Skocz do zawartości

Kiełbasa szynkowa wg.JackaW


jacekw21

Rekomendowane odpowiedzi

Do mięsa dodaję wywar z kości golonki

 

Procentowo ile tego wywaru?

 

Temp w środku batona 75st.

 

Zdecydowanie za dużo, 68C wystarczy.

 

Po parzeniu lecą do zimnej wody. Nastepnie do ostygnięcia i tak wiszą sobie przez 48h.

 

Po zimnej wodzie, chwilę studzimy do obeschnięcia i następnie do lodówki.

Tunele powietrzne - rozumiem, że chodzi Ci o dziury i puste miejsca? Przy kiełbasie szynkowej ważne jest dobre uplastycznienie dużych kawałków mięsa, zrób to dokładnie, wyrabiaj najpierw klasę I. Konieczna jest też dobrze wykutrowana wp klasy III.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

A ile należałoby dodać czosnku w proszku (granulat) jak to widzicie SiBy?  Często zastanawiam się nad sensem dodawania czosnku świeżego jaki jest do nabycia w Szwecji. Mamy tu do wyboru kilka rodzajów różnych producentów, włącznie z rodzimym szwedzkim, ale do naszego "Harnasia" to cała odległa epoka. Mają smak, i pachną tylko w momencie obierania :D .Przywożę więc zawsze z Polski ukochanego Harnasia, no ale on wieczny nie jest, i czasami dla uzyskania wyczuwalnego w potrawie czy wyrobie tego pożądanego posmaku, muszę przechodzić na granulat, innej drogi nie ma :D.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
  • 5 miesięcy temu...

 

 

Nie chciałbym aby się urwały podczas wędzenia

quadro555 możesz zawsze przewiązać je dla pewności sznurkiem przez środek jak szynki. (gdzieś na którymś filmiku w akademi jest)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.