SIVON Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Października 2019 Cóż, tańszej nie znalazłem. Rzeczywiście to drogie jak cholera szkoda że nie ma nikogo co to robi i sprzedaje 1. Kup witrynę2. Kup sterowniki: temperatury i wilgotności esco, do tego puszke dedykowaną do tych sterowników, dwa gniazda - jedno do witryny, drugie nawilżacz3. Każdy elektryk złoży ci to do kupy w 30min.4. Twoim zadanie będzie jedynie podłączyć wtyczki do gniazd. Szacunkowy koszt to 1600zł. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 25 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Października 2019 No dobra, spróbuję popytać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 25 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Października 2019 Jeśli dobrze widzę na zdjęciu to będzie taka witryna: https://allegro.pl/oferta/witryna-chlodnicza-beko-wsa-29000-282-litry-149-cm-8121030445 Podpowiedzcie gdzie szukać tych pozostałych elementów (sterowników itp). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Października 2019 Pozostałe na aledrogo Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 26 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 26 Października 2019 No dobrze. Sterownik znalazłem taki:https://allegro.pl/oferta/sterownik-terrarium-wilgotnosci-temperatury-alarmy-8603584237?msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62 Będzie zarządzał zarówno temperaturą jak i wilgotnością. Jest to komplet, z czujnikami i gniazdkami, wszystkomający co sprawia że elektryk niepotrzebny. Co ważne, jest to polski produkt. Przeznaczony wprawdzie do terrariów więc z zasady ustawiony tak żeby pilnować aby temperatura nie spadła poniżej ustalonego minimum (Jak spadnie to włącza grzałkę) ale konstruktor napisał mi że bez problemu odwróci tę funkcję w oprogramowaniu tak aby sterownik uruchamiał witrynę po przekroczeniu granicznej temperatury.Lubię to co polskie i jak tylko mam możliwość wyboru to wolę nasze. Do tego taki na przykład fogger: https://allegro.pl/oferta/ktory-fogger-jest-najlepszy-terrarium-zamglawiacz-8570212837 Nim też będzie zarządzał ten sam sterownik. Ale kolega Arkadiusz zwrócił mi w PW uwagę że potrzebna jest też wentylacja i trzeba zamontować wiatraczek z wyłącznikiem czasowym. Jak się jednak przyglądam zdjęciu witryny zamieszczonemu powyżej to na tylnej ścianie na górze jest coś co wygląda jak wentylator ale czy nim jest? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 27 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 27 Października 2019 Dobra znalazłem specyfikację. Witryna ma wiatrak wymuszający cyrkulację powietrza wewnątrz. Zastanawiam się jak ugryźć kwestię wentylacji. Nie wywiercę przecież dziur w nowej witrynie objętej gwarancją. Czy tłoczenie powietrza z zewnątrz jest konieczne? Co się stanie jeśli go nie będzie? Czy ktoś próbował już tłoczyć powietrze bez wiercenia dziur? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 27 Października 2019 Możesz od czasu do szasu otwierać drzwi i wietrzyć.Ja tak robię bo jakoś nie mam weny do założenia wentylatora.Z drugiej strony za mocne wietrzenie może spowodować kłopot z zapleśnieniem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 27 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 27 Października 2019 Hm a może wprowadzić powietrze z zewnątrz nie wentylatorkiem komputerowym tylko pompką?Na przykład taką:https://allegro.pl/oferta/pompka-elektryczna-materaca-pilki-230v-koncowki-8543336794 Nałożyć na jeden z tych króćców cienki wężyk i wprowadzić pod uszczelką do wnętrza? Wtedy może udałoby się to zrobić bez wiercenia? Myślicie że to by miało sens? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 27 Października 2019 (edytowane) I tak musisz miec dwa otwory.Jeden z wentylatorem a drugi żeby odprowadzić powietrze.Drzwi ścisną wężyk,albo jak wężyk będzie twardy to odkształci się uszczelka. Edytowane 27 Października 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 27 Października 2019 Nie wydaje mi się żeby chodziło tylko o tłoczenie powietrza a raczej o jego okresową wymianę. Jak nie chcesz robić otworów to uchylaj okresowo drzwi. