grzes855 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Dzisiaj po raz pierwszy doznałem tak "odczuwalnej" porażki w moich poczynaniach wędliniarskich. Przygotowywałem się do wyrobu pod nazwą szynkowa drobiowa. Wczoraj zakupiłem odpowiednią ilość kurczaków świeżych(były w lodzie) z ubojni. obrałem mięska i skórki posegregowałem do naczyń ze stali nierdzewnej zadałem odpowiednią ilość peklosoli ze solą wyrobiłem i do lodówki na noc. Do jednego z naczyń wbiłem sondę termometru elektronicznego aby przy tych upałach kontrolować temperaturę mięsa, dziś rano chciałem przystąpić do dalszego wyrobu, termometr wskazywał temperaturę mięska 3,7 stopnia C lecz po otwarciu lodówki już poczułem że coś jest nie tak mięso cuchnęło na kilometr smród był okrutny tak potężny że mój czworonóg nawet na nie nie spojrzał a jest totalnym padlinożercą i tak moi drodzy 8kg mięsa do utylizacji. Uwaga na upały. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1631-totalna-pora%C5%BCka-uwaga-upa%C5%82y/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Czerwca 2008 W opisanej sytuacji należało chłodzić mięso w mniejszych porcjach lub przenieść do zamrażarki, podmrozić, przemieszać i jeszcze potrzymać jakiś czas w zamrażarce i dopiero gdy będzie należycie wystudzone ( w lato 2-4 C), umieścić w lodówce.Zapakowałeś mięso do jednego naczynia o temperaturze bliskiej 20 C, pomimo dodatku soli skończyło się tak jak pisałeś.Nasze lodówki nie są przeznaczone do szybkiego wystudzania mięsa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1631-totalna-pora%C5%BCka-uwaga-upa%C5%82y/#findComment-36079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Czerwca 2008 ...być może także w ubojni mięso nie było należycie wychłodzone po uboju i już zaczęło "łapać", więc szybko włozyli je do lodu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1631-totalna-pora%C5%BCka-uwaga-upa%C5%82y/#findComment-36082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Witam Dzisiaj po raz pierwszy doznałem tak "odczuwalnej" porażki w moich poczynaniach wędliniarskich. Przygotowywałem się do wyrobu pod nazwą szynkowa drobiowa. To jest urok z kurczaków zakupionych w upalne dni . Nauka kosztuje szkoda tylko że za Twoją Kasę . Ja myślę że nie były już świeże przy zakupie tylko tego nie zauważyłeś . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1631-totalna-pora%C5%BCka-uwaga-upa%C5%82y/#findComment-36087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Kolega Bagno chyba ma rację bo oprócz tego mięsa w lodówce zrobiłem kilka porcji które poszły od razu do zamrażarki, dzisiaj małażonka rozmroziła jedną porcję na próbę i obsmażyła na jutrzejszy obiad i jest ok żadnego nieprzyjemnego zapachu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1631-totalna-pora%C5%BCka-uwaga-upa%C5%82y/#findComment-36090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Upały to fatalny okres dla świeżości mięsa. Z drobiem to jest mega problem. My kupujemy na nasze sklepy drób, bezpośrednio z ubojni ( mięso z wieczora/nocy rano trafia do sklepów ) i jeśli się nie sprzeda w dniu dostawy, to następnego dnia rano nie nadaje się do sprzedaży ( najczęściej padają skrzydełka. To jest spowodowane faktem, że w Polsce zbyt mała wagę przykłada się do zachowania ciągu chłodniczego. Nagminnym jest, że samochody pakowane są na zewnątrz/na placu, zamiast wewnątrz hali chłodniczej. Samochody wygrzane przez cały dzień, wieczorem są jak termos i trzymają ciepło. Zanim się wychłodzą to mija kilka godzin pracy agregatu, a wtym czasie kurczak zamiast się wychładzać, to się ogrzewa z +4 niekiedy nawet do 10-12oC. Kurczak pakowany jest z chłodni, na samochód na placu, potem trzymany jakiś czas zanim wyjedzie. Kolejne błędy to sposób rozpakowywania samochodu przez dostawców, który traktuje pakę, jak szafę i drzwi są otwarte więcej niż trzeba. No i ostatnie ogniwo - sklepy. Nie zawsze kurczaki od razu trafiają do chłodni, zanim sklep przeważy, przyjmie, wyłoży do lady i schowa do chłodni mija niekiedy 2 godziny w temp ponad 20C. I na końcu klient, który kupi mięcho i spaceruje jeszcze do piekarni i na warzywniak w pełnym słońcu. Przychodzi do domu po krótkich zakupach ( wystarczy 30 min ), nie wyciąga z folii i wsadza do lodówki.Długi