Skocz do zawartości

Siniejąca krakowska


ArKtur

Rekomendowane odpowiedzi

Ad1   Taką osłonkę już zakupiłem.

Ad2   Fakt, korzystam z Zelmera, ale z dwóch kg. mięsa jakie użyłem to 1kg . był pokrojony w centymetrowe kosteczki, a drugi zmieliłem taką siatką

post-91518-0-64483400-1574361939_thumb.jpg

(⌀15mm

 

Ad3   Właśnie z tą temperaturą podpiekania mam największą zagwostke. Przypiekam zawsze 120°C (a nawet więcej) do momentu w którym środek batonu osiąga 70°(wyczytałem gdzieś, że tak trzeba), ale w tej kwestii jestem bardzo otwarty na sugestie.

 

Ad4   Zgadza się. Błędy w nadziewaniu; z tym nadziewaniem mam największe trudności, a nadziewarki używam chyba nie najgorszej: Revolution 5l pionowa. Lejek użyty przeze mnie to ⌀40mm. Największy z zestawu.

 

Ad5  Na 12kg mięsa wraz z podgardlem wlałem 1,5 szklanki zimnej wody.

 

Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

korzystam z Zelmera,

Dokup sobie szarpak dwunerkowy.

 

Przypiekam zawsze 120°C (a nawet więcej)

Za wysoka temperatura .85-90 C jest wystarczające

 

do momentu w którym środek batonu osiąga 70°

Wystarczy 68 C w środku.Będzie bardziej soczysta.

 

Błędy w nadziewaniu;

Robisz kulę z mięsa i ciskasz z dużą siłą mocno do pojemnika nadziewarki.W ten sposób pozbędziesz się powietrza w środku mięsa.

 

Na 12kg mięsa wraz z podgardlem wlałem 1,5 szklanki zimnej wody.

Za mało.Ok. 10 % będzie dobrze i będzie bardziej soczysta.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ArKtur, dnia 21 List 2019 - 20:22, napisał: Na 12kg mięsa wraz z podgardlem wlałem 1,5 szklanki zimnej wody. Za mało.Ok. 10 % będzie dobrze i będzie bardziej soczysta.

 

ArKtur chyba się pomylił, wyżej pisał o 2 kg - pewnie literówka. A na 2 kg to tej wody za dużo :).

--

Romii

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za super-rady.

Nie ma pomyłki w ilości mięsa. 12kg było wszystkiego, z czego odłożyłem 2kg na krakowską.

To, że od następnego wędzenia będę przypiekał w temp. max 90st jest nie do odwołania, oszczędność drewna to jedno, ale jak mają być wędzonki soczystrze to jest nie do przecenienia :)

Ten szarpak dwunerkowy to do czego służy?

A z tą wodą. Około 10% z 12kg wsadu to mam rozumieć, że wlać litr?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ten szarpak dwunerkowy to do czego służy?

Mieląc przez szarpak będziesz miał większe kawałki mięsa.

 

 

A z tą wodą. Około 10% z 12kg wsadu to mam rozumieć, że wlać litr?

1-1,2 l 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak przyjdzie Ci kroić 10 kg mięsa.To sam sobie odpowiedz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.