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 27 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 27 Października 2019 No tak ale jeśli pod uszczelką będzie przeprowadzony ten wężyk i przewody od czujników to witryna nie będzie w pełni szczelna. Wtedy tłoczenie świeżego powietrza spowoduje wypychanie na zewnątrz tego powietrza które jest "stare" prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 27 Października 2019 Moim zdaniem lepiej już wietrzyć komorę od czasu do czasu Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 27 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 27 Października 2019 Bez wątpienia będzie i łatwiej i taniej. Skoro mówicie że to wystarczy to super. Poradźcie zatem jak często taką wymianę powietrza przeprowadzić. Raz na dobę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 27 Października 2019 W nocy sobie daruj ,ale w ciągu dnia dwa trzy razy na kilka minut bym otworzył Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 27 Października 2019 Myślę, że wietrzenie komory wystarczy, kilka razy na dobę. Co do sterownika, można kupić dwa w jednym nawet od termoplus Koszt ok 380zł. Wystarczy podpiąć gniazda, ten drogi obsługuje 4 porty, chłodzenie, grzanie, nawilżanie, suszenie. Pomimo iż, mam higrostat esco, jeden z najlepszych i tak muszę dokupić termik+ za 200zł by kalibrować nim sterownik wilgotności. Poluję na dobrą krajalnice i jeszcze tylko kupię ph-metr i myślę, że koniec z inwestycjami Życzę powodzenia. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 28 Października 2019 (edytowane) gollum: już Ci odpowiadam. Niestety weekend był ciężki więc dopiero teraz mam czas.Wymiana powietrza odbywa się za pomocą uchylenia drzwi. Więc dobrze jest mieć witrynę z wiatrakiem bo wtedy zwiększy się temp. wewnątrz i włączy agregat i od razu wiatrak.Czyli reasumując otwierając drzwi na 5-10 min wymienisz powietrze. I luz. To nie jest aż tak istotne. Istotna jest wilgotność.I teraz SIVON : TERMIK+ też przekłamuje - mi się wydawało, że nim będę sobie kalibrować sterownik wilgotności.A tu bawiąc się różnymi czujnikami oraz obserwując jak się moje sery zachowują okazało się że Termik+ w tych wysokich zakresach zawyża.......I jeszcze odnoście ESCO - sterownik wilgotności. Można kupić na allegro połowę taniej niż w termoplusie. Ale to inne urządzenie jest i inny czujnik - nie kalibrowany. Miałem i się szybko skopał. Nie polecam. Polecam kupić z gwarancją ESCO w TERMOPLUS.Jeżeli chodzi o foggery to najlepiej kupić je na aliexpress. Na allegro żenią je strasznie drogo. Od razu polecam dokupić do nich dyski wymienne. I teraz uwaga - większość foggerów nie chodzi na wodzie deminarelizowanej......Musi być zwykła kranówa albo z butli - ja z butli stosuję. No i polecam zrobić taki nawilżacz jak ja zrobiłem bo po 1 nie chlapie po witrynie a po drugie pięknie wiatrak rozdmuchuje mgłę.....i to chyba na tyle....... Za dużo myślisz - zacznij robić a w międzyczasie będziesz obserwować i będziesz reagować kiedy będzie trzeba. A nauczysz się szybko swojego sprzętu..... Edytowane 28 Października 2019 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 28 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 28 Października 2019 Może i tak. Pozamawiałem już wsio i teraz leżę i czekam. A właśnie. Podpowiedzcie gdzie znaleźć jakieś prawilne przepisy co i jak zrobić (zapeklować) żeby było dobrze. W sam raz zanim przyjdzie szpej to sobie będzie mogło leżeć i się peklować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 28 Października 2019 35g peklo na kg. I przyprawy jakie lubisz w większych dawkach niż do peklowania pod wędzenie. Próżnia i 3 tygodnie. Potem czyścisz z przypraw i obmywasz w winie - była o tym zadyma więc możesz robić tak a możesz olać wino......Ja i nie tylko Ja obmywamy w winia CHIANTI. Potem osuszenie ręcznikami papierowymi. Wieszasz w witrynie na 12h i dopiero potem pakujesz w kątnicę i mocno ją nakłówasz. Wieszasz na 24h i dopiero potem pryskasz pleśnią szlachetną Panicilum Nagliovese. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 28 Października 2019 (edytowane) Powiedzcie , ta kątnica coś daję ? mięso inaczej smakuje niż bez...? Perszing37 , powiedz gdzie nabywasz tacki na których układasz wędlinę do pakowania , Edytowane 28 Października 2019 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 28 Października 2019 Kątnica zabezpiecza przed szybkim wysychaniem. To taka warstwa ochronna podobnie jak potem pleśń szlachetna.Smak pewnie też jakoś tam zmienia.Tacki - SELGROS. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 28 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 28 Października 2019 Dobrze a można bez kątnicy i pleśni? Mi się marzy taki schabik po prostu surowy dojrzewający jak mój dziadek robił na strychu. Nie lubię pleśni po prostu jakoś. Nie bangla mi. Pytania mam takie: 1. 