Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym sie najpierw przywitać bo jestem tutaj nowy. A wiec nazywam sie Krzysiek 28lat pochodzę z okolic Rybnika. Zabieram sie do budowy wedzarnika stelaż pospawalem pod wedzarnik z profili które zostały mi po bramie, cała resztę chce zbudować z desek sosnowych bo takowe tylko maja u mnie na tartaku ,ale czytałem ,ze duzo ludzi ma wedzarnik z drzewa sosnowego i nic sie im nie dzieje z wędlinami , chodzi głównie o żywice ,która moze a nie musi wyjsć z drzewa. Ok do rzeczy chce zrobic z desek 2,5cm grubych i wedzarnik będzie stał pod gołym niebem. Czy po zimie bądź deszczach noe powygina desek? Czy lepiej nakrywam folia bądź jakaś osłona przed warunkami atmosferycznymi ? Chce zrobic drzwiczki otwierane z przodu , najpierw był pomysł z otwieraniem od gory ale wygodniejsze dla mnie będzie otwieranie z „czoła” wedzarnika;) ale zastanawiam sie jak zrobic dol?? Czy tez drewniany a poprostu obić go jakaś blacha z nierdzewki i dać talerz bądź dwie łachy podwójne na rozprowadzenie dymu po całym wedzarnikiem czy cos innego? Nie wiem jak po fachowemu to nazywacie ,ale zapewne wiecie o co mi chodzi. Ocieplać ten wedzarnik bo nie ukrywam w zimę tez bym chciał cos powedzic. I jak długi zrobic kanał ? Czym dłuższy tym lepszy czy nie?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16459-budowa-w%C4%99dzarnia-pocz%C4%85tki/
Udostępnij na innych stronach

A czemu nie polecasz kanału?? Ten filmik od tego goscia juz oglądałem. Jak wyglada takie wędzenie bez kanału bo wydaje mi siebie temp będzie strasznie wysoka zaraz pod wedzarnikiem. Ta lekturze ju tez zaczynam powoli czytać. A co do tego paleniska bezpośredniego tylko w gre wchodzi obmurowanie i wyprowadzenie rury czy są jakieś pomysły bez murowania??
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16459-budowa-w%C4%99dzarnia-pocz%C4%85tki/#findComment-641599
Udostępnij na innych stronach

:) mam kabinę wędzarniczą z desek popaletowych, wystarczającą...

Deski zafrezowalem, jakby na nakładkę/felc...

Jak mi się zeschły to doszczelniłem silikonem, fiuka aż miło..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16459-budowa-w%C4%99dzarnia-pocz%C4%85tki/#findComment-641607
Udostępnij na innych stronach

No juz oglądałem rożne projekty i na działkę jakiś stolik kanapy:p masz gdzieś zdjęcie swojego wedzarnika jak to masz pofrezowwne? Edytowane przez Krisstow
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16459-budowa-w%C4%99dzarnia-pocz%C4%85tki/#findComment-641611
Udostępnij na innych stronach

 Jak wyglada takie wędzenie bez kanału bo wydaje mi siebie temp będzie strasznie wysoka zaraz pod wedzarnikiem. 

Przypominam, iż wędzimy dymem a nie ogniem - nie opiekamy mięsa nad ogniem tylko wędzimy mięso DYMEM.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16459-budowa-w%C4%99dzarnia-pocz%C4%85tki/#findComment-641619
Udostępnij na innych stronach

Po rozpaleniu i zrobieniu odpowiedniej ilości żaru przeważnie wrzycam wielki kloc, który się powoli tli i dymi a gdy się zbyt mocno rozpali rozsuwam po palenisku żar, temperatura opada, ogień przygasa i znów się powoli tli i dymi - lub druga szkoła do żaru dokładać małe szczapki by nie rozpalić wielkiego ognia a jedynie by dać dym.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16459-budowa-w%C4%99dzarnia-pocz%C4%85tki/#findComment-641638
Udostępnij na innych stronach

Warto zapoznać się z całym opisem naszego już śp.kolegi Andyandy, to właściwie jedyny tak obszerny materiał w tym temacie, napisany jasno, zrozumiale i uczciwie, jaki można znaleźć w internecie :thumbsup:.

http://wyrobydomowe.com.pl/budujemy-wlasna-wedzarnie-czesc-i/

Budujemy własną wędzarnię – część I

Budujemy własną wędzarnię – część II

Budujemy własną wędzarnię – część III

Budujemy własną wędzarnię – część IV

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16459-budowa-w%C4%99dzarnia-pocz%C4%85tki/#findComment-641745
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.