Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A tylko spytałem czy czosnek nie nakryje innych samaków i czy przy tak grubym rozdrobnieniu nieklasyfikowanego nie włażą błonki międze ząbki.Ech...

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-615203
Udostępnij na innych stronach

A tylko spytałem czy czosnek nie nakryje innych samaków i czy przy tak grubym rozdrobnieniu nieklasyfikowanego nie włażą błonki międze ząbki.Ech...

Ja tylko pociągnął.  :D  :D  :D

Nie mniej przepis dobry, dla mnie czosnek jest niezbędny w kuchni i ta kiełbę na pewno zrobię.

Tak na marginesie. Oczywiście naszym priorytetem podczas produkcji wędlin powinno być bezpieczeństwo wyrobu, czyli nasze. Peklowanie, przechowywanie itd powinny pozostać niezmienione. Ale dyskusje na temat tego że wyrób będzie nie będzie powtarzalny na forum które ma w nazwie wędliny domowe?.   No i co jeżeli raz będzie trochę chudsze, a raz nie. Zaręczam że Ziemia będzie się nadal kręcić. Wiem że niektórzy z Nas swoje wyroby sprzedają i im zależy na powtarzalności, ale więcej luzu i otwartości.

Proponuję najpierw sprawdzić przepis, a potem dodać swoje uwagi wobec niego.

Pozdrawiam ciepło w ten chłodny i deszczowy wieczór.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-616139
Udostępnij na innych stronach

 

 

10-15 g/kg czosnek dobrej jakości 50% krojony drobno 50% przepuszczony przez praskę . 15 g polecam dla tych kto bardzo lubi czosnek, ja lubię dałem 15 g i mi pasuje jak najbardziej.

Miałam to wcześniej napisać ale mi umknęło.

W przepisach @jacka zawarte są niuanse, które mają niewątpliwy wpływ na wzbogacenie końcowych odczuć aromatyczno/smakowych.

 Cennym w przepisie na kiełbasę czosnkową  jest sposób rozdrabniania czosnku.

Inny efekt daje jego zgniecenie w prasce a inny drobne krojenie.

Jest jeszcze odmienny sposób, stosowany w niektórych rejonach Małopolski, dodawanie wyłącznie naparu czosnkowego.

Wg zwolenników tego trzeciego sposobu, wpływa on pozytywnie na trwałość kiełbasy.

Przy dużej ilości czosnku w recepturze metoda mieszana, którą zastosował @jacekw21, wydaje się być doskonałym rozwiązaniem.

Czosnek praskowany wyczuwalny jest w tzw. pierwszym smaku; ten krojony, dopiero w wykończeniu, po rozgryzieniu zębami.

Sposób rozdrabniania ma również wpływ na trwałość zapachu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-616147
Udostępnij na innych stronach

Muszę spróbować tym  krojeniem czosnku do kiełbasy :thumbsup:.

Do tej pory do kiełbas do których dodaje się wodę - czosnek miksuję z wodą i taką emulsję dodaję do farszu. Do kiełbas bez dodatku wody dodawałem rozgnieciony praską i dodatkowo  mieliłem go razem z mięsem.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-616149
Udostępnij na innych stronach

W ramach premii ( :D) podaję własnoręcznie przygotowaną mieszankę przypraw do sporządzania wyciągu, który umożliwia zmianę i nadanie własnego specyficznego smaku wędzonkom. Oczywiście, jeśli ktoś takowe preferuje. 

 

Oto przykładowa receptura:

 

- pieprz biały drobno zmielony - 150 g

- kolendra rozgnieciona - 60 g

- gorczyca rozgnieciona - 60 g

- kminek rozgnieciony - 60 g

- jagody jałowca zgniecione - 40 g

- świeże ząbki czosnku posiekane - 30 g

Razem:  400 g 

 

Sposób przygotowania:

 

- Woreczek lniany napełnić mieszanką i dobrze go związać

- Woreczek włożyć do zimnej wody (np. 65 l wody przy 400 g przypraw)

- Doprowadzić do wrzenia i pozostawić ok. 2 godz. do naciągnięcia

- Celem powtarzalności aromatu, zawsze uzupełniać ilość wody podczas sporządzania wyciągu

- Potem wyciąg z przypraw pozostawić do wystygnięcia do temp. 30 st.C

- W przypadku nie zużycia, wyciąg wraz z woreczkiem przypraw przechowywać w chłodni o temperaturze 2 st,C przez 24 godziny

- Przed wykorzystaniem do przygotowania solanki woreczek usunąć.

