OlmerPL Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Października 2019 Witam wszystkich.Postanowiłem spróbować moich sił z wędlinami nie wędzonymi (brak warunków). Aktualnie "robi się" kiełbasa palcówka. Mięso po pokrojeniu i przyprawieniu, leżało dwa dni w lodówce. Później nadziałem jelita i zawiesiłem w "kanciapie". Temperatura tam panująca to 19-20 stopni, przy aktualnej pogodzie (deszczowy tydzień) wilgotność waha się między 55 a 60%. Pomieszczenie jest dobrze wentylowane, kiełbasy wiszą bezpośrednio przy wentylacji mechanicznej nastawionej na maksa. Dziś po około 36h od zawieszenia, poczułem dziwny zapach, nie intensywny, również ciężki do zidentyfikowania czy to "zły czy dobry" zapach. W teorii dziś powinienem wrzucić ją do chłodnego miejsca (lodówka 10-11 stopni wilgotność około 35%), ale teraz mam wątpliwości czy nie powinna polecieć do śmietnika. Nie mam doświadczenia z kiełbasami (bawię się z schabem z którym problemów nie mam, ale też jest tak doprawiony że wątpię czy bym poczuł ze się psuje) więc nie wiem czy mam się już przejmować, czy na razie poczekać jak rozwinie się sytuacja. Wątpliwości podsycają jeszcze dwie sprawy. Po pierwsze, doprawiłem ją mocno białym pieprzem, który dla mnie pachnie jak gó..., a przynajmniej tym zalatuje dla mnie i nie wiem czy jej zapach nie działa na mnie alarmująco. W czasie gotowanie to nie problem bo wszystko się miesza i nie czuje tego. Druga sprawa to to że kompletnie zapomniałem dodać czosnku (a powinno pójść z pół główki na 3 kilo mięsa) no i w teorii czosnek pomaga w konserwowaniu/zabijaniu drobnoustrojów. Więc może jego brak dyskwalifikuje kiełbasę. A może całkowicie się mylę i powinienem sobie darować cała ta zabawę.Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16475-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-palc%C3%B3wka-dziwny-zapach-pierwsza-kie%C5%82basa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Października 2019 Początki mogą być trudne Żeby choć trochę ci pomóc potrzebny jest jednak dokładny skład tej kiełbasy. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16475-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-palc%C3%B3wka-dziwny-zapach-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-642067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlmerPL Opublikowano 1 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Października 2019 2,3kg karkówki0.7 boczkuTak w mięsnym się ucięło bo miało być 2.5 i 0.5. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16475-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-palc%C3%B3wka-dziwny-zapach-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-642075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Października 2019 Najciekawsze jest to, co dodałeś do tych 3 kg mięsa - albo raczej to czego nie dodałeś.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16475-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-palc%C3%B3wka-dziwny-zapach-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-642076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlmerPL Opublikowano 1 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Października 2019 (edytowane) Soli peklującej 60 gram, szklanka przegotowanej wody, łyżeczka cukru, dwie łyżeczki białego pieprzu, jedną łyżeczka tymianku, ziela angielskiego i jeszcze czegoś ale nie pamiętam jakiejś przyprawy. Edytowane 1 Października 2019 przez OlmerPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16475-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-palc%C3%B3wka-dziwny-zapach-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-642082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Października 2019 (edytowane) jeszcze czegoś ale nie pamiętam jakiejś przyprawy. Kolego, powinieneś nauczyć się jednej zasady... Jak zabierasz się do wykonania w przyszłości jakiegokolwiek wyrobu, weź sobie kartkę i coś do pisania i wszystko zapisuj: jaki skład mięsa, jaka waga, jakie przyprawy, ile czego dałeś, na jakich sitkach mieliłeś, lub w jaką kostkę kroiłeś...itd.Nie byłoby teraz problemu, że czegoś zapomniałeś lub nie wiesz jakie przyprawy są w składzie Twojej wędliny. A co najważniejsze, masz recepturę jak wykonałeś Twój wyrób i możesz ją powtarzać, bo masz dokładny skład mięsny, przypraw i sposób wykonania. W tej chwili z mojego punktu widzenia jest Ci bardzo ciężko przyjść z pomocą, bo nie wiadomo tak naprawdę co się stało. Tego brzydkiego zapachu mogą być rożne przyczyny. Może to być od składu przypraw, od psucia się mięsa, od zakażenia mięsa przez owady,od zapachu mięsa ( karkówka), od zlej technologii wykonania itd.itd....Zrób może kilka zdjęć tej wędliny jak również jej przekroju?Pozdrowienia Edytowane 2 Października 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16475-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-palc%C3%B3wka-dziwny-zapach-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-642125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Października 2019 ale może byc to tez zapach dojrzewania - inny Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16475-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-palc%C3%B3wka-dziwny-zapach-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-642129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.