Alinka Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 23 Lutego 2020 (edytowane) Ciężko było ale jest.Nie do końca udany ale smaczny.Nie lubię pękniętych chlebów a mój popękał.Moje modyfikacje:użyłam oleju spod suszonych pomidorów z ziołami,dodałam dwa suszone pomidory. Krojony na gorąco bo się doczekać nie mogłam Edytowane 23 Lutego 2020 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-658026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 23 Lutego 2020 Pęka jak za krótko wyrasta, ale nie jest źle. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-658028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 23 Lutego 2020 (edytowane) Nie lubię pękniętych chlebów a mój popękał.A ja uwielbiam te spękane skórki Wspaniale wyrósł Twój chleb Alinko Edytowane 23 Lutego 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-658031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 23 Lutego 2020 Pęka jak za krótko wyrasta, ale nie jest źle. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu TapatalkaWyrastał w koszyczku 5 godz.Przełożyłam do nagrzanej długiej foremki z kwasówkii nacięłam, niestety zbyt płytko.Wczoraj użyłam zakwasu prosto z lodówki,dzisiaj wydawało mi się że zaczyn dostatecznie nie wyrósł.Pomimo tego zrobiłam ciasto właściwe ale...powinnam zaufać swojej intuicji i zaczekać jeszcze ze dwie godzinki[Dodano: 23 lut 2020 - 17:13] Nie lubię pękniętych chlebów a mój popękał.A ja uwielbiam te spękane skórki Wspaniale wyrósł twój chleb Alinko Aniu dziękuję Była byś zadowolona bo pęknięcie jest wzdłuż całego długiego boku.Uroczo to wygląda ale mnie denerwuje [Dodano: 23 lut 2020 - 17:16]Dodatek ziołowego olejui suszonych pomidorów sprawił,że chlebuś ma taką śródziemnomorską nutkę.Na Malcie jadłam chleb o podobnym smaku, maczany w oliwie z oliwek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-658033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 23 Lutego 2020 I tak wygląda cudnie Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-658036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 20 Marca 2020 (edytowane) Hop Hop Kochani!! Jak co weekend mam niedosyt na brak wspólnej zabawy, bo uwielbiam tę inicjatywę Kto ma ochotę pobawić się wspólnie ze mną? Chętnych na prowadzenie zabawy nie ma, to ja zaproponuję delikatne buły mleczne na tangzhongu - taka pasta z wody i mąki, coś wspaniałego Zobaczcie przepis prosty i fajny. W dobie aktualnych wydarzeń jeśli nie macie mleka w proszku to pomińcie albo dajcie zwykłe. Przepis z grupy Piekarnicza Brać, podany przez Ewelinę Kuczyńską Bułki mleczneTangzhong:20g mąki chlebowej100g wodyMieszamy mąkę z wodą na patelni na średnim gazie aż mieszanina zgęstnieje do postaci pasty.Po ostygnięciu przechowujemy w lodówce 6h.Doprowadzamy do temperatury pokojowej 1 godzinę przed użyciem.Ciasto właściwe:290g mąki chlebowej30g cukru3g soli5g suchych drożdży (lub 10 g świeżych - wtedy rozpuszczamy w mleku)5g mleka w proszku130g mleka1 jajkotangzhong25g masła w temperaturze pokojowejMąkę, cukier, sól, suche drożdże i mleko w proszku delikatnie mieszamy za pomocą haczyka do ciasta.Dodajemy mleko , jajko i tangzhong i przy niskiej prędkości mieszamy aby mąka nie była widoczna.Dodajemy masło i powoli zwiększamy prędkość aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy, odstawiamy na 40min do godziny.Dzielimy ciasto na 3 części, formujemy kulki i zostawiamy na 15 min.Kulki wałkujemy i zwijamy w rulon, odstawiamy na 30min.Pieczemy 25-30min w 180°CSmacznego! Edytowane 20 Marca 2020 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-660554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 20 Marca 2020 przepis ciekawy , ja cos podobnego robilam do swoich bulek hamburgerowych, Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-660568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 20 Marca 2020 przepis ciekawy , ja cos podobnego robilam do swoich bulek hamburgerowych, Będziesz piekła ze mną ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-660573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 20 Marca 2020 No w sumie mam chyba wszystko w domu , to moge , bo i tak w kuchni bede siedziala bo robie probe sairy w sloikach Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-660578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 20 Marca 2020 A mnie dziś obdarowano 3kg drożdzy piekarniczych ...Obdarowałam już kilka osób Zostało mi 1kg. Jak to zagospodarować??Myślę zamrozić....nigdy nie mroziłam drożdzy świeżych .Czy to podzielić na 20g porcje,czy na większe??? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-660589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 20 Marca 2020 A mnie dziś obdarowano 3kg drożdzy piekarniczych ...Obdarowałam już kilka osób Zostało mi 1kg. Jak to zagospodarować??Myślę zamrozić....nigdy nie mroziłam drożdzy świeżych .Czy to podzielić na 20g porcje,czy na większe???Ja bym zrobiła mniejsze porcje, bo zawsze mozesz przecież kilka użyć jak będzie potrzeba :) Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-660590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 20 Marca 2020 Nie wiem ile mogą lezeć w tej zamrazarce ,bo oprócz drożdzy mam jeszcze 2 słoiki zakwasu ,a chleb nam starcza na kilka dni Chyba pieczywo zaczniemy jeść też na obiady Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-660591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 20 Marca 2020 Ja zakwas dokarmiam codziennie, ale 10 g zakwasu +30 g mąki i 30g wody. Dopiero przed pieczeniem zwiększam proporcje Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-660593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 20 Marca 2020 Tangzhong: czy to nazwa tych bulek? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-660597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 20 Marca 2020 Nie, to japońska metoda, podgrzanie wody do 65 st z mąką. Dzięki tej metodzie lepiej rozwija się gluten, pieczywo jest niezwykle puszyste. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-660599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 20 Marca 2020 mam jeszcze 2 słoiki zakwasu A po co Ci tyle zakwasu - ja odbieram kawałek ciasta ( tak jak opisywałam w swojej fotorelacji) ,wkładam do lodówki i nic przez tydzień nie trzeba z tym robić. Ja zakwas dokarmiam codziennie, ale 10 g zakwasu +30 g mąki i 30g wody. Uważam , że to zbędne zadawanie sobie roboty - 'nasze babcie' nie bawiły się w codzienne cudowanie z zaczynem . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-660600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 20 Marca 2020 mam jeszcze 2 słoiki zakwasuA po co Ci tyle zakwasu - ja odbieram kawałek ciasta ( tak jak opisywałam w swojej fotorelacji) ,wkładam do lodówki i nic przez tydzień nie trzeba z tym robić.Ja zakwas dokarmiam codziennie, ale 10 g zakwasu +30 g mąki i 30g wody.Uważam , że to zbędne zadawanie sobie roboty - 'nasze babcie' nie bawiły się w codzienne cudowanie z zaczynem .Absolutnie nie, zakwas ciągle żyje i dostaje papu, nie ma szoków w postaci chłodzenia i później nagłego wskrzeszenia. Ciągle jest aktywny i nabiera mocy. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-660601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 20 Marca 2020 Nie, to japońska metoda, podgrzanie wody do 65 st z mąką. Ta metoda znana jest i u nas w postaci tzw. ciasta drożdżowego zaparzanego.Chłonie dzięki temu więcej wody zachowując równocześnie sprężystość potrzebną do wyrośnięcia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-660607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 20 Marca 2020 Ja zaparzam make do paczkow , ale wyprubuje ten przepis na bulki . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-660609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 20 Marca 2020 Ja zaparzam make do paczkow , ale wyprubuje ten przepis na bulki .A ja do pierogów.Zaparzam całą mąkę, po ostudzeniu dodaję jajko i odrobinę oleju.Ciasto jest mięciutkie, nie klei się do rąk, idealnie się skleja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-660610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 20 Marca 2020 A ja do pierogów. Zaparzam całą mąkę, po ostudzeniu dodaję jajko i odrobinę oleju. Ciasto jest mięciutkie, nie klei się do rąk, idealnie się skleja Ja też do pierogów z tym że bez jajka, przepis na ciasto od Marka z Bielska. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-660611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 20 Marca 2020 A ja do pierogów. Zaparzam całą mąkę, po ostudzeniu dodaję jajko i odrobinę oleju. Ciasto jest mięciutkie, nie klei się do rąk, idealnie się skleja Ja też do pierogów z tym że bez jajka, przepis na ciasto od Marka z Bielska. Muszę kiedy zrobić bez jajka i sprawdzić czy jest różnica.U mnie w domu zawsze się takie ciasto na pierogi robiło,mamusia to z domu wyniosła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-660612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 20 Marca 2020 Nie, to japońska metoda, podgrzanie wody do 65 st z mąką.Ta metoda znana jest i u nas w postaci tzw. ciasta drożdżowego zaparzanego.Chłonie dzięki temu więcej wody zachowując równocześnie sprężystość potrzebną do wyrośnięcia.Zgadza się - wyjaśniałam nazwę ja jak zaparzam mąkę na pierogi to woda jest znacznie cieplejsza niż 65 st. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-660613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 20 Marca 2020 Ja swój zakwas dokarmiam od pieczenia do pieczenia -czyli jak odbiore 2 łyżki ze słoika to dokładam 2 łyżki mąki i wodę.Mam jeszcze w pojemniku trochę" ciasta"ale jakoś przestałam piec chleby z przepisu ,w którym go wykorzystywałam.Ostatnio piekę z zakwasu żytniego.Te drożdze ,które dostałam muszę przerobić jakoś na pizze i dalej nie mam pomysłu.... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-660619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 20 Marca 2020 To on ciągle głodny jest Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/8/#findComment-660621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.