 

Wielkość dodatku takiego wyciągu do solanki uzależniona jest od wymaganego aromatu i smaku gotowego wyrobu.

Oczywiście podane wielkości dostosowujemy do własnych potrzeb.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-616153
Udostępnij na innych stronach

Obiło mi się o uszy , ale nie znam szczegółów - dowiem się  - że czosnek zalewa się rumem i potem dodaje się to do farszu na kiełbasę . Niestety nie znam też smaku takiej zalewy .

Może ktoś coś więcej wie o tym ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-616161
Udostępnij na innych stronach

 

 

W ramach premii

Dziękuje w swoim i forowiczów imieniu   :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-616163
Udostępnij na innych stronach

Trzeba by poszukać w radzieckich zbiorach receptur (ostatnio otrzymałem kilkadziesiąt książek w języku rosyjskim). Oni preferują kiełbasy suszone, a te uwielbiaja dodatek alkoholu dla osuszenia farszu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-616164
Udostępnij na innych stronach

Rum? Byle nie Stroh a jak już to mało. Bo mocno aromatyczny ????. Może być perfumeria. Kiedyś dawałem troszkę brandy. Smak ja wiem

może ciut zmieniony. Raczej postrzegał bym w kategori jak ktoś lubi czemu nie

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-616165
Udostępnij na innych stronach

W ramach premii ( :D) podaję własnoręcznie przygotowaną mieszankę przypraw do sporządzania wyciągu, który umożliwia zmianę i nadanie własnego specyficznego smaku wędzonkom. Oczywiście, jeśli ktoś takowe preferuje. 

 

Oto przykładowa receptura:

 

- pieprz biały drobno zmielony - 150 g

- kolendra rozgnieciona - 60 g

- gorczyca rozgnieciona - 60 g

- kminek rozgnieciony - 60 g

- jagody jałowca zgniecione - 40 g

- świeże ząbki czosnku posiekane - 30 g

Razem:  400 g 

 

Sposób przygotowania:

 

- Woreczek lniany napełnić mieszanką i dobrze go związać

- Woreczek włożyć do zimnej wody (np. 65 l wody przy 400 g przypraw)

- Doprowadzić do wrzenia i pozostawić ok. 2 godz. do naciągnięcia

- Celem powtarzalności aromatu, zawsze uzupełniać ilość wody podczas sporządzania wyciągu

- Potem wyciąg z przypraw pozostawić do wystygnięcia do temp. 30 st.C

- W przypadku nie zużycia, wyciąg wraz z woreczkiem przypraw przechowywać w chłodni o temperaturze 2 st,C przez 24 godziny

- Przed wykorzystaniem do przygotowania solanki woreczek usunąć.

 

Wielkość dodatku takiego wyciągu do solanki uzależniona jest od wymaganego aromatu i smaku gotowego wyrobu.

Oczywiście podane wielkości dostosowujemy do własnych potrzeb.

Dobrze przeczytalem 65 litrow?Pozdrawiam.

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-616181
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dobrze przeczytalem 65 litrow?Pozdrawiam.

Dobrze. Dopisałem na końcu, że robimy tyle, aby zrealizować nasze zapotrzebowanie. Prosto wyliczymy niezbędną ilość. jeśli na 65 litrów wody mieliśmy 400 g przypraw, to na 6,5 litra będziemy potrzebowali 40 g przypraw. 

:D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-616183
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Zrobiłem mixture zgodnie z przepisem autora, tylko lekko przesadziłem z czosnkiem. Leży i odpoczywa w lodówce, nocą nadzieję i zostawię do obsychania. Jak jutro uwędze to wrzucę zdjęcia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-888585
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Spróbowałem ją wykonać (moja druga kiełbasa w życiu).
Bardzo smaczna, dałem 13g czosnku, następnym razem spróbuję 11g.
Trochę "odbija od zęba" jak niektórzy pisali, więc zamiast kroić w kostkę nastepnym razem szynkę zmielić szarpakiem? (maszynke mam 10) 
Jedną laskę parzyłem, drugą podpiekałem

IMG_2826.jpeg

IMG_2836.jpeg

IMG_2840.jpeg

IMG_2850.jpeg

IMG_2855.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/3/#findComment-977750
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.