roj61 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Czerwca 2008 WitamOd kilku tygodni zaczytuję się w podawanych przepisach, śliniąc się namiętnie :tongue: Ale do rzeczy.W sobote mam zamiar uwedzic swój pierwszy baleronik.Mięsko pekluje sie już od tygodnia. Ostatnie wiatry obłamały mi kilka grubszych gałęzi z gruszy i jabłonki.Na połamanych konarach znajdują się małe, nie do końca rozwinięte owoce - sliweczki i jabłuszka.Oczywiście jest też troszke uschłych listków ( gałęzie złamane około tygodnia temu).I tu moje pytanie : czy mozna do wędzenia uzyć gałązek z tymi owocami ?Nie chciałbym zepsuć swojego pierwszego mięska takim "drobiazgiem".Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Witaj!!Drogi kolego jak zaczniesz wędzić staraj się, aby drewno było czyste bez żadnych owoców!!!Pozdrawiam. Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-36025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Czerwca 2008 roj61, najlepiej do wędzenia stosować drewno suche, okorowane i sezonowane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-36029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Witaj!! Drogi kolego jak zaczniesz wędzić staraj się, aby drewno było czyste bez żadnych owoców!!! Pozdrawiam. Dziekuję miałem watpliwości co do tych owoców Co do drewna, czy można użyć drewna grabowego ? Mam kilka pieńków, "sezonowanych" ponad dwa lata na ogródku :P Nie są spróchniałe, ale są baaaaardzo twarde :sad: Tak na marginesie, popełniłem juz trzy wyroby z szynkowara Oczywiście ... były ..słone, ale i tak lepsze od kupionych :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-36030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Czerwca 2008 grabina to jedno z lepszych energetycznie drzew liściastych - polecam Ci ją wykorzystać do wytwarzania żaru przed wędzeniem Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-36031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Grabinę możesz brać spokojnie do wędzenia. Najwyżej będziesz miał, po tym drewnie troszkę jaśniejsze wędzonki. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-36032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adwokat Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Witam. Ja zazwyczaj wędzę na drewnie owocowym. I tu zaznaczam drewnie . Drewno to drewno. Jako leśnik z zawodu powiem, że drewno to drzewo, które nie ma gałęzi.... Ale do naszego celu nadaje się tylko ""drewno!"" znaczy, bez wszystkich innych liści, pozostałości owców i innych. Jeśli masz grabinę, użyj śmiało wzbogacając okorowanymi kawałkami twej po nawałnicowej spuścizny (okorowanymi!). Pozdrawiam. adwokat Cytuj Pozdrawiam. adwokat Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-36047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aaadam Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Dlaczego piszecie, że drewno ma być bez liści i owoców? W czym one przeszkadzają? Cytuj [you] zapraszam na forum www.wspolnota.net.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-36050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Czerwca 2008 że drewno to drzewo, które nie ma gałęzi....a ja myślałem że drewno to ścięte drzewo , powiedz mi w takim razie jeśli słowem leśnika czy dąb, to drewno tylko z pnia bo reszta to gałęzie czasem średnicy 50 i więcej bo dla mnie to też drewno ewentualnie kora i liscie to już nie drewno no ale ja nie jestem leśnikiem :wink: ps a jak wędzę gałeziami to już nie wędzę drewnem :shock: to znaczy czym wędzę :question: Pedro może Ty mi to wyjaśnisz boś fachman w obróbce leśnej (czy tak jakoś podobnie) Pozdrawiam serdecznie JASIU Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-36051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Bardzo dziękuję za wszystkie rady.Na wszelki wypadek zrezygnuję z tych wiatrołomów Dziś po pracy wyciągam karkóweczkę z zalewy i czas na ociekanie Do rana powinno wykapać wszystko czego za dużo.Tak się tylko zastanawiam czy 7 dni w zalewie to nie za mało ?Mięsko w stanie początkowym ważyło 0,8 kg (pierwsza próba na małym kawałku),a peklowanie tylko w zalewie bez nastrzykiwania. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-36054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Pedro może Ty mi to wyjaśnisz boś fachman w obróbce leśnej (czy tak jakoś podobnie) Drzewo to jest to co rośnie i żyje. Drewno zaś to surowiec pozyskiwany z drzew właśnie. Nie mówimy o drzewie do wędzenia tylko o drewnie. Kiedyś, podczas pobierania nauk, Pan Profesor, za pomyłkę drewna z drzewem stawiał od razu pałę. Jasiu !! Gałęzie to też drewno. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-36057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adwokat Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Witam. Ot i Pedo wyjaśnił wszystko przede mną... Pozdrawiam. adwokat Cytuj Pozdrawiam. adwokat Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-36065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Gałęzie to też drewno. :grin: :wink: taką miałem nadzieje, ale ten post zacytowany niżej hmm... rozbroił mnie Drewno to drewno. Jako leśnik z zawodu powiem, że drewno to drzewo, które nie ma gałęzi. Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-36066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Drewno czy drzewo do wędzenia. Obie formy poprawne ale wolę używać wyraz drewno. Chociaż jadąc do lasu zawsze mówią jedziemy po drzewo np na stodołę Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-36076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Witam ponownieWiem, że to troszke nie w temacie jaki zacząłem, ale nie chcę pisac kilku postów na różne tematy.Karkóweczka juz obsycha, miesko jest tak kruche, że chciałoby sie je juz zjeść Jest tylko jeden "problem" - jest troszke słonawe ..Wiem, że w czasie obsuszania i wędzenia jak straci jeszcze troszke wilgoci, ta słonawość sie powiększy. Czy w czasie parzenia część soli zostanie "wyciągnięta" ?Czy lepiej troszke wymoczyć ?Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-36096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Witam Zapewne w trakcie parzenia się trochę wymoczy . Moim zdaniem tak zostaw a na następny raz będziesz wiedział co masz zrobić tym bardziej piszesz że już jest proces obsuszania . Jeżeli chodzi o wędzenie to ja zawsze wędzę drewnem wy sezonowanym parę lat w moim przypadku jest to dębina , buczyna a na koniec daję troszkę owoców jałowca . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-36130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 29 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Czerwca 2008 Witam Oto efekt mojego pierwszego wedzenia Dziekuje za podpowiedzi, na 100 % jeszcze nie raz będę pytał :grin: Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-36167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Oto efekt mojego pierwszego wedzenia witam, roj61 gratuluję udanego baleroniku, następne bedą coraz lepsze. korzystając z dyskusji na temat zastosowania nietypowego drewna do wędzenia, mam pytanie, czy ktoś z Kolegów próbował wędzić na drewnie z czeremchy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-37803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Przyjmij taką zasadę - wędzimy drewnem twardym, czyli im drewno jest twardsze (dąb, buk, olszyna, akacja, drewno z drzew owocowych itp.), tym efekt wędzenia lepszy. Czeremcha, bez itp. stoją w tej hierarchii dośc nisko. Dodatkowo czeremcha zawiera olejki eteryczne, które nie kazdy toleruje.Taka klasyfikacja wynika z prawideł chemii i fizyki spalania. Drewno twarde pali sie wolniej i dłużej, co pozwala swobodnie utrzymać temperaturę w wędzarni. Wydziela mało dymu, ale za to bardziej wartościowego (nie zawiera tak dużych ilości substancji dla nas szkodliwych, jak drewno miękkie np. lipa), i nadaje wędzonkom bardzo ładny kolor (oczywiście różny w zależności od użytego do wędzenia rodzaju drewna). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-37804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Podczepie sie troszke bo pytanie w klimacie drewna:)) mam posztaplowane, pocięte kawałki drzew (wiśnia, jabłoń, gruszka, śliwka) ostatnio zobaczylem ze na paru (3) kawałkach (ala pieńkach) pojawił sie biały nalot na słojach. Czy drewno te jeszcze sie nada do wedzenia (przypuszczam ze to od deszczu) jest daszek ale jak a boku zaciąga to troche z przodu moczy. Drzewo lezy juz 2-3 lata.Czy to zaraźliwe czy wywalic te kawałkiz tym nalotem aby sie nie przeniosło na inne.Reszta drzewa wygląda na bardzo zdrowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-37883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Wywal. Resztę drewna przesztapluj i dobrze osusz. Zużyj jak najszybciej. Gdybyś już podczas rozgrzewania wędzarni wyczuł obcy, dość intensywny zapach stęchlizny - drewno nie nadaje sie do wędzenia. Za długo czekałeś. :wink: Możesz poobcinać skazone końcówki i zobaczyć co będzie sie działo podczas spalania. Drewno z drzew owocowych, choć jest twarde, jest także bardziej podatne np. od olchy na zagrzybienie spowodowane zawilgoceniem (zbyt długim i niewłasciwym przechowywaniem), co wynika z rodzaju podłoża na którym rośnie i struktury samego drewna. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-37884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 wiec przesztapluje te moje złoto i sprawdze reszte w dalszych szeregach:)te co sa zabielone odetne z 15cm a reszte moze piłą potne jak najciasniej na trociny poprosu do zagęszczania dymu. Dobrze ze mam jeszcze dwie wielkie jabłonie do wyciecia i wisnie jedna to z drzewem stoje dosc dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-37885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Nie uzywaj trocin z drewna cietego piłą spalinową. Trociny te zawieraja resztki oleju do smarowania łańcucha piły i nie nadają się do wędzenia, mimo tego, że uzyty olej jest olejem ekologicznym ulegającym biodegradacji. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-37886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 no fakt na to niewpadlem;/ wiekszosc drzewa mam ciente pila elektryczna ale łancuch smarowany jest olejem. Psiak.. wszystko jeszcze raz do obrzezania?Jaki człek niedouczony jednak:( Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-37887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Drewna możesz używać. :wink: Zakaz dotyczy jedynie trocin i wiórów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1629-dym-z-owoc%C3%B3w/#findComment-37888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.