Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cóż, tańszej nie znalazłem. Rzeczywiście to drogie jak cholera szkoda że nie ma nikogo co to robi i sprzedaje

 

 

1. Kup witrynę

2. Kup sterowniki: temperatury i wilgotności esco, do tego puszke dedykowaną do tych sterowników, dwa gniazda - jedno do witryny, drugie nawilżacz

3. Każdy elektryk złoży ci to do kupy w 30min.

4. Twoim zadanie będzie jedynie podłączyć wtyczki do gniazd.

 

Szacunkowy koszt to 1600zł.

 

post-45290-0-04604700-1571955661_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644017
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 233
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jeśli dobrze widzę na zdjęciu to będzie taka witryna: https://allegro.pl/oferta/witryna-chlodnicza-beko-wsa-29000-282-litry-149-cm-8121030445

 

Podpowiedzcie gdzie szukać tych pozostałych elementów (sterowników itp).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644043
Udostępnij na innych stronach

Pozostałe na aledrogo

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644044
Udostępnij na innych stronach

No dobrze.

 

Sterownik znalazłem taki:

https://allegro.pl/oferta/sterownik-terrarium-wilgotnosci-temperatury-alarmy-8603584237?msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62

 

Będzie zarządzał zarówno temperaturą jak i wilgotnością. Jest to komplet, z czujnikami i gniazdkami, wszystkomający co sprawia że elektryk niepotrzebny. Co ważne, jest to polski produkt. Przeznaczony wprawdzie do terrariów więc z zasady ustawiony tak żeby pilnować aby temperatura nie spadła poniżej ustalonego minimum (Jak spadnie to włącza grzałkę) ale konstruktor napisał mi że bez problemu odwróci tę funkcję w oprogramowaniu tak aby sterownik uruchamiał witrynę po przekroczeniu granicznej temperatury.

Lubię to co polskie i jak tylko mam możliwość wyboru to wolę nasze.

 

Do tego taki na przykład fogger:

https://allegro.pl/oferta/ktory-fogger-jest-najlepszy-terrarium-zamglawiacz-8570212837

 

Nim też będzie zarządzał ten sam sterownik.

 

Ale kolega Arkadiusz zwrócił mi w PW uwagę że potrzebna jest też wentylacja i trzeba zamontować wiatraczek z wyłącznikiem czasowym. Jak się jednak przyglądam zdjęciu witryny zamieszczonemu powyżej to na tylnej ścianie na górze jest coś co wygląda jak wentylator ale czy nim jest?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644124
Udostępnij na innych stronach

Dobra znalazłem specyfikację. Witryna ma wiatrak wymuszający cyrkulację powietrza wewnątrz.

 

Zastanawiam się jak ugryźć kwestię wentylacji. Nie wywiercę przecież dziur w nowej witrynie objętej gwarancją. Czy tłoczenie powietrza z zewnątrz jest konieczne? Co się stanie jeśli go nie będzie? Czy ktoś próbował już tłoczyć powietrze bez wiercenia dziur?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644207
Udostępnij na innych stronach

Możesz od czasu do szasu otwierać drzwi i wietrzyć.Ja tak robię bo jakoś nie mam weny do założenia wentylatora.Z drugiej strony za mocne wietrzenie może spowodować kłopot z zapleśnieniem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644213
Udostępnij na innych stronach

Hm a może wprowadzić powietrze z zewnątrz nie wentylatorkiem komputerowym tylko pompką?

Na przykład taką:

https://allegro.pl/oferta/pompka-elektryczna-materaca-pilki-230v-koncowki-8543336794

 

Nałożyć na jeden z tych króćców cienki wężyk i wprowadzić pod uszczelką do wnętrza? Wtedy może udałoby się to zrobić bez wiercenia?

 

Myślicie że to by miało sens?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644215
Udostępnij na innych stronach

I tak musisz miec dwa otwory.Jeden z wentylatorem a drugi żeby odprowadzić powietrze.Drzwi ścisną wężyk,albo jak wężyk będzie twardy to odkształci się uszczelka. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644216
Udostępnij na innych stronach

Nie wydaje mi się żeby chodziło tylko o tłoczenie powietrza a raczej o jego okresową wymianę. Jak nie chcesz robić otworów to uchylaj okresowo drzwi.

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644218
Udostępnij na innych stronach

No tak ale jeśli pod uszczelką będzie przeprowadzony ten wężyk i przewody od czujników to witryna nie będzie w pełni szczelna. Wtedy tłoczenie świeżego powietrza spowoduje wypychanie na zewnątrz tego powietrza które jest "stare" prawda?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644222
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem lepiej już wietrzyć komorę od czasu do czasu

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644228
Udostępnij na innych stronach

Bez wątpienia będzie i łatwiej i taniej. Skoro mówicie że to wystarczy to super.

