Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moje wietnamskie smaki

pak choi boczek orzeszki ziemne sos rybny

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 992 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 20 lis 2019 - 09:53

Tak mi się zachciało
innego smaka na kolację
to sobie zrobiłam😀😋😋
Kapustka pak choi, blanszowana na parze, chwilę podsmażona na oleju arachidowym.
Skropiona dość obficie sosem.
Orzeszki ziemne prażone na patelni z odrobiną oleju, posolone po prażeniu.
Plastry boczku posolone i doprawione przyprawą
5 smaków, smażone na chrupko.
Sos rybny z dodatkiem octu ryżowego i papryczki chili.
Do kapustki zabrakło mi prażonego sezamu do posypania.

:tongue: To jest pyszne  :yes: 

 

 

Załączone pliki


Użytkownik Alinka edytował ten post 20 lis 2019 - 09:56


#2 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7838 postów

Napisano 20 lis 2019 - 10:05

innego smaka
Brawo - To poznawanie innych smaków nie idzie w las  :D  :thumbsup:  :clap:  :clap:  :clap: 

#3 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 992 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 20 lis 2019 - 10:18

To poznawanie innych smaków nie idzie w las 

 

No nie idzie :) 

Jeszcze muszę odtworzyć jakimś cudem,

mięciutki boczek w czerwonej przyprawie,

dawno temu sprzedawany na Stadionie Dziesięciolecia.

To był mój namber one. Smak pamiętam do tej pory :D



#4 kozieradka

kozieradka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 54 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 20 lis 2019 - 10:43

To poznawanie innych smaków nie idzie w las


No nie idzie :)
Jeszcze muszę odtworzyć jakimś cudem,
mięciutki boczek w czerwonej przyprawie,
dawno temu sprzedawany na Stadionie Dziesięciolecia.
To był mój namber one. Smak pamiętam do tej pory :D
Jadłem w Chinach. Był tak mięciutki że nie mogłem złapać plasterek pałeczkami. Smak rewelacja parę razy robiłem w swojej kuchni. Do tej pory najbardziej zblizony wyszedł mi gotowany w wolnowarze.767630d734d1fe88e431650c80ff28ff.jpg

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

#5 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 992 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 20 lis 2019 - 11:04

Do tej pory najbardziej zblizony wyszedł mi gotowany w wolnowarze.

 

No niczym mnie tak nie ugościsz jak plasterkiem takiego boczusia :) 

Miej go zawsze Radku w pogotowiu :facepalm:  :facepalm:  :D  



#6 krystian252

krystian252

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 437 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 20 lis 2019 - 11:11

To poznawanie innych smaków nie idzie w las

No nie idzie :)
Jeszcze muszę odtworzyć jakimś cudem,
mięciutki boczek w czerwonej przyprawie,
dawno temu sprzedawany na Stadionie Dziesięciolecia.
To był mój namber one. Smak pamiętam do tej pory :D
Jadłem w Chinach. Był tak mięciutki że nie mogłem złapać plasterek pałeczkami. Smak rewelacja parę razy robiłem w swojej kuchni. Do tej pory najbardziej zblizony wyszedł mi gotowany w wolnowarze.767630d734d1fe88e431650c80ff28ff.jpg

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Nie próbowałeś jeszcze mojego.. 😂😂😂

Załączone pliki

  • Załączony plik  3-1.JPG   65,43 KB   7 Ilość pobrań


#7 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 992 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 20 lis 2019 - 11:20

Nie próbowałeś jeszcze mojego

Krystian to kiedy to nastąpi? :) 

Też chętnie spróbuję, dzieli nas tylko godzinka jazdy :facepalm:  



#8 kozieradka

kozieradka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 54 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 20 lis 2019 - 15:22

Do tej pory najbardziej zblizony wyszedł mi gotowany w wolnowarze.


No niczym mnie tak nie ugościsz jak plasterkiem takiego boczusia :)
Miej go zawsze Radku w pogotowiu :facepalm: :facepalm: :D
Oczywiście masz unnie jak w banku

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
[Dodano: 20 lis 2019 - 16:22]

To poznawanie innych smaków nie idzie w las

No nie idzie :)
Jeszcze muszę odtworzyć jakimś cudem,
mięciutki boczek w czerwonej przyprawie,
dawno temu sprzedawany na Stadionie Dziesięciolecia.
To był mój namber one. Smak pamiętam do tej pory :D
Jadłem w Chinach. Był tak mięciutki że nie mogłem złapać plasterek pałeczkami. Smak rewelacja parę razy robiłem w swojej kuchni. Do tej pory najbardziej zblizony wyszedł mi gotowany w wolnowarze.767630d734d1fe88e431650c80ff28ff.jpg

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Nie próbowałeś jeszcze mojego..
Chętnie i ja spróbuje.
Może kazdy zrobi i zrobimy wspólną degustacje

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

#9 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2292 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 20 lis 2019 - 15:51

Alinka Twoje danie palce lizać :thumbsup: :clap:

 

A wstawi ktoś przepis na te boczki albo linka gdzie szukać takie delicje? Może osobny temat aby Alince nie zaśmiecać.

