Gość Efffa Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Maja 2019 Bardzo lubię to ciasto, idealne do pasztecików, kulebiaków i różnych wytrawnych przekąsek. Ciasto, które ze względu na małą ilość mleka nie jest bardzo puchate ani nie wyrasta jak buła, a raczej jak krucho-drożdżowe ale w dalszym ciągu delikatne. Cieniutkie, lekkie i bardzo chrupiące. No trzeba je spróbować i tyle Grzebienie drożdżowe z pieczarkami i serem Składniki:Ciasto drożdżowe:2 szklanki mąki30 g drożdży świeżych3 łyżki stopionego masła (45g)2 jajka4 łyżki mleka1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli Farsz:500 g pieczarek3 cebule200 g sera żółtego startego na tarcepieprz, sólolej Dodatkowo:jajko Przygotowanie:Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżeczką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajko, stopione, letnie masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ręcznie lub w robocie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1-1,5 h. Przygotować farsz: pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na odrobinie oleju. Do cebuli dodać pieczarki i całość poddusić około 10-15 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać starty ser, dobrze wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować. Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na stolnicy (nawet nie muszę nigdy tego ciasta podsypywać mąką) na prostokąt. Rozsmarować 1/4 farszu zostawiając wolne brzegi. Zawinąć brzegi na środek (złożyć na tzw. trzy jak list) wzdłuż dłuższej części. Przeciąć na pół. Ostrym nożem naciąć jeden brzeg w ząbki. Każdy grzebień ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, troszkę rozchylając nacięcia. Blaszkę przykryć lnianym ręczniczkiem i zostawić do napuszenia na około 30-40 minut. Przed pieczeniem grzebienie posmarować rozkłóconym jajkiem. Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 35 minut do zrumienienia. Studzić na kratce. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Maja 2019 Wadne , bede musiala wyprobowac z twojego ciasta ,czesto robie krokiety do barszcz a to roboty duzo Na jaka mniej wiecej grubosc rozwalkowujesz ciasto? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Maja 2019 Tak na oko, zależy do czego, ale zazwyczaj 3-5 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Maja 2019 ak na oko, zależy do czego, ale zazwyczaj 3-5 mm dzieki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Maja 2019 Bułeczki odrywane z pieczarkami Ciasto drożdżowe:2 szklanki mąki30 g drożdży świeżych3 łyżki stopionego masła (45 g)2 jajka4 łyżki mleka1 łyżka cukru1 łyżeczka soliFarsz grzybowy/pieczarkowy:500 g grzybów (pieczarek, mrożonych lub świeżych)2-3 łyżki bułki tartej2 cebulejajkopieprz, sólolejDodatkowo:jajkomak/sezam Przygotowanie:Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajko, stopione, letnie masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ręcznie lub w robocie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1-1,5 h. Przygotować farsz: grzyby oczyścić, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Mrożone wcześniej rozmrozić, jeśli używamy suszonych - wcześniej namoczyć i brać pod uwagę wagę grzybów już namoczonych. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na odrobinie oleju. Do cebuli dodać grzyby i całość poddusić około 20 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać jajko i bułkę tartą, dobrze wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować. Ciasto podzielić na 12 części. Każdą część rozpłaszczyć w dłoni na okrągły placuszek, nałożyć farsz i uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć w formie wyścielonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Formę przykryć lnianym ręczniczkiem i zostawić do napuszenia na około 30-40 minut. Przed pieczeniem bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem/sezamem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 35-40 minut do zrumienienia. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Bułeczki jogurtowe od Halusi U mnie formowane, bo lubię takie https://rozmaitoscikulinarnehalusizosi.blogspot.com/2019/05/bueczki-jogurtowe.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 20 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Czerwca 2019 Pyzy na parze z truskawkami Ciasto na pyzy:400 g mąki20 g drożdży2 jaja50 g stopionego masła250 ml mleka (3/4 szklanki + 1/4 szklanki)50 cukruszczypta soli Dodatkowo:truskawki (mogą być mrożone)cukier brązowy Do podania:owocowe sosyświeże owocesłodka śmietankajogurt cukier Przygotowanie:Do misy miksera wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli. Mleko podgrzać, w 1/4 szklanki rozpuścić drożdże dodając łyżeczkę cukru. Do reszty ciepłego mleko dodać cukier, wymieszać aż się rozpuści i wlać do misy miksera z mąką. