Papcio Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 19 Października 2006 Smacznego po wędzeniu. Ja też korzystam z rad i poprostu wcielam je w życie. Jeżeli w czymś pomogłem to mam podwójną satysfakcję. Ostatnio mój przyjaciel MirekB dorobił do mojej nadziewarki zaworek odpowietrzający na tłoku oraz zrobił poziome bruzdy na lejkach. Parówki które zrobiłem zaraz po otrzymaniu części, potwierdziły celowość takiej przeróbki. I jeszcze jedno, zakupiłem też u Mira noże. Mam różnych noży w sumie jakieś 40 sztuk. Najlepsze to są noże kupione na targu od „ruskich” za starych czasów, ale te rzeźnicze noże to prawie same wiedzą co robić z mięsem. To są takie same jak na zlocie mieli masarze. Polecam dla własnej wygody. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 19 Października 2006 Pools (mam nadzieję, że w przyszłości już nie będę tak kłopotliwym klientem, :lol: ) Kłopotliwy :question: wcale nie ważne że jest klient i to się liczy. Papcio Dziękuje za pozytywną opinie moich noży i uważaj na palce Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 19 Października 2006 Wstyd mi było napisać, ale ciachnołem się. Myślałem, że są nie naostrzone, ale „szły” jak brzytwa Te noże to mają zakaz używania do celów innych jak pracy przy mięsie. Może ktoś mógłby mi powiedzieć jak się obsługuje nóż dzwonek? Za chiny nie umiem sobie wyobrazić jego działanie. Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 19 Października 2006 Dzwonek trzymasz w dłoni za stożek a dolan część ta szersza jest ostra i nią skórujesz z włosów swinke a wygięty chak na górze służy do usówania pazórków z racić. PsPapcio trzymaj noże z dala od gorącej wody a będą długo Ci służyły. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 19 Października 2006 No teraz wiem co oznacza „skurować” Byłem przekonany, że chodzi o ściąganie skóry i nie mogłem wyobrazić jak tego dokonać. :)Dzięki za oświecenie!Miłego wieczoru Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 19 Października 2006 co oznacza „skurować”W mojej znamej mi gwarze słowo "skórować" oznacza usunięcie skóry od ttłuszczu, natomiast nóż dzwonkowy bardziej służy do usuwania szczeciny ze skóry tuszy zwierzęcej, która została wcześniej oparzona w celu łatwego usunięcia włosów ze skóry. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 19 Października 2006 W naszej gwarze :grin: rzeźnicy właśnie tak określają usówanie szczeciny.Choć mi też bardziej kojarzy się to z tym co piszesz.No cóż co kraj to obyczaj ..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 22 Października 2006 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Nigdy bym nie przypuszczał, że temat wędliniarstwa potrafi mnie zaciekawić, lecz od czasu pierwszego wejścia na stronę Maxella cały czas jestem pod wrażeniem i już poczyniłem pierwsze kroczki w kierunku samodzielnych wyrobów. Mam nadzieję, że z Waszą pomocą pójdzie mi trochę łatwiej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 22 Października 2006 endrio..witamy..ja mimo tego,ze jestem "stałym bywalcem"stronki od niedawna(a właściwie od dzisiaj :grin: ) dołączyłam poprzez wyrób do reszty...Pozdrawiam! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 22 Października 2006 Właśnie przed chwilą oglądałem Twój pierwszy wyrób i szczerze gratuluję udanego debiutu- wygląda smakowicie.Rówież moim pierwszym celem na całkowicie własny wyrób wędliniarski jest "coś" z szynkowarki. Tylko muszę pokonać mojego największego wroga- lenistwo :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 22 Października 2006 Endiro..wiem cos na temat lenistwa....ale uwierz..naprawdę warto...!!!! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 23 Października 2006 Witaj endrio na forum,mam nadzieje, że będzie ci tu dobrze Małgoś GRATULACJE pierwszego wyrobu :grin: Pozdrawiam Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Savio Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 23 Października 2006 endiro - nic prostrzego - zamień po prostu lenistwo w "zarazę" i se bądź - z nami... Cytuj wzbogacaj swoje wnętrze... nigdy na to nie jest za późno... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostalgia Opublikowano 24 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 24 Października 2006 :oopsWitam wszystkich . Mam na imię Renata – przybrałam Nick – Nostalgia ijak widać jestem nową osobą zarejestrowaną na tym forum , aczkolwiek z Waszych porad korzystam już kilka miesięcy. W moim rodzinnym domu swojską kiełbaskę i szynkę robiło się od zawsze. Niestety jak byłam młodym dziewczęciem , mało mnie interesował proces twórczy , natomiast smaki i tęsknota za nimi pozostały do dzisiaj. To pod Waszym wpływem odważyłam się na pierwszą , samodzielną produkcję i z Waszych przepisów korzystam . Przeprowadziłam w tym czasie już kilka prób produkcji różnych wyrobów { mniej , lub bardziej udanych } , czego konsekwencją jest zwiększony przepływ „ gości „ w dniu wędzenia { ponoć zapach czuć w całej Łodzi i okolicach i oni tak po zapachu …. } Niestety muszę stwierdzić również { ja , moja rodzina , oraz znajomi }, że ta strona jest bardzo „SZKODLIWA „ :!: :grin: – wywołuje bowiem przewlekłą , prawie nieuleczalną i zakaźną chorobę – zwaną ŚLINOTOKIEM POSTĘPUJACYM . Jedynym , dostępnym lekiem objawowym jest spożywanie wyrobów własnych w różnej formie i postaci . Lek ten niestety powoduje bardzo niepożądane skutki uboczne , a mianowicie – szybki przyrost masy własnej w najmniej