Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pozostały farsz w nadziewarce pasteryzuję parzę zawsze w sloiku lub woreczku próżniowym i zjadam na ciepło. To jest dopiero petarda Tak więc farsz wg tego przepisu odnajduje się w wielu formach

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/3/#findComment-786151
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

znanej firmy "B....."

Jeśli się domyślam, to zarówno jelita jak i termometry maja do d... Jelita miałem nieskalibrowane, podziurawione, poszarpane niczym odpady a  termometry pokazują co chcą (ale dobrze się sprawdzają jako zatyczki po DT34 :D)

Jak nie masz gdzie kupić u siebie w mieście to kupuj w sklepach z pierwszej strony forum. :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/3/#findComment-786159
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam jeszcze pytanie, czy można ten farsz zapakować w jelita 24-26 i zrobic grubszą kiełbaskę ? Bardzo odpowiada mi dobór Twoich przypraw.

Oczywiście, że można  


[Dodano: 07 Sep 2022 - 06:57]

 

 

a może znasz kogoś kto taki wykona ?
 

Musiał bym popytać czy zrobi 


[Dodano: 07 Sep 2022 - 07:02]

 

 

Moim zdaniem obie smaczne, żonie bardziej smakowała ta z nadzieniem kabanosowym. Pierwsze zdjęcie po uwędzeniu, drugie po parzeniu przełamana. Możemy ją nazwać a’la Jacka lub jak tam komu pasuje.  ​Dziękuje Jacek przyprawy idealne w mój smak  
 

Cieszę się, że przepis przypadł do gustu. Kiełbaska pięknie się prezentuje :clap:  :clap:  :clap:


[Dodano: 07 Sep 2022 - 07:03]

 

 

Tak więc farsz wg tego przepisu odnajduje się w wielu formach
 

:thumbsup:  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/3/#findComment-786192
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Nie znam się, ale wypowiem się ... ;)

... dla  wszystkich którzy chcą robić prawdziwe kabanosy: WODY DO  MIĘSA NA KABANOSY NIE DODAWAJCIE a to dlatego ,że kabanos to kiełbasa krucha a woda spowoduje w połączeniu z takim mieszaniem jak w przepisie, puszczenie kleju przez mięso i kabanos nie będzie kruchy tylko elastyczny ...

Czy nadziewanie takiego "suchego" farszu nie spowoduje uszkodzenia nadziewarki?

Ja akurat mam 3.5kg nadziewarkę Biowin i właśnie obawiałbym się jej uszkodzenia (pęknięcie tłoka, wygięcie mocowania).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/3/#findComment-796942
Udostępnij na innych stronach

Czy nadziewanie takiego "suchego" farszu nie spowoduje uszkodzenia nadziewarki?

Jeśli nadziewarka jest dostosowana do kabanosów i ma dostarczony fabrycznie lejek dn 10 czyli po zewnątrz 12mm nie powinno być problemu jeśli ma lejek 16 mm to nie jest przystosowana do kabanosów . 

Wszystkie budżetowe nadziewarki mają trochę kłopotu z kabanosami . Ale są również takie,że radzą sobie bez problemu.  

Wszystkie ,które mają szeroki tłok ,są niższe i szersze  mają problemy , Im mniejsza średnica nadziewarki tym siły nacisku są korzystniejsze do wyrobu kabanosów.

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/3/#findComment-796945
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.