 

Poradźcie zatem jak często taką wymianę powietrza przeprowadzić. Raz na dobę?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644233
Udostępnij na innych stronach

W nocy sobie daruj ,ale w ciągu dnia dwa trzy razy na kilka minut bym otworzył

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644236
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że wietrzenie komory wystarczy, kilka razy na dobę. Co do sterownika, można kupić dwa w jednym nawet od termoplus Koszt ok 380zł. Wystarczy podpiąć gniazda, ten drogi obsługuje 4 porty, chłodzenie, grzanie, nawilżanie, suszenie. Pomimo iż, mam higrostat esco, jeden z najlepszych i tak muszę dokupić  termik+ za 200zł by kalibrować nim sterownik wilgotności. Poluję na dobrą krajalnice i jeszcze tylko kupię ph-metr i myślę, że koniec z inwestycjami :) Życzę powodzenia.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644237
Udostępnij na innych stronach

gollum: już Ci odpowiadam. Niestety weekend był ciężki więc dopiero teraz mam czas.

Wymiana powietrza odbywa się za pomocą uchylenia drzwi. Więc dobrze jest mieć witrynę z wiatrakiem bo wtedy zwiększy się temp. wewnątrz i włączy agregat i od razu wiatrak.

Czyli reasumując otwierając drzwi na 5-10 min wymienisz powietrze. I luz. To nie jest aż tak istotne. Istotna jest wilgotność.

I teraz SIVON : TERMIK+ też przekłamuje - mi się wydawało, że nim będę sobie kalibrować sterownik wilgotności.

A tu bawiąc się różnymi czujnikami oraz obserwując jak się moje sery zachowują okazało się że Termik+ w tych wysokich zakresach zawyża.......

I jeszcze odnoście ESCO - sterownik wilgotności. Można kupić na allegro połowę taniej niż w termoplusie. Ale to inne urządzenie jest i inny czujnik - nie kalibrowany. Miałem i się szybko skopał. Nie polecam. Polecam kupić z gwarancją ESCO w TERMOPLUS.

Jeżeli chodzi o foggery to najlepiej kupić je na aliexpress. Na allegro żenią je strasznie drogo. Od razu polecam dokupić do nich dyski wymienne. I teraz uwaga - większość foggerów nie chodzi na wodzie deminarelizowanej......Musi być zwykła kranówa albo z butli - ja z butli stosuję. No i polecam zrobić taki nawilżacz jak ja zrobiłem bo po 1 nie chlapie po witrynie a po drugie pięknie wiatrak rozdmuchuje mgłę.....i to chyba na tyle.......

 

Za dużo myślisz - zacznij robić a w międzyczasie będziesz obserwować i będziesz reagować kiedy będzie trzeba. A nauczysz się szybko swojego sprzętu.....

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644250
Udostępnij na innych stronach

Może i tak. Pozamawiałem już wsio i teraz leżę i czekam.

 

A właśnie. Podpowiedzcie gdzie znaleźć jakieś prawilne przepisy co i jak zrobić (zapeklować) żeby było dobrze. W sam raz zanim przyjdzie szpej to sobie będzie mogło leżeć i się peklować.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644253
Udostępnij na innych stronach

35g peklo na kg. I przyprawy jakie lubisz w większych dawkach niż do peklowania pod wędzenie. Próżnia i 3 tygodnie. Potem czyścisz z przypraw i obmywasz w winie - była o tym zadyma więc możesz robić tak a możesz olać wino......Ja i nie tylko Ja obmywamy w winia CHIANTI. Potem osuszenie ręcznikami papierowymi. Wieszasz w witrynie na 12h i dopiero potem pakujesz w kątnicę i mocno ją nakłówasz. Wieszasz na 24h i dopiero potem pryskasz pleśnią szlachetną Panicilum Nagliovese.

 

post-67697-0-70317600-1572254917_thumb.jpgpost-67697-0-91077700-1572254926_thumb.jpgpost-67697-0-18940400-1572254934_thumb.jpgpost-67697-0-82417800-1572254950_thumb.jpgpost-67697-0-24174100-1572254957_thumb.jpgpost-67697-0-30485600-1572254992_thumb.jpgpost-67697-0-45391800-1572255008_thumb.jpgpost-67697-0-37681400-1572255028_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644256
Udostępnij na innych stronach

Powiedzcie , ta kątnica coś daję ? mięso inaczej smakuje niż bez...?

 

Perszing37 , powiedz gdzie nabywasz tacki na których układasz wędlinę do pakowania ,

Edytowane przez piurko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644259
Udostępnij na innych stronach

Kątnica zabezpiecza przed szybkim wysychaniem. To taka warstwa ochronna podobnie jak potem pleśń szlachetna.

Smak pewnie też jakoś tam zmienia.

Tacki - SELGROS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644260
Udostępnij na innych stronach

Dobrze a można bez kątnicy i pleśni?

 

Mi się marzy taki schabik po prostu surowy dojrzewający jak mój dziadek robił na strychu. Nie lubię pleśni po prostu jakoś. Nie bangla mi.

