Skocz do zawartości

Drożdżowe (na słodko i wytrawnie)


Gość Efffa

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo lubię to ciasto, idealne do pasztecików, kulebiaków i różnych wytrawnych przekąsek. Ciasto, które ze względu na małą ilość mleka nie jest bardzo puchate ani nie wyrasta jak buła, a raczej jak krucho-drożdżowe ale w dalszym ciągu delikatne. Cieniutkie, lekkie i bardzo chrupiące. No trzeba je spróbować i tyle :)

 

Grzebienie drożdżowe z pieczarkami i serem

 

Składniki:
Ciasto drożdżowe:
2 szklanki mąki
30 g drożdży świeżych
3 łyżki stopionego masła (45g)
2 jajka
4 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
 
Farsz:
500 g pieczarek
3 cebule
200 g sera żółtego startego na tarce
pieprz, sól
olej
 
Dodatkowo:
jajko
 
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżeczką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajko, stopione, letnie masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ręcznie lub w robocie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1-1,5 h.
 
Przygotować farsz: pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na odrobinie oleju. Do cebuli dodać pieczarki i całość poddusić około 10-15 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać starty ser, dobrze wymieszać.
 
Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować.
 
Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na stolnicy (nawet nie muszę nigdy tego ciasta podsypywać mąką) na prostokąt.
 
Rozsmarować 1/4 farszu  zostawiając wolne brzegi.
 
Zawinąć brzegi na środek (złożyć na tzw. trzy jak list) wzdłuż dłuższej części. Przeciąć na pół.
 
Ostrym nożem naciąć jeden brzeg w ząbki.
 
Każdy grzebień ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, troszkę rozchylając nacięcia.
 
Blaszkę przykryć lnianym ręczniczkiem i zostawić do napuszenia na około 30-40 minut. Przed pieczeniem grzebienie posmarować rozkłóconym jajkiem.
 
Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 35 minut do zrumienienia. Studzić na kratce.
 
Smacznego!

post-93537-0-68464300-1556747735_thumb.jpeg

post-93537-0-94665900-1556747752_thumb.jpeg

post-93537-0-28759900-1556747766_thumb.jpeg

post-93537-0-89448000-1556747788_thumb.jpg

post-93537-0-36921000-1556747808_thumb.jpg

post-93537-0-90850400-1556747827_thumb.jpg

post-93537-0-14464100-1556747844_thumb.jpg

post-93537-0-06526000-1556747868_thumb.jpg

post-93537-0-77388900-1556747882_thumb.jpeg

post-93537-0-91190800-1556747896_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:) Wadne , bede musiala wyprobowac z twojego ciasta ,czesto robie krokiety do barszcz a to roboty duzo :facepalm:

Na jaka mniej wiecej grubosc rozwalkowujesz ciasto?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ak na oko, zależy do czego, ale zazwyczaj 3-5 mm
  dzieki  :)  
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Bułeczki odrywane z pieczarkami

 

Ciasto drożdżowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki stopionego masła (45 g)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Farsz grzybowy/pieczarkowy:
  • 500 g grzybów (pieczarek, mrożonych lub świeżych)
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule
  • jajko
  • pieprz, sól
  • olej
Dodatkowo:
  • jajko
  • mak/sezam
Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajko, stopione, letnie masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ręcznie lub w robocie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1-1,5 h.

 

Przygotować farsz: grzyby oczyścić, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Mrożone wcześniej rozmrozić, jeśli używamy suszonych - wcześniej namoczyć i brać pod uwagę wagę grzybów już namoczonych. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na odrobinie oleju. Do cebuli dodać grzyby i całość poddusić około 20 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać jajko i bułkę tartą, dobrze wymieszać.

 

Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować.

 

Ciasto podzielić na 12 części. Każdą część rozpłaszczyć w dłoni na okrągły placuszek, nałożyć farsz i uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć w formie wyścielonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu.

 

Formę przykryć lnianym ręczniczkiem i zostawić do napuszenia na około 30-40 minut. Przed pieczeniem bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem/sezamem.

 

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 35-40 minut do zrumienienia.

 

Smacznego!

