Skocz do zawartości

Ser żółty na szybko.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

A po co daje się sodę?

Generalnie nie mam wiedzy w tym temacie ale zapamiętałem jak zostało powiedziane że : soda plus ocet to silne wydzielanie dwutlenku węgla .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45181
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 223
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

wsadz cukierek miętowy koniecznie pudrowy do coca coli, to dopiero zobaczysz dwutlenek węgla :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45186
Udostępnij na innych stronach

Mało octu lub mało sody to i dziurek w serze mało

Myślę, że nie o dziurki tutaj chodzi tylko o przemianę twarogu w masę serową.

Przemiana taka w sposób naturalny odbywa się poprzez gliwienie (spalanie kwasu mlekowego drogą rozkładu białka az do amoniaku). Pracują na to drobnoustroje mykodermy, oidia, drożdżaki i bakteria rozkładu białka (str. 398 Praktyczne serowarstwo). Dobrze zgliwiały ser naturalny w zasadzie nie zawiera już jądra twarogowego lub jedynie jego ślad.

Zaprawiając twaróg kwaśnym węglanem sodu powodujemy chemiczne zobojętnienie nadmiaru kwasu oraz rozpuszczenie kazeiny na kleistą masę.

Podejrzewam, że kłopoty z "rozpuszczaniem" grudek twarogowych mają swoje źródło w nieznormalizowanej kwasowości twarogu, który zaprawia się sztywną dawką sody i dodatkowo dokwasza octem.

Stąd moje pytanie pozostaje aktualne: po co ten ocet?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45189
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Czyli powstały dwa pytania

 

A po co daje się sodę?

Stąd moje pytanie pozostaje aktualne: po co ten ocet?

No niestety ja tego nie potrafię . :blush:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45191
Udostępnij na innych stronach

Czyli powstały dwa pytania

Na pierwsze pytanie odpowiedziałam w poprzednim poście. Kwaśny weglan sodu, czyli wodorowęglan sodu to po prostu soda.

Natomiast odpowiedź na drugie pytanie pozostaje dla mnie zagadką.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45196
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Myślę, że nie o dziurki tutaj chodzi tylko o przemianę twarogu w masę serową.

Tutaj jest ta odpowiedź , prawda . Myślę że teraz przeczytałem ze zrozumieniem .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45211
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego chcę zmniejszyć ocet?-bo jakis kwaśny posmak czuję

Ilość octu możesz zmiejszyć .

Zawsze daję łyżkę octu i nigdy nie czułam kwaśnego posmaku :shock: Może twaróg z którego robiłaś ser był lekko kwaśny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45225
Udostępnij na innych stronach

Soda i ocet sprawiają, że powstaje dwutlenek węgla. Potrzebny jest do zrobienia dziur i nadania puszystości serowi. Ich wzajemna obecność jest więc niezbędna.

Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45234
Udostępnij na innych stronach

Soda neutralizuje kwasy, w normalnych warunkach daję się ją aby żółty ser nie był kwaśny, tu dodatek octu "wzmacnia " reakcję
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45237
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Dzisiaj zrobiłem po raz drugi ser żółty na szybko . Dzisiejszy twaróg kupiłem z innej firmy i zaraz zauważyłem znaczącą różnicę . Różnica ta polegała na tym że pierwszy twaróg gdy gotowałem w mleku to podczas gotowania był jakby granulowany , a dzisiejszy dążył jakby do połączenia się w jedną całość i tak to było , bo z garnka wyjąłem jedną bryłę . Przy smażeniu była ta sama sytuacja : pierwszy jakby granulowany , a dzisiaj , jak by jedna całość . Jestem ciekaw jak będzie wyglądał w przekroju po wystudzeniu . Myślę że będzie lity, bez grudek białego sera .

 

Różnicę zauważyłem ale wytłumaczyć sobie nie potrafię .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45427
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Może nie jeszcze "naj " ale zdecydowanie lepszy od pierwszego . Praktycznie bez granulek białego sera , zdecydowanie twardszy , smak taki sam bo nic nie dokładałem żeby go zmienić . Bardzo ważny jest twaróg z jakiego będziemy robić ten żółty ser , ale jak go wybrać to ja już nie wiem . Ostatnio kupiłem w Biedronce - Ser twarogowy - Zielona Łąka -półtłusty i na razie z tego będę robił .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45446
Udostępnij na innych stronach

Własnie po raz pierwszy zrobiłam ten ser. Co do smaku i konsystencji wypowiem się jutro a dzisiaj o problemie ,który pojawił się w trakcie robienia sera.Ser mam "wsiowy" a mleko użyłam UHT-3,2%. Po dodaniu odcedzonego sera do masła tak mi prawie od razu stężał ,że gdyby nie mój ślubny zawołany na pomoc to nie dałabym rady wymieszać ani jajka ( dałam jedno całe plus żółtko i rozbełtałam je najpierw w miseczce),ani soli ,sody i octu.Myślę ,że to sprawka sera ,który był bardzo tłusty po prostu marzenie ale niestety się własnie skończył i teraz biorę od sąsiadki poprzedniego żródła i to już nie jest to :kwaskowy ,niemazisty, suchawy.Następnym razem zrobię z niego i porównam.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45784
Udostępnij na innych stronach

Grudek nie ma ,konsystencja jednolita,tylko prawie nie ma dziurek.W smaku coś pomiędzy żółtym a topionym ,gdyby nie to ,że tak szybko tężał mocniej bym przyprawiła.

 

 

P.S.Te ciemne kropki to kminek.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-46068
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Grudek nie ma ,konsystencja jednolita,tylko prawie nie ma dziurek.

Mój serek też dziurek nie miał i myślałem dlatego że dałem za mało sody i octu . Dałem o wiele mniej jak proponowała Gabi .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-46077
Udostępnij na innych stronach

Gabi , gratuluję udanego eksperymentu , mam zamiar też zrobić ser wg Twojej receptury , a do tego oceniam ,że serek należy do grupy o niższej zawartości tłuszczu, pozdrawiam :smile:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-46883
Udostępnij na innych stronach

Muszę przyznać, że ser wyszedł za pierwszym razem. Aż się zdziwiłem, że się udało :)

Mój problem jedynie polega na tym, ze serek w zasadzie można by rzec nie ma smaku :(

Jako przyprawy dodałem łyżkę stołową Vegety.

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-46924
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.