić na Zlocie :tongue: )

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4920
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.