jacekw21 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 (edytowane) Mielonka a"la tyrolska Mięso - 800 g boczku- 350 g łopatki I kl.- 350 g karkówki I kl. Przyprawy i materiały pomocnicze Gramatura przypraw podana jest na 1,5 kg mięsa- pekolosól 27 g- pieprz biały 3 g- pieprz ziołowy 2 g- ziele angielskie mielone 1 g- gałka muszkatołowa mielona 1 g- czosnek 3 ząbki wyciśnięte przez praskę- żelatyna 15 g- sztuczne osłonki barierowe - termokurczliwe- woda 150 ml- sznurek wędliniarski Wykonanie Boczek kroimy w grubą kostkę, chude kawałki mięsa z łopatki i karkówki całość peklujemy na sucho peklosolą na 48 godz.Rozdrabniane maszynka 8, karkówkę i łopatkę mielimy sitku fi 8 mm,a boczek mielimy na sitku fi 4 mm.Mieszamy całość mięsa ze sobą. Dodajemy przyprawy, żelatynę oraz wodę i mieszamy.Napełniamy ściśle osłonki i odstawiamy do lodówki na około 8-12 godzin.Następnie parzymy. Parzymy Ja wodę nagrzałem do 80 stopni następnie wrzuciłem dwa batony i parzyłem w wodzie 75-80 przez 70-75 min.Następnie batony studziłem w zimnej wodzie przez 10-15 min.Potem do lodówki na 8 - 10 godzin . SMACZNEGO. Ps.Dla tych co chcą aby wyrób był identyczny w smaku i zapachu jak kupny powinni dodać aromat tyrolskiej . Parzenie bez termometru. Ps. Należy podgrzać wodę do temperatury 75-80 stopni i licząc od tego momentu parzyć wyrób około 10 minut na 1 cm przekroju wyrobu. Czyli mając wyrób o średnicy 12 cm, parzyć go 120 minut.Należy utrzymać stałą temperaturę wody w garnku na poziomie 75 max 80 stopni i jej nie przekraczać. Temperatura parzenia jest niezwykle istotnym czynnikiem, który wpłynie na jakość przyszłego wyrobu. Edytowane 10 Sierpnia 2019 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Po co dałeś żelatynę? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Po co dałeś żelatynę? Chciałem uzyskać cieniutką otoczkę galaretki no i wyszło ale tylko w połowie pewnie trzeba było dać 30 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 A przewracałeś na półce ja leżalo w lodówce.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 A przewracałeś na półce ja leżalo w lodówce.? Wiem o czym myślisz Arku nie przewracałem ale miałem ją podwieszoną za dwa końce i myślałem że w ten sposób mi się ładnie rozłoży galaretka , a jednak się myliłem. .Moim zdaniem było by lepiej jakbym dał więcej żelatyny bo przy rozkrojeniu część była za rzadka. Ale z drugiej strony akurat ten wyrób powinien być bez galaretki a galaretka to moja zachcianka która wyszła w połowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Ja dodaję mączkę ziemiaczaną jako stabilizator . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Ja dodaję mączkę ziemiaczaną jako stabilizator . Teraz i ja dodaje jak robiłem ten wyrób jeszcze o skrobi ziemniaczanej nie słyszałem że można dodać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Właśnie po to co odpowiedział Henio, zadałem przewrotnie pytanie, chociaż myślałem, że arkadiusz to powie... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 A przewracałeś na półce ja leżalo w lodówce.?Wiem o czym myślisz Arku nie przewracałem ale miałem ją podwieszoną za dwa końce i myślałem że w ten sposób mi się ładnie rozłoży galaretka , a jednak się myliłem. .Moim zdaniem było by lepiej jakbym dał więcej żelatyny bo przy rozkrojeniu część była za rzadka. Ale z drugiej strony akurat ten wyrób powinien być bez galaretki a galaretka to moja zachcianka która wyszła w połowie Żeby uzyskać otoczkę z galaretki to mączki nie dodawaj.Mąka ziemniaczana wiąże wodę