Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,Wynalazłem tuszonkę wojskową z 1941r na stronie"Najsmaczniejszy blog" i robię już drugi raz bo super smakuje,Tym razem w wolnowarze zgodnie z zaleceniem prowadzącego òw blog,Przy okazji pozdrawiam bo wiem,że działa ròwnież tutaj.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/311/#findComment-729419
Udostępnij na innych stronach

Dobry wieczór Szanownemu Gronu. Latem, dość przypadkowo, znalazła się u mnie wędzarnia, żadne cudo. Odważyłem się uwędzić kurczaki (przy niepowodzeniu najmniejsza strata ;-) ), wyszło pysznie, teraz czas na bardziej ambitne projekty. Odp. lodówki nie mam, zatem z utęsknieniem czekam na atlantycki niż lub arktyczny/syberyjski wyż. Oczekiwanie umilam sobie przyswajaniem wiedzy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/311/#findComment-729956
Udostępnij na innych stronach

Witam szanowne grono. W niedalekiej przyszłości planuje budowę kibelka wg projektu andyandy. Trzymajcie kciuki

Pozdrawiam

Tomek

 

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/311/#findComment-730738
Udostępnij na innych stronach

Witam zadymiacza z Pszczyny !

Jesteś na forum technologicznym więc możesz się spodziewać bardzo cennych rad i oceny Twoich wyrobów pod kątem technologicznym

Pochwal się wynikami swojego wędzenia  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/311/#findComment-730976
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich niewitanych. :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/311/#findComment-731102
Udostępnij na innych stronach

Cześć wszystkim!

 

Na forum trafiłam za sprawą serii filmów WB na youtubie, bardzo się cieszę, że jest takie miejsce w sieci,czas na przeglądanie i lekturę forum, jestem pewna, że wiele się nauczę!

Edytowane przez OG2610
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/311/#findComment-731123
Udostępnij na innych stronach

OG2610 , Mazur 01, Karmelito1 - witajcie na naszym forum  - czytajcie ,pytajcie dzielcie się swoimi przepisami  :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/311/#findComment-731228
Udostępnij na innych stronach

Cześć wszystkim!

 

jestem na forum już od jakiegoś czasu, a zauważyłem, że zapomniałem się przywitać i przedstawić :) Pochodzę z Warmii, mieszkam w Gdańsku. Bardzo mi się podoba technologiczne podejście do wędlin na forum, szczególnie, że z wykształcenia i zawodu jestem chemikiem, dlatego dobrze mi się czyta wszystkie naukowo-technologiczne artykuły :D 

W wolnej chwili postaram się pochwalić własnymi wyrobami, a póki co studiuję forum i staram się je wspierać ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/311/#findComment-731527
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo mi się podoba technologiczne podejście do wędlin na forum, szczególnie, że z wykształcenia i zawodu jestem chemikiem, dlatego dobrze mi się czyta wszystkie naukowo-technologiczne artykuły  

Miód na moje serce :D

Witaj na forum i komentuj merytorycznie nasze wpisy. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/311/#findComment-731879
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

:)  Witam wszystkich jestem początkujący w temacie wędzarniczym...buduje dopiero wędzarnie i czytam forum ale tyle roznych opini ze juz niewiem co lepsze.  Ogólnie mam dylemat z dachem spadowym czy komin czy tylko otwory i klapa z tyłu do osuszania

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/311/#findComment-733759
Udostępnij na innych stronach

Witajcie. Kiedy byłem bardzo mały wędzeniem zajmował się mój dziadek. Miał wędzarke wymurowaną w piwnicy i podlaczona do komina. Ale nie do końca pamiętam czasy jego wędzenia. Później wędzilo się u wujka. Była to już drewniana skrzynia i palenisko w ziemi. Z góry przykrywane mokrym kocem. Nie lubiłem jego wędzonek. Były matowe, ciemne, suche i trzeba było je obgotowywać.

 

Dwa lata temu postanowiłem spróbować wędzenia na wędzarni dziadka (murowana komora i palenisko doklejone zaraz obok) pomagał mi inny wujek mieszkający w domu dziadka, który przejął tradycje wędzenia (jego wyrobów nie pamietam). Ale po przeczytaniu kilku stron na forach, dodałem coś od siebie do tego wędzenia. Na początku postanowiłem zrezygnować z parzenia wędlin. Wbiłem w najwiekszy kawałek mięsa termometr i wedzilismy aż jego temperatura doszła w okolice 70stopni.

Kolejna próba wędzenia była już samodzielna. W komorze zamontowałem termometr. Próbowałem wędzić tak, by w komorze było poniżej 50 stopni. Nie było to łatwe w tej wędzarni. Palenisko było otwarte i przysuwalem do jego wejscia ceglowke by nie ciagnelo tyle powietrza. By ograniczyć cug w dobrze do komina też była cegła. Samo palenisko było wąskie. Nie było zachowanych odstępów od żaru do ścian, o którym tu czytałem. Ale koniec końców moja pierwsza wędzonka była zupełnie czymś innym innym niż to co pamiętam z dzieciństwa. Była lekko błyszcząca, jej kolory były od czerwieni do brązu. A w środku była soczysta. Polędwiczki były prawie bordowe, a w środku takie soczyste i smaczne, że połowę zjedlismy zaraz po ostudzeniu. Doglądając podczas wędzenia wyroby miały zoltopomaranczowe odcienie. Zmieniły się pod koniec wędzenia kiedy były dopiekane. Wędzone było na wiśniach i motelach. Prawdopodobnie stąd ta gama kolorów.

Teraz wybudowałem własną wędzarke z pośrednim paleniskiem. Komora olchowa, kanał 60 cm i palenisko z cegły ceramicznej. Jedyne co powinienem zrobić inaczej (wiem to z tego forum) to komora spalania powinna być większa. No ale jest jak jest i na tym też trzeba się nauczyć wędzić (za 2 tygodnie proba) ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/311/#findComment-735793
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry,

jestem całkiem "zielona" w temacie :facepalm: , pochodzę ze Szczecina, mam wielką nadzieję, że uda mi się za sprawą wiedzy i doświadczenia przekazanego tutaj przez wielu z Was, przygotować pyszny kawałek mięska :)

 

Pozdrawiam serdecznie :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/311/#findComment-737715
Udostępnij na innych stronach

 

 

Też byłem zielony , czytałem, czytałem , pytałem i wychodzi całkiem dobrze - Witaj :D:thumbsup:

A awatar nadal zielony :D

Witaj EwKu. Większość z nas była zielona, ale to jak z nauką jazdy - szybciej się uczą zieleni niż ci którzy mają jakieś złe nawyki :)

Witam Wszystkich niewitanych :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/311/#findComment-737793
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.