Maxell Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 itp.... a także czas wędzenia, temperatura, rodzaj drewna ma bardzo duży wpływ na powtarzalność wyrobu, ...jednym z ważniejszych czynników jest także rodzaj i gatunek soli. Dlatego branżówki zalecają trzymania się wyłącznie warzonki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 .jednym z ważniejszych czynników jest także rodzaj i gatunek soli. Przekonałem się o tym w czasie produkcji kaszanki.Brakło mi zaledwie 300g soli (używam na co dzień Kłodawskiej) i dosypałem "zwykłej kuchennej".Stworzyłem 30kg pełnowartościowej karmy dla wioskowych kotów i jednego znajomego, któremu ta słoność nie przeszkadzała Niby sól, niby odważona a jednak różnica była. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 (edytowane) MariuszB nie neguję Twojego wpisu spostrzeżeń. Co więcej zgadzam się z nim. Ja piszę z mojej perspektywy. Skromnego czeladniczka. Kiedyś jak robiłem za pomocnika z zawodowcem. On kosztował ale aby diagnoza była oki. Trzeba- robić wędliny na " okrągło" . Masz porównanie jak było wczoraj i pamiętasz a z przed miesiąca? nie- trzeba wziąć pod uwagę że robimy amatorsko bez reżimu a to wypijemy kawę, herbatę, zapalisz papierosa , wypijesz piwo , wodę gazowaną to wszystko zmienią smak no i jeszcze kosztowanie ja to przy robieniu sobię zjem. Wzorzec mojego byłego majstra. Jesteś standardowa najedzony, żadnych używek, płaczesz usta wodą zwykłą i po kilku minutach kosztujesz a tylko troszkę a nie więcej bo smakuję. Mając na uwadze reżim+ brak ciągłości produkcji jak i moją ułomności a to kawka a to piwko papierosek herbata z cytryną i cukrem, kieruję się przepisem. Zresztą sam majster mówił że najpierw przepis bo on " gwarantuję" powtarzalność. Zgadzam się iż w kosztowanie farszu to jak degustacją win. Somolier umie dotrzeć różnice. Ja niestety nie.Ja wina dzielę na wytrawne, pół wytrawne, pół słodkie i słodkie oraz przede wszystkim na dobre i takie sobię. Póki jestem na takim etapie sztuki masarniczej robię według przepisu . Edytowane 13 Kwietnia 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 (edytowane) @MariuszB, no ja jak jest z pierzastych to podsmazam i probuje dziczyzny zadko uzywam bo jakos mi nie pasuje a wieprzowine to probuje .Metke cebulowa bardzo lubie alet ak surowej wieprzowiny nie jem ,Tatar to moglabym jesc raz w tygodniu Sol zawsze odwazam i bo jak na smak to zawsze przesole , co by nie bylo .A u nas sol jakas malo slona jest bo w PL jak posole ziemniaki tyle samo co unas to sa w sam raz moje zawsze w domu niedosolone Edytowane 13 Kwietnia 2022 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 dawkowanie przypraw ta powtarzalność nie raz daje wiele do życzenia Do chleba dodaję kminek, dawkowanie zależy co kupię:- 1/4 łyżeczki - z hurtowni wędliniarskiej- 1/2 łyżeczki Prymat- 1 łyżeczka Kamis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Kminek nadaje się jak najbardziej do chleba.,który daje ładny zapach i polepsza smak chleba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Anyz i koper wloski tez sa dobre do chleba . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Poprzednio nawiązałem do do braku powtarzalności mimo stosowania receptur.Głównym motywem wpisu był nie chleb, a jakość/aromatyczność przypraw od różnych producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.