spec202 Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Lipca 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Lipca 2008 tak wygląda moje marzenie kulinarne :rolleyes: Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-36627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Lipca 2008 @spec202 czekamy na opis wyrobu i przygotowania Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-36690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 11 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Lipca 2008 Witam!napiszę w późniejszym terminie bo kiepsko z czasem u mnie w tej chwili :???: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-36733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
italodisco Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lipca 2008 no spec powiedz coś wiecej Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 24 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Lipca 2008 No jestem! z tymi prosiakami to tak foto zamieszczone w temacie to w pracy zrobione,a więc warunki do produkcji bardzo dobre piec konfekcyjno-parowy wszystkie wskazania przebiegającego procesu obróbki termicznej (temperatura, dopływ pary, suszenie, możliwość parzenia z podpiekaniem w tym samym czasie.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 24 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Lipca 2008 A tutaj foto pierwszego prosiaka w moim wykonaniu od początku do końca, czyli od uboju po porcjowanie do podania gościom na moim wieczorze kawalerskim 6 lat temu! I ten proces opiszę bo był w pełni wykonany w warunkach domowych! :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 24 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Lipca 2008 No to zaczynamy! Prosie w przedziale wagowym 25-30 kg. Ubój z zachowaniem zasad humanitarnych po ogłuszeniu młotkiem o wadze 0,5kg.Po czym wykrwawienie,oparzenie , doczyszczenie ,prucie, wyjęcie ośrodków, wychłodzenie tuszy włożyłem do zamrażarki na około 2 godziny. W tym czasie przygotowanie solanki do peklowania metodą na mokro z nastrzykiem , w skład solanki wchodziła na 10L wody 0,70kg. soli i 0,20kg peklosoli plus cukier jedna szklanka,liść laurowy ,ziele angielskie, pieprz ziarnisty.Po trzech dobach peklowania natarłem tuszę w wewnątrz i na zewnątrz miszanką przyprawową do wieprzowiny i kurczaka z rożna i po uformowaniu tuszy na formie C.D.N.! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 24 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Lipca 2008 i owinięciu folią do wypieków włożyłem do pieca chlebowego. Po dwóch godzinach wyjęcie i powtórne rozgrzewanie. W drugim etapie pieczenia zdjąłem folię skutki- przepalenie skóry widoczne na fotkach. Po pięciu godzinach pieczenia do wychłodzenia i na drugi dzień nabity na rożen.Podgrzany na ogniu dość mocnym i porcjowanie. Zjedli wszystko nawet repetki obgryzali ze skóry . Prosiak nie był faszerowany.Pozdrawiam :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basior_wol Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Lipca 2008 No to zaczynamy! wychłodzenie tuszy włożyłem do zamrażarki na około 2 godziny. W tym czasie przygotowanie solanki do peklowan tak szybko bez dojrzewania? mnie uczyli w szkole że bez glikolizy 24 h to mięso jest nie smaczne i nie ma zastosowania do celów kulinarnych wyjaśnij jak możesz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Lipca 2008 Basior pewnie w powyższym masz racje , ale nie byłeś nigdy na świniobiciu, lub na imprezie gdzie prosię latało po placu rano a wieczorem po żołądkach :-) Pewnie nie jest to dobrze technologicznie ,ale zapewniam Cie mięso jest smaczne :wink: Pozdrawiam Cie serdecznie JasiuPs w dodatku gdy taki prosiak jest popychany zimnym browarkiem :grin: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Lipca 2008 basior_wol, Witam Słyszałeś może o produkcji kiełbas bezpośrednio po uboju - peklowanie i doprawianie ciepłego mięsa, a dopiero studzenie gotowego farszu (kiełbasa csabai)?. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basior_wol Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Lipca 2008 NIE :shock: :shock: :shock: :shock: mnie uczyli że mięsko po 24 h nadaje się dopiero do przetworzenia na świniobiciu jeszcze nie byłem a o kiełbasce csabai również nie słyszałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Lipca 2008 No i jest jeszcze "świeżonka", czyli mięsko smażone z cebulką bezpośrednio po uboju świnki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Lipca 2008 basior_wol, http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=759&highlight=csabai http://www.mlbke.hu/mlbke/index.php?option=com_rsgallery2&Itemid=52&catid=29&limit=12&limitstart=12 Będąc teraz na Wgrzech kupiłem tą kiełbasę cena 45 zł/kg jest to jedna z najbardziej znanych kiełbas. Co roku w pażdzierniku odbywa się fastiwal tych kiełbas. 