 

post-93537-0-44238900-1558356158_thumb.jpeg

post-93537-0-50806300-1558356167_thumb.jpeg

post-93537-0-89510900-1558356177_thumb.jpeg

post-93537-0-49893800-1558356191_thumb.jpeg

post-93537-0-05599300-1558356204_thumb.jpeg

post-93537-0-65984700-1558356220_thumb.jpeg

post-93537-0-11641500-1558356233_thumb.jpeg

post-93537-0-55807200-1558356246_thumb.jpeg

post-93537-0-93632500-1558356256_thumb.jpeg

post-93537-0-50056300-1558356267_thumb.jpeg

post-93537-0-60213600-1558356276_thumb.jpeg

post-93537-0-78695100-1558356284_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Pyzy na parze z truskawkami

 

Ciasto na pyzy:
400 g mąki
20 g drożdży
2 jaja
50 g stopionego masła
250 ml mleka (3/4 szklanki + 1/4 szklanki)
50 cukru
szczypta soli
 
Dodatkowo:
truskawki (mogą być mrożone)
cukier brązowy
 
Do podania:
owocowe sosy
świeże owoce
słodka śmietanka
jogurt 
cukier
 
Przygotowanie:
Do misy miksera wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli. Mleko podgrzać, w 1/4 szklanki rozpuścić drożdże dodając łyżeczkę cukru. Do reszty ciepłego mleko dodać cukier, wymieszać aż się rozpuści i wlać do misy miksera z mąką. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Na końcu wlać stopione masło i wyrobić ciasto na gładką kulę odchodzącą od misy miksera lub ręki. Misę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1-1,5 h, do podwojenia objętości.
 
Po tym czasie wyrośnięte ciasto krótko zagnieść aby je odgazować, odrywać kawałki ciasta (u mnie po 40 g) rozciągnąć w dłoni, na środek nałożyć jedną dużą truskawkę lub kilka małych, skleić ciasto i uformować pyzę. Pyzy odkładać na tackę posypaną mąką lub ściereczkę, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na około 30 min.
 
W tym czasie uszykować szeroki rondel do gotowania na parze. Wlać 3/4 pojemności wody i wstawić na palnik. Na garnek położyć specjalny wkład do gotowania na parze lub garnek obwiązać gazą. Gdy woda zawrze ułożyć pyzy, przykryć pokrywą (mam taką pokrywę, która służy do przykrywania potraw w mikrofali) i gotować pyzy około 8-10 min w zależności od wielkości.
 
Gotowe pyzy podawać z dodatkami wg uznania: u mnie z sosem truskawkowym - truskawki zmiksowane z odrobiną jogurtu naturalnego i dosłodzone do smaku.
 
Smacznego!
 

post-93537-0-90553300-1561046077_thumb.jpeg

post-93537-0-50914600-1561046101_thumb.jpeg

post-93537-0-02180400-1561046114_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale mi smaka narobilas ..takie kluski na parze to ja wieki nie jadlam ..pamietam jak babcia latem robila z konfitura z wisni ..musze zrobic kiedy ...bo sie zbieram i zbieram :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nieludzkie wstawiać taki widok. Wygląda przepysznie i pięknie.

Dziękuję :)

[Dodano: 20 cze 2019 - 20:57]

Ale mi smaka narobilas ..takie kluski na parze to ja wieki nie jadlam ..pamietam jak babcia latem robila z konfitura z wisni ..musze zrobic kiedy ...bo sie zbieram i zbieram :)

Z konfiturą wiśniową nie robiłam ale robię córci z jagodami albo malinami. Kilka sztuk nadziewam a resztę takie zwykłe, bez nadzienia. Lubimy z mięsem i sosikiem, albo z sosem pieczarkowym

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja z jagodami tez lubie ..wisnie byly u babci w ogrodku wiec zawsze byly tak na szybko po zerwaniu ukrecone z cukrem 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chałka Lampart

 

Składniki:
15 g świeżych drożdży 
60 g cukru 
1 żółtko (białko zostawić do posmarowania chałki)
1/2 łyżeczki soli 
210 ml mleka 
400 g mąki 
80 g roztopionego masła 
Ciasto kakaowe ciemne: 
3 łyżki kakao 
2 łyżki mleka 
Ciasto kakaowe jasne:
1/2 łyżki kakao 
1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach ciepłego mleka i łyżeczce cukru. W misie miksera umieścić mąkę, sól, cukier, żółtko i resztę ciepłego mleka. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Na końcu dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części - jedną część uformować w kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości na 1,5 h.
 
