Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Postanowiłem zbudować/wykonać moją pierwszą wędzarnię. Siedzę od jakiegoś czasu na stronie i forum, czytam i myslę, ale nie bardzo wiem czy mój sposób myślenia jest poprawny dlatego bardzo proszę o weryfikację moich założeń i danych

Zasadniczo moja wędzarnia będzie przypominała szafę na ubrania o szer.800mm, gł.700, wys.1250 ( z przodu ) i 1200z tyłu. Ta różnica ma spowodować spadek sufitu, aby skropliny spływały po tylniej ściance ( jeszcze nie wiem jak zrobić ujście ich z komory ). Komora będzie stała na podwyższeniu na wys. 400mm. Użyję do budowy blachę ryflowaną, taka jak jest na lifcie w samochodach ciężarowych. Szyber chcę założyć na kominie, który będzie wysokości 500mm. Kanał dolotowy będzie oddalony o około 1500mm w linii prostej od środka komory.

I teraz pojawia się problem z przelicznikami. Palenisko będzie w linii prostej oddalone od komory o około 1500mm, ale jeszcze będzie około 400mm drogi w pionie zanim dym wejdzie do komory. Czy to oznacza, że razem przewód dolotowy ma około 1900mm i o tyle jest oddalony od paleniska, czy palenisko nadal mam oddalone o 1500mm?

Czy takie wymiary dolotu wystarczą: przekrój kwadrata 150x150mm i czy powinienem założyć szyber na dolocie przed komorą?

Czy średnica komina 150x150mm jest wystarczająca?

Palenisko ( szer.400mm, dł.400mm, gł.350mm ) wraz z dolotem chcę mieć wkopane w ziemi, w ten sposób aby klapa paleniska była równo z ziemią.

Proszę o rady i porady

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 157
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Czy średnica komina 150x150mm jest wystarczająca

troszku mało tego przekroju

Na stronie głownej www.wedlinydomowe.pl jest dział budowa wedzarni do tego funkcja szukaj na forum znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania.

tak kanał będzie miał 190 cm jak wolisz w milimetrach to 1900 choć uważam za pomyłkę skalę milimetrową :wink: bo jak włożysz drewno trochę głębiej do paleniska to wszystko w łeb pójdzie :tongue:

wymiary szafki jak najbardziej dobre swinkę uwędzisz mam ciut ciut mniejszą

 

Pozdrawiam Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/#findComment-35346
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o jednostki, to jestem na etapie rysunku technicznego dla osoby, która mi ma to wykonać i stąd te wymiary :grin:

A jeśli chodzi o stronę główną i info nt budowy to zostało przeczytane sumiennie, ale nigdzie nie moge znaleźć informacji co do relacji objętości komory, długości przewodów ( kominowych i dolotowych ), a średnicą ich przekrojów. Wiem tylko tyle, że przekrój wylotowy nie może być mniejszy niż dolotowy, ale czy może być w stosunku 1:1, czy ma być 1,5:1, albo 2:1 tego już nigdzie nie ma. Stąd moje pytanie o przekroje przewodów, bo jako "młody" nie mam pojęcia czy dolotowy sprawdzi się i w dostatecznej ilości doprowadzi ciepło i dym na komorę tej objętości, a wylotowy, czy da odpowiedni cug ( co ma znaczenie przy osuszaniu )

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/#findComment-35356
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

majchal . Moim zdaniem przewód wylotowy daj możliwie o jak największej średnicy nawet dwa lub trzy razy większy niż dolotowy stosując oczywiście szybry do regulacji temperatury i gęstości dymu .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/#findComment-35364
Udostępnij na innych stronach

Przeglądnij ten link. Jest kilka projektów wędzarni. http://www.wedlinydomowe.com/wedzarnie/wedzarnie.htm

Pozdrawiam Zibi.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/#findComment-35369
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

majchal . Moim zdaniem przewód wylotowy daj możliwie o jak największej średnicy nawet dwa lub trzy razy większy niż dolotowy stosując oczywiście szybry do regulacji temperatury i gęstości dymu .

 

Pozdrawiam

Oki dzięki, to już kolejna rada.

