MlKl Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Soda kaustyczna rozpusci bez problemu.Tylko uzywaj rekawic gumowych i okularow roboczych bo roztwor jest silnie zracy.Na opakowaniu pisze w jakiej ilosci wody rozpuscic, zrob roztwor troche mocniejszay niz zalecaja,zostaw DG w roztworze na dzien lub dwa. Ja po wedzeniu rozbieram generator dymu,mam dzieki pomocy Rogera jego GD,i zostawiam w roztworze do nastepnego wedzenia.WaldekA ja przed kolejnym wędzeniem wysypuję popiół z popielnika i następuję kolejne zrębki Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Jestem na etapie modernizacji mojej malej wędzarni Masterbuilt. Chodzi mi o cyrkulacje dymu która jest wskazana, a wręcz zalecana przez bardziej doświadczonych na tym forum. Rozumiem ze najlepszym rozwiązaniem byłoby zamontowanie np. silniczka od piekarnika, ale szukając czegoś do ogrodu wpadł mi w oko taki rozpylacz. Czy zamontowanie tego "wynalazku" w malutkiej 30" domowej wędzarni do DG zda egzamin ? Oczywiście można powiększyć otwory wylotowe, żeby pompa od DG się nie dławiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Nie zda egzaminu, dym nie jest pompowany, tylko zasysany minimalnym podciśnieniem. Średnica rury dymowej to minimum 3/4 cala, dysze zraszacza mają poniżej milimetra średnicy. Bardziej chodzi o ruch powietrza/dymu w komorze pomiędzy wędzonkami. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Czy zamontowanie tego "wynalazku" w malutkiej 30" domowej wędzarni do DG zda egzamin ? Wg mnie NIE zadziała, bo ciśnienie, a co za tym idzie i prędkość przepływu dymu jest mała i pomimo skierowania otworów w różnych kierunkach i tak w odległości kilku cm od wylotu z "rozpylacza" dym będzie unosił się pionowo w górę.Jeżeli chcesz mieć dym na całej płaszczyźnie wędzarni, to nad wylotem DG umieszczasz blachę z otworami o wielkości trochę mniejszej od wędzarni. W ten sposób dym będzie się rozchodził pod blachą i przez wszystkie otwory na całej powierzchni "przechodził", pod warunkiem, że DG będzie wytwarzał odpowiednią ilość dymu, bo jak będzie za mało to pomimo blachy dym będzie wędrował tylko najbliższymi otworami i tu wentylator to jedyne rozwiązanie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Dziękuje bardzo za fachowe wyjaśnienie tematu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Takie dysze dym zatkałby w 10 minut.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Testy dalsze Hanhi2 -dodany dodatkowy otwór 8mm oryginalny też 8 a nie 10.Wynik znacznie lepszy ale jeszcze za mały wydatek , zbyt mały jest przepływ wylotowy dymu. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Testy dalsze Hanhi2 - Muski mam prośbę, czy mógłbyś zrobić zdjęcie całego Hanhi2, u mnie jakoś inaczej to wygląda, no chyba ze mnie coś przymuliło. Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 u mnie jakoś inaczej to wygląda Oczywiście ,że inaczej - to jest jednostka zasypowa i zmieniony element podawania dymu. Bez oczyszczacza /odstojnika i filtru. Sam DG jest duży ale oryginał podaje mało dymu, za to dymi dobę . Owszem do zimnego wędzenia wręcz idealny .Testuję i staram się znaleźć tzw wąskie gardło. Wg mnie zapewne jest to wylot dymu 15 mm - zdarzało się podrzucenie pokrywy, zapewne też tak masz . W komorze zasypowej jest b.dużo dymu -problem z odbiorem. Zarówno dysza V 4mm (o 2mm zapomnieć), jak i nadmuch bezpośredni (zrobił sobie też MIKI) nie nadążają z odbiorem. Do komór 150-250l z tą modyfikację wystarczy.Masz fotki w necie - sprzęcior dostarczony z importu prywatnego Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Tam jest wyjście 0,5 cala? Próbowałeś z wentylatorem promieniowym? IMHO jest wydajniejszy od pompki, nawet mocnej. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Tam jest wyjście 0,5 cala? Próbowałeś z wentylatorem promieniowymNiestety 15 mm - tak ale trochę inną techniką Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Muski dziękuje bardzo za wyjaśnienie, mam jeszcze pytanie, czy do malutkiej wędzarni 30" musze zrobić jakieś modyfikacje? Czy zostawić tak jak jest i wystarczy Hanhi 2 do tak małej wędzarni czy jednak szukać czegoś mocniejszego? Ostatnio wpadł mi w oko taki DG jednak koszt na ebay.com jest trochę wysoki 164$, też z Rosji, ale z chęcią posłucham Twojej jak i innych doświadczonych "zadymiarzy" Niestety znowu będę musiał prosić znajomego tak jak w przypadku Hanhi2, nie chcą wysyłać do PL.Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 musze zrobić jakieś modyfikacje? Nie absolutnie nic , zasypujesz i wędzisz Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Hanhi2 jest widać tylko do zimnego wędzenia, i być może nie warto go przerabiać. Żeby osiągnąć dużą wydajność dymienia trzeba zwiększyć ilość powietrza, dostarczanego do DG, nie zwiększając prędkości przepływu tegoż powietrza przez rzeczony DG. Przy średnicy 130 mm mam po dwa otwory zapałowe fi 12 mm po obu stronach komory. I wcale to nie jest za dużo. Zjeżdżając z obrotami wentylatora na minimum ledwo co dymi. Dodatkowy otwór jest w króćcu odbierającym dym Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Musaki, MIKI, nie chce nabijać sobie licznika, a z drugiej strony nie wypada nie podziękować, Dziękuje za cenne uwagi, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) jakoś inaczej to wyglądaNo inaczej ,masz model premium Дымогенератор Ханхи 2 (Hanhi 2) « Каталог (mirovar.ru) Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 No inaczej ,masz model premium Właśnie ta wersja do mnie jedzie , Czytałem wszystkie Twoje posty na temat Hanhi2, dzisiaj zobaczyłem zdjęcia z przeróbki i myślałem że też będę musiał przerabiać, uspokoiłeś mnie że do małej wędzarni w zupełności wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 będę musiał przerabiać, uspokoiłeś mnie że do małej wędzarni w zupełności wystarczy Tak ja napisał Muski hanchi2 ma wystarczającą wydajność dymu do tak małych wędzarni jak Twoja, więc nie będziesz musiał nic kombinować. Dużą zaleta tej konstrukcji jest to, że po odpaleniu zapominasz o nim do końca wędzenia, nic się nie zawiesza, nie zapala a ponadto na pełnym zasypie będzie bardzo długo pracował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belizariusz Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 (edytowane) A ja przed kolejnym wędzeniem wysypuję popiół z popielnika i następuję kolejne zrębki Wierzę w to, co napisał @MlKl. Dziś odpaliłem DG zrobiony według Jego planów. Tym razem miałem zamontowany popielnik i ruszt. Po wypaleniu się zrębków, odczekaniu aż ustrojstwo ostygnie, wysypałem pozostałości, lekko przeciągnąłem szczotką drucianą wnętrze komory zasypowej i rurkę dymową i to wszystko. Jutro zamierzam znowu wędzić tym "wyczyszczonym" dymogeneratorem. Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez Belizariusz Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Jak napędzasz to kompresorem od samochodu, to zamontuj jakiś zawór ograniczający wydajność, za dużo dymu nie robi dobrze. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belizariusz Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 (edytowane) Jak napędzasz to kompresorem od samochodu, to zamontuj jakiś zawór ograniczający wydajność, za dużo dymu nie robi dobrze. Napędzałem DG kompresorem przeznaczonym do materaców i kół rowerowych. Użyłem go tylko do celów testowych, po złożeniu nowego DG. Przy okazji sprawdzałem też, jak ten nowy DG będzie działał z pompką akwariową, której z powodzeniem używam do mojego małego dymogeneratora. Niestety, pompka słabo sobie radzi z tym nowym, dużym DG. Co się tyczy kompresora, to zmniejszyłem jego moc regulatorem napięcia, który pierwotnie był przeznaczony do wentylatora służącego do obsuszania wyrobów w wędzarce. Ten kompresor to nie jest jednak sprzęt, który spełnia swoje zadanie. Nawet przy niewielkiej mocy jest głośny, a podczas dmuchania bardzo się nagrzewa. Poza tym przy stłumionym nadmuchu żarzenie zrębek przebiega za słabo. Po jakimś czasie dymienie zaczyna zmniejszać intensywność. Zamiast tego do komory zasypowej generowany jest żółty dym. Zwiększenie mocy z kolei, powoduje wytworzenie ogromnej ilości dymu, co w przypadku mojej małej wędzarki jest niepożądane. Jak słusznie zauważyłeś, większa ilość dymu niekoniecznie przekłada się na poprawę procesu wędzenia.Wiatrak komputerowy na pewno będzie lepszym rozwiązaniem, niż ten kompresorek. Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez Belizariusz Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Do pompki musi być na końcu rurki dysza ok 2 mm, wtedy dopiero działa. Testuję twój patent na ruszt - na razie wygląda to bardzo obiecująco, temperatura wewnątrz DG spadła o sto stopni, a dymu jest więcej. [Dodano: 19 kwi 2021 - 22:16]Tak to wygląda [Dodano: 19 kwi 2021 - 22:18]Widok od góry Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belizariusz Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Do pompki musi być na końcu rurki dysza ok 2 mm, wtedy dopiero działa. Dysza ? Jaka dysza ? Na końcu rurki napowietrzającej w rurze dymowej ? Czy mógłbyś zamieścić zdjęcie ?Ja natomiast poszukuję odpowiedniego materiału na ruszt do nowego dymogeneratora. Siatka do koszyczka zanętowego, której użyłem, jest w jednym pasku szerokości 6 cm. O ile ta szerokość w przypadku mojego mniejszego DG jest odpowiednia do szczelnego zakrycia przekroju rury dymowej, to jest niewystarczająca w przypadku tego większego DG. Po zasypaniu zrębek, spadają na dno popielnika i klapa. Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Tak, na końcu rurki.Używałem dyszy od pistoletu do przedmuchiwania.[Dodano: 20 kwi 2021 - 09:25]Ruszty dobrze się spawa z drutu 4 mm Ten ma oczka 13x13 mm i wcale nie są za duże, tylko przed napełnianiem kładę na nich kawałek ręcznika papierowego. Papier się spali, i popiół spada do popielnika, niespalone zrębki się klinują. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belizariusz Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Tak, na końcu rurki. Używałem dyszy od pistoletu do przedmuchiwania. Spróbuje na początek bez dyszy, zaciskając końce rurki. Nie mam takiego pistoletu, żeby wykorzystać jego dyszę. Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.