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Na końcu wlać stopione masło i wyrobić ciasto na gładką kulę odchodzącą od misy miksera lub ręki. Misę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1-1,5 h, do podwojenia objętości. Po tym czasie wyrośnięte ciasto krótko zagnieść aby je odgazować, odrywać kawałki ciasta (u mnie po 40 g) rozciągnąć w dłoni, na środek nałożyć jedną dużą truskawkę lub kilka małych, skleić ciasto i uformować pyzę. Pyzy odkładać na tackę posypaną mąką lub ściereczkę, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na około 30 min. W tym czasie uszykować szeroki rondel do gotowania na parze. Wlać 3/4 pojemności wody i wstawić na palnik. Na garnek położyć specjalny wkład do gotowania na parze lub garnek obwiązać gazą. Gdy woda zawrze ułożyć pyzy, przykryć pokrywą (mam taką pokrywę, która służy do przykrywania potraw w mikrofali) i gotować pyzy około 8-10 min w zależności od wielkości. Gotowe pyzy podawać z dodatkami wg uznania: u mnie z sosem truskawkowym - truskawki zmiksowane z odrobiną jogurtu naturalnego i dosłodzone do smaku. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Czerwca 2019 Ale mi smaka narobilas ..takie kluski na parze to ja wieki nie jadlam ..pamietam jak babcia latem robila z konfitura z wisni ..musze zrobic kiedy ...bo sie zbieram i zbieram Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 20 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Czerwca 2019 To nieludzkie wstawiać taki widok. Wygląda przepysznie i pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 20 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Czerwca 2019 To nieludzkie wstawiać taki widok. Wygląda przepysznie i pięknie.Dziękuję [Dodano: 20 cze 2019 - 20:57]Ale mi smaka narobilas ..takie kluski na parze to ja wieki nie jadlam ..pamietam jak babcia latem robila z konfitura z wisni ..musze zrobic kiedy ...bo sie zbieram i zbieram Z konfiturą wiśniową nie robiłam ale robię córci z jagodami albo malinami. Kilka sztuk nadziewam a resztę takie zwykłe, bez nadzienia. Lubimy z mięsem i sosikiem, albo z sosem pieczarkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Czerwca 2019 ja z jagodami tez lubie ..wisnie byly u babci w ogrodku wiec zawsze byly tak na szybko po zerwaniu ukrecone z cukrem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 20 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Czerwca 2019 Moje wisienki już się czerwienią właśnie podejrzałam przez okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 21 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Czerwca 2019 Chałka Lampart Składniki:15 g świeżych drożdży 60 g cukru 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania chałki)1/2 łyżeczki soli 210 ml mleka 400 g mąki 80 g roztopionego masła Ciasto kakaowe ciemne: 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka Ciasto kakaowe jasne:1/2 łyżki kakao 1 łyżka mlekaPrzygotowanie:Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach ciepłego mleka i łyżeczce cukru. W misie miksera umieścić mąkę, sól, cukier, żółtko i resztę ciepłego mleka. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Na końcu dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części - jedną część uformować w kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości na 1,5 h. Drugą połowę ciasta ponownie podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 3 łyżki kakao, 2 łyżki mleka i wyrobić gładkie ciasto. Do drugiej części dodać 1/2 łyżki kakao i 1 łyżkę mleka, również wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasta z kakao umieścić w miskach, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości, tak jak ciasto jasne. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem - ja używam silikonowej, więc tylko posmarowałam olejem. Po wyrośnięciu ciast każdą kulę odgazować - krótko zagnieść i podzielić każdą na 8 części. Kulkę jaśniejszego kakaowego ciasta uformować w wałeczek długości keksówki. Kulkę ciasta ciemniejszego rozwałkować na długość keksówki, położyć na nim wałeczek jaśniejszego ciasta i zawinąć. Następnie rozwałkować ciasto jasne i zawinąć w nie wcześniej uformowany wałek z ciast kakaowych. Przygotować w ten sposób wszystkie 8 wałeczków. Wałeczki ciasta ułożyć w keksówce, nakryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 40 min. Wierzch chałki posmarować roztrzepanym białkiem. Keksówkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C i piec około 45-50 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu chałkę wystudzić na kratce. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Czerwca 2019 Bardzo atrakcyjne to ciasto!!! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 21 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Czerwca 2019 ciasto!!! bardziej buła niż ciasto, mało słodkie - na kolację lub śniadanko z masełkiem i konfiturką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Czerwca 2019 @Efffa, czy taka odmiana wisnia -szklanka czy jak to sie nazywa jeszcze mozna kupic czy juz sie moze skonczyly czy jeszcze nie zaczely ..bylam na targu ale tylko czeresnie sa , Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Czerwca 2019 Oj wydaje mi się, że na wiśnie to jeszcze za szybko. Nie wiem jakie mam, moje dwa drzewa owocowe jeszcze po dziadku, będą miały conajmniej 40 lat ale one dopiero lekko się czerwienią. Zbieram je zawsze przełom lipca/sierpnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Czerwca 2019 No wlasnie ja tez mowie ze za wczesnie na szklanki ..ale wytlumacz