Drugą połowę ciasta ponownie podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 3 łyżki kakao, 2 łyżki mleka i wyrobić gładkie ciasto. Do drugiej części dodać 1/2 łyżki kakao i 1 łyżkę mleka, również wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasta z kakao umieścić w miskach, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości, tak jak ciasto jasne.
 
 
 
 
 
 
 
 
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem - ja używam silikonowej, więc tylko posmarowałam olejem. Po wyrośnięciu ciast każdą kulę odgazować - krótko zagnieść i podzielić każdą na 8 części. Kulkę jaśniejszego kakaowego ciasta uformować w wałeczek długości keksówki. Kulkę ciasta ciemniejszego rozwałkować na długość keksówki, położyć na nim wałeczek jaśniejszego ciasta i zawinąć. Następnie rozwałkować ciasto jasne i zawinąć w nie wcześniej uformowany wałek z ciast kakaowych. Przygotować w ten sposób wszystkie 8 wałeczków. Wałeczki ciasta ułożyć w keksówce, nakryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 40 min.
 
Wierzch chałki posmarować roztrzepanym białkiem. Keksówkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C i piec około 45-50 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu chałkę wystudzić na kratce.
 
Smacznego!

post-93537-0-12004400-1561135512_thumb.jpeg

post-93537-0-52462900-1561135523_thumb.jpeg

post-93537-0-61372200-1561135534_thumb.jpeg

post-93537-0-07950900-1561135547_thumb.jpeg

post-93537-0-63035200-1561135559_thumb.jpg

post-93537-0-54908200-1561135569_thumb.jpg

post-93537-0-55233100-1561135578_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo atrakcyjne to ciasto!!! :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Efffa,  czy taka odmiana wisnia -szklanka czy jak to sie nazywa jeszcze mozna kupic czy juz sie moze skonczyly czy jeszcze nie zaczely ..bylam na targu ale tylko czeresnie sa , :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj wydaje mi się, że na wiśnie to jeszcze za szybko. Nie wiem jakie mam, moje dwa drzewa owocowe jeszcze po dziadku, będą miały conajmniej 40 lat ale one dopiero lekko się czerwienią. Zbieram je zawsze przełom lipca/sierpnia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No wlasnie ja tez mowie ze za wczesnie na szklanki ..ale wytlumacz chlopu  :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:)  :)  :)

No wlasnie dzis mnie przegonil po calym targu w poszukiwaniu ..moze ja skorzystam z patentu Twojego Taty :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Bułki na piwie

 

Składniki:

 

700 g mąki pszennej chlebowej

 

250 ml jasnego piwa

 

200 ml letniej wody

 

25 g świeżych drożdży (lub 12 g suchych)

 

70 g roztopionego masła

 

1,5 łyżeczki soli

 

1 łyżeczka cukru

 

Dodatkowo:

 

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek

 

mak, sezam lub inne ziarna do posypania (u mnie mak, czarny i biały sezam)

 

Przygotowanie:

 

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, zostawić aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, piwo, sól oraz rozpuszczone drożdże w wodzie i zagnieść ciasto, na końcu dodać stopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto odchodzące od misy miksera i dłoni. Wyrabiać dobre 8-10 min. Wyrobione ciasto uformować w kulę i zostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość - na około 1-1,5 h.

 

Po tym czasie ciasto odgazować - zagnieść kilka razy ręką, ciasto podzielić na 15-20 części (ja piekłam z mniejszej ilości składników, więc wyszło mi 12 sztuk po 78 g). Każdą część uformować w bułeczkę i układać na blasze z wyposażenia piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia lub teflonową matą łączeniem do dołu. Bułeczki nakryć lnianą ściereczką i zostawić do napuszenia na 30 min. Po tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200stC z opcją pieczenia góra-dół. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-22 minuty do zarumienienia. Bułeczki wystudzić na kratce.

