Skocz do zawartości

Szynka gotowana przed wedzeniem


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam pytanie takie jak w tytule. W Szwecji przed świetami w sklepach można kupią tzw. szynkę świąteczna ( julskinka ). Znajomi pytają się czy mogę im taka szynkę uwędzić. Jest ona już peklowana i gotowana. Zastanawiam się co będzie z mięsem jeśli uwędzi się po ugotowaniu? Czy trzeba ja jeszcze raz gotować? Za wszystkie odpowiedzi które pomogą mi rozwiać wątpliwości dziękuje Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jest ona już peklowana i gotowana.

???

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641581
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy trzeba ja jeszcze raz gotować?

??? 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641582
Udostępnij na innych stronach

Szynki świąteczne już są ugotowane

Tzn. są już gotowe do spożycia, a pieką tylko dla zmiany smaku?

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641585
Udostępnij na innych stronach

Z zasady mięsa poddanego obróbce termicznej się nie wędzi, gdyż wszystkie białka są zdenaturyzowane i dym nie dostanie się do jego wnętrza. Oczywiście, dla poprawy smaku, możesz tak przygotowaną szynkę sobie podwędzić, ale efekt będzie jedynie powierzchowny i mięso zostanie niepotrzebnie przesuszone. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641586
Udostępnij na innych stronach

Porozmawiaj sobie z Kolegą miro. On eksperymentował z dymem wędzarniczym w płynie osiągając pozytywne rezultaty. Kto wie, czy taka opcja nie byłaby dobra w Twoim przypadku.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641588
Udostępnij na innych stronach

Potrzebowałem tylko wiedzy dlaczego to nie jest dobry pomysł wędzić już wcześniej gotowana szynka. Zaproponowałem żeby kupili szynkę ze mogę ja zapeklowac i uwędzić ale upierali się żeby wędzić już gotowa do spożycia, także dziękuje za wyjaśnienie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641589
Udostępnij na innych stronach

W Szwecji sprzedaja szynki juz zapeklowane , surowe do gotowania , taka mozesz uwedzic, po takiej samej obrpobce jak bys sam peklowal , sa jednak  slone mocno na moj smak .

Sa tez szynki peklowane gotowane do zapiekania w piecu ,wtedy robia panierke z musztardy i bulki tartej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641592
Udostępnij na innych stronach

A może ta szynka wyjdzie troszkę na tej zasadzie:

https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe/899-weekendowy-kurczak-aromatyczny-dziadka-czesc-i

Kto robił tego kurczaka wie jak smaczny wychodzi i na pewno nie jest suchy.

Pamiętam że i zdarzyło mi się kiedyś wykonać na próbę kilka "wariacji" boczku, i jedna z nich to było najpierw parzone później wędzone. Gdzieś o tym pisaliśmy.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641596
Udostępnij na innych stronach

W Szwecji sprzedaja szynki juz zapeklowane , surowe do gotowania , taka mozesz uwedzic, po takiej samej obrpobce jak bys sam peklowal , sa jednak slone mocno na moj smak .

Sa tez szynki peklowane gotowane do zapiekania w piecu ,wtedy robia panierke z musztardy i bulki tartej.

Nie spotkałem się z szynka peklowana. Kupowaliśmy golonkę peklowana i ta jest faktycznie za słona. Znajomi pytali się czy uwedze im „julskinka” a ta juz jest po gotowaniu, i stąd moje pytanie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641600
Udostępnij na innych stronach

:) Doświadczalsko robiłem takie manewry z polędwicą.

Byłem B.zadowolony.

Peklowanie, odparzenie, wędzenie- spokojnie możesz się zabawić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641601
Udostępnij na innych stronach

 

 

martwi to wędzenie posypki z musztardy i bułki tartej.

Wędzisz bez posypki a później obróbka musztarda/bułka. Ale co z tego wyjdzie to nie wiem (przy boczku pamiętam że rozmawialiśmy o sensie przypraw i późniejszego parzenia które je spłukiwało)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641605
Udostępnij na innych stronach

@Arki,  jest zawsze przed swietami w kazdym sklepie . pod nazwa 

JULSKINKA RIMMAD

po wedzeniu bulka i musztrrda raczej nie beda sie trzymac i smaku nie bedzie takiego jak powinien.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641606
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.