Skocz do zawartości

Moje wietnamskie smaki


Alinka

Rekomendowane odpowiedzi

Tak mi się zachciało
innego smaka na kolację
to sobie zrobiłam????????????
Kapustka pak choi, blanszowana na parze, chwilę podsmażona na oleju arachidowym.
Skropiona dość obficie sosem.
Orzeszki ziemne prażone na patelni z odrobiną oleju, posolone po prażeniu.
Plastry boczku posolone i doprawione przyprawą
5 smaków, smażone na chrupko.
Sos rybny z dodatkiem octu ryżowego i papryczki chili.
Do kapustki zabrakło mi prażonego sezamu do posypania.

:tongue: To jest pyszne  :yes: 

 

 

post-87014-0-30595900-1574239855_thumb.jpg

post-87014-0-97036900-1574239869_thumb.jpg

post-87014-0-62472200-1574239894_thumb.jpg

post-87014-0-21978100-1574239926_thumb.jpg

post-87014-0-08065200-1574239946_thumb.jpg

post-87014-0-56176100-1574239962_thumb.jpg

post-87014-0-17381400-1574240083_thumb.jpg

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

innego smaka
Brawo - To poznawanie innych smaków nie idzie w las  :D  :thumbsup:  :clap:  :clap:  :clap: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

To poznawanie innych smaków nie idzie w las 

 

No nie idzie :) 

Jeszcze muszę odtworzyć jakimś cudem,

mięciutki boczek w czerwonej przyprawie,

dawno temu sprzedawany na Stadionie Dziesięciolecia.

To był mój namber one. Smak pamiętam do tej pory :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

To poznawanie innych smaków nie idzie w las

No nie idzie :)

Jeszcze muszę odtworzyć jakimś cudem,

mięciutki boczek w czerwonej przyprawie,

dawno temu sprzedawany na Stadionie Dziesięciolecia.

To był mój namber one. Smak pamiętam do tej pory :D

Jadłem w Chinach. Był tak mięciutki że nie mogłem złapać plasterek pałeczkami. Smak rewelacja parę razy robiłem w swojej kuchni. Do tej pory najbardziej zblizony wyszedł mi gotowany w wolnowarze.767630d734d1fe88e431650c80ff28ff.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

To poznawanie innych smaków nie idzie w las

No nie idzie :)

Jeszcze muszę odtworzyć jakimś cudem,

mięciutki boczek w czerwonej przyprawie,

dawno temu sprzedawany na Stadionie Dziesięciolecia.

To był mój namber one. Smak pamiętam do tej pory :D

Jadłem w Chinach. Był tak mięciutki że nie mogłem złapać plasterek pałeczkami. Smak rewelacja parę razy robiłem w swojej kuchni. Do tej pory najbardziej zblizony wyszedł mi gotowany w wolnowarze.767630d734d1fe88e431650c80ff28ff.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Nie próbowałeś jeszcze mojego.. ????????????

post-57525-0-76778400-1574244693_thumb.jpg

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Do tej pory najbardziej zblizony wyszedł mi gotowany w wolnowarze.

No niczym mnie tak nie ugościsz jak plasterkiem takiego boczusia :)

Miej go zawsze Radku w pogotowiu :facepalm::facepalm::D

Oczywiście masz unnie jak w banku

 

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 20 lis 2019 - 16:22]

 

 

 

To poznawanie innych smaków nie idzie w las

No nie idzie :)

Jeszcze muszę odtworzyć jakimś cudem,

mięciutki boczek w czerwonej przyprawie,

dawno temu sprzedawany na Stadionie Dziesięciolecia.

To był mój namber one. Smak pamiętam do tej pory :D

Jadłem w Chinach. Był tak mięciutki że nie mogłem złapać plasterek pałeczkami. Smak rewelacja parę razy robiłem w swojej kuchni. Do tej pory najbardziej zblizony wyszedł mi gotowany w wolnowarze.767630d734d1fe88e431650c80ff28ff.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Nie próbowałeś jeszcze mojego..
Chętnie i ja spróbuje.

