quadro555 Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Października 2019 Po tygodniu zszedłem do piwnicy zobaczyć jak wygląda moja pierwsza palcówka i niestety na kilku kiełbaskach pojawiły się białe plamki. Niestety to pleśń a nie nadmiar soli. Przesmarowałem kiełbasy spirytusem i tu się pojawia moje pytanie. Jeżeli pleśń z powrotem się nie pojawi to czy wyrób będzie zjadliwy? Oczywiście jedną kiełbaskę wziąłem do degustacji i jej smak jest że tak powiem właściwy. Smakuje podobnie jak kiełbasa polska . Jest jeszcze bardzo wilgotna w środku i tu się obawiam czy mimo wszystko szlag tego nie trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16548-bia%C5%82e-plamy-na-palc%C3%B3wce/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Października 2019 (edytowane) Jeśli pleśń była powierzchniowa to będzie zjadliwa.Zanim zmyłeś trzeba robic fotki bo my nie jesteśmy jasnowidzami. Edytowane 24 Października 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16548-bia%C5%82e-plamy-na-palc%C3%B3wce/#findComment-643994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Października 2019 Białe plamki wielkości główki od szpilki lub mniejsze. Nie pomyślałem o uwiecznieniu na fotografii, mea culpa. Jeżeli pleśń pojawi się ponownie to kiełbasa do kosza? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16548-bia%C5%82e-plamy-na-palc%C3%B3wce/#findComment-643995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Października 2019 Jeżeli pleśń pojawi się ponownie Wg mnie piwnica nie jest dobrym miejscem do przechowywania/suszenia wędlin. Chyba, że ma dobrą wentylację.W piwnicach bytują (specyficzne dla zagłębionych w ziemi pomieszczeń) mikroorganizmy, które fatalnie wpływają na wędliny, często powodują ich pleśnienie i dają charakterystyczny, piwniczny zapach stęchlizny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16548-bia%C5%82e-plamy-na-palc%C3%B3wce/#findComment-644000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Października 2019 Wczesną wiosną udało mi się w tej piwnicy ususzyć "chorizo", tylko było chłodniej niż obecnie. No nic, pozostanę przy wędzeniu, to mi lepiej wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16548-bia%C5%82e-plamy-na-palc%C3%B3wce/#findComment-644003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.