Skocz do zawartości

Wspólne kucharzenie - zaproszenie do zabawy :)


Rekomendowane odpowiedzi

Chleb piekę przeciętnie 2 x w tygodniu .Po odebraniu 2 łyzek zakwasu dokarmiam go porcją mąki ,odczekuje by zakwas ruszył i wkładam go do lodówki.Czasami nie piekę tydzień i wtedy zakwas sobie spokojnie  czeka w lodówce.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660622
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 248
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziewczyny  - naprawdę przesadzacie z tym dokarmianiem - odbierzcie trochę ciasta , włóżcie do lodówki i piekąc raz w tygodniu nie będzie żadnych problemów z tym by zaczyn dobrze pracował .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660623
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny - naprawdę przesadzacie z tym dokarmianiem - odbierzcie trochę ciasta , włóżcie do lodówki i piekąc raz w tygodniu nie będzie żadnych problemów z tym by zaczyn dobrze pracował .

No widzisz, dobrze, że jakiś czas temu trafiłam do dobrej grupy, gdzie zrozumiałam jak istotne jest prawidłowe prowadzenie zakwasu. U mnie mój zakwasik jak drugie dziecko , pięke zazwyczaj co 2-3 dni. A bywa, że i codziennie :)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660624
Udostępnij na innych stronach

 

 

No widzisz, dobrze, że jakiś czas temu trafiłam do dobrej grupy, gdzie zrozumiałam jak istotne jest prawidłowe prowadzenie zakwasu.

 

A jak do tego ma się postępowanie naszych babć ,które żadnych dokarmiań nie stosowały ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660625
Udostępnij na innych stronach

 

 

No widzisz, dobrze, że jakiś czas temu trafiłam do dobrej grupy, gdzie zrozumiałam jak istotne jest prawidłowe prowadzenie zakwasu. U mnie mój zakwasik jak drugie dziecko

To się nazywa "nadopiekuńczość"  :laugh:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660626
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jak do tego ma się postępowanie naszych babć ,które żadnych dokarmiań nie stosowały

Olgo, pamiętam jak moja babcia to robiła.

Odrywała kawałek ciasta, kładła go w dzieży i posypywała grubo mąką.

To było ''dokarmianie''. Niektórzy domowi piekarze do dzisiaj tak robią.

Prowadzą zakwas w formie bardzo gęstej pasty i dokarmiają rzadko.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660627
Udostępnij na innych stronach

 

No widzisz, dobrze, że jakiś czas temu trafiłam do dobrej grupy, gdzie zrozumiałam jak istotne jest prawidłowe prowadzenie zakwasu. U mnie mój zakwasik jak drugie dziecko

To się nazywa "nadopiekuńczość"
Hehe, nie to się nazywa dbałość. Zbyt dużo lat zmarnowałam na słabe wyniki, rozlazłe chleby, kiepskie miękkisze i zabite zakwasy zanim zrozumiałam to co trza :D

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 20 mar 2020 - 23:45]

 

No widzisz, dobrze, że jakiś czas temu trafiłam do dobrej grupy, gdzie zrozumiałam jak istotne jest prawidłowe prowadzenie zakwasu.

A jak do tego ma się postępowanie naszych babć ,które żadnych dokarmiań nie stosowały ?

Nie wiem, bo moja babcia nie piekła takich chlebów, tylko drożdżowe pamiętam.

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660628
Udostępnij na innych stronach

Moj tez juz sie studzi , czy te 6 h to musi byc tak dokladnie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660652
Udostępnij na innych stronach

Moj tez juz sie studzi , czy te 6 h to musi byc tak dokladnie?

Nie chcę Cię wprowadzić w błąd, nie robiłam nigdy na skróty. Na pewno musi się dobrze schłodzić-może wystarczy krócej, a później w temp pokojowej dość do siebie.

