majkaistefan Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2776 Opublikowano 10 Marca 2011 Witamy! Mieszkamy w dosc ladnym miejscu.Niestety jak wszystko w zycu ma to dobre i zle strony.W tym przypadku BARDZO zla strona jest to ze przyzwoitych wedlin i wyrobow tu niestety nie ma.Postanowilismy to naprawic i samemu sobie zrobic wedzarnie.Sadze ze potrzebna do tego wiedze uzyskamy tutaj.Jestesmy chetni do wymiany doswiadzen i wspolnego biesiadowania.Pozdrawiamy wszystkich "zadymionych".Majka i Stefan. Cytuj jedzenie i picie umila nam zycie... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2777 Opublikowano 10 Marca 2011 Witamy i Majkę i Stefana :grin: i zapraszam na ogólnopolski zlot w sierpniu w celach wymiany doświadczeń i integracji :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejZK Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2778 Opublikowano 11 Marca 2011 Witam serdecznie. Waszą bardzo ciekawą stronkę odwiedzałem już kilkakrotnie. Teraz zamierzam włączyć się do waszego zapewne sympatycznego grona (bo nie może być inaczej, skoro ktoś lubi tego typu zadymy) :wink: Pierwsze próby zadymiania podejmowałem dawno temu, jako chłopiec ze swoim ojcem. Teraz przyszedł czas na kontynuowanie tej znakomitej tradycji. Na ostatnie Boże Narodzenie zrobiłem po raz pierwszy własne wędzonki i choć nie wyszły idealne to z efektów byłem bardzo zadowolony. A co będzie dalej zobaczymy. Przecież zbliża się Wielkanoc!! Jeszcze raz witam i pozdrawiam Wszystkich Zadymiaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2779 Opublikowano 11 Marca 2011 Witaj AndrzejZK, przyszedł czas na kontynuowanie tej znakomitej tradycji.Powodzenia.Teraz zamierzam włączyć się do waszego zapewne sympatycznego grona (bo nie może być inaczej, skoro ktoś lubi tego typu zadymy) Na pewno zagościsz tu na dłużej. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2780 Opublikowano 11 Marca 2011 Witam AndrzejZK,Antek-28 oraz majkaistefan wśród uzależnionych :grin: od zadymiania pozdrawiam :lol: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2781 Opublikowano 11 Marca 2011 Witaj Andrzeju. :clap: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2782 Opublikowano 11 Marca 2011 Witam nowo zarejestrowanych, powodzenia w zadymianiu i nie tylko... :grin: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzeslawFabrycki Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2783 Opublikowano 11 Marca 2011 Witam Andrzeja ZK Oraz wszystkich nowo zarejestrowanych. :clap: :clap: Cytuj Czecho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwiazłodzi Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2784 Opublikowano 13 Marca 2011 witam, na razie pewnie mało będę pisać a tylko korzystać by nauczyć się wiele od Was pozdrawiam Cytuj By wyleczyć syna zaczynam uczyć się przygtowywać mięsa i wedliny domowe. Dziękuję,że jesteście. Jeśli można moja strona non-profit o autyzmie,zdrowiu i jedzeniu-kliknij w moim profilu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esater Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2785 Opublikowano 13 Marca 2011 Witam wszystkich forumowiczów. Jestem na początku trudnej wędliniarskiej drogi ale mam nadzieję,że przy Waszym doświadczeniu i pomocy nabędę masarskich umiejętności.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2786 Opublikowano 13 Marca 2011 Witam nowych zadymiaczy i życzę udanych wyrobów :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzeslawFabrycki Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2787 Opublikowano 13 Marca 2011 Serdecznie witam Sylwiezlodzi oraz Esatera. :clap: :clap: Zycze udanych wyroböw Cytuj Czecho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2788 Opublikowano 13 Marca 2011 esater, witam koleżankę z pomorza , może jakieś bliższe namiary :grin: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2789 Opublikowano 13 Marca 2011 na razie pewnie mało bedę pisać a a szkoda http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Jestem na początku trudnej wędliniarskiej drogi Zanim się spostrzeżesz będzie droga łatwa.. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0sarcastic.gif Witamy :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2790 Opublikowano 13 Marca 2011 Witamy, witamy :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwiazłodzi Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2791 Opublikowano 13 Marca 2011 na razie pewnie mało bedę pisać a a szkoda Obrazek Jestem na początku trudnej wędliniarskiej drogi Zanim się spostrzeżesz będzie droga łatwa.. Obrazek Witamy :grin: no na razie to mogę napisać ,że jestem już ciut zakręcona na mięso jak najmniej "szprycowane" i chemiczne a dziś kolejny raz robiłam chipsy z 2 kawałków boczku z dwóch różnych miejsc zakupu i mogę po konsystencji boczku a potem po smażeniu poznać który jest lepszy czyli nie rozbijany igłami i nie szprycowany dodatkami. Czipsy z boczku czyli plasterki surowego boczku( w zależności od regionu różnie się go nazywa chyba też brzuch? , nie wędzony, wrzucić na patelnię i usmażyć po obu stronach by był chrupiący ale nie spalony. Dobry boczek wymaga by na patelni był tłuszcz, szprycowany puszcza "soki" i nie wymaga tłuszczu a mięso podczas krojenia jest w złym bardziej plastelinowe ) Cytuj By wyleczyć syna zaczynam uczyć się przygtowywać mięsa i wedliny domowe. Dziękuję,że jesteście. Jeśli można moja strona non-profit o autyzmie,zdrowiu i jedzeniu-kliknij w moim profilu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2792 Opublikowano 13 Marca 2011 na razie pewnie mało będę pisać a tylko korzystać by nauczyć się wiele od WasJestem na początku trudnej wędliniarskiej drogi ale mam nadzieję,że przy Waszym doświadczeniu i pomocy nabędę masarskich umiejętnościWitajcie dziewczyny, nie taki diabeł straszny, jak go malują. Większość z nas to amatorzy, którzy dzięki pomocy Mistrzów z tego forum robią niezłe a nawet bardzo dobre wędlinki. Jak zwykle, na początek proponuję wykonanie kiełbasy białej, która jest robiona tylko na bazie soli: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7 Jest to ważne szczególnie dla Sylwii, która poszukuje przepisów bez peklosoli ze względu na będące na diecie dziecko. Na stronie głównej oraz forum jest kilka przepisów bazujacych na samej soli kamiennej, z których otrzymuje się normalnie, na czerwono wybarwione wędliny. Ja robię często dla swojego wnuka (jest również na diecie) wędliny z peklosolą ale stosuję jej 7-8g na kilogram mięsa uzupełniajac do normy (dla mnie jest to 14-16g/kg mięsa) solą kamienną niejodowaną. Większość forumowiczów tak robi. Aby utrzymać piękna barwę mięsa a nawet ją wzmocnić dodaję do peklowania 10ml czerwonego wina na każdy kg mięsa. To tyle tytułem wstępu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2793 Opublikowano 13 Marca 2011 jestem już ciut zakręcona na mięso jak najmniej "szprycowane" i chemiczneJedyna rada (by pewność była bliska 100 %) - poszukać znajomego rolnika lub ........ :shock: .......... samemu zacząć hodować :rolleyes: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwiazłodzi Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2794 Opublikowano 13 Marca 2011 Eanna byłam na konsultacji wg mojego życzenia i chcenia ostatniej by wyleczyć ale na razie nie opisuję bo by dobrze zrobic dietę muszę się przygotować , peklosól i inne szkodzą w każdej ilości, najwyżej można dać rzadko albo można nie zauważyć gdzie zaszkodziło. Najwyżej będę coś piec niż miałabym dodać peklosól czy inny konserwant. [ Dodano: Nie 13 Mar, 2011 21:41 ] jestem już ciut zakręcona na mięso jak najmniej "szprycowane" i chemiczneJedyna rada (by pewność była bliska 100 %) - poszukać znajomego rolnika lub ........ :shock: .......... samemu zacząć hodować :rolleyes: .u mnie to ..... lub...... jako wyjście dodatkowe to szukanie w okolicznych miejscach sklepu, sprzedawcy z mięsem jak najmniej "przetworzonym" a inne to kupowanie od mojej rodziny po zabiciu świnki mięsa, która nawet ze względu na koszty widzi tzw. zlewki więc ma mniej chemii w karmie. Cytuj By wyleczyć syna zaczynam uczyć się przygtowywać mięsa i wedliny domowe. Dziękuję,że jesteście. Jeśli można moja strona non-profit o autyzmie,zdrowiu i jedzeniu-kliknij w moim profilu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esater Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2795 Opublikowano 14 Marca 2011 Można powiedzieć ,że między Gdynią a Łebą.Na pewno jestem Kaszubka i to z czarnym podniebieniem. :grin:Dziękuję za miłe powitanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-151982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2796 Opublikowano 14 Marca 2011 Witam nowe zadymiaczki i nowych zadymiaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-152005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jadkin Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2797 Opublikowano 16 Marca 2011 Witam wszystkich bardzo serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-152364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2798 Opublikowano 16 Marca 2011 Witam wszystkich bardzo serdecznieWitamy serdecznie w Naszym gronie :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-152372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2799 Opublikowano 16 Marca 2011 jadkin, Witamy w zadymionym świecie :clap: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-152390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2800 Opublikowano 17 Marca 2011 Witaj jadkin i jak to w zadymionym świecie "czuj dym" Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/112/#findComment-152416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.