20-23 października BÉKÉSCSABA FESTIWAL KIEŁBASY Podczas festiwalu odbędzie się świniobicie, robienie kiełbas, oprócz tego różne konkursy, programy kulturalne i rozrywkowe, wystawy spożywcze, targi oraz degustacje wina. INFORMACJE: csabai Rendezvényiroda Bt. 5600 Békéscsaba,Zsiros u.24 Tel.+36/66/449 725, fax +36/66/442 120 E-mail: fesztival@bmk.hu www.kolbaszfesztival.com A moży my kiedyś weźmiemy udział w tym festiwalu?Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 25 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Lipca 2008 Dzięki że mnie wyręczyliście w tłumaczeniu dlaczego tak a nie inaczej.Apropo wyrobu wędlin z ciepłego mięsa to jest tak przyjeżdżam do gospodarza na godzinę siódmą woda w parniku zaczyna bulgotać i zaczynamy :devil: Jeżeli świnka ma w granicach120-150 kg. i gospodarz wyrabia wszystkie wyroby (wędzonki, kiełbasa,kiełbasianka w słoikach,pieczeń,salcesonik,pasztet, mięsa faszerowane, kaszankę pod warunkiem że z trzech kg. kaszy gryczannej bo czasem się zdarza że robimy na przykład z sześciu kg. plus dwa kg. ryżu albo kaszy jęczmiennej. Mniej-więcej około godziny piętnastej pieniążki w kieszeni i do następnego razu :wink:Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Lipca 2008 dlatego Basior napisałem w innym poście żebyś się cieszył że ktoś chce się dzieliś swą wiedzą czytaj Dziadek , Bagno , Maxell, Szczepan i wielu innych sam widzisz że szkoła to szkoła a sposobów jest mnóstwo :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-37302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Maja 2009 Prosię pieczone nadziewane kaszą. Jako ciekawostka prosię bez kości Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-66719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
italodisco Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 1 Maja 2009 to wszystko ? Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-66723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 1 Maja 2009 Jako ciekawostka prosię bez kościA gdzie takie hodują? :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-66725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 1 Maja 2009 Prosiak pieczony po meksykansku,ktorego dla "zdrowotnosci" popija sie tym A to prosie pieczone bez kosci,skorka jest prawdziwym przysmakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-66726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 1 Maja 2009 Panowie, litości, tak się znęcać nad tymi przy monitorach :devil: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-66729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Października 2009 No i jest jeszcze "świeżonka", czyli mięsko smażone z cebulką bezpośrednio po uboju świnki Taaak! Pamiętam z dzieciństwa ten smak. Smażone z cebulką lub duszone w gęsiarce z przykryciem. CUDO w "gębie"! Smak łechcący podniebienbie! Smak młodych lat ! Nieosiągalny przy mięsku ze sklepu -niestety! Ps: A jak zamieścicie jeszcze jedno zdjęcie pieczonego prosiaka to zjem monitor LCD. Pozdrawiam Cytuj Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!Koniec języka za przewodnika!Mówisz i masz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-84549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olka13 Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Maja 2010 Witajcie!Tydzien temu chciałam zrobić niespodziankę mężowi na imieniny. Musiało to być coś niecodziennego. Znalazłam ogłoszenie Pana który trudni się wyrobem wędlin i co najważniejsze piecze prosiaki!Prosiak był istnie królewski. Przyozdobiony, pachnący drzewem i co ważniejsze ważył 15 kg! Mało tego Pan u tórego zamawiałam przyjechał w stroju kucharza i stanowił nielada atrakcję. Wszyscy robili sobie z nim zdjęcia ;-). Naprawdę go polecam bo wiem ze mało takich ludzi. Dla zainteresowanych podam meila wojciechowski.andrzej@o2.pl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-111012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Maja 2010 Naprawdę go polecam bo wiem ze mało takich ludzi. Dla zainteresowanych podam meila Reklama dzwignią handlu :shock: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1653-prosiaki-pieczone/#findComment-111014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.