Jednak dolot:wylot 1:2 przy każdym rozmiarze rury? Gdzie jest ten punkt wyjścia do takiej komory? Dolot 10cm:wylot 20cm ? A może 25:50, czy może 5cm:10cm? Wiecie, chodzi mi o to jaki jest ten minimalny przekrój dolotu który MUSI być aby komora spełniała swoją rolę. Proszę o pomoc w ustaleniu minimalnej średnicy dolotu ( zastanawiam się czy 15-20cm będzie dobra ), bo z wylotem już wiem jak liczyć

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/#findComment-35396
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Myślę że dolot należy rozważać od 200mm

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/#findComment-35407
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Myślę że dolot należy rozważać od 200mm

 

Pozdrawiam

Ok, to już planuję rurę na dolot o średnicy 200mm, ale chyba nie muszę robić komina 400-600mm :grin: Czy komin/wylot o średnicy około 250mm styknie?

Teraz tak sobie liczę i myślę, czy taka "szafa" nie wymaga krótszego dolotu, aby dogrzać wedliny zimową porą? Przy takiej średnicy i takiej wielkości komory pomyślałem aby skrócić dolot do 1200-1500mm. Co Wy na to?

ps pozdrawiam krajana z WLKP. Często bywam w Pobiedziskach, bo mamy sklep firmowy w Biedronce z .....kiełbasą i mięchęm - mów mi BYSTRY :tongue:

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/#findComment-35409
Udostępnij na innych stronach

Mam kolejne pytanie - chodzi mianowicie o drzwiczki komory wędzarniczej. Drzwi jak cała komora będzie z blachy i czy jeśli dospawam zawiasy, a z drugiej strony jedną/dwie zasuwy, czy dym nie będzie uciekał przez szpary. Jak to wygląda, bo nie mam pojęcia na ile musi być szczelna komora.

I drugie pytanie czy można drzwi komory uszczelnić zwykłą uszczelką okienną? Czy temp nie spowoduje uwalniania się jakiś "brzydkich" związków chemicznych? Słyszałem o silikonie "do pieców", i czy on się sprawdza, no i czy ktoś wie ile takie cudo kosztuje?

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/#findComment-35450
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli będzie prawidłowy ciąg to nie bedzie to przeszkadzać. Mało tego drzwiczkami bedziesz regulował dopływ powietrza więc całkowita szczelność jest niepożądana.

Drzwi do komory wędzarniczej nie muszą być aż tak szczelne. Lepiej niech ten dymek ma jakieś ujście niż doprowadzić do zjawiska pirolizy i mieć ocet i inne świństwa na wędzonkach. Było gdzieś o tym na forum.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/#findComment-35454
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Hej BYSTRY ,danych już masz bardzo dużo do pobudowania przydomowej wędzarni oraz fotek na forum i stronie głównej . Bierz się do roboty i pochwal się uwędzoną kiełbaską przez siebie . :smile: Zawsze będą jakieś niedoskonałości które wyeliminujesz i udoskonalisz podczas swojego wędzenia .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/#findComment-35458
Udostępnij na innych stronach

Sprawa ma się tak, że ja nie mam ani sprzętu, materiału ani miejsca, na to aby postawić wędzarnię :tongue: .

Właśnie kończę rysunek z wymiarami i w sobotę jadę do Obornik do sąsiada teściów ( bo wędzarnia będzie stała w Obornikach ) , który jeśli będzie miał czas i ochotę to mi to wyspawa. Ja mam mu dostarczyć czego chcę, a on mi ma to zrobić. Chłop ma złote ręce, takie cuda potrafi zrobić za pomocą spawarki, ale zabiegany jest mocno :cry:

Jak skończę rysunek to wrzucę go na sieć i chciałbym abyście jeszcze na niego rzucili okiem, zanim oddam go fachowcowi

 

EDIT

Nie mam skanera, więc zrobiłem fotkę i BARDZO PROSZĘ o opinie i porady

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/#findComment-35469
Udostępnij na innych stronach

Nie przejmuj się tak tą szczelnością wędzarni bo jak będzie wszystko uszczelnione tak jak to opisałeś wcześniej to niestety marne będą twoje wyczyny związane z wędzeniem.(kilka szczelin tu i tam nie zaszkodzą , a nawet pomogą) Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/#findComment-35504
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki

Wpadł mi do głowy pomysł ( nie mam pojęcia czy mądry, czy głupi ), aby w górnej części komory wędzarniczej nawiercić z 2 otwory na każdą ze stron, wiertłem np 10mm. Taki dodatkowy zastrzyk powietrza. Jak nie będzie potrzeby to się go zatka np korkiem od wina, a jak jest potrzeba to korek idzie precz i mamy dobry cug przy osuszaniu/dopiekani wędlin. Czy to ma sens?

