Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko ładnie i pięknie, czy smakowite? to już jako degustator sam musisz określić ;):)  lecz powiedz mi czy Ty tak zawsze dajesz całe, nie obrane ząbki czosnku do ogórków? pytam ponieważ zauważyłem to na ostatnim zdjęciu :hmm: .... chyba że to na potrzeby pięknych zdjęć, a nie do konsumpcji.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/10/#findComment-680128
Udostępnij na innych stronach

czy Ty tak zawsze dajesz całe, nie obrane ząbki czosnku do ogórków? 

Jeżeli mam czosnek z własnej uprawy to nie obieram.W okresie letnim dodaję jeszcze liście dębu,czarnej porzeczki,wiśni,czasami malin i winogron.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/10/#findComment-680141
Udostępnij na innych stronach

Bilu72, rozumiem, w sumie każdy ma inne receptury i przyzwyczajenia.... całe, nie obrane ząbki czosnku w ogórkach kiszonych na zimę rozumiem, z czasem uwolnią aromat, lecz w małosolnych całe ząbki czosnku nie mają szans na uwolnienie aromatu, za szybko ogórki zostaną zjedzone, więc według mnie mija się to z celem.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/10/#findComment-680170
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj na kolację tylko chleb żytnio-pszenny na zakwasie z dodatkiem kiszonego barszczu czerwonego oraz masło czosnkowe z solą i pietruszką asystowane przez ogórka małosolnego,pomidora,kozi ser i herbatę sezamkową.

post-63315-0-87902700-1602274532_thumb.jpg

post-63315-0-98134000-1602274557_thumb.jpg

post-63315-0-55313900-1602274584_thumb.jpg

post-63315-0-26433500-1602274615_thumb.jpg

post-63315-0-01911000-1602274643_thumb.jpg

post-63315-0-00719900-1602274672_thumb.jpg

post-63315-0-57698000-1602274731_thumb.jpg

post-63315-0-19855800-1602274759_thumb.jpg

post-63315-0-73379400-1602274782_thumb.jpg

post-63315-0-89965300-1602274805_thumb.jpg

post-63315-0-22773000-1602274828_thumb.jpg

post-63315-0-69424700-1602274860_thumb.jpg

post-63315-0-44571300-1602274887_thumb.jpg

post-63315-0-20730900-1602274924_thumb.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/10/#findComment-680182
Udostępnij na innych stronach

Bilu nie kuś bo jestem w Krakowie.

Gdybym jutro nie jechał na delegację to może udało by się coś powariować. Z Szarowa(bo zapewne tam przebywasz) to przysłowiowy rzut beretem do Balic a stamtąd już niedaleko do mnie.Może kiedyś będzie okazja.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/10/#findComment-680650
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Bilu72, w poście #236 na pierwszej fotce to chrzan, wężymord, czy coś innego? Do czego później wykorzystujesz to warzywo?

No i oczywiście, u Ciebie jak zwykle smakowicie.

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/10/#findComment-681605
Udostępnij na innych stronach

To nie ten korzeń .

Na pierwszym zdjęciu wędzi się w towarzystwie dwóch żeberek i ogona.

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/10/#findComment-681684
Udostępnij na innych stronach

To nie ten korzeń .

Na pierwszym zdjęciu wędzi się w towarzystwie dwóch żeberek i ogona.

Jeżeli o to chodzipost-63315-0-11730700-1603471619_thumb.jpg

to jest to tyczka olszowa :) na której opiera się pałatka wojskowa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/10/#findComment-681688
Udostępnij na innych stronach

Dzięki bilu72. Teraz jest wszystko jasne

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/10/#findComment-681731
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj bez szaleństwa survivalowego.

Gołąbki w kiszonych liściach kapusty z postu #1203 tematu

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page-61

 

Ciekawe jakie będą w smaku,bo liście ukiszone niczym ogórki.Dodam tylko że do kiszenia poza liściem maliny.czosnkiem,suszonym koprem dodałem jeszcze korzeń chrzanu oraz imbiru.

post-63315-0-36800600-1604593911_thumb.jpg

post-63315-0-98768400-1604593971_thumb.jpg

post-63315-0-17741500-1604593992_thumb.jpg

post-63315-0-26921600-1604594018_thumb.jpg

post-63315-0-37416300-1604594037_thumb.jpg

post-63315-0-49225800-1604594056_thumb.jpg

post-63315-0-99236200-1604594076_thumb.jpg

post-63315-0-41529200-1604594096_thumb.jpg

post-63315-0-73262000-1604594112_thumb.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/10/#findComment-682987
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj gołąbki z sosem pieczarkowym.

post-63315-0-70667500-1604606254_thumb.jpgpost-63315-0-74366900-1604606287_thumb.jpg

Dodam tylko że kiszenie samych liści jest fajną alternatywą dla tych co nie mają możliwości zakisić całych główek kapusty.

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/10/#findComment-683006
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ciekawe jakie będą w smaku,
 

 

Nigdy nie robiłam gołąbków z kiszonych liści kapusty, jak oceniasz w smaku?  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/10/#findComment-683070
Udostępnij na innych stronach

 

Ciekawe jakie będą w smaku,
 

 

Nigdy nie robiłam gołąbków z kiszonych liści kapusty, jak oceniasz w smaku?  :rolleyes:

 

Trudno ocenić smak ale są dobre jeżeli komuś nie przeszkadza nuta kwaśności.Też pierwszy raz kisiłem liście w ten sposób i powiem że są smaczne.Dawniej jak kisiłem kapuste w dużej beczce to wkładałem 2,3 główki kapusty(zwykłej nie włoskiej) w całości ale po ukiszeniu były o wiele kwaśniejsze niż te które robiłem teraz i w dodatku musiałem zrobić gołąbki z całej kapusty po wyjęciu z beczki,natomiast w tym przypadku wyciągam tyle liści  ile mi potrzeba.Nie wiem tylko jak długo będzie je można przetrzymać w zalewie.Leżakują w piwnicy w temp.12 st C w kamionkowej beczułce.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/10/#findComment-683074
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.