Arki Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Września 2019 Witam wszystkich. Mam pytanie takie jak w tytule. W Szwecji przed świetami w sklepach można kupią tzw. szynkę świąteczna ( julskinka ). Znajomi pytają się czy mogę im taka szynkę uwędzić. Jest ona już peklowana i gotowana. Zastanawiam się co będzie z mięsem jeśli uwędzi się po ugotowaniu? Czy trzeba ja jeszcze raz gotować? Za wszystkie odpowiedzi które pomogą mi rozwiać wątpliwości dziękuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Września 2019 Jest ona już peklowana i gotowana. ??? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Września 2019 Czy trzeba ja jeszcze raz gotować? ??? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arki Opublikowano 26 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Września 2019 Szynki świąteczne już są ugotowane. Szwedzi smarują musztarda, bułka tarta i pieką w piekarniku. Znajomy chce żebym mu taka szynkę uwędził. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Września 2019 Szynki świąteczne już są ugotowaneTzn. są już gotowe do spożycia, a pieką tylko dla zmiany smaku? Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Września 2019 Z zasady mięsa poddanego obróbce termicznej się nie wędzi, gdyż wszystkie białka są zdenaturyzowane i dym nie dostanie się do jego wnętrza. Oczywiście, dla poprawy smaku, możesz tak przygotowaną szynkę sobie podwędzić, ale efekt będzie jedynie powierzchowny i mięso zostanie niepotrzebnie przesuszone. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arki Opublikowano 26 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Września 2019 Tak te szynki są już gotowe do spożycia. Dzieki za wyjaśnienie, tez wydawało mi się ze będzie wysuszone. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Września 2019 Porozmawiaj sobie z Kolegą miro. On eksperymentował z dymem wędzarniczym w płynie osiągając pozytywne rezultaty. Kto wie, czy taka opcja nie byłaby dobra w Twoim przypadku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arki Opublikowano 26 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Września 2019 Potrzebowałem tylko wiedzy dlaczego to nie jest dobry pomysł wędzić już wcześniej gotowana szynka. Zaproponowałem żeby kupili szynkę ze mogę ja zapeklowac i uwędzić ale upierali się żeby wędzić już gotowa do spożycia, także dziękuje za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Września 2019 W Szwecji sprzedaja szynki juz zapeklowane , surowe do gotowania , taka mozesz uwedzic, po takiej samej obrpobce jak bys sam peklowal , sa jednak slone mocno na moj smak .Sa tez szynki peklowane gotowane do zapiekania w piecu ,wtedy robia panierke z musztardy i bulki tartej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Września 2019 A może ta szynka wyjdzie troszkę na tej zasadzie:https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe/899-weekendowy-kurczak-aromatyczny-dziadka-czesc-iKto robił tego kurczaka wie jak smaczny wychodzi i na pewno nie jest suchy.Pamiętam że i zdarzyło mi się kiedyś wykonać na próbę kilka "wariacji" boczku, i jedna z nich to było najpierw parzone później wędzone. Gdzieś o tym pisaliśmy. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Września 2019 Kurczak wychodzi bardzo dobrze, mnie tylko martwi to wędzenie posypki z musztardy i bułki tartej. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arki Opublikowano 26 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Września 2019 W Szwecji sprzedaja szynki juz zapeklowane , surowe do gotowania , taka mozesz uwedzic, po takiej samej obrpobce jak bys sam peklowal , sa jednak slone mocno na moj smak .Sa tez szynki peklowane gotowane do zapiekania w piecu ,wtedy robia panierke z musztardy i bulki tartej.Nie spotkałem się z szynka peklowana. Kupowaliśmy golonkę peklowana i ta jest faktycznie za słona. Znajomi pytali się czy uwedze im „julskinka” a ta juz jest po gotowaniu, i stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Września 2019 Doświadczalsko robiłem takie manewry z polędwicą.Byłem B.zadowolony.Peklowanie, odparzenie, wędzenie- spokojnie możesz się zabawić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arki Opublikowano 26 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Września 2019 Kurczak wychodzi bardzo dobrze, mnie tylko martwi to wędzenie posypki z musztardy i bułki tartej. Oczywiscie ze będzie wędzona bez bułki tartej i musztardy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Września 2019 martwi to wędzenie posypki z musztardy i bułki tartej. Wędzisz bez posypki a później obróbka musztarda/bułka. Ale co z tego wyjdzie to nie wiem (przy boczku pamiętam że rozmawialiśmy o sensie przypraw i późniejszego parzenia które je spłukiwało) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Września 2019 (edytowane) @Arki, jest zawsze przed swietami w kazdym sklepie . pod nazwa JULSKINKA RIMMADpo wedzeniu bulka i musztrrda raczej nie beda sie trzymac i smaku nie bedzie takiego jak powinien. Edytowane 26 Września 2019 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16458-szynka-gotowana-przed-wedzeniem/#findComment-641606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.