okres od ubojni, do Twojej lodówki wraz ze skokami temperatur powoduje, że drób się szybko psuje Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1631-totalna-pora%C5%BCka-uwaga-upa%C5%82y/#findComment-36095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Samochody wygrzane przez cały dzień, wieczorem są jak termos i trzymają ciepło. Zanim się wychłodzą to mija kilka godzin pracy agregatu, a wtym czasie kurczak zamiast się wychładzać, to się ogrzewa z +4 niekiedy nawet do 10-12oC. samochody podstawione pod rampę załadowczą powinne mieć pakę wychłodzoną, przynajmniej tak jest w Mlekovicie.Jak paka nie wychłodzona nie ładują. Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1631-totalna-pora%C5%BCka-uwaga-upa%C5%82y/#findComment-36134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Czerwca 2008 samochody podstawione pod rampę załadowczą powinne mieć pakę wychłodzoną, przynajmniej tak jest w Mlekovicie.Jak paka nie wychłodzona nie ładują. :grin: Nie zazdroszczę kierowcom ilości spalanego paliwa na wystudzenie pustej komory. W jednym z zakładów mięsnych był praktykowany inny sposób studzenia komór chłodniczych, otóż samochód (komora) przy rampie był otulany specjalnymi chłodniczymi rękawami a do wnętrza komory wtłaczano zimne powietrze. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1631-totalna-pora%C5%BCka-uwaga-upa%C5%82y/#findComment-36138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Czytam to wszystko i sobie myślę żebyście wiedzieli jaką temperaturę ma mięso gdy go teraz się pekluje na ciepło w tych temperaturach letnich przy przerobach gospodarczych to byście dopiero byli ździwieni i tak się zastanawiam jak to mięso było wymęczone że po jednym dniu peklowania się zepsuło a może ono było odświeżane. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1631-totalna-pora%C5%BCka-uwaga-upa%C5%82y/#findComment-36145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Czerwca 2008 Czytam to wszystko i sobie myślę żebyście wiedzieli jaką temperaturę ma mięso gdy go teraz się pekluje na ciepło w tych temperaturach letnich przy przerobach gospodarczych to byście dopiero byli ździwieni i tak się zastanawiam jak to mięso było wymęczone że po jednym dniu peklowania się zepsuło a może ono było odświeżane. PozdrawiamBardzo możliwe DZIADEK Pamiętaj jednak, że drób o wiele szybciej się psuje niż wp. Zakłady zamiast wychładzania powietrznego, stosują dużo bardziej niebezpieczną mikrobiologicznie formę wychładzania woda+lód. Woda+lód+podwyższona temp=dużo szybszy proces psucia. Ponadto mięso z przerobu gospodarskiego przechodzi inną drogę od uboju i rozbioru do produkcji. Inaczej przebiega proces stężenia pośmiertnego, wbrew pozorom warunki domowe mogą wspomagać ochronę przez psuciem się mięsa. Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1631-totalna-pora%C5%BCka-uwaga-upa%C5%82y/#findComment-36170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Lipca 2008 Witam http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,5499585,Kurczak_z_robakami__Zobacz_zdjecie_.html Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1631-totalna-pora%C5%BCka-uwaga-upa%C5%82y/#findComment-37477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Lipca 2008 Witam. Andrzeju przed śniadaniem takie obrazki :???: Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1631-totalna-pora%C5%BCka-uwaga-upa%C5%82y/#findComment-37480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Lipca 2008 Witam Nie jest to szkoła przetrwania tylko sygnał że ludzie odpowiedzialni coraz większą kładą "lachę " a w tym pomagają pewnie upały . Pewnie musimy przyzwyczajać się do jeszcze gorszych rzeczy . Co nam pozostało ? UWAŻAĆ UWAŻAĆ na upały. Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1631-totalna-pora%C5%BCka-uwaga-upa%C5%82y/#findComment-37483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Lipca 2008 jak to mowia czasami trzeba zajrzec nawet kurczakowi co ma w srodku,tak pozatym z takimi robalami sie nie spotkalem,biale od muchy rozumiem ale takie zoltawe no notroche wiecej innego mieska :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1631-totalna-pora%C5%BCka-uwaga-upa%C5%82y/#findComment-37573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.