SIVON Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Do mięsa dodaję wywar z kości golonki Procentowo ile tego wywaru? Temp w środku batona 75st. Zdecydowanie za dużo, 68C wystarczy. Po parzeniu lecą do zimnej wody. Nastepnie do ostygnięcia i tak wiszą sobie przez 48h. Po zimnej wodzie, chwilę studzimy do obeschnięcia i następnie do lodówki.Tunele powietrzne - rozumiem, że chodzi Ci o dziury i puste miejsca? Przy kiełbasie szynkowej ważne jest dobre uplastycznienie dużych kawałków mięsa, zrób to dokładnie, wyrabiaj najpierw klasę I. Konieczna jest też dobrze wykutrowana wp klasy III. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Maja 2020 A ile należałoby dodać czosnku w proszku (granulat) jak to widzicie SiBy? Często zastanawiam się nad sensem dodawania czosnku świeżego jaki jest do nabycia w Szwecji. Mamy tu do wyboru kilka rodzajów różnych producentów, włącznie z rodzimym szwedzkim, ale do naszego "Harnasia" to cała odległa epoka. Mają smak, i pachną tylko w momencie obierania .Przywożę więc zawsze z Polski ukochanego Harnasia, no ale on wieczny nie jest, i czasami dla uzyskania wyczuwalnego w potrawie czy wyrobie tego pożądanego posmaku, muszę przechodzić na granulat, innej drogi nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Maja 2020 A spróbuj suszony wydaje mi się lepszy od granulatu jak dla mnie lepszy aromat .Suszonego daje 1-2 g / kg do słoniny 3 g/kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziółko79 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Super przepis, czosnek robi robotę, pierwszy raz robiłem 3 różne , ale z czosnkiem chyba najlepsza. Następna będzie z jakąś papryczką może bardziej na ostro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garison Opublikowano 20 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Maja 2021 Zrobiłem według przepisu Wychodzi super, polecam przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 20 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Maja 2021 Zrobiłem według przepisu Wychodzi super, Cieszę się bardzo, że przepis przypadł do gustu i kiełbasa smakowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Maja 2021 Jacku mam osłonki fi100 jak długie batony zrobić? Nie chciałbym aby się urwały podczas wędzenia. 40 cm będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Maja 2021 Nie chciałbym aby się urwały podczas wędzenia quadro555 możesz zawsze przewiązać je dla pewności sznurkiem przez środek jak szynki. (gdzieś na którymś filmiku w akademi jest) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 20 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 20 Maja 2021 40 cm będzie dobrze? Możesz zawsze wzmocnić wiązanie dać dodatkowy sznurek lub dwa wzdłuż batonu. No i podstawa czy 40 cm zmieścisz do garnka do parzenia. 40 to dużo nawet bardzo tak uważam taki standard to 25-30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 20 Maja 2021 Ok zrobię krótsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.