andrzej k Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 7 Listopada 2008 Witam A po co daje się sodę? Generalnie nie mam wiedzy w tym temacie ale zapamiętałem jak zostało powiedziane że : soda plus ocet to silne wydzielanie dwutlenku węgla . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 7 Listopada 2008 Mało octu lub mało sody to i dziurek w serze mało :grin: :grin: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 7 Listopada 2008 wsadz cukierek miętowy koniecznie pudrowy do coca coli, to dopiero zobaczysz dwutlenek węgla :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 7 Listopada 2008 Mało octu lub mało sody to i dziurek w serze małoMyślę, że nie o dziurki tutaj chodzi tylko o przemianę twarogu w masę serową. Przemiana taka w sposób naturalny odbywa się poprzez gliwienie (spalanie kwasu mlekowego drogą rozkładu białka az do amoniaku). Pracują na to drobnoustroje mykodermy, oidia, drożdżaki i bakteria rozkładu białka (str. 398 Praktyczne serowarstwo). Dobrze zgliwiały ser naturalny w zasadzie nie zawiera już jądra twarogowego lub jedynie jego ślad. Zaprawiając twaróg kwaśnym węglanem sodu powodujemy chemiczne zobojętnienie nadmiaru kwasu oraz rozpuszczenie kazeiny na kleistą masę. Podejrzewam, że kłopoty z "rozpuszczaniem" grudek twarogowych mają swoje źródło w nieznormalizowanej kwasowości twarogu, który zaprawia się sztywną dawką sody i dodatkowo dokwasza octem. Stąd moje pytanie pozostaje aktualne: po co ten ocet? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 7 Listopada 2008 Witam Czyli powstały dwa pytania A po co daje się sodę? Stąd moje pytanie pozostaje aktualne: po co ten ocet? No niestety ja tego nie potrafię . :blush: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 7 Listopada 2008 Czyli powstały dwa pytaniaNa pierwsze pytanie odpowiedziałam w poprzednim poście. Kwaśny weglan sodu, czyli wodorowęglan sodu to po prostu soda. Natomiast odpowiedź na drugie pytanie pozostaje dla mnie zagadką. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 7 Listopada 2008 Witam Myślę, że nie o dziurki tutaj chodzi tylko o przemianę twarogu w masę serową. Tutaj jest ta odpowiedź , prawda . Myślę że teraz przeczytałem ze zrozumieniem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bietka Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 8 Listopada 2008 W moim serze dziurek brak-jest bardzo zbity.A dlaczego chcę zmniejszyć ocet?-bo jakis kwaśny posmak czuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 8 Listopada 2008 A dlaczego chcę zmniejszyć ocet?-bo jakis kwaśny posmak czujęIlość octu możesz zmiejszyć . Zawsze daję łyżkę octu i nigdy nie czułam kwaśnego posmaku :shock: Może twaróg z którego robiłaś ser był lekko kwaśny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bietka Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 8 Listopada 2008 Chyba tak.Bo poprzedni z innego twarogu nie miał kwaśnego posmaku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 8 Listopada 2008 Soda i ocet sprawiają, że powstaje dwutlenek węgla. Potrzebny jest do zrobienia dziur i nadania puszystości serowi. Ich wzajemna obecność jest więc niezbędna. Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 8 Listopada 2008 Dzięki aglod ! Chemikiem nie jestem , ale to chyba właściwa odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 8 Listopada 2008 Soda neutralizuje kwasy, w normalnych warunkach daję się ją aby żółty ser nie był kwaśny, tu dodatek octu "wzmacnia " reakcję Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 10 Listopada 2008 Witam Dzisiaj zrobiłem po raz drugi ser żółty na szybko . Dzisiejszy twaróg kupiłem z innej firmy i zaraz zauważyłem znaczącą różnicę . Różnica ta polegała na tym że pierwszy twaróg gdy gotowałem w mleku to podczas gotowania był jakby granulowany , a dzisiejszy dążył jakby do połączenia się w jedną całość i tak to było , bo z garnka wyjąłem jedną bryłę . Przy smażeniu była ta sama sytuacja : pierwszy jakby granulowany , a dzisiaj , jak by jedna całość . Jestem ciekaw jak będzie wyglądał w przekroju po wystudzeniu . Myślę że będzie lity, bez grudek białego sera . Różnicę zauważyłem ale wytłumaczyć sobie nie potrafię . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bietka Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 11 Listopada 2008 No to czekamy na relację po degustacji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 11 Listopada 2008 Witam Może nie jeszcze "naj " ale zdecydowanie lepszy od pierwszego . Praktycznie bez granulek białego sera , zdecydowanie twardszy , smak taki sam bo nic nie dokładałem żeby go zmienić . Bardzo ważny jest twaróg z jakiego będziemy robić ten żółty ser , ale jak go wybrać to ja już nie wiem . Ostatnio kupiłem w Biedronce - Ser twarogowy - Zielona Łąka -półtłusty i na razie z tego będę robił . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bietka Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 11 Listopada 2008 Z tego samego robiłam.Kupiłeś w kostkach po 250 g czy w wiaderku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 11 Listopada 2008 W kostkach po 250g :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 14 Listopada 2008 Własnie po raz pierwszy zrobiłam ten ser. Co do smaku i konsystencji wypowiem się jutro a dzisiaj o problemie ,który pojawił się w trakcie robienia sera.Ser mam "wsiowy" a mleko użyłam UHT-3,2%. Po dodaniu odcedzonego sera do masła tak mi prawie od razu stężał ,że gdyby nie mój ślubny zawołany na pomoc to nie dałabym rady wymieszać ani jajka ( dałam jedno całe plus żółtko i rozbełtałam je najpierw w miseczce),ani soli ,sody i octu.Myślę ,że to sprawka sera ,który był bardzo tłusty po prostu marzenie ale niestety się własnie skończył i teraz biorę od sąsiadki poprzedniego żródła i to już nie jest to :kwaskowy ,niemazisty, suchawy.Następnym razem zrobię z niego i porównam. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-45784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 16 Listopada 2008 Grudek nie ma ,konsystencja jednolita,tylko prawie nie ma dziurek.W smaku coś pomiędzy żółtym a topionym ,gdyby nie to ,że tak szybko tężał mocniej bym przyprawiła. P.S.Te ciemne kropki to kminek. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-46068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 16 Listopada 2008 Witam Grudek nie ma ,konsystencja jednolita,tylko prawie nie ma dziurek. Mój serek też dziurek nie miał i myślałem dlatego że dałem za mało sody i octu . Dałem o wiele mniej jak proponowała Gabi . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-46077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość beza Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 24 Listopada 2008 Gabi , gratuluję udanego eksperymentu , mam zamiar też zrobić ser wg Twojej receptury , a do tego oceniam ,że serek należy do grupy o niższej zawartości tłuszczu, pozdrawiam :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-46883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 24 Listopada 2008 Gabi , gratuluję udanego eksperymentu :blush: :lol: a do tego oceniam ,że serek należy do grupy o niższej zawartości tłuszczu,Wiesz ,że o tym nie pomyślałam :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-46920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 24 Listopada 2008 Muszę przyznać, że ser wyszedł za pierwszym razem. Aż się zdziwiłem, że się udało Mój problem jedynie polega na tym, ze serek w zasadzie można by rzec nie ma smaku Jako przyprawy dodałem łyżkę stołową Vegety. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-46924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry74 Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 24 Listopada 2008 Raulo Vegety daję dwie łyżki na kg sera, możesz też dać łyżeczkę kminku o ile lubisz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/4/#findComment-46937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.