35 gr soli peklującej na kg niezależnie od tego czy to wołowina, wieprzowina, karczek, ligawa czy schab?2. Czy to oznacza że soli kuchennej nie stosuję w ogóle?3. Czy zamiast kątnicy może być słynna już pończocha?4. Czy musi być próżniowo? Kolega Stefan zdaje się pisze że taką wędlinę zamyka w workach typu strunowego po prostu. A może to wsio ryba?5. Te trzy tygodnie peklowania normalnie w lodówce czyli w temperaturze około 4-6 stopni?6. Jak długo ma wisieć w tej witrynce?7. Jak na początek ustawić temperaturę, wilgotność i histerezy? Ja wiem że to trudne, zależy i od mięsa i od ilości tego wsadu i od tego jakie powietrze jest na zewnątrz i od jakości czujników i od plam na Słońcu. Ale od jakichś ustawień muszę zacząć, najwyżej się potem będę drapał po głowie co zrobić.8. Rozumiem że żeby sprawdzić parametry we wnętrzu muszę tam umieścić higrometr i termometr. Podpowiedzcie jakiś higrometr taki sprawdzony że nie kłamie i nie pokazuje farmazonów.9. Gdzie umieścić czujnik temperatury i wilgotności ten podłączony do sterownika? Na górze, na dole czy w centrum geometrycznym witryny?10. To samo co powyżej ale do termometru i higrometru? W którym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Października 2019 Dziękuję za info , czy tacki są plastikowe czy tekturowe ?Tektura chyba zmięknie ...? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 28 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 28 Października 2019 (edytowane) Prawdopodobnie tacki z polistyrenu są (na oko tak wyglądają). Edytowane 28 Października 2019 przez gollum Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 28 Października 2019 Dobrze a można bez kątnicy i pleśni? Mi się marzy taki schabik po prostu surowy dojrzewający jak mój dziadek robił na strychu. Nie lubię pleśni po prostu jakoś. Nie bangla mi. Pytania mam takie: 1. 35 gr soli peklującej na kg niezależnie od tego czy to wołowina, wieprzowina, karczek, ligawa czy schab? (ja robiłem tylko kark i ligawę - wg mnie taka dawka będzie dobra i dla innych mięśni)2. Czy to oznacza że soli kuchennej nie stosuję w ogóle? (ależ możesz stosować samą sól tak jak Włosi to robią - a będziesz miał takie warunki jak Oni ? chcesz ryzykować ???)3. Czy zamiast kątnicy może być słynna już pończocha? (nie może być)4. Czy musi być próżniowo? Kolega Stefan zdaje się pisze że taką wędlinę zamyka w workach typu strunowego po prostu. A może to wsio ryba? (na pewno nie wsio ryba ale może to nie mieć większego znaczenia - nie wiem i robię tak jak mnie Seba naumiał)5. Te trzy tygodnie peklowania normalnie w lodówce czyli w temperaturze około 4-6 stopni? (TAK)6. Jak długo ma wisieć w tej witrynce? (Aż do odpowiedniej utraty wagi - w przypadku COPPA to 40% a w przypadku Ligawy lepiej wychodzi przy 35%) - potem jeszcze po ściągnięciu kątnicy trzymasz znowu w próżni ale już w lodówce przez min miesiąc - ale lepiej przez kilka 7. Jak na początek ustawić temperaturę, wilgotność i histerezy? Ja wiem że to trudne, zależy i od mięsa i od ilości tego wsadu i od tego jakie powietrze jest na zewnątrz i od jakości czujników i od plam na Słońcu. Ale od jakichś ustawień muszę zacząć, najwyżej się potem będę drapał po głowie co zrobić. (sam będziesz musiał to kontrolować - na to pytanie nie da się odpowiedzieć)8. Rozumiem że żeby sprawdzić parametry we wnętrzu muszę tam umieścić higrometr i termometr. Podpowiedzcie jakiś higrometr taki sprawdzony że nie kłamie i nie pokazuje farmazonów. (nie ma takiego bo higrometry w tym zakresie mają błędy rzędu 5%)9. Gdzie umieścić czujnik temperatury i wilgotności ten podłączony do sterownika? Na górze, na dole czy w centrum geometrycznym witryny? (tam gdzie będą wisieć wyroby)10. To samo co powyżej ale do termometru i higrometru? W którym miejscu? (patrz wyżej) Odpowiedzi masz powyżej.[Dodano: 28 paź 2019 - 11:41]Dziękuję za info , czy tacki są plastikowe czy tekturowe ?Tektura chyba zmięknie ...?wg mnie tektura powleczona ALU.[Dodano: 28 paź 2019 - 11:42]I pisałem po co jest pleśń - zabezpiecza. Jej się potem nie je bo kątnice się ściąga. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 28 Października 2019 (edytowane) Nie sklejają się wam te wędlinki zapakowane w próżnię? Ja po otwarciu takiego opakowania za cholerę nie mogę estetycznie oderwać plasterków od siebie wszystko się szczępi i rwie , może za cieńko kroję tz. na jakieś 0.8 mm Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Października 2019 przez grehor1 Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/2/#findComment-644265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.