709433535b49e374a086b6f3965f1a0a.jpgf1093104274b1d60193d4eb15a2b9c35.jpgb893d91d4660488817527f2e1cd0aaad.jpg5702e7a603a7fe8f56b0d4f490e2c3a5.jpg8872202efbeed31aa806f66b8c9af016.jpgdf5b41209a5092fa2b95483adbf3698e.jpg366c226aa02db20b7286a01fb3ead975.jpge670f1a0b401064c0b58a22a6159a7ae.jpg

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Efffa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bułki z przedziałkiem

Składniki:

 

10 g soli

 

5 g cukru

 

1 jajko

 

150 g letniego mleka

 

100 g letniej wody

 

550 g mąki pszennej typ 450

 

20 g świeżych drożdży

 

30 g miękkiego masła

 

Przygotowanie:

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, odstawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, sól, jajko, wodę, dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto. Na końcu dodać miękkie masło i ponownie wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk lub misy miksera. Z ciasta uformować kulę, misę przykryć lnianą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1,5 godziny. 

 

 

Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, odgazować  zagniatając je kilka razy. Ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej części uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć w odstępach na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową złączeniem na dole, przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 30 min do napuszenia. Po tym czasie tępą stroną noża zrobić przedziałek na środku każdej bułeczki, dociskając prawie do samej blachy. Bułeczki ponownie przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200stC przy opcji grzania góra-dół. Po 10 minutach poprawić przedziałek ponownie dociskając tępą stroną noża prawie aż do samej blachy. Bułki wstawić do piekarnika i piec 15-17 min aż do zrumienienia, po upieczeniu bułeczki wystudzić na kratce.

 

 

Smacznego!

 

b5a9b27beac6886b2e644063a9d28f02.jpgcab586ca7789e0857bb0b4bdb356bcc8.jpg74cd6173bdeb6053f837e1524dbaf20f.jpg56fba4e8e94690d3b6ddc1da030cbf18.jpgcb211dd46f5c540100eb77ded280ebdb.jpg22dc8ba9a3d122401f5aa2b454526d49.jpge175936c9579eb683eabdbd287a6af18.jpg

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Efffa, pamietam takie bulki jeszcze z PL chyba u nas nazywaly sie Malgoski i byly z makiem :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bułki z przedziałkiem

Składniki:

 

10 g soli

 

5 g cukru

 

1 jajko

 

150 g letniego mleka

 

100 g letniej wody

 

550 g mąki pszennej typ 450

 

20 g świeżych drożdży

 

30 g miękkiego masła

 

Przygotowanie:

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, odstawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, sól, jajko, wodę, dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto. Na końcu dodać miękkie masło i ponownie wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk lub misy miksera. Z ciasta uformować kulę, misę przykryć lnianą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1,5 godziny.

 

 

Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, odgazować zagniatając je kilka razy. Ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej części uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć w odstępach na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową złączeniem na dole, przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 30 min do napuszenia. Po tym czasie tępą stroną noża zrobić przedziałek na środku każdej bułeczki, dociskając prawie do samej blachy. Bułeczki ponownie przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200stC przy opcji grzania góra-dół. Po 10 minutach poprawić przedziałek ponownie dociskając tępą stroną noża prawie aż do samej blachy. Bułki wstawić do piekarnika i piec 15-17 min aż do zrumienienia, po upieczeniu bułeczki wystudzić na kratce.

 

 

Smacznego!

 

b5a9b27beac6886b2e644063a9d28f02.jpgcab586ca7789e0857bb0b4bdb356bcc8.jpg74cd6173bdeb6053f837e1524dbaf20f.jpg56fba4e8e94690d3b6ddc1da030cbf18.jpgcb211dd46f5c540100eb77ded280ebdb.jpg22dc8ba9a3d122401f5aa2b454526d49.jpge175936c9579eb683eabdbd287a6af18.jpg

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

U nas to poznańskie albo wrocławskie. Choć wrocławskie też są sprzedawane w formie tak jak krótka paryska z nacięciami, ale ciasto ma z jajkiem. Typowe poznańskie natomiast są raczej bez dodatku jajka.

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.