beatag Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 20 Marca 2020 Chleb piekę przeciętnie 2 x w tygodniu .Po odebraniu 2 łyzek zakwasu dokarmiam go porcją mąki ,odczekuje by zakwas ruszył i wkładam go do lodówki.Czasami nie piekę tydzień i wtedy zakwas sobie spokojnie czeka w lodówce. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 20 Marca 2020 Dziewczyny - naprawdę przesadzacie z tym dokarmianiem - odbierzcie trochę ciasta , włóżcie do lodówki i piekąc raz w tygodniu nie będzie żadnych problemów z tym by zaczyn dobrze pracował . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 20 Marca 2020 Dziewczyny - naprawdę przesadzacie z tym dokarmianiem - odbierzcie trochę ciasta , włóżcie do lodówki i piekąc raz w tygodniu nie będzie żadnych problemów z tym by zaczyn dobrze pracował .No widzisz, dobrze, że jakiś czas temu trafiłam do dobrej grupy, gdzie zrozumiałam jak istotne jest prawidłowe prowadzenie zakwasu. U mnie mój zakwasik jak drugie dziecko , pięke zazwyczaj co 2-3 dni. A bywa, że i codziennie Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 20 Marca 2020 No widzisz, dobrze, że jakiś czas temu trafiłam do dobrej grupy, gdzie zrozumiałam jak istotne jest prawidłowe prowadzenie zakwasu. A jak do tego ma się postępowanie naszych babć ,które żadnych dokarmiań nie stosowały ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 20 Marca 2020 No widzisz, dobrze, że jakiś czas temu trafiłam do dobrej grupy, gdzie zrozumiałam jak istotne jest prawidłowe prowadzenie zakwasu. U mnie mój zakwasik jak drugie dziecko To się nazywa "nadopiekuńczość" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 20 Marca 2020 A jak do tego ma się postępowanie naszych babć ,które żadnych dokarmiań nie stosowały Olgo, pamiętam jak moja babcia to robiła.Odrywała kawałek ciasta, kładła go w dzieży i posypywała grubo mąką.To było ''dokarmianie''. Niektórzy domowi piekarze do dzisiaj tak robią.Prowadzą zakwas w formie bardzo gęstej pasty i dokarmiają rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 20 Marca 2020 No widzisz, dobrze, że jakiś czas temu trafiłam do dobrej grupy, gdzie zrozumiałam jak istotne jest prawidłowe prowadzenie zakwasu. U mnie mój zakwasik jak drugie dzieckoTo się nazywa "nadopiekuńczość" Hehe, nie to się nazywa dbałość. Zbyt dużo lat zmarnowałam na słabe wyniki, rozlazłe chleby, kiepskie miękkisze i zabite zakwasy zanim zrozumiałam to co trza Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 20 mar 2020 - 23:45] No widzisz, dobrze, że jakiś czas temu trafiłam do dobrej grupy, gdzie zrozumiałam jak istotne jest prawidłowe prowadzenie zakwasu.A jak do tego ma się postępowanie naszych babć ,które żadnych dokarmiań nie stosowały ?Nie wiem, bo moja babcia nie piekła takich chlebów, tylko drożdżowe pamiętam. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 21 Marca 2020 (edytowane) No to ja też piekę, jestem ciekawa tych bułeczek Edytowane 21 Marca 2020 przez ReniaS Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 21 Marca 2020 Ja już w przedbiegach Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 21 Marca 2020 Moj tez juz sie studzi , czy te 6 h to musi byc tak dokladnie? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 21 Marca 2020 Właśnie zaczynam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 21 Marca 2020 Moj tez juz sie studzi , czy te 6 h to musi byc tak dokladnie?Nie chcę Cię wprowadzić w błąd, nie robiłam nigdy na skróty. Na pewno musi się dobrze schłodzić-może wystarczy krócej, a później w temp pokojowej dość do siebie. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 21 mar 2020 - 11:34]Właśnie zaczynam Super :) ja jeszcze robię żytniaczka na zakwasie z ziarnami i dwa pszenne, które będą garować w zimnym, pieczone jutro Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 21 Marca 2020 @Efffa, czyli ma byc 7 godzin od zrobienia zaczynamy robic ciasto wlasciwe , Codzilo mi o mniej wiecej pol godziny bo nie pamietam dokladnie o ktorej byl dokladnie zrobiony Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 21 Marca 2020 @Efffa, czyli ma byc 7 godzin od zrobienia zaczynamy robic ciasto wlasciwe , Codzilo mi o mniej wiecej pol godziny bo nie pamietam dokladnie o ktorej byl dokladnie zrobionyPół godziny to z pewnością nie zrobi różnicy wychodzi 7 h. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 21 Marca 2020 No to kolo 17 zaczynam robote ...ale sie dzis rozgotowalam , buly, A'la saira w sloikach i jeszcze zachcialo nam sie karkowki w kiszonej kapuscie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 21 Marca 2020 Dziewczyny - naprawdę przesadzacie z tym dokarmianiem - odbierzcie trochę ciasta , włóżcie do lodówki i piekąc raz w tygodniu nie będzie żadnych problemów z tym by zaczyn dobrze pracował Robię identycznie jak Olga. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 21 Marca 2020 To jak bedzie nazywal sie taki chleb , jesli zostawie kawalek ciasta po pszennym , a nastepny zrobic chce zytni na zakwasie zytnim? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 21 Marca 2020 Ja Was moje drogie do niczego nie namawiam, nie nawracam. Ja tylko napisałam z mojego doświadczenia jak ja prowadzę aby mieć zadowalające efekty. A i tak wiele nauki przede mną. Co do odkładania części ciasta - nie robię w ten sposób (to jeszcze zależy jakie ciasto, ile soli, jakie mąki), u mnie podstawa to tylko mąka, woda w odp proporcjach i nigdy na oko, aby zakwas głodny nie był i odwdzięczał się fajnym miękiszem Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 21 Marca 2020 @Efffa, Jak duza ta forma w ktorej pieczesz bo nie wiem jak mam dopasowac a ciasto juz rosnie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 21 Marca 2020 Będę robić w identycznej jak na zdj (to nie moje zdj), 28 cm x 10 cm. Moje 15 min jeszcze i robię kulki Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 21 Marca 2020 @Efffa, takiej szklanej nie mam , musze zobaczyc jaka mam zwykla blache , cos zeby bylo tych samych wymiarow Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 21 Marca 2020 @Efffa, takiej szklanej nie mam , musze zobaczyc jaka mam zwykla blache , cos zeby bylo tych samych wymiarow Czy blacha, szkło czy silikon to najmniejszy problem. Keksówkę prostokątną na pewno jakąś masz Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 21 Marca 2020 @Efffa, no dobralam juz cos gabarytem. robie na swiezych drozdzach , ale cos kiepsko rosnie , moze w kuchni mam zimno bo u nas dzis bylo mrozno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 21 Marca 2020 (edytowane) Ja ukulałam cztery bułeczki i wyszły mi takie.......mięciutkie, przypominją chałkę.Z profilu i en face...... Edytowane 21 Marca 2020 przez ReniaS Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 21 Marca 2020 (edytowane) Ja ukulałam cztery bułeczki i wyszły mi takie.......mięciutkie, przypominją chałkę. Z profilu i en face... Cudne... na pewno kiedyś skorzystam z tego przepisu Edytowane 21 Marca 2020 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.