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/#findComment-35505
Udostępnij na innych stronach

Proponuję kilka otworów w górnych miejscach ścian bocznych.

Kilka jest pojęciem względnym - ile? Po 3, 5, 10 na każdą ze stron bocznych ścian komory? Ponadto jaka średnica 3mm, 5mm, 10mm, a może takie konkretne np 20mm?

Jeśli rzeczywiście mają byc nawiercone otwory to jakie i ile proponujecie, oraz na jakiej wysokości najlepiej je nawiercać - tuż pod sufitem, czy np w 1/3 wysokości ?

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/#findComment-35507
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem podobną metelową wędzarkę i mam z nią kłopoty. Okopciłem zamiast uwędzić.

Jako jedną z przyczyn sugerowane jest to, że nie jest ocieplona. Będe musiał obić ją deseczkami, może wcześniej otulić wełną mineralną. Jeśli miałbym nawiercone otwory, to co wtedy z nimi? I tak trzeba zasklepić.

Jeśli będziesz miał duże przekroje dolotu i komina, to może wszystko bedzie OK. Radziłbym najpierw spróbować, a wywiercić zawsze później można.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/#findComment-35517
Udostępnij na innych stronach

A może coś takiego, gotowe, wtyczka do prądu i już działa :grin:

http://www.allegro.pl/item373569510_wedzarnia_elektryczna_grill_bradley.html

Jak się wszystko podliczy, to pewnie jak się samemu zrobi wyjdzie tyle samo

Tu jest strona producenta

http://www.bradleysmoker.com/

i dla Europy

http://www.bradleysmoker.eu.com/

 

A tu można kupić brykiety

http://www.amazon.com/Bradley-Smoker-Bisquettes-Choose-Flavor/dp/B000LI360C

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/#findComment-35518
Udostępnij na innych stronach

Majchal

Poszukaj w tematach wedzarni na forum. Nie chcę sie powtarzać.

Ale zasada jest taka: jesli chcesz mieć dlugi kanał dolotowy to musi mieć jak największą średnicę. np 30/30 cm. Abyś uzyskał dobry ciąg to musisz mieć albo b. wysoki komin wtedy srednica nie jest krytyczna, ale przy krótkim kominie wylot musi być kilkkrotnie większy niż wlot. Ja mam beczkę z kanałem dolotowym o długości 150 cm i srednicy 35/35 cm. i aby uzyskać dobry ciąg to typowy kupiony komin z szybrem o średnicy 20 cm. nie wystarcza i muszę unosić pokrywę. Ważne jest ocieplić wędzarnię

aby uzyskać zimą odpowiednią temperaturę, np. 80 stopni do pieczenia kiełbasy.

Pamiętaj aby blacha wewnatrz wędzarni nie była cynkowana. Tlenek cynku to trucizna.

Nie kombinuj z żadnymi dodatkowymi otworami. Duże średnice dolotu i komina przy odpowiedniej jego wysokości powinny dać Ci wystarczające "zadymienie" komory.

Pamietaj, że im dłuższy dolot od paleniska tym mniejsza temp. dymu w komorze, a co za tym idzie brak możliwości podpiekania niektórych wyrobów a zwłaszcza w zimie. Jesli nastawiasz się na wędzenie zimne to długi kanal dolotowy ma swoje uzasadnienie. W Twoim przypadku jak czytam to raczej nie będzesz wędził przez tydzień po 2 godz. ( wedzarnia u kogoś na działce), proponuję zatem abyś zrobil krótszy dolot max. 150 cm co powinno dać Ci optymalne warunki wędzenia i podpiekania, pod warunkiem ocieplenia wędzarni. Zużyjesz wtedy dużo mniej drewna.

Do uszczelnianie nie stosuj żadnych silikonów, uszczelek i tym podobnych wyrobów. Drzwiczki nie musżą być szczelne gdyż odpowieni ciąg do komina nie pozwoli na wydobywanie się dymu poprzez drzwiczki.

I wiadomość z ostatniej chwili: do wędzenia używaj tylko sprawdzonego drzewa liściastego, w żadnym wypadku brykiety i inne sprasowane wynalazki.

