ArKtur Opublikowano 21 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 21 Listopada 2019 Ad1 Taką osłonkę już zakupiłem.Ad2 Fakt, korzystam z Zelmera, ale z dwóch kg. mięsa jakie użyłem to 1kg . był pokrojony w centymetrowe kosteczki, a drugi zmieliłem taką siatką(⌀15mm) Ad3 Właśnie z tą temperaturą podpiekania mam największą zagwostke. Przypiekam zawsze 120°C (a nawet więcej) do momentu w którym środek batonu osiąga 70°(wyczytałem gdzieś, że tak trzeba), ale w tej kwestii jestem bardzo otwarty na sugestie. Ad4 Zgadza się. Błędy w nadziewaniu; z tym nadziewaniem mam największe trudności, a nadziewarki używam chyba nie najgorszej: Revolution 5l pionowa. Lejek użyty przeze mnie to ⌀40mm. Największy z zestawu. Ad5 Na 12kg mięsa wraz z podgardlem wlałem 1,5 szklanki zimnej wody. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 22 Listopada 2019 (edytowane) korzystam z Zelmera,Dokup sobie szarpak dwunerkowy. Przypiekam zawsze 120°C (a nawet więcej)Za wysoka temperatura .85-90 C jest wystarczające do momentu w którym środek batonu osiąga 70°Wystarczy 68 C w środku.Będzie bardziej soczysta. Błędy w nadziewaniu;Robisz kulę z mięsa i ciskasz z dużą siłą mocno do pojemnika nadziewarki.W ten sposób pozbędziesz się powietrza w środku mięsa. Na 12kg mięsa wraz z podgardlem wlałem 1,5 szklanki zimnej wody.Za mało.Ok. 10 % będzie dobrze i będzie bardziej soczysta. Edytowane 22 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 22 Listopada 2019 ArKtur, dnia 21 List 2019 - 20:22, napisał: Na 12kg mięsa wraz z podgardlem wlałem 1,5 szklanki zimnej wody. Za mało.Ok. 10 % będzie dobrze i będzie bardziej soczysta. ArKtur chyba się pomylił, wyżej pisał o 2 kg - pewnie literówka. A na 2 kg to tej wody za dużo .--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKtur Opublikowano 22 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 22 Listopada 2019 Dzięki za super-rady.Nie ma pomyłki w ilości mięsa. 12kg było wszystkiego, z czego odłożyłem 2kg na krakowską.To, że od następnego wędzenia będę przypiekał w temp. max 90st jest nie do odwołania, oszczędność drewna to jedno, ale jak mają być wędzonki soczystrze to jest nie do przecenienia Ten szarpak dwunerkowy to do czego służy? A z tą wodą. Około 10% z 12kg wsadu to mam rozumieć, że wlać litr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 22 Listopada 2019 A z pozostałymi 10 kg co zrobiłeś?? --Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 22 Listopada 2019 Ten szarpak dwunerkowy to do czego służy? Mieląc przez szarpak będziesz miał większe kawałki mięsa. A z tą wodą. Około 10% z 12kg wsadu to mam rozumieć, że wlać litr? 1-1,2 l Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKtur Opublikowano 22 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 22 Listopada 2019 A z pozostałymi 10 kg co zrobiłeś?? --RomiiKiełbasę Mieląc przez szarpak będziesz miał większe kawałki mięsa.To lepszy szarpak, czy krojenie w kostkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 22 Listopada 2019 A jak przyjdzie Ci kroić 10 kg mięsa.To sam sobie odpowiedz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 23 Listopada 2019 Taką osłonkę już zakupiłem. podoba mi się ta osłonka, gdzie kupowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKtur Opublikowano 25 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 25 Listopada 2019 Anepol Kusocińskiego 6 Dąbrowa Górnicza Tam się we wszystko zaopatruję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.