Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witamy! Mieszkamy w dosc ladnym miejscu.Niestety jak wszystko w zycu ma to dobre i zle strony.W tym przypadku BARDZO zla strona jest to ze przyzwoitych wedlin i wyrobow tu niestety nie ma.Postanowilismy to naprawic i samemu sobie zrobic wedzarnie.Sadze ze potrzebna do tego wiedze uzyskamy tutaj.Jestesmy chetni do wymiany doswiadzen i wspolnego biesiadowania.Pozdrawiamy wszystkich "zadymionych".Majka i Stefan.
jedzenie i picie umila nam zycie...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151441
Udostępnij na innych stronach

Witamy i Majkę i Stefana :grin: i zapraszam na ogólnopolski zlot w sierpniu w celach wymiany doświadczeń i integracji :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151442
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie.

Waszą bardzo ciekawą stronkę odwiedzałem już kilkakrotnie. Teraz zamierzam włączyć się do waszego zapewne sympatycznego grona (bo nie może być inaczej, skoro ktoś lubi tego typu zadymy) :wink: Pierwsze próby zadymiania podejmowałem dawno temu, jako chłopiec ze swoim ojcem. Teraz przyszedł czas na kontynuowanie tej znakomitej tradycji. Na ostatnie Boże Narodzenie zrobiłem po raz pierwszy własne wędzonki i choć nie wyszły idealne to z efektów byłem bardzo zadowolony. A co będzie dalej zobaczymy. Przecież zbliża się Wielkanoc!!

Jeszcze raz witam i pozdrawiam Wszystkich Zadymiaczy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151529
Udostępnij na innych stronach

Witaj AndrzejZK,

przyszedł czas na kontynuowanie tej znakomitej tradycji.

Powodzenia.

Teraz zamierzam włączyć się do waszego zapewne sympatycznego grona (bo nie może być inaczej, skoro ktoś lubi tego typu zadymy)

Na pewno zagościsz tu na dłużej.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151542
Udostępnij na innych stronach

Witam AndrzejZK,Antek-28 oraz majkaistefan wśród uzależnionych :grin: od zadymiania pozdrawiam :lol:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151551
Udostępnij na innych stronach

Witam nowo zarejestrowanych, powodzenia w zadymianiu i nie tylko... :grin:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151561
Udostępnij na innych stronach

witam,

na razie pewnie mało będę pisać a tylko korzystać by nauczyć się wiele od Was

 

pozdrawiam

By wyleczyć syna zaczynam uczyć się przygtowywać mięsa i wedliny domowe. Dziękuję,że jesteście. Jeśli można moja strona non-profit o autyzmie,zdrowiu i jedzeniu-kliknij w moim profilu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151796
Udostępnij na innych stronach

na razie pewnie mało bedę pisać a

a szkoda http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

 

Jestem na początku trudnej wędliniarskiej drogi

Zanim się spostrzeżesz będzie droga łatwa..

 

http://emotikona.pl/emotikony/pic/0sarcastic.gif

 

Witamy :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151842
Udostępnij na innych stronach

na razie pewnie mało bedę pisać a

a szkoda Obrazek

 

Jestem na początku trudnej wędliniarskiej drogi

Zanim się spostrzeżesz będzie droga łatwa..

 

Obrazek

 

Witamy :grin:

no na razie to mogę napisać ,że jestem już ciut zakręcona na mięso jak najmniej "szprycowane" i chemiczne a dziś kolejny raz robiłam chipsy z 2 kawałków boczku z dwóch różnych miejsc zakupu i mogę po konsystencji boczku a potem po smażeniu poznać który jest lepszy czyli nie rozbijany igłami i nie szprycowany dodatkami.

 

:)

 

Czipsy z boczku czyli plasterki surowego boczku( w zależności od regionu różnie się go nazywa chyba też brzuch? , nie wędzony, wrzucić na patelnię i usmażyć po obu stronach by był chrupiący ale nie spalony. Dobry boczek wymaga by na patelni był tłuszcz, szprycowany puszcza "soki" i nie wymaga tłuszczu a mięso podczas krojenia jest w złym bardziej plastelinowe )

:)

By wyleczyć syna zaczynam uczyć się przygtowywać mięsa i wedliny domowe. Dziękuję,że jesteście. Jeśli można moja strona non-profit o autyzmie,zdrowiu i jedzeniu-kliknij w moim profilu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151855
Udostępnij na innych stronach

na razie pewnie mało będę pisać a tylko korzystać by nauczyć się wiele od Was

Jestem na początku trudnej wędliniarskiej drogi ale mam nadzieję,że przy Waszym doświadczeniu i pomocy nabędę masarskich umiejętności

Witajcie dziewczyny,

nie taki diabeł straszny, jak go malują.

Większość z nas to amatorzy, którzy dzięki pomocy Mistrzów z tego forum robią niezłe a nawet bardzo dobre wędlinki.

Jak zwykle, na początek proponuję wykonanie kiełbasy białej, która jest robiona tylko na bazie soli:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7

Jest to ważne szczególnie dla Sylwii, która poszukuje przepisów bez peklosoli ze względu na będące na diecie dziecko.

Na stronie głównej oraz forum jest kilka przepisów bazujacych na samej soli kamiennej, z których otrzymuje się normalnie, na czerwono wybarwione wędliny.

Ja robię często dla swojego wnuka (jest również na diecie) wędliny z peklosolą ale stosuję jej 7-8g na kilogram mięsa uzupełniajac do normy (dla mnie jest to 14-16g/kg mięsa) solą kamienną niejodowaną. Większość forumowiczów tak robi.

Aby utrzymać piękna barwę mięsa a nawet ją wzmocnić dodaję do peklowania 10ml czerwonego wina na każdy kg mięsa.

To tyle tytułem wstępu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151872
Udostępnij na innych stronach

jestem już ciut zakręcona na mięso jak najmniej "szprycowane" i chemiczne

Jedyna rada (by pewność była bliska 100 %) - poszukać znajomego rolnika lub ........ :shock: .......... samemu zacząć :cool: hodować :rolleyes: .
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151888
Udostępnij na innych stronach

Eanna byłam na konsultacji wg mojego życzenia i chcenia ostatniej by wyleczyć ale na razie nie opisuję bo by dobrze zrobic dietę muszę się przygotować , peklosól i inne szkodzą w każdej ilości, najwyżej można dać rzadko albo można nie zauważyć gdzie zaszkodziło. Najwyżej będę coś piec niż miałabym dodać peklosól czy inny konserwant.

 

[ Dodano: Nie 13 Mar, 2011 21:41 ]

jestem już ciut zakręcona na mięso jak najmniej "szprycowane" i chemiczne

Jedyna rada (by pewność była bliska 100 %) - poszukać znajomego rolnika lub ........ :shock: .......... samemu zacząć :cool: hodować :rolleyes: .
u mnie to ..... lub...... jako wyjście dodatkowe to szukanie w okolicznych miejscach sklepu, sprzedawcy z mięsem jak najmniej "przetworzonym" a inne to kupowanie od mojej rodziny po zabiciu świnki mięsa, która nawet ze względu na koszty widzi tzw. zlewki więc ma mniej chemii w karmie.
By wyleczyć syna zaczynam uczyć się przygtowywać mięsa i wedliny domowe. Dziękuję,że jesteście. Jeśli można moja strona non-profit o autyzmie,zdrowiu i jedzeniu-kliknij w moim profilu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151889
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich bardzo serdecznie

Witamy serdecznie w Naszym gronie :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-152372
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.