Pamiętaj o umieszczeniu w wędzarni termometru............

Powodzenia.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/#findComment-35529
Udostępnij na innych stronach

TOSHIBA, na ten temat kiedyś, dawno temu, pisał Seminole. Wędzarnia jest stosunkowo tania, ale sprasowane kostki (brykieciki) wedzarnicze - drogie (nizym ich nie zastąpisz i jesteś uzależniony od producenta). Coś podobnego do handlu drukarkami na naszym rynku - cena drukarki = cenie pojemników z atramentem, a nawet jest niższa.

Taki chwyt marketingowy. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/#findComment-35530
Udostępnij na innych stronach

MirekB WIELKIE DZIĘKI !

Własnie o taką analizę prosiłem. Teraz już wiem na czym stoję, wiem, że muszę zwiększyć średnicę dolotu do ok 30cm ( planuję długość dolotu ok 120cm ). Komin zrobię podobnej średnicy, a planuję wystawić go 50cm ponad komorę - czy to wystarczy? Docelowo od początku wlotu kanału dolotowego, do końca komina będzie różnica wysokości 210-220 cm, na długości około 120cm. To chyba powinno zapewnić odpowiedni cug?

Kolejna sprawa, to czym zaizolować komorę aby było bezpiecznie i ładnie, no i tanio :grin:

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/#findComment-35537
Udostępnij na innych stronach

jesli chcesz mieć dlugi kanał dolotowy to musi mieć jak największą średnicę. np 30/30 cm. Abyś uzyskał dobry ciąg to musisz mieć albo b. wysoki komin wtedy srednica nie jest krytyczna, ale przy krótkim kominie wylot musi być kilkkrotnie większy niż wlot. Ja mam beczkę z kanałem dolotowym o długości 150 cm i srednicy 35/35 cm. i aby uzyskać dobry ciąg to typowy kupiony komin z szybrem o średnicy 20 cm. nie wystarcza i muszę unosić pokrywę

lub możesz pominąć całkowicie komin tak jak większość wędzących w beczkach.

i przykrywać jutą i deseczkami

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/#findComment-35538
Udostępnij na innych stronach

Amator ze mnie pełną gębą, jednak chcę mieć coś ładnego, bo inaczej teście wykreślą mnie z testamentu. Zasadniczo sa przeciwni zrobienia wędzarni, ale jakoś ich przekonałem i własnie dlatego MUSI mi wyjść, aby nie dać im powodów do drwin, a przy tym musi być to w miarę estetyczne, aby nie powiedzieli, że im oszpeciłem ogródek.

 

Jeśli chodzi o samą konstrukcję to wymyśliłem coś takiego. Ktoś próbował takiego deflektora?

 

EDIT

Mam pytanie o kształt dachu. Czy nie lepszy od płaskiego, byłby cug w przypadku kiedy dach byłby skośny typ trapezowy ( jak okap kucheny )?

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/#findComment-35559
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedna sprawa, ktora nie daje mi spokoju - średnica dolotu. Padła propozycja 30cm, nie kwestionuję tego, ale jak wyciąłem sobie z papieru ten wymiar, to wyglądało jak lej po bombie :tongue: . Czy naprawdę musi być aż tak duży? Tymbardziej że skróciłem dolot do około 120cm

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/#findComment-35563
Udostępnij na innych stronach

zrób sobie daszek nakladany na czas postoju tak by był ładny i podobał się sąsiadom

a na czas wędzenia do sciągania .Na 100% nie będziesz miał żadnych niespodzianek, wymyślanie dziur czy podobne patenty nie dają Ci gwarancji na dobry przepływ dymu. kanał - jaki zrobisz taki będziesz miał , ale trzymaj się rady MirkaB co przekroju .Jeśli chodzi o rodzaj użytej blachy to już mniejszy kłopot , temperatury jakie trzymamy w naszych wędzarniach są niewysokie , więc nie ma kłopotu z utlenianiem . poza tym za wikipedią :

Tlenek cynku ma lekkie działanie antybakteryjne i przyspiesza gojenie ran. Z tego powodu jest używany jako składnik maści i zasypek leczących rozmaite choroby skóry. Jest też używany w stomatologii do tymczasowych wypełnień.

 

Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Tlenek_cynku"

Chlorek cynku również nie jest jakoś trucizną

więc bez obaw i buduj swoją wędzarnię :lol:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/#findComment-35565
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.