jacekw21 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 SUROWIEC:-mięso z królika 2 kg ( w moim wypadku była to jedna tuszka ważyła 3.200) więc był spory:) -boczek bez skóry 1 kg-karkówka 1 kg ROZDRABNIANIE Robiłem na maszynce nr.8Mięso z królika poddałem klasyfikacji ładne chude mięsko pokroiłem w kostkę 1-1,5 cm. Tłuszcz zmieliłem na 10 mm, natomiast resztę mięsa które miało ścięgna i błony zmieliłem na 2,5 mm.Boczek na 10 mm. Karkówkę również poddałem klasyfikacji. Ładne chude mięsko pokroiłem w kostkę 1-1,5 cm, a resztę na 10 mm. PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól 19 g/kg-pieprz biały 1 g/kg-pieprz czarny drobno mielony 2 g/kg-gałka muszkatołowa 0,5 g/kg-czosnek zgnieciony przez praskę 3 g/kg-woda 200 ml-jelita wieprzowe 24/26 WYKONANIEPo klasyfikacji mięso peklujemy w osobnych pojemnikach względem wielkości i rodzaju rozdrabniania, peklujemy zalecaną dawką peklosoli i wkładamy do lodówki w temp. 4-6 st.na 48 godz. Po tym czasie rozdrabniamy jak podałem wyżej. Łączymy wszystkie mięso ze sobą i przyprawiamy, dodajemy wodę dokładnie mieszamy aż masa mięsna będzie dobrze kleista. Teraz nabijamy jelita dość ściśle, odkręcamy pętka na odcinki 20-25 cm. Odwieszamy na kije do osadzenia w temp. pokojowej na 2 godz. lub w chłodnym pomieszczeniu na 10-12 godzin. OSUSZANIE W WĘDZARNIOsuszałem przy dużym ruchu powietrza bez dymu w temp 35-40 st. Osuszałem do momentu aż powierzchnia kiełbaski była całkowicie sucha i ciepła . WĘDZENIE 3 godz. w temp. 50-55 st. PARZENIE Woda 75 st.do uzyskania 68 st w środku kiełbaski. Po parzeniu kiełbaski schłodziłem w zimnej wodzie około 5 min. Następnie kiełbaski ociekły i schowałem do lodówki. Na drugi dzień przystąpiłem do krojenia i degustacji. Kiełbaska jest smaczna i delikatna w konsystencji. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16047-kie%C5%82baska-z-kr%C3%B3lika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Bardzo ładnie wygląda kiełbaska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16047-kie%C5%82baska-z-kr%C3%B3lika/#findComment-628889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Wygląda ciekawie i apetycznie . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16047-kie%C5%82baska-z-kr%C3%B3lika/#findComment-628974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Zmień nazwę na "króliczo - wieprzowa" to będzie bardziej zgodnie z przepisem. Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16047-kie%C5%82baska-z-kr%C3%B3lika/#findComment-629040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zmień nazwę na "króliczo - wieprzowa" to będzie bardziej zgodnie z przepisem.Skąd ta myśl?W recepturze jest królik:wp = 50:50%.Jednak przeważa białko królicze i mięso królicze jest "gwoździem tego przepisu. Zarówno tłuszcz wp jak i mięso są raczej tłem, wymogiem technologicznym a nie istotą Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16047-kie%C5%82baska-z-kr%C3%B3lika/#findComment-629059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 W recepturze jest królik:wp = 50:50%. No właśnie stąd.Gdyby dodatek wieprzowiny był w granicach 20-30 % to jeszcze ujdzie, ale jak jest 50/50 to jest to kiełbasa w połowie wieprzowa i w połowie królicza i nic tu nie przeważa.Wieprzowina nie jest tu dodatkiem a składnikiem połowy kiełbasy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16047-kie%C5%82baska-z-kr%C3%B3lika/#findComment-629063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Września 2019 Czy te proporcje mięsa króliczego i wieprzowego powinny być 1:1 , czy może być przewaga króliczego ?Będę miał dość dużego królika 5-6 kg więc myślę , że mięsa powinno być 3-3.5 kg i czy jeśli będzie po jednym kg boczku i karkówki to będzie ok ?Czy jednak zachować proporcje z przepisu ?Czy boczek ma być tłusty czy lepiej chudy ?Z góry dziękuję za podpowiedzi , bo na dniach robota będzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16047-kie%C5%82baska-z-kr%C3%B3lika/#findComment-641876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 29 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Września 2019 Oczywiście możesz dać więcej królika. Boczek lepiej chudszy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16047-kie%C5%82baska-z-kr%C3%B3lika/#findComment-641918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Września 2019 możesz dać więcej królika. Boczek lepiej chudszy Mięso z królika jest wybitnie chude.Osobiście bym celowała na przeciętą karkówkę i bardziej tłusty boczek.Szczególnie, gdy mięsa króliczego ma być więcej.Wszelki tłuszcz z gryzoni odrzucam. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16047-kie%C5%82baska-z-kr%C3%B3lika/#findComment-641922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Września 2019 (edytowane) Oczywiście możesz dać więcej królika. Boczek lepiej chudszyCzyli można dać więcej ... dzięki . Mięso z królika jest wybitnie chude.Osobiście bym celowała na przeciętą karkówkę i bardziej tłusty boczek.Szczególnie, gdy mięsa króliczego ma być więcej.Wszelki tłuszcz z gryzoni odrzucam. Dzięki EAnno .Mięsa króliczego nie musi być więcej , nie jadłem nigdy i dla tego pytam... czy nie przedobrzę Ta karkówka ma być przecięta wzdłuż czy w poprzek ... jasne że przeciętna Z tym tłuszczem z gryzoni jest coś nie tak ...? Edytowane 29 Września 2019 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16047-kie%C5%82baska-z-kr%C3%B3lika/#findComment-641930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Września 2019 Tłuszcz ma niską teperaturę topnienia Po obróbce termicznej płynie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16047-kie%C5%82baska-z-kr%C3%B3lika/#findComment-641932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Września 2019 Dzięki Arkadiusz za wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16047-kie%C5%82baska-z-kr%C3%B3lika/#findComment-641935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 30 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Września 2019 Wszelki tłuszcz z gryzoni odrzucam. I dobrze robisz ja tego nie zrobiłem a mój królik miał sporo tłuszczu i dlatego kiełbaska wyszła taka pomarszczona mimo hartowania [Dodano: 30 wrz 2019 - 08:45] Tłuszcz ma niską teperaturę topnienia Po obróbce termicznej płynie. To prawda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16047-kie%C5%82baska-z-kr%C3%B3lika/#findComment-641944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.