 

Pytania mam takie:

 

1. 35 gr soli peklującej na kg niezależnie od tego czy to wołowina, wieprzowina, karczek, ligawa czy schab?

2. Czy to oznacza że soli kuchennej nie stosuję w ogóle?

3. Czy zamiast kątnicy może być słynna już pończocha?

4. Czy musi być próżniowo? Kolega Stefan zdaje się pisze że taką wędlinę zamyka w workach typu strunowego po prostu. A może to wsio ryba?

5. Te trzy tygodnie peklowania normalnie w lodówce czyli w temperaturze około 4-6 stopni?

6. Jak długo ma wisieć w tej witrynce?

7. Jak na początek ustawić temperaturę, wilgotność i histerezy? Ja wiem że to trudne, zależy i od mięsa i od ilości tego wsadu i od tego jakie powietrze jest na zewnątrz i od jakości czujników i od plam na Słońcu. Ale od jakichś ustawień muszę zacząć, najwyżej się potem będę drapał po głowie co zrobić.

8. Rozumiem że żeby sprawdzić parametry we wnętrzu muszę tam umieścić higrometr i termometr. Podpowiedzcie jakiś higrometr taki sprawdzony że nie kłamie i nie pokazuje farmazonów.

9. Gdzie umieścić czujnik temperatury i wilgotności ten podłączony do sterownika? Na górze, na dole czy w centrum geometrycznym witryny?

10. To samo co powyżej ale do termometru i higrometru? W którym miejscu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644261
Udostępnij na innych stronach

Dobrze a można bez kątnicy i pleśni?

 

Mi się marzy taki schabik po prostu surowy dojrzewający jak mój dziadek robił na strychu. Nie lubię pleśni po prostu jakoś. Nie bangla mi.

 

Pytania mam takie:

 

1. 35 gr soli peklującej na kg niezależnie od tego czy to wołowina, wieprzowina, karczek, ligawa czy schab? (ja robiłem tylko kark i ligawę - wg mnie taka dawka będzie dobra i dla innych mięśni)

2. Czy to oznacza że soli kuchennej nie stosuję w ogóle? (ależ możesz stosować samą sól tak jak Włosi to robią - a będziesz miał takie warunki jak Oni ? chcesz ryzykować ???)

3. Czy zamiast kątnicy może być słynna już pończocha? (nie może być)

4. Czy musi być próżniowo? Kolega Stefan zdaje się pisze że taką wędlinę zamyka w workach typu strunowego po prostu. A może to wsio ryba? (na pewno nie wsio ryba ale może to nie mieć większego znaczenia - nie wiem i robię tak jak mnie Seba naumiał)

5. Te trzy tygodnie peklowania normalnie w lodówce czyli w temperaturze około 4-6 stopni? (TAK)

6. Jak długo ma wisieć w tej witrynce? (Aż do odpowiedniej utraty wagi - w przypadku COPPA to 40% a w przypadku Ligawy lepiej wychodzi przy 35%) - potem jeszcze po ściągnięciu kątnicy trzymasz znowu w próżni ale już w lodówce przez min miesiąc - ale lepiej przez kilka :)

7. Jak na początek ustawić temperaturę, wilgotność i histerezy? Ja wiem że to trudne, zależy i od mięsa i od ilości tego wsadu i od tego jakie powietrze jest na zewnątrz i od jakości czujników i od plam na Słońcu. Ale od jakichś ustawień muszę zacząć, najwyżej się potem będę drapał po głowie co zrobić. (sam będziesz musiał to kontrolować - na to pytanie nie da się odpowiedzieć)

8. Rozumiem że żeby sprawdzić parametry we wnętrzu muszę tam umieścić higrometr i termometr. Podpowiedzcie jakiś higrometr taki sprawdzony że nie kłamie i nie pokazuje farmazonów. (nie ma takiego bo higrometry w tym zakresie mają błędy rzędu 5%)

9. Gdzie umieścić czujnik temperatury i wilgotności ten podłączony do sterownika? Na górze, na dole czy w centrum geometrycznym witryny? (tam gdzie będą wisieć wyroby)

10. To samo co powyżej ale do termometru i higrometru? W którym miejscu? (patrz wyżej)

 

Odpowiedzi masz powyżej.

[Dodano: 28 paź 2019 - 11:41]

Dziękuję za info :)  , czy tacki są plastikowe czy tekturowe ?

Tektura chyba zmięknie ...?

wg mnie tektura powleczona ALU.

[Dodano: 28 paź 2019 - 11:42]

I pisałem po co jest pleśń - zabezpiecza. Jej się potem nie je bo kątnice się ściąga.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644264
Udostępnij na innych stronach

Nie sklejają się wam te wędlinki zapakowane w próżnię?

Ja po otwarciu takiego opakowania za cholerę nie mogę estetycznie oderwać plasterków od siebie wszystko się szczępi i rwie , może za cieńko kroję tz. na jakieś 0.8 mm

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez grehor1

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644265
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.