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 21 mar 2020 - 11:34]

Właśnie zaczynam :)

Super :) :) ja jeszcze robię żytniaczka na zakwasie z ziarnami i dwa pszenne, które będą garować w zimnym, pieczone jutro

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660655
Udostępnij na innych stronach

@Efffa, czyli ma byc 7 godzin od zrobienia zaczynamy robic ciasto wlasciwe , 

Codzilo mi o mniej wiecej pol godziny bo nie pamietam dokladnie o ktorej byl dokladnie zrobiony

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660656
Udostępnij na innych stronach

@Efffa, czyli ma byc 7 godzin od zrobienia zaczynamy robic ciasto wlasciwe ,

Codzilo mi o mniej wiecej pol godziny bo nie pamietam dokladnie o ktorej byl dokladnie zrobiony

Pół godziny to z pewnością nie zrobi różnicy :D wychodzi 7 h.

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660657
Udostępnij na innych stronach

No to kolo 17 zaczynam robote :) ...ale sie dzis rozgotowalam , buly,  A'la saira w sloikach i jeszcze zachcialo nam sie karkowki w kiszonej kapuscie  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660663
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziewczyny - naprawdę przesadzacie z tym dokarmianiem - odbierzcie trochę ciasta , włóżcie do lodówki i piekąc raz w tygodniu nie będzie żadnych problemów z tym by zaczyn dobrze pracował

 

Robię identycznie jak Olga.  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660669
Udostępnij na innych stronach

To jak bedzie nazywal sie taki chleb , jesli zostawie kawalek ciasta po pszennym , a nastepny zrobic chce zytni na zakwasie zytnim?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660670
Udostępnij na innych stronach

Ja Was moje drogie do niczego nie namawiam, nie nawracam. Ja tylko napisałam z mojego doświadczenia jak ja prowadzę aby mieć zadowalające efekty. A i tak wiele nauki przede mną.

 

Co do odkładania części ciasta - nie robię w ten sposób (to jeszcze zależy jakie ciasto, ile soli, jakie mąki), u mnie podstawa to tylko mąka, woda w odp proporcjach i nigdy na oko, aby zakwas głodny nie był i odwdzięczał się fajnym miękiszem :)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660674
Udostępnij na innych stronach

@Efffa, Jak duza ta forma w ktorej pieczesz bo nie wiem jak mam dopasowac a ciasto juz rosnie 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660685
Udostępnij na innych stronach

@Efffa, takiej szklanej nie mam , musze zobaczyc jaka mam zwykla blache , cos zeby bylo tych samych wymiarow :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660689
Udostępnij na innych stronach

@Efffa, takiej szklanej nie mam , musze zobaczyc jaka mam zwykla blache , cos zeby bylo tych samych wymiarow :)

Czy blacha, szkło czy silikon to najmniejszy problem. Keksówkę prostokątną na pewno jakąś masz :D

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660690
Udostępnij na innych stronach

@Efffa, no dobralam juz cos gabarytem. robie na swiezych drozdzach , ale cos kiepsko rosnie , moze w kuchni mam zimno bo u nas dzis bylo mrozno :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660691
Udostępnij na innych stronach

Ja ukulałam cztery bułeczki i wyszły mi takie.......mięciutkie, przypominją chałkę.

Z profilu i en face...... :)  :)

post-98636-0-73227500-1584816509_thumb.jpg

post-98636-0-79567700-1584816528_thumb.jpg

post-98636-0-21081500-1584816544_thumb.jpg

post-98636-0-40002600-1584816575_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660699
Udostępnij na innych stronach

Ja ukulałam cztery bułeczki i wyszły mi takie.......mięciutkie, przypominją chałkę. Z profilu i en face...

 

Cudne... na pewno kiedyś skorzystam z tego przepisu  :clap:  :hug:  :heart:

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16319-wsp%C3%B3lne-kucharzenie-zaproszenie-do-zabawy/page/9/#findComment-660701
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.