oczekiwanych miejscach – czego i Wam życzę . Podczas najbliższej produkcji postaram się zrobić kilka zdjęć i jeżeli ktoś mi pomoże { jestem komputeroodporna – jak twierdzi mój syn } zamieszczę na forum . Tym czasem pozdrawiam Wszystkich i z niecierpliwością oczekuję nowych postów na forum .Renata - Nostalgia.: Cytuj quidquid agis, prudenter agas et respice finem - - cokolwiek czynisz , czyń rozważnie i patrz końca Nostalgia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 25 Października 2006 W imieniu całej zadymiarskiej Braci witam Cię w naszym gronie. Mam nadzieje, że będzi Ci tutaj co najmniej dobrze :wink: i bedziesz czuła sie jak w domu.Rób dużo, dokumentuj i sie chwal. Taki jest model działania na forum. :grin: :grin: :grin: Pozdrawiam i życze sukcesów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 25 Października 2006 Witamy nostalgicznie, i wbrew pogodzie ciepło A przyrostem wagi się nie przejmuj. Kochanego ciałka nigdy dość. Szczególnie, gdy to ciałko jest zdrowe, nie zatrute konserwantami, fosforanami, barwnikami, polepszaczami, itp. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 25 Października 2006 Witaj Nostalgio!Nareszcie jakaś kobieta w tym męskim gronie :grin: Jeżeli mogę coś podpowiedzieć...(nie chciałabym abyś zle to odebrała) to..w Twej sentencji pierwszy wyraz piszemy bez myślnika(tylko razem)...to tyle!Pozdrawiam Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 25 Października 2006 Witaj! ...szybki przyrost masy własnej w najmniej oczekiwanych miejscach – czego i Wam życzę...oj... nie życz drugiemu co Tobie niemiłe :grin: ja już mam dość :wink: ...postaram się zrobić kilka zdjęć i jeżeli ktoś mi pomoże - jestem komputeroodporna...spokojnie damy radę... zerknij w wolnych chwilach tu : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=2367#2367 i tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=3452#3452 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zezyrok Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 25 Października 2006 Witam wszystkich, jestem nowy, na imie mam Krzysztof i zachęcony przepisem Nostalgii na past,e z czuszkichcę podać swój przepis na pikantny dodatek do????( ja uzywam do pomidorów, białego sera, wędzonego białego sera, sałatekspagetti i co kto jeszcze chce)Ostre papryczki -już trochę późno, ale może jeszcze będą-ito im cieńsze, tym lepsze, kroimy w drobne krążki poczynając od cienkiego końca. Gdy dojdziemy do pestek, odkładamy resztę. Jeżeli troche pestek wpadnie-nie szkodzi.Oliwki zielone ze słoja też pokroic w cienkie plasterki-leniwi mogą kupić gotowe krojone. Czosnek obrany z łupin pokroić każdy zabek też na cienkie plasterki-ja ścieram na ostrej tarce jak do mizerii.Proporcje:1,5 - 2 kg papryczek, 1 słój oliwek, 1-2 główek czosnku, sól, kilka łyżek octu balsamicznego, łyżka zmielonej kolendry, do której daję też kilka ziaren ziela angielskiego,garść liści bazyli świeżych, tymianek świeży lub suszony, oliwa z oliwek.składniki mieszam z 2 szklankami oliwy, bo tak łatwiej sie mieszanakładam do słoików i dopełniam oliwą. Słoiki zamykam na sposób bułgarski: na pokrywkę wylewam kilkanaście kropli spirytusu, podpalam i natychmiast zakręcam, aby wypalic tlen. Tak przygotowane teoretycznie powinny sie trzymać, ale ja jeszcze je pasteryzuję, nie za długo. Pozostałe kawałki papryczek z pestkami i ogonkami suszę w suszarce do warzyw, aż bedą zupełnie suche i kruche. Trzymając za ogonek, obieram krusząc skórkę i pestki, które nastepnie mielę w maszynce. to że część pestek pozostaje niezmielona, nie ma znaczenia, ale można mielenie powtórzyć.jest to mój własny"pieprz kajeński.PODCZAS PRACY Z PAPRYCZKAMI NIE DOTYKAC OCZU, po - kilkakrotnie umyć ręce.Proporcje i przyprawy mogąulegac zmianie, jest dla amatorów pikantnego jedzenia i czosnku coś doskonałego. U mnie słoik 0,5 l starcza na 2-3 dni.SMACZNEGO!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kloszard Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 29 Października 2006 WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH NA TYM FANTASTYCZNYM FORUMJESTEM FANEM WEDZENIA A TA STRONA TO KOPALNIA WIEDZY NA TEN TEMAT POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 29 Października 2006 I my Cie Kolego witamy w swym gronie. Mam nadzieje, że podzielisz się z nami swymi doświadczeniami w dziedzinie zadymiania.Czuj się tutaj jak u siebie.Pozdrawiam i zapraszam na naszą stronkę www.wedlinydomowe.pl Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Savio Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 30 Października 2006 Witamy, witamy - super nick... Cytuj wzbogacaj swoje wnętrze... nigdy na to nie jest za późno... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 30 Października 2006 Rowniez witam serdecznie na tym smacznym forum. pozdrawiam Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 4 Listopada 2006 W imieniu całej Wędliniarskiej Braci, życzę Oli`emu, dużo zdrowia, sto lat życia, samych udanych eksperymentów kulinarnych oraz wszystkiego najlepszego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 4 Listopada 2006 OliZ okazji urodzin wszystkiego NAJLEPSZEGO, dużo dymu w żagle, udanych wyrobów wędliniarskich, zdróweczka ....itd. od całej mojej rodzinki . Specjalne ucałowania od Czarusia ( ten, co to chciał Ci brodę podpalić na Zlocie :tongue: ) Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/5/#findComment-4920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.