Bo mi kurcze trochę za daleko aby się wprosić na degustację :laugh:



#10 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 992 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 20 lis 2019 - 16:15

Bo mi kurcze trochę za daleko aby się wprosić na degustację

 

Dzięki wróbelku za dobre słowo :hug: 

Zawsze możeny się umówić w połowie drogi :yes: 

 

Poczytaj sobie tutaj  https://pyzamadeinpoland.pl/

Autorka bloga wychowywała się razem z dziećmi emigrantów wietnamskich.

Włada ich językiem a o kuchni wie bardzo dużo, jak nie najwięcej.

Organizuje spotkania z czytelnikami bloga w Wólce Kosowskiej,

zwanej inaczej polskim Chinatown.

Tam serwują najlepszą kuchnię wietnamską w Polsce.

Tam właśnie zabrał nas Muski na wspaniałą zupę Pho (i nie tylko)

i od tego wszystko się zaczęło :yes:  :D



#11 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2292 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 20 lis 2019 - 18:07

Zawsze możeny się umówić w połowie drogi :yes:

Dokładnie. Wok pod pachę i w drogę :D

 

Poczytaj sobie tutaj https://pyzamadeinpoland.pl/

No i otwiera się ocean nowych smaków :cool:

Dzięki Alinko :hug:



#12 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7838 postów

Napisano 20 lis 2019 - 18:39

No i otwiera się ocean nowych smaków
To Wróbelku tylko czubek góry lodowej innych smaków :D .Niezmiernie się cieszę, że mogłem choć trochę pomóc w poznaniu smaków Azji . Do Krutyni przywiozłem trochę chińszczyzny, Na kilku spotkaniach drogie SiBy zapoznali się z kimchi ananasowym i ostatnio z kimchi arbuzowym. :thumbsup: 

#13 redzed

redzed

    Weteran

  • ***SUPER VIP***
  • 1138 postów

Napisano 20 lis 2019 - 18:58

Oj narobiliście mi smaku na ten boczek! W przeszłym roku bylem na Fililipinach na przyjęciu urodzinowym.  Było wiele smacznych dan ale danie główne i atrakcja to właśnie taki azjatycki boczek.  Uczta odbyla sie to w prywatnym domu ale angażowali na wieczór szefa z jednej z najlepszym restauracji w Makati.  Do tego było francuskie Chardonnay z 1996r które rozpływało się jak masełko w ustach. 



#14 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 992 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 20 lis 2019 - 19:14

No i otwiera się ocean nowych smaków

 

 

Tu masz link do tematu w kąciku Muskiego https://wedlinydomow...ckie-smakołyki/

O ile dobrze pamiętam to właśnie tam,

znajdziesz przepis na podstawowe danie czyli zupę Pho

Proponuję od niej zacząć :)

 

Moja namiastka tej zupy na łacie wołowej

Załączone pliki



#15 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 992 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 20 lis 2019 - 19:48

Oj narobiliście mi smaku na ten boczek!

 

No bo boczuś to jest boczuś :D  

Załączone pliki



#16 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2292 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 20 lis 2019 - 20:14

A u naszego jedynego Azjaty w mieście tylko standart wieprzowina 5 smaków czy kurczak z grzybami mun i parę makaronów :facepalm:

A te Wasze dania to już wzrokiem się pożera :w00t:


[Dodano: 20 lis 2019 - 20:14]

Gdzie zaopatrujecie się w przyprawy, dodatki itd? Chodzi mi czy w necie jest jakiś godny polecenia sklep.



#17 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7838 postów

Napisano 20 lis 2019 - 20:38

A u naszego jedynego Azjaty w mieście
Porozmawiaj z nim - mnie też często robią poza kartą- np. zupa Pho co jadła Alinka na tzw tłustym karczku - jest robiona na zamówienie. Może wystarczy porozmawiać ,pokazać na obrazku jak się nie dogadacie - jest świetny tłumacz na Smartfona - i zapewne się zdziwisz jak się ucieszy   

#18 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 992 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 20 lis 2019 - 20:39

Gdzie zaopatrujecie się w przyprawy, dodatki itd? Chodzi mi czy w necie jest jakiś godny polecenia sklep.

 

Ja miałam to szczęście że pod okiem Mistrza,

kupiłam co potrzeba w Wólce Kosowskiej.

Może ktoś z SiBów poleci jakiś sklep w necie 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#19 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2292 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 20 lis 2019 - 20:50

Porozmawiaj z nim

No na pewno przy najbliższej okazji to zrobię. :thumbsup:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama




Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: pak choi, boczek, orzeszki ziemne, sos rybny

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych