binio1111 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 2 Grudnia 2018 A tylko spytałem czy czosnek nie nakryje innych samaków i czy przy tak grubym rozdrobnieniu nieklasyfikowanego nie włażą błonki międze ząbki.Ech... Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-615203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 8 Grudnia 2018 A tylko spytałem czy czosnek nie nakryje innych samaków i czy przy tak grubym rozdrobnieniu nieklasyfikowanego nie włażą błonki międze ząbki.Ech...Ja tylko pociągnął. Nie mniej przepis dobry, dla mnie czosnek jest niezbędny w kuchni i ta kiełbę na pewno zrobię.Tak na marginesie. Oczywiście naszym priorytetem podczas produkcji wędlin powinno być bezpieczeństwo wyrobu, czyli nasze. Peklowanie, przechowywanie itd powinny pozostać niezmienione. Ale dyskusje na temat tego że wyrób będzie nie będzie powtarzalny na forum które ma w nazwie wędliny domowe?. No i co jeżeli raz będzie trochę chudsze, a raz nie. Zaręczam że Ziemia będzie się nadal kręcić. Wiem że niektórzy z Nas swoje wyroby sprzedają i im zależy na powtarzalności, ale więcej luzu i otwartości.Proponuję najpierw sprawdzić przepis, a potem dodać swoje uwagi wobec niego.Pozdrawiam ciepło w ten chłodny i deszczowy wieczór. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-616139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 8 Grudnia 2018 więcej luzu i otwartości. Jestem za Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-616144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 8 Grudnia 2018 10-15 g/kg czosnek dobrej jakości 50% krojony drobno 50% przepuszczony przez praskę . 15 g polecam dla tych kto bardzo lubi czosnek, ja lubię dałem 15 g i mi pasuje jak najbardziej. Miałam to wcześniej napisać ale mi umknęło.W przepisach @jacka zawarte są niuanse, które mają niewątpliwy wpływ na wzbogacenie końcowych odczuć aromatyczno/smakowych. Cennym w przepisie na kiełbasę czosnkową jest sposób rozdrabniania czosnku.Inny efekt daje jego zgniecenie w prasce a inny drobne krojenie.Jest jeszcze odmienny sposób, stosowany w niektórych rejonach Małopolski, dodawanie wyłącznie naparu czosnkowego.Wg zwolenników tego trzeciego sposobu, wpływa on pozytywnie na trwałość kiełbasy.Przy dużej ilości czosnku w recepturze metoda mieszana, którą zastosował @jacekw21, wydaje się być doskonałym rozwiązaniem.Czosnek praskowany wyczuwalny jest w tzw. pierwszym smaku; ten krojony, dopiero w wykończeniu, po rozgryzieniu zębami.Sposób rozdrabniania ma również wpływ na trwałość zapachu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-616147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Muszę spróbować tym krojeniem czosnku do kiełbasy .Do tej pory do kiełbas do których dodaje się wodę - czosnek miksuję z wodą i taką emulsję dodaję do farszu. Do kiełbas bez dodatku wody dodawałem rozgnieciony praską i dodatkowo mieliłem go razem z mięsem. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-616149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 8 Grudnia 2018 (edytowane) W ramach premii ( ) podaję własnoręcznie przygotowaną mieszankę przypraw do sporządzania wyciągu, który umożliwia zmianę i nadanie własnego specyficznego smaku wędzonkom. Oczywiście, jeśli ktoś takowe preferuje. Oto przykładowa receptura: - pieprz biały drobno zmielony - 150 g- kolendra rozgnieciona - 60 g- gorczyca rozgnieciona - 60 g- kminek rozgnieciony - 60 g- jagody jałowca zgniecione - 40 g- świeże ząbki czosnku posiekane - 30 gRazem: 400 g Sposób przygotowania: - Woreczek lniany napełnić mieszanką i dobrze go związać- Woreczek włożyć do zimnej wody (np. 65 l wody przy 400 g przypraw)- Doprowadzić do wrzenia i pozostawić ok. 2 godz. do naciągnięcia- Celem powtarzalności aromatu, zawsze uzupełniać ilość wody podczas sporządzania wyciągu- Potem wyciąg z przypraw pozostawić do wystygnięcia do temp. 30 st.C- W przypadku nie zużycia, wyciąg wraz z woreczkiem przypraw przechowywać w chłodni o temperaturze 2 st,C przez 24 godziny- Przed wykorzystaniem do przygotowania solanki woreczek usunąć. Wielkość dodatku takiego wyciągu do solanki uzależniona jest od wymaganego aromatu i smaku gotowego wyrobu.Oczywiście podane wielkości dostosowujemy do własnych potrzeb. Edytowane 8 Grudnia 2018 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-616153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Obiło mi się o uszy , ale nie znam szczegółów - dowiem się - że czosnek zalewa się rumem i potem dodaje się to do farszu na kiełbasę . Niestety nie znam też smaku takiej zalewy .Może ktoś coś więcej wie o tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-616161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 8 Grudnia 2018 W ramach premii Dziękuje w swoim i forowiczów imieniu Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-616163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Trzeba by poszukać w radzieckich zbiorach receptur (ostatnio otrzymałem kilkadziesiąt książek w języku rosyjskim). Oni preferują kiełbasy suszone, a te uwielbiaja dodatek alkoholu dla osuszenia farszu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-616164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 8 Grudnia 2018 (edytowane) Rum? Byle nie Stroh a jak już to mało. Bo mocno aromatyczny ????. Może być perfumeria. Kiedyś dawałem troszkę brandy. Smak ja wiem może ciut zmieniony. Raczej postrzegał bym w kategori jak ktoś lubi czemu nie Edytowane 8 Grudnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-616165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 8 Grudnia 2018 (edytowane) W ramach premii ( ) podaję własnoręcznie przygotowaną mieszankę przypraw do sporządzania wyciągu, który umożliwia zmianę i nadanie własnego specyficznego smaku wędzonkom. Oczywiście, jeśli ktoś takowe preferuje. Oto przykładowa receptura: - pieprz biały drobno zmielony - 150 g- kolendra rozgnieciona - 60 g- gorczyca rozgnieciona - 60 g- kminek rozgnieciony - 60 g- jagody jałowca zgniecione - 40 g- świeże ząbki czosnku posiekane - 30 gRazem: 400 g Sposób przygotowania: - Woreczek lniany napełnić mieszanką i dobrze go związać- Woreczek włożyć do zimnej wody (np. 65 l wody przy 400 g przypraw)- Doprowadzić do wrzenia i pozostawić ok. 2 godz. do naciągnięcia- Celem powtarzalności aromatu, zawsze uzupełniać ilość wody podczas sporządzania wyciągu- Potem wyciąg z przypraw pozostawić do wystygnięcia do temp. 30 st.C- W przypadku nie zużycia, wyciąg wraz z woreczkiem przypraw przechowywać w chłodni o temperaturze 2 st,C przez 24 godziny- Przed wykorzystaniem do przygotowania solanki woreczek usunąć. Wielkość dodatku takiego wyciągu do solanki uzależniona jest od wymaganego aromatu i smaku gotowego wyrobu.Oczywiście podane wielkości dostosowujemy do własnych potrzeb.Dobrze przeczytalem 65 litrow?Pozdrawiam. Edytowane 8 Grudnia 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-616181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Dobrze przeczytalem 65 litrow?Pozdrawiam. Dobrze. Dopisałem na końcu, że robimy tyle, aby zrealizować nasze zapotrzebowanie. Prosto wyliczymy niezbędną ilość. jeśli na 65 litrów wody mieliśmy 400 g przypraw, to na 6,5 litra będziemy potrzebowali 40 g przypraw. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-616183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian90k Opublikowano 22 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 22 Grudnia 2023 Zrobiłem mixture zgodnie z przepisem autora, tylko lekko przesadziłem z czosnkiem. Leży i odpoczywa w lodówce, nocą nadzieję i zostawię do obsychania. Jak jutro uwędze to wrzucę zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-888585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zarrix Opublikowano 22 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Spróbowałem ją wykonać (moja druga kiełbasa w życiu). Bardzo smaczna, dałem 13g czosnku, następnym razem spróbuję 11g. Trochę "odbija od zęba" jak niektórzy pisali, więc zamiast kroić w kostkę nastepnym razem szynkę zmielić szarpakiem? (maszynke mam 10) Jedną laskę parzyłem, drugą podpiekałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-977750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.