Może kazdy zrobi i zrobimy wspólną degustacje

 

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Alinka Twoje danie palce lizać :thumbsup::clap:

 

A wstawi ktoś przepis na te boczki albo linka gdzie szukać takie delicje? Może osobny temat aby Alince nie zaśmiecać.

Bo mi kurcze trochę za daleko aby się wprosić na degustację :laugh:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bo mi kurcze trochę za daleko aby się wprosić na degustację

 

Dzięki wróbelku za dobre słowo :hug: 

Zawsze możeny się umówić w połowie drogi :yes: 

 

Poczytaj sobie tutaj  https://pyzamadeinpoland.pl/

Autorka bloga wychowywała się razem z dziećmi emigrantów wietnamskich.

Włada ich językiem a o kuchni wie bardzo dużo, jak nie najwięcej.

Organizuje spotkania z czytelnikami bloga w Wólce Kosowskiej,

zwanej inaczej polskim Chinatown.

Tam serwują najlepszą kuchnię wietnamską w Polsce.

Tam właśnie zabrał nas Muski na wspaniałą zupę Pho (i nie tylko)

i od tego wszystko się zaczęło :yes:  :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zawsze możeny się umówić w połowie drogi :yes:

Dokładnie. Wok pod pachę i w drogę :D

 

 

 

Poczytaj sobie tutaj https://pyzamadeinpoland.pl/

No i otwiera się ocean nowych smaków :cool:

Dzięki Alinko :hug:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i otwiera się ocean nowych smaków
To Wróbelku tylko czubek góry lodowej innych smaków :D .Niezmiernie się cieszę, że mogłem choć trochę pomóc w poznaniu smaków Azji . Do Krutyni przywiozłem trochę chińszczyzny, Na kilku spotkaniach drogie SiBy zapoznali się z kimchi ananasowym i ostatnio z kimchi arbuzowym. :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj narobiliście mi smaku na ten boczek! W przeszłym roku bylem na Fililipinach na przyjęciu urodzinowym.  Było wiele smacznych dan ale danie główne i atrakcja to właśnie taki azjatycki boczek.  Uczta odbyla sie to w prywatnym domu ale angażowali na wieczór szefa z jednej z najlepszym restauracji w Makati.  Do tego było francuskie Chardonnay z 1996r które rozpływało się jak masełko w ustach. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i otwiera się ocean nowych smaków

 

 

Tu masz link do tematu w kąciku Muskiego https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/

O ile dobrze pamiętam to właśnie tam,

znajdziesz przepis na podstawowe danie czyli zupę Pho

Proponuję od niej zacząć :)

 

Moja namiastka tej zupy na łacie wołowej

post-87014-0-34533400-1574273615_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A u naszego jedynego Azjaty w mieście tylko standart wieprzowina 5 smaków czy kurczak z grzybami mun i parę makaronów :facepalm:

A te Wasze dania to już wzrokiem się pożera :w00t:


[Dodano: 20 lis 2019 - 20:14]

Gdzie zaopatrujecie się w przyprawy, dodatki itd? Chodzi mi czy w necie jest jakiś godny polecenia sklep.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A u naszego jedynego Azjaty w mieście
Porozmawiaj z nim - mnie też często robią poza kartą- np. zupa Pho co jadła Alinka na tzw tłustym karczku - jest robiona na zamówienie. Może wystarczy porozmawiać ,pokazać na obrazku jak się nie dogadacie - jest świetny tłumacz na Smartfona - i zapewne się zdziwisz jak się ucieszy   

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gdzie zaopatrujecie się w przyprawy, dodatki itd? Chodzi mi czy w necie jest jakiś godny polecenia sklep.

 

Ja miałam to szczęście że pod okiem Mistrza,

kupiłam co potrzeba w Wólce Kosowskiej.

Może ktoś z SiBów poleci jakiś sklep w necie 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.