Gość Efffa Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Domowe makarony, pszenne Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Wyrób własny makaronu ładny a składniki też z własnej produkcji czy kupne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Wyrób własny makaronu ładny a składniki też z własnej produkcji czy kupne?Wybacz, zboża i rzepaku na olej nie sieję, młyna nie mam, kopalni soli też nie posiadam. Jaja od szczęśliwej kurki a woda z kranu. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 16 Lutego 2020 Żeby nie było tak zawsze pięknie łazanki prosto z gara Łazanki z boczusiem i kapuchą kiszoną, resztę domowej zużyłam, trzeba będzie na nowo przygotować zapas. Na drugim zdjęciu moje jedzonko, bo makaronu nie jem. Krewetki w sosie maślanym, z czosnkiem, pietruszką zieloną i odrobiną chili Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 16 Lutego 2020 Krewetki jak najbardziej na TAK..lazanki juz mniej nie podchodzi mi nigdy kapusta z makaronem Ja mam juz zakupiona glowke kapuchy na kiszona Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Lutego 2020 Krewetki jak najbardziej na TAK..lazanki juz mniej nie podchodzi mi nigdy kapusta z makaronem Ja mam juz zakupiona glowke kapuchy na kiszonaJaką robisz? Swój patent czy słynną Waldka? Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 16 Lutego 2020 Kiszona ?Szatkuje w maszynie , po czym waze ile mam ,na 1 kg kapusty daje 17 g soli ,kapuste przesypuje sola mieszam i odstawiam az zmieknie i pusci sok , wtedy wygniatam lekko i ukladam w glinianym garnku przesypujac troche kminkiem , na dno garnka czasem wkladam koper , ubijam mocno , wierzch zakrywam bawelniana serweta ktora sluzy tylko do kapusty przyciskam kamieniami mam takie specjalne byly kupione z garem a na to kamien, Po 3 dniach kapuste przebijam chinska paleczka do jedzenia i zostawim jeszcze az mam odpowiednia kwasna pozniej pakuje do sloika i chowam do lodowki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 17 Lutego 2020 (edytowane) Może jestem zbyt słonolubny, ale 17g soli na 1 kg. kapusty powoduje że kapucha kwaśna jest, ale niestety niesłona jak dla mnie. Czasami daję nawet 25g. ale nigdy mniej niż 20. Reszta jak pisze Electra jest OK. Tyle że np.często już po 4-ch dniach ubijam w słoiki jak najbardziej ciasno, aby nie było w nich soku, zakręcam i do lodówki. Sok stoi sobie osobno w butelce, w razie potrzeby jest do dolania lub do wypicia. Taka krótko kwaszona i mocno ubita w słoiku kapusta nie jest zbyt kwaśna, wspaniale chrupiąca i nadają się na wszelkie surówki z dodatkami jak kto lubi . Nie mniej ilość soli najlepiej samemu wypróbować, bo ważne co komu smakuje . https://jawagabunda.pl/przepisy/jak-ukisic-kapuste-w-domowych-warunkach/Robię też w woreczkach foliowych pakowanych pakowarką : Edytowane 17 Lutego 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 17 Lutego 2020 (edytowane) Może jestem zbyt słonolubny, ale 17g soli na 1 kgJarku - zanim poznałem Wędzarniczą Brać wiele lat experymentowałem z kiszonkami i enzymami …. można zakisić z 0,5 % soli....dla mnie po latach -w zależności od tego co kiszę i co chcę osiągnąć optimum to solanka 2% ale czasem robię na 1,5% sporadycznie 2,2% . Dla mnie 2,5% jest już wyczuwalnie słona. Tak ,że 1,7% do dość szybkiego spożycia czy sałatek =super. Ale masz własny smak i chwała też, że się nim dzielisz Edytowane 17 Lutego 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 17 Lutego 2020 Tak Maskusiu, to racja, najlepiej dochodzić samemu do tego co komu smakuje, jak to robi Electra, dobre jednak poznać kierunek i właściwe podstawy aby wiedzieć mniej więcej czego się możemy spodziewać i czego ew. oczekiwać. Tak czy siak, uważam że 20 g. jest tą chyba optymalną ilością, jak zalecają w większości przepisów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 17 Lutego 2020 Dla mnie 20g jest za slona a kwasna jest ok , jestem wyraznie nieslonolubna , zjem ziemniaka ugotowanego bez soli .U mnie kapusta idzi eglownie do zjedzenia na surowki lub do miesa ktore dusze w kapuscie wiec one juz jest tez slone , no ale jak to mowia o gustach sie nie dyskutuje , jedynie co lubie slone to jajka a te musza byc slone bo nie zjem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 17 Lutego 2020 To ja sypie 23 g Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 17 Lutego 2020 (edytowane) zjem ziemniaka ugotowanego bez soli . No właśnie, np. moja śp.mama była wspaniałą kucharką, i miała doskonale wyczucie smaku, mam to po niej chyba ? Na tzw. stare lata jednak lekarze doradzili jej aby solić bardzo mało lub wcale . Przestała więc podobnie jak Electra, solić nawet ziemniaki, jak też i inne potrawy, tatuś był zmuszony był przejść na "stołówkowe jedzonko", ja przestałem u rodziców cokolwiek jadać. Dla mnie bez soli znaczy bez smaku , że zdrowo? wiem,wiem, ale mnie to nie zmusi do jej odstawienia, słone być musi, inaczej nie smakuje . To ja sypie 23 g !!! Edytowane 17 Lutego 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 18 Lutego 2020 Sverige2 moja mala ilosc soli w kuchni nie ma nic ze zdrowym odzywianiem , poprostu nie lubie slonego , uzywam duzo przypraw co potrafi bardzo podkrecic smak potrawy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 18 Lutego 2020 uzywam duzo przypraw co potrafi bardzo podkrecic smak potrawy Ależ oczywiście Electro, masz rację i wiem że tak właśnie jest. Niektórzy nadrabiają małą ilość soli dodatkiem przypraw . Ja jednak lubię jedno i drugie, słone musi być, bo jak pisałem, pomimo że to niezdrowo i o tym wiem , to i tak "lubiem" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.