Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

No jestem! z tymi prosiakami to tak foto zamieszczone w temacie to w pracy zrobione,a więc warunki do produkcji bardzo dobre piec konfekcyjno-parowy wszystkie wskazania przebiegającego procesu obróbki termicznej (temperatura, dopływ pary, suszenie, możliwość parzenia z podpiekaniem w tym samym czasie.

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37256
Udostępnij na innych stronach

 

A tutaj foto pierwszego prosiaka w moim wykonaniu od początku do końca, czyli od uboju po porcjowanie do podania gościom na moim wieczorze kawalerskim 6 lat temu! I ten proces opiszę bo był w pełni wykonany w warunkach domowych! :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37257
Udostępnij na innych stronach

No to zaczynamy!

Prosie w przedziale wagowym 25-30 kg.

Ubój z zachowaniem zasad humanitarnych po ogłuszeniu młotkiem o wadze 0,5kg.Po czym

wykrwawienie,oparzenie , doczyszczenie ,prucie, wyjęcie ośrodków, wychłodzenie tuszy włożyłem do zamrażarki na około 2 godziny. W tym czasie przygotowanie solanki do peklowania metodą na mokro z nastrzykiem , w skład solanki wchodziła na 10L wody 0,70kg. soli i 0,20kg peklosoli plus cukier jedna szklanka,liść laurowy ,ziele angielskie, pieprz ziarnisty.Po trzech dobach peklowania natarłem tuszę w wewnątrz i na zewnątrz miszanką

przyprawową do wieprzowiny i kurczaka z rożna i po uformowaniu tuszy na formie C.D.N.!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37263
Udostępnij na innych stronach

i owinięciu folią do wypieków włożyłem do pieca chlebowego. Po dwóch godzinach wyjęcie i powtórne rozgrzewanie. W drugim etapie pieczenia zdjąłem folię skutki- przepalenie skóry widoczne na fotkach. Po pięciu godzinach pieczenia do wychłodzenia i na drugi dzień nabity na rożen.Podgrzany na ogniu dość mocnym i porcjowanie. Zjedli wszystko nawet repetki obgryzali ze skóry . Prosiak nie był faszerowany.

Pozdrawiam :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37266
Udostępnij na innych stronach

No to zaczynamy!

wychłodzenie tuszy włożyłem do zamrażarki na około 2 godziny. W tym czasie przygotowanie solanki do peklowan

 

tak szybko bez dojrzewania? mnie uczyli w szkole że bez glikolizy 24 h

to mięso jest nie smaczne i nie ma zastosowania do celów kulinarnych

wyjaśnij jak możesz

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37270
Udostępnij na innych stronach

Basior pewnie w powyższym masz racje

, ale nie byłeś nigdy na świniobiciu, lub na imprezie gdzie prosię latało po placu rano a wieczorem po żołądkach :-)

 

Pewnie nie jest to dobrze technologicznie ,ale zapewniam Cie mięso jest smaczne :wink:

Pozdrawiam Cie serdecznie Jasiu

Ps w dodatku gdy taki prosiak jest popychany zimnym browarkiem :grin:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37282
Udostępnij na innych stronach

basior_wol, Witam

Słyszałeś może o produkcji kiełbas bezpośrednio po uboju - peklowanie i doprawianie ciepłego mięsa, a dopiero studzenie gotowego farszu (kiełbasa csabai)?.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37293
Udostępnij na innych stronach

No i jest jeszcze "świeżonka", czyli mięsko smażone z cebulką bezpośrednio po uboju świnki :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37299
Udostępnij na innych stronach

basior_wol,

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=759&highlight=csabai

http://www.mlbke.hu/mlbke/index.php?option=com_rsgallery2&Itemid=52&catid=29&limit=12&limitstart=12

Będąc teraz na Wgrzech kupiłem tą kiełbasę cena 45 zł/kg jest to jedna z najbardziej znanych kiełbas. Co roku w pażdzierniku odbywa się fastiwal tych kiełbas.

20-23 października

BÉKÉSCSABA

FESTIWAL KIEŁBASY

Podczas festiwalu odbędzie się świniobicie, robienie kiełbas, oprócz tego różne konkursy, programy kulturalne i rozrywkowe, wystawy spożywcze, targi oraz degustacje wina.

INFORMACJE:

csabai Rendezvényiroda Bt.

5600 Békéscsaba,Zsiros u.24

Tel.+36/66/449 725, fax +36/66/442 120 E-mail: fesztival@bmk.hu

www.kolbaszfesztival.com

A moży my kiedyś weźmiemy udział w tym festiwalu?Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37300
Udostępnij na innych stronach

Dzięki że mnie wyręczyliście w tłumaczeniu dlaczego tak a nie inaczej.

Apropo wyrobu wędlin z ciepłego mięsa to jest tak przyjeżdżam do gospodarza na godzinę siódmą woda w parniku zaczyna bulgotać i zaczynamy :devil: Jeżeli świnka ma w granicach

120-150 kg. i gospodarz wyrabia wszystkie wyroby (wędzonki, kiełbasa,kiełbasianka w słoikach,pieczeń,salcesonik,pasztet, mięsa faszerowane, kaszankę pod warunkiem że z trzech kg. kaszy gryczannej bo czasem się zdarza że robimy na przykład z sześciu kg. plus dwa kg. ryżu albo kaszy jęczmiennej. Mniej-więcej około godziny piętnastej pieniążki w kieszeni i do następnego razu :wink:Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37301
Udostępnij na innych stronach

dlatego Basior napisałem w innym poście żebyś się cieszył że ktoś chce się dzieliś swą wiedzą czytaj Dziadek , Bagno , Maxell, Szczepan i wielu innych

sam widzisz że szkoła to szkoła a sposobów jest mnóstwo

:wink:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37302
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...
Prosię pieczone nadziewane kaszą. Jako ciekawostka prosię bez kości
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-66719
Udostępnij na innych stronach

Panowie, litości, tak się znęcać nad tymi przy monitorach :devil:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-66729
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

No i jest jeszcze "świeżonka", czyli mięsko smażone z cebulką bezpośrednio po uboju świnki :)

Taaak! :)

Pamiętam z dzieciństwa ten smak. Smażone z cebulką lub duszone w gęsiarce z przykryciem. CUDO w "gębie"! Smak łechcący podniebienbie! Smak młodych lat !

Nieosiągalny przy mięsku ze sklepu -niestety!

 

Ps: A jak zamieścicie jeszcze jedno zdjęcie pieczonego prosiaka to zjem monitor LCD. :)

Pozdrawiam :)

Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!

Koniec języka za przewodnika!

Mówisz i masz!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-84549
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Witajcie!

Tydzien temu chciałam zrobić niespodziankę mężowi na imieniny. Musiało to być coś niecodziennego. Znalazłam ogłoszenie Pana który trudni się wyrobem wędlin i co najważniejsze piecze prosiaki!

Prosiak był istnie królewski. Przyozdobiony, pachnący drzewem i co ważniejsze ważył 15 kg! Mało tego Pan u tórego zamawiałam przyjechał w stroju kucharza i stanowił nielada atrakcję. Wszyscy robili sobie z nim zdjęcia ;-). Naprawdę go polecam bo wiem ze mało takich ludzi. Dla zainteresowanych podam meila wojciechowski.andrzej@o2.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-111012
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.