chlopu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Czerwca 2019 To go wyślij i niech szuka ???? a mi się przypomniało jak mama kiedyś tatę wysłała po wiśnie szklanki, przyniósł wiśnie i 6 szklanek w komplecie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Czerwca 2019 No wlasnie dzis mnie przegonil po calym targu w poszukiwaniu ..moze ja skorzystam z patentu Twojego Taty Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Ladne toTwoje drozdzowe :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Bułki na piwie Składniki: 700 g mąki pszennej chlebowej 250 ml jasnego piwa 200 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży (lub 12 g suchych) 70 g roztopionego masła 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek mak, sezam lub inne ziarna do posypania (u mnie mak, czarny i biały sezam) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, zostawić aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, piwo, sól oraz rozpuszczone drożdże w wodzie i zagnieść ciasto, na końcu dodać stopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto odchodzące od misy miksera i dłoni. Wyrabiać dobre 8-10 min. Wyrobione ciasto uformować w kulę i zostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość - na około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto odgazować - zagnieść kilka razy ręką, ciasto podzielić na 15-20 części (ja piekłam z mniejszej ilości składników, więc wyszło mi 12 sztuk po 78 g). Każdą część uformować w bułeczkę i układać na blasze z wyposażenia piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia lub teflonową matą łączeniem do dołu. Bułeczki nakryć lnianą ściereczką i zostawić do napuszenia na 30 min. Po tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200stC z opcją pieczenia góra-dół. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-22 minuty do zarumienienia. Bułeczki wystudzić na kratce. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Bułki z przedziałkiemSkładniki: 10 g soli 5 g cukru 1 jajko 150 g letniego mleka 100 g letniej wody 550 g mąki pszennej typ 450 20 g świeżych drożdży 30 g miękkiego masła Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, odstawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, sól, jajko, wodę, dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto. Na końcu dodać miękkie masło i ponownie wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk lub misy miksera. Z ciasta uformować kulę, misę przykryć lnianą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, odgazować zagniatając je kilka razy. Ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej części uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć w odstępach na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową złączeniem na dole, przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 30 min do napuszenia. Po tym czasie tępą stroną noża zrobić przedziałek na środku każdej bułeczki, dociskając prawie do samej blachy. Bułeczki ponownie przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200stC przy opcji grzania góra-dół. Po 10 minutach poprawić przedziałek ponownie dociskając tępą stroną noża prawie aż do samej blachy. Bułki wstawić do piekarnika i piec 15-17 min aż do zrumienienia, po upieczeniu bułeczki wystudzić na kratce. Smacznego! Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 @Efffa, pamietam takie bulki jeszcze z PL chyba u nas nazywaly sie Malgoski i byly z makiem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Bułki z przedziałkiemSkładniki: 10 g soli 5 g cukru 1 jajko 150 g letniego mleka 100 g letniej wody 550 g mąki pszennej typ 450 20 g świeżych drożdży 30 g miękkiego masła Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, odstawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, sól, jajko, wodę, dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto. Na końcu dodać miękkie masło i ponownie wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk lub misy miksera. Z ciasta uformować kulę, misę przykryć lnianą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, odgazować zagniatając je kilka razy. Ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej części uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć w odstępach na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową złączeniem na dole, przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 30 min do napuszenia. Po tym czasie tępą stroną noża zrobić przedziałek na środku każdej bułeczki, dociskając prawie do samej blachy. Bułeczki ponownie przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200stC przy opcji grzania góra-dół. Po 10 minutach poprawić przedziałek ponownie dociskając tępą stroną noża prawie aż do samej blachy. Bułki wstawić do piekarnika i piec 15-17 min aż do zrumienienia, po upieczeniu bułeczki wystudzić na kratce. Smacznego! Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu TapatalkaU nas to poznańskie albo wrocławskie. Choć wrocławskie też są sprzedawane w formie tak jak krótka paryska z nacięciami, ale ciasto ma z jajkiem. Typowe poznańskie natomiast są raczej bez dodatku jajka. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.