w wyrobie i galaretki na zewnątrz nie będzie lub będzie bardzo mało.O ile będziesz dodawał mąkę to w ilości 3-4% wagi mięsa i ok. 15 % wody.Przy Twoich skladach mielonek ( łopatka, karkówka) dodanie mąki i wody spowoduje ,że nie będzie taka sztywna i będzie bardziej soczysta,ale z małą ilością galaretki.Wtedy żelatyny juz nie dodajemy.Co do tyrolskiej to polecam przepis z 19- stki. z dodatkiem mięsa wołowego.To jest moim zdaniem najlepsza mielonka.Oczywiście z dodatkiem mąki i wody.Najsmaczniejsza jest ze słoika lub puszki z małą ilością galaretki.Z osłonki nieco gorsza bo nie ma galaretki ,ale też smaczna. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Żeby uzyskać otoczkę z galaretki to mączki nie dodawaj.Mąka ziemniaczana wiąże wodę w wyrobie i galaretki na zewnątrz nie będzie lub będzie bardzo mało.O ile będziesz dodawał mąkę to w ilości 3-4% wagi mięsa i ok. 15 % wody.Przy Twoich skladach mielonek ( łopatka, karkówka) dodanie mąki i wody spowoduje ,że nie będzie taka sztywna i będzie bardziej soczysta,ale z małą ilością galaretki.Wtedy żelatyny juz nie dodajemy.Co do tyrolskiej to polecam przepis z 19- stki. z dodatkiem mięsa wołowego.To jest moim zdaniem najlepsza mielonka.Oczywiście z dodatkiem mąki i wody.Najsmaczniejsza jest ze słoika lub puszki z małą ilością galaretki.Z osłonki nieco gorsza bo nie ma galaretki ,ale też smaczna. Odnośnie mączki to wiem to co piszesz Arku znam zasady co robi i po co ją się stosuje , i tak robię dodaje tylko i wyłącznie tam gdzie galaretki ma nie być lub nie chciał bym aby była:) najczęściej do puszek dodaje.A odnośnie przepisu z 19- stki to chętnie wypróbuje .Może masz gdzieś go u siebie na wierzchu to podeślij link proszę przyjrzę mu się bliżej.Bo swoją to robiłem na tak zwanego czuja :)oczywiście tylko wizualnie no i wyszło mi super z wyglądu jaki uzyskałem jestem bardzo zadowolony ze smaku też chodź wiadomo że tyrolska to nie była tylko a,la ,nie chciałem dodawać tej przyprawy tyrolskiej .A jeśli chodzi o konsystencje to też wyszło mi oczko tak jak tyrolska .Więc tylko albo aż smak nie był tyrolski:)[Dodano: 11 sie 2019 - 19:38] Właśnie po to co odpowiedział Henio, zadałem przewrotnie pytanie, chociaż myślałem, że arkadiusz to powie... Ja przewrotnie tego nie zrozumiałem:) odpowiedziałem szczerze chciałem cienkiej otoczki z galaretki temu dałem żelatynę ale nie wyszło do końca,a mączkę dodaje do mielonek oczywiście ale do innych wyrobów bez galaretki ale to wychodzi raz lepiej raz troszkę gorzej jeszcze mi się nie udało zrobić perfekcyjnej mielonki bez grama galaretki i zadowalającej soczystości . Ale może kiedyś się powiedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13653-9-rok-1961-zbi%C3%B3r-dokumentacji-technologicznej-na-konserwy-w-opakowaniach-blaszanych-pw-nr-19/ Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 https://wedlinydomow...anych-pw-nr-19/Dziękuje [Dodano: 11 sie 2019 - 20:32]Dzięki Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 A do Tyrolskiej nie dodajemy skorek wieprzowych gotowanych oczywiscie ?????? Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Do oryginalnej wynika że nie. Z przepisu wynika że 40 % to +/- mieso kleiste. To pownie starczy. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) A do Tyrolskiej nie dodajemy skorek wieprzowych gotowanych oczywiscie ?????? A po co.? Chyba pomyliłeś z gulaszem angielskim. Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Ale żescie narobili smaka. Robię. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.