jacekn Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 14 Marca 2010 Roj61 to już na święta czy dopiero rozgrzewka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-104573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 14 Marca 2010 to już na święta czy dopiero rozgrzewkaRozgrzewka :grin: Mięsko na Święta zapekluję w przyszłą sobotę, a wędzenie będzie tuż przed Świętami :lol: Wędzonki na zdjęciach wyglądają na bardzo ciemne ale w rzeczywistości są jaśniejsze. Nie zmienia to faktu, że są ciemniejsze niż zazwyczaj robię. Spowodowane to jest pewnie tym, że podczas wędzenia olchą dokładałem do paleniska kawałki gałęzi (średnica około 1,5 do 2 cm) z przycinania i prześwietlenia drzew owocowych. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-104598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 22 Lipca 2010 Schab, szynka i boczek zapeklowany - wędzenie już w sobotę. Pełna relacja foto z wędzenia, w nie sprzyjających temperaturach. Co wyjdzie przedstawię i opiszę. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-118181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 22 Lipca 2010 Schab, szynka i boczek zapeklowany - wędzenie już w sobotę Wygląda, że wędzenie zimnym dymem się szykuje. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-118201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 22 Lipca 2010 A ja zapeklowałam wczoraj a wędzić będę 2 lub 3 sierpnia. :grin: to pewnie będzie lało wtedy ,jak zwykle ,gdy wędzę. :devil: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-118202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 22 Lipca 2010 Peklowałem z nastrzykiem w poniedziałek, a wędzenie będzie na ciepło. Na zimno nawet nie myślę, bo dzisiaj było 37 st w cieniu :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-118205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 23 Lipca 2010 Pełna relacja foto z wędzenia, w nie sprzyjających temperaturachWędziłem w zeszłą sobotę. Warunki niesprzyjające też były ale raczej dla mnie niż dla mięska :wink: Wędzonki - kabanosy i szyneczki wyszły doskonałe :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-118223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 23 Lipca 2010 Schab, szynka i boczek zapeklowany - wędzenie już w sobotę. I nikt się nie czepia :shock: po co peklować kości :question: Chyba DZIADEK już opadł z sił http://emotikona.pl/emotikony/pic/dziadek.gif Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-118230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 25 Lipca 2010 Miał być upał, a była ulewa i chłodno. Mięsko peklowane w morskiej soli z małą ilością peklosoli. Kolor wewnątrz polędwicy super, smak również. Więcej takich eksperymentów nie robię, nigdy więcej wędzenia w ścianie deszczu. Teraz czekam na upał i zrobię zapowiadaną powtórkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-118448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 25 Lipca 2010 Mimo trudnych warunków wędzonki wyglądają ....... :thumbsup: smakowicie :clap: .Czekamy na zdjęcia przekrojów. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-118459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 25 Lipca 2010 Polędwica super i soczysta. Szynka się parzy, a boczki muszą poczekać na swoją kolej. Wędzonki przeważnie mrożę, a parzę potem jak przyjdzie na nie czas. Tym razem mam więcej głodomorów do moich wyrobów. I z ostatniej chwili fotka, szyneczka doskoczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-118464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 25 Lipca 2010 Polędwica super i soczysta.szyneczka doskoczyła.Jetem po kolacji to takie fajności mogę na spokojnie pooglądać :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-118467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 25 Lipca 2010 Zbój Madej, Można wędzić w każdych warunkach, przy każdej pogodzie. Wszystko zależy od wędzarni. Najlepsze rozwiązanie to wędzarnia z bezpośrednim paleniskiem pod deflektorem i komorą. Oczywiście duże palenisko i regulacja temperatury przez zwiększenie powierzchni grzejnej - żaru. Samo palenisko powinno się tlić bez otwartego ognia. Takie rozwiązanie posiada nieocenioną zaletę - smak wędzonek jest rewelacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-118472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 25 Lipca 2010 Najlepsze rozwiązanie to wędzarnia z bezpośrednim paleniskiem pod deflektorem i komorą. A ja ciągle bez deflektora wędzę, ale palenisko jak wyżej. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-118473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 25 Lipca 2010 Najlepsze rozwiązanie to wędzarnia z bezpośrednim paleniskiem pod deflektorem i komorąCzy przy takim rozwiązaniu jest trudniej utrzymać właściwą temp.?? niż gdy jest kanał dymowy?? :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-118476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 25 Lipca 2010 Czy przy takim rozwiązaniu jest trudniej utrzymać właściwą temp.?? niż gdy jest kanał dymowy Małe problemy występują tylko wtedy gdy hula wiatr. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-118478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 25 Lipca 2010 pis67, Pewnie że można, tylko należy umieć palić w odpowiedni sposób. Zbój Madej długi tunel to też problem - gorzkie wędzonki zbyt wysoka temperatura spalania drewna w palenisku i wiele innych kłopotów. Utrzymanie stabilnej temperatury to problem wielkości wędzarni i jakie zostały materiały użyte w budowie. Duże komory zawsze będą stabilne, a małe komory to trzeba się nabiegać. Coś, za coś! Ja jestem zbyt leniwy żeby biegać, więc wolę duże stabilne rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-118484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 16 Października 2010 Dawno już nic nie wędziłem i tydzień temu rodzinka nakazała zakupić troszkę mięska i zrobić dobre jedzonko :grin: Tyle wyszło z wędzarni - 11 kg :grin: A ta (2, 1 kg) już się parzy :thumbsup: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-128240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 16 Października 2010 Dawno już nic nie wędziłem i tydzień temu rodzinka nakazała zakupić troszkę mięska i zrobić dobre jedzonko :grin: To dobrze że rodzinka się upomniała :grin: Bardzo ładne wędzonki ale sznureczka nie żałowałeś :tongue: Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-128247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 16 Października 2010 Dawno już nic nie wędziłem i tydzień temu rodzinka nakazałaNo o rodzinkę trzeba dbać :grin: Tyle wyszło z wędzarni - 11 kg :grin:Na trochę wystarczy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-128263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 16 Października 2010 ale sznureczka nie żałowałeśMam zwichnięty lewy bark więc .. w zasadzie to jednoręczna robota była :devil: Na trochę wystarczyNaprawdę na trochę Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-128269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 16 Października 2010 Mam zwichnięty lewy bark więc .. w zasadzie to jednoręczna robota była :devil: Współczuje Ci bardzo, tym bardziej podziwiam . Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-128276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 19 Października 2010 Nic takiego ale ,żeby nie było, że się obijam :lol: jeszcze ciepłe przed parzeniem-lecę parzyć. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-128643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 19 Października 2010 Najnormalniej w świecie można dostać ślinotoku :thumbsup: ...... wykończę się patrząc na Wasze wyroby zanim zbuduję tę swoją wędzarnie :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-128644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 19 Października 2010 żeby nie było, że się obijam :lol: Te Twoje piękne wędzonki są dowodem że się nie obijasz chudziaczku :grin: Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-128647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.